Najispoliraniji linux

poruka: 13
|
čitano: 6.221
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
protjeran
offline
Najispoliraniji Linux

Kad razmislim o naslovu, ne znam uopće kako definirati "najispoliraniji" Linux. Ako kažemo da je to onaj s najmanje bugova, onda (pretpostavljam) je logičan izbor Debian, ali znamo da je potrebno uložiti još puno truda, tj. polirati ga, da bi Debian doveli do prihvatljive razine upotrebljivosti.

Je li to neka distribucija koja je out of the box spremna za rad, te malo toga treba konfigurirati, tipa Mint, Sabayon, Mepis, Ubuntu, Mandriva, PC LinuxOS (OpenSuse? nisam ga probao, pa ne znam kakav je out of the box)...? Često je problem s takvim distribucijama bugovitost, barem iz mog iskustva.

Možda pak neka rolling release distribucija? Arch, Mint DE, Gentoo...? Osobno koristim Mint DE, ali ima neke dječje bolesti koje živciraju...jedan dan radi update preko synapticsa, drugi ne radi, itd. Ostale navedene nisam probao, pa ne znam.

Ili pak neka komercijalna distribucija?

 

Ipak bih za ispoliran sustav rekao da je to onaj koji je u prvom redu stabilan, tj. da se možeš pouzdati u njega, da ga koristiš za rad, a ne da bi svakodnevno popravljao potrgane stvari (dakle, ako distribucija ima opciju grafičkog konfiguriranja/updatea/instalacije softvera i grafički alat nije u beta, već "stable" verziji, onda se od njega očekuje da radi, stalno i uvijek i da ne pokvari nikad ništa). Zatim bih karakteristiku ispoliranosti naveo održavanje distribucije od strane developera kroz redovite update. Za kućnu upotrebu bih naveo kao važnu karakteristiku i relativno ažurirane verzije softvera, dakle suprotnost Debian stable distribuciji, te visok stupanj automatiziranosti/jednostavnosti.

 

Može li se označiti neka ultimativno najispoliranija distribucija, na koju niti napredni korisnici ne ostaju ravnodušni, iako je prilagođena početnicima?

Zanimaju me Arch i Gentoo u kontekstu stabilnosti, jer obično kad se spomenu ove dvije distribucije se govori o brzini, a to nije nešto što bi trebalo biti presudno za odabir OS-a, jer na novijim strojevima svaka distribucija leti.

 

Od tolikog izbora zaboli glava, a velika većina iz te mase dodatno zadaje glavobolje. Već se dugo vremena igram s linuxom i isprobavam različite distribucije, ali još nisam naišao na neku koja bi me zadržala, tj. nagnala da imam samo nju instaliranu bez win i još poneke druge distre za isprobavanje. Tj. Mint je bio jako blizu tome, ali je taman izašao Mint DE, pa sam njega instalirao i kad sam osjetio razliku u brzini se nisam vraćao na Mint Ubuntu, ali ispada da Mint DE konstantno ima neke bugove. Moram priznati da je poprilično iritirajuće svako malo nešto popravljati, pogotovo kad nisi iskusan, te moraš skoro za svaku sitnicu googlati, te gnjaviti ljude po forumima. Moram još jednu priliku dati Sabayonu, jer mi je ostao u dobrom sjećanju kao izbor za desktop korištenje, jedino me malo nerviraju njegovi sistemski zahtjevi.

 

Neka party počne :) nađimo najispoliraniji LinuxOS...

 
0 0 hvala 0
14 godina
offline
Najispoliraniji linux

Neznam za tebe, ali meni je vov sasvim ok:

 

http://www.backtrack-linux.org/

 

Možda nije najipoliraniji, ali barem se fino da susjeda zahebavat.

http://www.speedtest.net/result/917164172.png
 
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
offline
Re: Najispoliraniji linux
EVO kaže...

Neznam za tebe, ali meni je vov sasvim ok:

 

http://www.backtrack-linux.org/

 

Možda nije najipoliraniji, ali barem se fino da susjeda zahebavat.

Nemoj tu glupost ni spominjati. Backtrack je u hrvatskoj poznat kao distribucija "idem tražit na jutjub tutorijale kako ću krekirati wep i tako ću postati veliki heker".

 

Meni osobno je najispolirani Ubuntu 10.04. Od release-a do danas nisam imao ni jedan problem kojem bi trebao posvetiti neku pažnju. Vjerojatno se isto može reći i za gentoo i arch, ali pod uvijetom da ih složiš savršeno, jer u suprotnom mogu biti poprilično buggy i nestabilni.

 

Dervatima, derviata nikada nisam posebno vjerovao (kao Mint), ali isto tako ih nisam ni koristio pa ne mogu ni komentirati.

$this->db->where->('I don't have a clue');
15 godina
offline
Najispoliraniji linux

Za mene Ubuntu 10.10, sad se malo igram sa Elementary OS baziran na tom ubuntu i moram reci da sam prilicno zadovoljan, konacno distra po mom ukusu, bazirana je za mene na stabilnoj distri a opet dodje bez svih onih programa koje dolaze uz ostale distre i gradis sebi OS kakav ti hoces.

He who dares, wins
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
offline
Najispoliraniji linux

Ja sam na OpenSuse prošao cijelu paletu od 10.3 do 11.4 i negdje u međuvremenu (neznam točno kad) promjenio arhitekturu sa 32 na 64. Mislim da je "jako" dobro ispoliran i da ne pati mnogo od raznih mušica.

 

Probao sam masu distibucija i od njih još mogu izdvojiti Arch i Slackware, ali Slack nema dependecies pa sam još prije par godina u počecima jednom sve zbrčkao i bilo mi je najednostavnije sve ispočetka namontirat. Inače ove dvi distibucije su me masu naučile.

 

Arch dobri wiki iz kojeg se da naučiti, često ga pogledam i kad radim nešto na Susetu.

 

 

Od ostalih distri tu je obavezno live Lucid Puppy i "nazovimo Linux" ultimate boot ali to mi je za dijagnostiku i rješavanje gamadi iz windowsa pa ne ulazu u Desktop/server domenu.

 

Da se vratim na OpenSuse. Out of box ali jako jako moćna distribucija. Ima Yast koji je odličan, iako ja preferiram tekstualno konfiguriranje datoteka za servise (dns, apache, ftp itd...), ali preko njega rješavam particioniranje, hardware i instalaciju software-a. Kroz sve ove godine probao sam jako mnogo raznih servisa i pustio dosta servera pogon pa mogu reći da se sa Susetom može sve. Moj kolega je u jednoj školi napravio na Susetu LTSP (10 thin klijenata i jedan server) i to je radilo perfektno dok nije hardwerski crkao server (problemi sa matičnom), pa su u školi jedva dočekali da se riješu tamo nekih Linuxa :-( 

 

Doma sam prije nekog vremena nabavio novi (odvojeni) disk za virtualke, namontirao Virtual Box i sad XP radu bolje virtualno nego da sam instaliro dualboot. Naravno za moje potrebe, ne igram se. Do sada mi je zajednički disk bio usko grlo i kad je Virtualka nešto radila ozbiljnijeg na disku sve je patilo. Sa dva diska, dosta memorije, 4 core procesor leti.

 

Mane su kao i kod drugih distribucija, u prvom redu driveri za grafiku, ali sve svoje komponente i mnogo više sam uspješno pokrenuo. Ono što sam imao sa printerima prije par godina na Susetu su tek sad Windowsi 7 kvalitetnije napravili, dostigli. Što se grafike tiče, ako ne želiš compiz (već od 10.3 ga furam) i ne treba ti fglrx, lijepo se ostavu generički radeon driveri i nema problema ni sa grafikom.

 

Ugl. moja iskustva sa ovom distribucijom su odlična. Koristim je kao Desktop i kao Server u svim mogućim oblicima, ali na kraju mislim da ipak ne postoji najispoliraniji linux, već je sve to stvar osobnog iskustva, znanja i želje za učenjem. Svaku distru se može ispolirati do iznemoglosti, ali isto tako i debelo zaje... 

 

 

 

 

 

Tehnika narodu!!!! ...narod kaže: Tko ne pije! Virovat mu nije! ...
 
1 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Najispoliraniji linux
daseparo kaže...

 

 

Ugl. moja iskustva sa ovom distribucijom su odlična. Koristim je kao Desktop i kao Server u svim mogućim oblicima, ali na kraju mislim da ipak ne postoji najispoliraniji linux, već je sve to stvar osobnog iskustva, znanja i želje za učenjem. Svaku distru se može ispolirati do iznemoglosti, ali isto tako i debelo zaje... 

 

 

 

 

 

Sa ovime se slazem, tesko je reci da je neka distra ispolirana druga nije...svaka ona ima svoje musice, cak i razlicita izdanja iste distre mogu imati probleme, tacnije na jednoj da imas na drugoj da nemas...s linuxom je to kolo srece ali u tome i jeste čar, kad ja sjedem i kopam dok ne nadjem si rjesenje problema.

He who dares, wins
16 godina
offline
Najispoliraniji linux

Ne znam, pod ispoliranom distrom bi smatrao neku u kojoj stvari jednostavno - rade. A takve baš i nema. Mislim OK, više-manje će sve na kraju proraditi, ali istini za volju, nisu to Windowsi.

 

Od svih distri, tome su se valjda najviše približili Ubuntu i još malo više Mint. Meni se osobno Elementary najviše sviđa, ali svi su oni ionako Ubuntu s novom maskom, tako da bi možda moglo zaključiti da je to neki *buntu?

Gledam te!
 
0 0 hvala 0
16 godina
offline
Re: Najispoliraniji linux
Veliki Brat kaže...

Ne znam, pod ispoliranom distrom bi smatrao neku u kojoj stvari jednostavno - rade. A takve baš i nema. Mislim OK, više-manje će sve na kraju proraditi, ali istini za volju, nisu to Windowsi.

 

 

 

UPOZORENJE: trolam i nema prevelike veze sa postom. Ima veze sa općenitom ispoliranosti OS-a. 

 

Možemo se mi sad trolati tu do besvjesti, ali jednostavno se ne slažem da ne postoji distribucija u kojo stvari jednostavno rade. Iz mog iskustva to je OpenSuse, a i Ubuntu se tu prema pričama još bolje drži. Postoji ih još par, ali nemam iskustva.

 

Zašto mislim da je to tako. Duga priča temeljena na iskustvu.

 

Uzet ću Windows 7. Dobili smo nekoliko računala iz i5 klase. Nakon instalacije OS-a problemi sa ATIjem. Odjednom se kursor nemilice poveća, sve počne trzat i to je trajalo više mjeseci dok nisu neki od najjnovijih drivera instalirani. Znači windows driveri za grafiku i prvih nekoliko serija Atijevih nisu radili dobro. U Linuxu atijevi driveri radu probleme (sve manje) ali nikad problema sa generičkim radeon driverima (što bi trebala biti analogija sa base windows driverima). Nakon toga problem sa ipp-om koji je nekako na kraju riješen. Ne baš jednostavno, a i dan danas neki stariji mrežni printeri nemaju drivere (znam, znam nije to microsoft kriv, ali ni linuxu proizvođači drivera nisu baš (uopće) naklonjeni). Bilo je tu još dosta toga (prošlo nekoliko mjeseci, korisnici sad zadovoljni, u početku maksimalno ljuti zbog problema sa grafikom). Znači ni windowsi nisu uvijek 100% ispolirani. Ovdje govorim o relativno novoj mašini, ali koja u ničemu nije bila high end. I na službenim MS forumima u dijelu win 7 instalation ima jako mnogo postova sa problemima usera.

 

Xp- neću ni spominjat jer je to OS (iako dobar) koji je mnogo stariji od današnjih distri i u mnogo čemu kaska za njima, te zbog toga nije dobar primjer za usporedbu.

 

A moj primjer kod linuxa. Uzet ću nekolio strojeva koji su mi na pameti za primjer. Nvidia geforce2 i p4 sa scannerom HP. Sve radi out of box. Ati grafika i amd ploče na četiri stroja (različitih generacija (od athloln x2 do x4) nema problema, sve radi. USB printeri se sami dodaju ko od šale. Kod atija se javlja problem kad se ideš igrati sa fglrx driverima, ali u više od 80% slučajeva radi 1-click install sa stranica Suseta. Inače radeon generički driveri radu bez problema i ako ne želiš compiz za hvaljenje dovoljni su za rad.

 

 

I na kraju najveći razlog zbog kojeg pišem ovaj flame post je sama instalacija. Kod openSuse u jednom od koraka instalacije odaberem pakete koje želim. Imam na popisu community repositories kojih je masu i dodam one koje želim. Potom čekiram aplikacije koje mi trebaju i one se sa svim potrebnim automatski instaliraju prilikom instalacije OS-a. Kod prvog pokretanja imam sistem sa office, vlc, bazama koje mi trebaju, java, gimp i sve ostalo što mi je potrebno. Naravno od prošle instalacije (ako ju je bilo) ostavim fileove u /home direktoriju, samo izbrišem pojedine hidden od kde-a i slično (ostavim .thunderbird .firefox) i imam totaly out-of-box sustav već kod prvog pokretanja. 

 

Jel potrebno pisati da kod windowsa trebaš instalirati sve ove aplikacije, sa tisuću mjesta, tek nakon prvog pokretanja i nakon što si ih instalirao trebaš firefox i ostale profile sa sticka, d particije dovući na pravo misto u document&settings ili u users, ali prvo trebaš omogućiti da vidiš te skrivene datoteke , koje btw virusi maksimalno obožavaju i u jako mnogo slučajeva se smještaju tamo.

 

Da zaključim iz ovog gore što sam naveo ako gledamo totaly out-of-box linux šiša windowse iz ovog gore razloga, koji ako se malo bolje zagleđaš i nije mala razlika već je to jako jako velika prednost linuxa. Zaključit ću post: linux je ispoliraniji od windowsa. a da bi se zadržao u okvirima teme još jednom ću ponoviti da je OpenSuse za mene najispoliraniji linux {#}

 

P.S. dodatni razlog: Live lucid puppy je na više desetaka (stotinjak) konfiguracija (stolnih i razni laptopa) čistio windows nametnike, kad antivirusi, mbam i ostatak ekipe više ne regiraju a spajanje na internet je smrt i Pupić se uvijek lijepo podigne, namontira ntfs i peglaj po tempu, documents&settings, windows i system32 direktorijima. Da ne spomenem ovaj postupak koji lucid puupy ubrzava brat bratu sto puta. (ups. dao sam savjet kako riješiti milijun i jedan problem windowsa pomoću nekih tamo Linuxa)

Tehnika narodu!!!! ...narod kaže: Tko ne pije! Virovat mu nije! ...
Poruka je uređivana zadnji put uto 10.5.2011 9:41 (daseparo).
16 godina
offline
Najispoliraniji linux

Osobno na serverima rabim CentOS, koji je doslovni klon RedHat distribucije, sa izbačenim brandingom.

Reboot - niks, osim u slučaju da nestane struje.

Ima sve alate koji su mi potrebni, podržava servere koje koristim (Fujitsu, Dell, Sun), i jednostavno - rade.

Ubuntu mi nije ispoliran, nego nabacan, poput Fedore - djeluje kao testni poligon.

Jučer sam doma u virtualki instalirao Mint, da vidim kakav je za po doma.

Osobno sam mišljenja da linux još nije spreman za desktop korisnike, no s vremena na vrijeme provjerim tu svoju tvrdnju... :)

I thought my Uncle Tommy was wearing black socks, but when I looked at them closely, they were just very, very, very, very, very, very, very, very, very dark blue.
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
offline
Re: Najispoliraniji linux
Father_Dougal kaže...

Osobno na serverima rabim CentOS, koji je doslovni klon RedHat distribucije, sa izbačenim brandingom.

Reboot - niks, osim u slučaju da nestane struje.

Ima sve alate koji su mi potrebni, podržava servere koje koristim (Fujitsu, Dell, Sun), i jednostavno - rade.

Ubuntu mi nije ispoliran, nego nabacan, poput Fedore - djeluje kao testni poligon.

Jučer sam doma u virtualki instalirao Mint, da vidim kakav je za po doma.

Osobno sam mišljenja da linux još nije spreman za desktop korisnike, no s vremena na vrijeme provjerim tu svoju tvrdnju... :)

Kako nije, radim na njemu već godinama ozbiljne poslove.

 

Instalirao sam ga pola obitelji i prijateljima, i 99% njih je i ostalo na njemu (govorim o laicima). To je meni savršen pokazatelj da "desktop korisnici" itekako mogu koristiti linux u svakodnevnom životu, bez gledanja što se piše na raznoraznim forumima itd o tome. Čisti real life example.

 

 

Poruka je uređivana zadnji put uto 10.5.2011 9:12 (Bypass).
16 godina
offline
Re: Najispoliraniji linux
Bypass kaže...
Kako nije, radim na njemu već godinama ozbiljne poslove.

 

Instalirao sam ga pola obitelji i prijateljima, i 99% njih je i ostalo na njemu (govorim o laicima). To je meni savršen pokazatelj da "desktop korisnici" itekako mogu koristiti linux u svakodnevnom životu, bez gledanja što se piše na raznoraznim forumima itd o tome. Čisti real life example.

 

 

Ovisi što smatraš ozbiljnim poslom, vjerujem da ćemo se ti i ja po tom pitanju prilično razlikovati.

Za običnog korisnika, koji igra one male igre u flashu ili nekakav pasijans, napiše tu i tamo nešto, čita mail, surfa, pregledava fotografije uz malo uređivanja, sluša glazbu - je, super je. Znam i ja puno ljudi koji bi bili adekvatni kandidati za takvo korištenje. No čim malo odeš u power user vode, pogotovo po pitanju multimedije (da igre sada ne spominjem jer su bolna točka na Linux platformi), vidiš da su stvari prilično nedorađene po tom pitanju.

I thought my Uncle Tommy was wearing black socks, but when I looked at them closely, they were just very, very, very, very, very, very, very, very, very dark blue.
13 godina
protjeran
offline
Re: Najispoliraniji linux
Father_Dougal kaže...

Ovisi što smatraš ozbiljnim poslom, vjerujem da ćemo se ti i ja po tom pitanju prilično razlikovati.

Za običnog korisnika, koji igra one male igre u flashu ili nekakav pasijans, napiše tu i tamo nešto, čita mail, surfa, pregledava fotografije uz malo uređivanja, sluša glazbu - je, super je. Znam i ja puno ljudi koji bi bili adekvatni kandidati za takvo korištenje. No čim malo odeš u power user vode, pogotovo po pitanju multimedije (da igre sada ne spominjem jer su bolna točka na Linux platformi), vidiš da su stvari prilično nedorađene po tom pitanju.

Igre su bolna točka isključivo zbog proizvođača i tu linux distribucije nemaju veze sa time. Mislim da smo to kroz desetke topica apsolvirali.

 

Multimedija je samo jedan mali dio poslova koji se mogu odrađivati na računalu i definitivno se ne može zbog toga segmenta reći da linux nije dovoljno dobar. Mada se može poprilično dobro raditi i u tom segmentu, a jedan mali primjer (ili velik) je blender.

 

U drugim aspektima (cross platform) nimalo ne zaostaje za drugim operativnim sustavima. Definitivno ne kada je u pitanju razvoj applikacija, i programiranje općenito (u to ne ubrajam frameworke i slično specifične samo za jedan OS jer to je redundantno). O networkingu da ne pričam jer tu linux jednostavno dominira (nitko niti ne razmišlja da koristi linux svakodnevno surfajući netom). Nadalje, korištenje linuxa u techincal computingu, pa do super računala je isto tako smješno spominjati jer jednostavno dominira ogromnim postotkom u tom segmentu.

 

Mogao bi ja još nabrajati, a i drugi korisnici potvrditi isto, ali nema smisla. Linux i distribucije koje su na njemu temeljene su se već višestruko dokazale. Druga stvar su proizvođači third party software-a koji ne žele raditi aplikacije za linux, ali to nije problem linux-a, odnosno distribucija.

 

Osobno sam radio od grafike, obrade video-a, simulacija, matematičkih proračuna, programiranja (u raznim programskim jezicima), web applikacije, networking (skoro sve što taj pojam pokriva), cloud-a, i nikada nisam imao potrebu za nekim drugim operativnim sustavom. Meni je to čisto dovoljan pokazatelj da je linux itekako zreo i razvijen. Neznanje drugih koji nisu ni probali nešto s njim raditi nije ni za komentirati.

 

 

 

 

15 godina
odjavljen
offline
Najispoliraniji linux

Za mene je Mint 10 najbolja distra. Naprosto je genijalan-dolazi sa svim potrebnim programima-od uredskih pa do multimedijskih-prosječni korisnik računala (internet, povremeno pisanje teksta, multimedija) bi trebao biti 100 % zadovoljan sa Mintom. Ne traži nikakvo navikavanje, jednostavan je ako se zna bar malo engleskog.

Moj broj mobitela- 091 172 6697 Moja web stranica- http://mobiservis.webs.com/
Moj PC  
1 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice