Prelazak na linux

poruka: 8
|
čitano: 4.748
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
offline
Linux

Imam win 7 i planiram instaliran još linux ubuntu, pa imam neka pitanja u vezi toga.

1.Da li su za linux potrebni driveri, dolaze li zajedno sa linuxsom, ili se nabave sa interneta.

2.Da li ću imat dual boot nakon instalacuje linuxa.

3.I dali ima koji program koji radi i na windowsima.

 

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
offline
RE: Linux

1.u 99% slučajeva ti neće biti potrebni driveri (moje iskustvo je 100% da mi ne trebaju, ali može doći i do takve situacije)

2.da, ako ćeš kod instalacije linuxa tak odrediti, a ne prebrisati partticiju na kojoj su win7 i na nju instalirat linux

3.ne kužim pitanje....

14 godina
neaktivan
offline
RE: Linux

1. Linux vec u sebi ima vecinu potrebnih drivera i u vecini slucajeva sve radi out of box, naravno ukoliko imas neki egzoticniji hardware morati ces skinuti sa neta driver, iako se cesto sve rijesi iz repozitorija.

2. Nakon instalacije Ubuntua imati ces dual boot ukoliko izaberes zasebnu particiju za instalaciju linuxa (ne pregazis Windowse)

3. Vecina programa iz Windowsa ima neku svoju zamjenu na linuxu, ukoliko nema pogledaj i instaliraj Wine on sluzi za pokretanje Windows programa i pojedinih igara pod linuxom.

 

Pogledaj ove linkove

 

http://www.schatztech.hr/linux/

 

http://www.linuxzasve.com/

 

http://www.winehq.org/

Poruka je uređivana zadnji put sri 27.10.2010 9:29 (K4i53r).
13 godina
neaktivan
offline
RE: Linux

Imam printer EPSON stylus SX110, dali znate jer za njega trebaju drugi driveri ili vrijede oni kao i za windows, iako printer mislim koristiti samo na windowsima.

16 godina
neaktivan
offline
Prelazak na linux

 

  1. najvažnije pitanje što se tiče drivera je ono vezano za grafičku karticu. naime, ati i nvidija nisu otvorili svoje drivere pa oni kao takovi ne mogu biti dio linux kernela. zato postoje open-spurce driveri koji su po defaultu instalirani i imaju nešto slabije performanse ako se želi rabiti 3d ubrzanje (npr. igre, compiz ... itd)
  2. inače, nakon instalcije ubuntua, atijini i nvidijini driveri se instaliraju tako što se ode u meniju na system-administration-additionals drivers i tamo samo jednim klikom downloadiraš i instaliraš drivere. kod atija postoji jedna caka*
  3. *ati je napustio razvoj drivera za kartice starije od radeon x2100 (dakle, sve od radeon 9500 - x2100 spadaju ovdje ). zadnji driver koji podržava starije kartice od x2100 i X.org 7.4 je catalyst 9.3 . dakle kod starijih ati kartica i ubuntua imaš izbor: novi ubutnu i open defaultni driver ili stariji ubuntu (mislim da je 8.10 zadnji koji podržava)  s X.org.7.4 i catalyst 9.3
  4. nadam se da nisam previše zakomplicirao. ako imaš nvidiju i noviju ati karticu postupi po točci 2. inače radi lošeg display drivera najčešće se stječe loš prvi dojam, al problem je zapravo u konfiguriranju i znanju/neznanju

 

@BlackPanther Imam printer EPSON stylus SX110, dali znate jer za njega trebaju drugi driveri ili vrijede oni kao i za windows, iako printer mislim koristiti samo na windowsima.
Imao sam epson stylus cx3650. sjećam se da ga je ubuntu podržavao out-of-box, tj. samo sam uštekao u usb utor otišao na add printer i to je to.  Također još jedan primjer kako za linux "nema" drivera. jutros posudim web-cam od kolege, neka trustova. kaže on joj trebat će ti ovi driveri, trebat će ti oni driveri. samo sam ju uštekao, upalio cheese program i kamera radi :) (iako na njoj piše trust prepoznao ju je kao Pixart Imaging, Inc. SoC PC-Camera)

 

JA:Učiteljice, uvijek pomokrim hlače kad idem na wc! UČITELJICA:Samo ga nemoj tako držat.
Poruka je uređivana zadnji put sri 27.10.2010 10:15 (hrvooje).
 
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
offline
RE: Prelazak na linux

Imam raden: ATI Radeon HD 4300/4500 Series (512 MB)

16 godina
neaktivan
offline
RE: Prelazak na linux
BlackPanther kaže...

Imam raden: ATI Radeon HD 4300/4500 Series (512 MB)

onda mislim da ne bi trebalo bit problema. odeš na system ->administration ->additional drivers i uključiš drivere jednim klikom. poslije možda zatreba restart.

JA:Učiteljice, uvijek pomokrim hlače kad idem na wc! UČITELJICA:Samo ga nemoj tako držat.
13 godina
neaktivan
offline
RE: Prelazak na linux

Ima još jedno pitanje vezano za Linux, neznam zašto mi jednostavno kada kliknem na dugme instaliraj, u ubuntu  centru za softver ništa ne instalira uopće tipka ne regira. Zna tko to, žašto je tako.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice