1997. računalo prvi put pobijedilo čovjeka u šahu!

poruka: 11
|
čitano: 1.321
|
moderatori: F1-IVO
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug Onlinea. U nastavku se nalaze komentari na "1997. računalo prvi put pobijedilo čovjeka u šahu!".
5 godina

Pod "čovjeka" se u tom tekstu misli na najjačeg ljudskog šahistu.

Situacija da najjači predstavnik računalnog roda pobijedi najjačeg predstavnika ljudskog roda.

Kada je Deep Blue potukao Kasparova potukao bi i svakog drugog čovjeka.

Prodajem RAGE za PS3: http://www.bug.hr/forum/topic/igre-accounti-igrama/prodaja-igra-rage-playstation-3/129629.aspx?page=0&jumpto=2529211&sort=asc&view=flat
4 godine

E sad jel to pravi AI ili je ta "inteligencija" samo skup taktika i uputa koje algoritam koristi prema nekom zadanom uzorku važnosti i šanse za uspjeh?

AI bi po meni bio kada bi CPU mogao sam, na osnovi samo "poznavanja" pravila mogao složiti novu taktiku. Ovo što je odigrano je bila kombinacija hrpa drugih taktika i uputa.

Naravno, to ne umanjuje veličinu (i važnost) ovog uspjeha za razvoj AIja.

http://nighthawk-software.blogspot.com/
2 godine

...s time da je ta pobjeda jako upitna jer se sumnja da je IBM varao. Na zahtjev da predaju logove to su odbili nakon čega su čim prije rastavili računalo kako bi onemogućili bilo kakve daljne analize. Također, na predlog Kasparova da se odigra uzvratni meč su i to odbili. Tako da.. muljaža.

3 godine
Re: 1997. računalo prvi put pobijedilo čovjeka u š
Sum_of_all_fears kaže...

E sad jel to pravi AI ili je ta "inteligencija" samo skup taktika i uputa koje algoritam koristi prema nekom zadanom uzorku važnosti i šanse za uspjeh?

AI bi po meni bio kada bi CPU mogao sam, na osnovi samo "poznavanja" pravila mogao složiti novu taktiku. Ovo što je odigrano je bila kombinacija hrpa drugih taktika i uputa.

Naravno, to ne umanjuje veličinu (i važnost) ovog uspjeha za razvoj AIja.

Isitna, a i citam na Wiki, Deep Blue je "znao" i Kasparovu taktiku (algoritamski, vjerojatnost sto ce poduzeti) i ovaj ga jos uvijek uspio jednu dobiti, sto bi neki nazvali i varanjem, ali opet je to bio najbolji sahist na svijetu....

"Nikad necu protiv toga imat nesto protiv"
15 mjeseci

Jednom me kompjutor pobijedio u šahu, ali zato sam ja njega u boksu. :)

Aut vincere, aut mori!
17 mjeseci

Sjećam se da je Kasparov poludio nakon poraza i da je izjavio kako ga nije pobijedilo računalo nego da su poteze vukli neki od najboljih šahista tog vremena koji su bili plaćeni od IBM-a za reklamiranje njihovog hardvera.

Ljudskoj paranoji nema lijeka. {#}

Deep Blue je tada predstavljao najmoćniji superračunar na svijetu koje je operacije izvodio sistemom”brute-force”, paralelnim procesiranjem visoke snage, a bilo je u stanju analizirati 200 miliona šahovskih operacija u svakoj sekundi.

Garry Kasparov je uoči tog dvoboja upozoravao kako računar posjeduju sve bolje algoritme, te uz ogromnu bazu šahovskih partija imaju šansu pobjeđivati profesionalne šahiste, no vjerovao je kako se to njemu neće dogoditi. IBM-ov računar se za razliku od Garryevih ljudskih protivnika nije dao isprovocirati ovakvim izjavama, te ga je pobjedio rezultatom od 3,5-2,5, za razliku od godinu dana prije, kada je izgubio 4-2.

Pazite kada ce Kepler da ga nafuraju mali sirok i pljosnat..(c) Vlada011
Poruka je uređivana zadnji put ned 13.5.2012 17:27 (Budokai).
5 godina

Ima li ovdje na forumu netko koga njegov komp s nekim prostojnim šahovskim engineom ne bi pobijedio?

Možda ima par koji bi pobijedili mobitel, al komp - u to čisto sumnjam.

Prodajem RAGE za PS3: http://www.bug.hr/forum/topic/igre-accounti-igrama/prodaja-igra-rage-playstation-3/129629.aspx?page=0&jumpto=2529211&sort=asc&view=flat
3 godine

bilokoga možeš pobjediti ako razmišljaš barem jedan korak ispred protivnika

jutarnji.. pih.. samo senzacionalizam i s*anje od tekstova (uglavnom) 

~21 god, ETFOS, Slavonac, linux and open source fan, net addict, želim znati više, interesi: web dev, svemir, glazba...
5 godina
neaktivan

bome, i mene računalo (spectrum, commodore...) razbija u šahu još od 80-tih :)

5 godina
neaktivan

nije to ništa, trebaš ti vidjeti što meni radi fliper

4 godine

Kad robot napravi primjerak čovjeka nek mi se javi  {#} Izmislimo čip, nasnimimo algoritme, mudrošću nadmašimo sposobnosti svojega tijela i onda ne vidimo po čemu smo mi to posebni.

www.bug.hr/forum/suspended/ *** Ne očekuj od mene populističke komentare. Hvala.
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice