Mobi-mob

poruka: 3
|
čitano: 3.723
|
moderatori: DrNasty, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
offline
Mobi-mob

Eto, kako sam i obećao. 

 

Nova tema, o cijenama mobitela kod naša tri najveća operatera. Za one koji su lijeni listati ponude, šetati od trgovine do trgovine ili jednostavno ne znaju previše o samim aparatima i odnosima uloženog/dobivenog.

 

Počet ću drito u glavu - možda će se nekima činiti kao besramna reklama, ali žalim drugovi i drugarice, trebali ste o tome misliti prije. 

 

Najpovoljniji operater na našem tržištu je, vjerujem da ovo mnogi od vas znaju, TELE 2. Usluga im nije bogznakakava, web stranice trebaju doradu, malo su tromi i njihovi agenti su inertni ali cijene i ponude su im i više nego prihvatljive u odnosu na konkurenciju.

 

Kod njih je ISTI mobitel u gotovo ISTOJ tarifi jeftiniji čak i po par stotina, ako ne i tisuća kuna... od drugih operatera. I to vrijedi za gotovo svaki aparat. Definitvno, T-mobile (HT) je najskuplji operater. Što je apsurdno, pogotovo kaa znamo koliko je do sada zaradio u RH, i koliko zarađuje diljem svijeta. Uspoređujući cijene, saznao sam da nas ovdje doslovno DERU. Vani je npr. Samsung S3 mini NULA KUNA na tarifi od cca. 160kn 2 godine... Ovdje? 1300kn aparat, PLUS tarifa 175kn na dvije godine (plus harač zvan ''radijska frekvencija''). 

 

Danima sam osobno obilazio centre, isprobavao neke mobitele, dio sam ih već imao ili imam, te sam uspoređivao i tzv. web-cijene.

 

Dok ne sredim dojmove, i ne posložim ono što sam naumio napisati, prepuštam vama da počnete sa svojim komentarima, o onome što ste vi primijetili i za koje mobitele mislite da su najisplativija kupnja ovog Božića.

Iz Hrvatske, s ljubavlju
Poruka je uređivana zadnji put pon 17.12.2012 15:53 (Danyel).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
offline
Mobi-mob

i koliko sam shvatio jedino u T2 možeš kupit bilokoji aparar na bonove ili pretplatu, dok recimo HT i VIP imaju sitnu ponudu telefona ako ne želiš pretplatu.

 
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
offline
Re: Mobi-mob

Ispričavam se onima koji su možda čekali moj post. Jednostavno nisam stigao prije. Ali, što se tiče mobitela i pretplata - situacija je prilično jasna. Tele2 je općenito najpovoljniji operater u RH. Ok, tu je i Tomato, ali njega ne smatram ozbiljnom konkurencijom.

Bonbon zapravo nimalo nije jeftin, iako se takvim predstavlja. Dobro pazite kada gledate i kombinirate one njihove ''kombinacije'' jer biste se mogli na kraju prekombinirati (gorko razočarati). Služe se jeftinim trikovima, gotovo bih rekao - optičkim varkama.

Simpa je i dalje skuplja od drugih i nema bogznakakvu ponudu mobitela.

 

Vip ima blagdansku ponudu ''50%'' ali u stvari i sa tih 50% (koje ostvarujete na dvije godine, ALI SAMO ako prelazite s druge mreže) u samom startu je skuplji od Tele2. Osim toga, Vip nam je ponudio tek 3-4 uistinu zanimljiva aparata na pretplatu, dok su sve ostalo low-budget mobiteli koje ne bih poklonio ni psu na ulici.

 

Gledajući karakteristike i omjer uloženo/dobiveno isfiltrirao sam 7 mobitela (mojih ''sedam veličanstvenih'') za kupnju ovog Božića.  Pritom sam se trudio da pojedini model bude dostupan kod svakog operatera, tako da možemo uspoređivati cijene.

 

Najisplativiji mobitel ovog Božića na pretplatu je Sony Xperia P kod TELE2, a za njim slijede:

 

2. HTC Windows Phone 8S - TELE2

 

3. LG Optimus 4X HD - TELE2

 

4. Samsung Galaxy S3 mini - TELE2/VIP

 

5. Samsung Galaxy S Advance - HT(Tmobile)

 

6. ZTE Blade 3 - TELE2

 

7. Sony Xperia mini - TELE2

 

 

 

1. SONY Xperia P - vlasnik sam tog uređaja i imam samo riječi hvale. Ok, pokoja mana uvijek se nađe ali općenito ovaj aparat je best buy. P spada u zlatnu sredinu nove Xperia familije i zaista posjeduje skandinavski - pomalo hladan ali lijep dizajn, kvalitetan hardver i mnoštvo korisnih funkcija, uz za Sony već poslovično kvalitetan zvuk i solidne fotografije. Ukratko, ima dvojezgreni procesor Cortex A9 koji kucka na 1GHz i uz njega 1GB RAM-a. Grafički podsustav je MALI 400-MP, iako kod operatera stoji da je Adreno 205. Do toga je došlo jer ovaj Mali u Xperiji P ne radi ''punom parom'' (smanjen takt jezgre) pa ga smatraju ekvivalentom za Adreno 205.

Svog prostora ima 16GB (oko 13GB za korisnika) i nije ga moguće proširiti karticama, što mu je jedna od većih mana. Ipak smatram da je većini korisnika to dovoljan kapacitet. Baterija je druga mana jer se također ne može mijenjati i kapaciteta je 1305 mAh, što na papiru zvuči neuvjerljivo ali u praksi je sasvim dovoljno za 2 dana i time se izjednačava sa baterijama u ''bezimenim'' mobitelima koje nose oznaku 1500-1600mAh...

Xperiu P moguće je klokati, ali ne previše, tek nekih 15%, što u stvari nije ni potrebno jer je već u samom startu uređaj vrlo brz. 

Sve otvara dosta munjevito, zastajkivanja nema i tu je apsolutno odlična. 

Ekran (idealnih 4 inča, 16M boja) je iz nove Sonyeve game MagicWhite panela (u klasičan RGB piksel umetnuta je i jedna čista bijela) tako da je iznimno oštar, ali gotovo bukvalno OŠTAR (mnoge će zaboljeti oči - neka smanje svjetlinu, toplo preporučam), pomalo neklasične rezolucije 540x960 (klasika je 480x800) čime daje i veću gustoću - oko 275 piksela po inču. Svjetlina mu je pomalo nevjerojatnih 970cd, čime šiša gotovo sve konkurente. Mene osobno više od ovog panela impresionirao je JEDINO Iphoneov (petica). Čak su kod Iphonea primjetne hladnije boje, ali to već spada u stvar osobnog ukusa...

Od ''novotarija'' P vam već ''out of box'' nudi navigaciju (Wisepilot), korisnu i kvalitetnu aplikaciju Walkman te već uobičajene office čitače, audio-video plejer, Chrome preglednik, par igara i slično plus NFC - munjevit prijenos podataka s mobitela na mobitel (naravno, ako oba posjeduju tu tehnologiju)... Kamere su dvije, prednja je naravno za videokomunikaciju i nije bogznašto ali je bolja od konkurencije dok je straga vrlo dobra optika od 8 MP sa bljeskalicom, koja radi vrlo kvalitetne snimke, usporedive čak i sa kompaktima niže ili srednje klase. Boje su poprilično vjerne, realne a oštrina solidna. Video radi u full HD-modu (1080p, 30fps) i to sasvim solidno.

Android sustav je za sada 4.0.4 ICS, ali Sony obećava službeni upgrade na 4.1 JB već ove zime. Tu je još i A-GPS ali brzinom odziva ne odskače od konkurencije (Huawei G300 se pokazao čak i bržim od njega...)... Kompas i radio su, naravno, također tu.

Kućište aparata je čvrsto i kvalitetno, izrađeno od tankog brušenog aluminija, a staklo je mineralno, zaštićeno od grebanja. No, iako je iznimno kvalitetno, to staklo ima i svoju negativnu stranu - refleksiju. Nije ništa strašno, ali je iskusnom oku primjetno (pogotovo kod čitanja gušćeg teksta).

Na kućištu se nalaze otvoreni utori za USB kabel i HDMI, što ima i svojih prednosti - one poklopce na drugim mobitelima ionako ćete pokidati prije ili kasnije i više smetaju nego što su zaista potrebni. Oni su s lijeve strane, a s desne su zvučnik, power i tipke za glasnoću. 

Mobitel odlično leži u ruci i nije težak - svega oko 120 grama sa baterijom. Debljina mu je oko 10mm. Zračenje mu je umjereno - oko 0.7W/kg, a antena mu se nalazi na samom dnu (pohvalno). U kutiji s njim dobivate slušalice sa dodatnim gumicama za uho (to su one šta ulaze u uši, meni ne previše drage ali drugima su ok) koje daju vrlo dobar zvuk, mini HDMI kabel kojim spajate uređaj s TV-om (izvrsno radi) te zgodnu kožnu futrolicu. Pohvalno!

Treba spomenuti da ovaj mobitel dolazi, osim već spomenutog NFCa, s još nekoliko korisnih tehnologija - jedna je Exmor R senzor osvjetljenja (navodno pravilnija regulacija) a druga DLNA kompatibilnost.

Dakle:

♥ ekran, kvaliteta izrade, ergonomija, brz hardver, kvalitetan fotoaparat i Walkman, nove tehnologije, opći dojam, sadržaj paketa, cijena

↓  refleksija stakla, nemogućnost proširivanja memorije, nemogućnost mijenjanja baterije

 

CIJENA: 2745kn (web-shop) samo uređaj, 1kn uz pretplatu 75kn+100kn uređaj /24 mjeseca. - TELE 2

                                  1799kn uz pretplatu 111 ili 1599kn uz pretplatu 222 /24 mjeseca - VIP

 

Iz ovoga je jasno tko je povoljniji... osim toga, kod VIPa plaćate i USPOSTAVU POZIVA (0.29kn) a kod TELE2 toga nema...

 

 

2. HTC Windows Phone 8S - jako simpatičan mobitel baziran na novim mobilnim Windowsima 8. Djeluje zaigrano, šareno i mladenački. Također leži odlično u ruci (meni jako draga gumirana pozadina), ekran LCD 4" klasičnih 480x800, 16 M boja presvučen zaštitnim Gorila staklom. Hardver je nekako ''prigušen'', jer da su mu dodali 512 MB RAM-a dvojezgreni Krait procesor (1GHz) bi mogao iskazati svu svoju snagu. Ovako, sa ovih 512Mb pa još sa Windowsima... to baš i nije najsretnija kombinacija. I upravo nedostatak tih 512Mb ohladili su me od ovog uistinu vrlo zanimljivog uređaja. Plus ne baš gostoljubivi Windowsi na koje bi se još i dalo naviknuti (mada one silne pločice s vremenom dosade, makar im mogli mijenjati boje) ali ipak za njih nema dovoljno aplikacija, a mnoge koje su kod Androida i IOSa besplatne, kod Windowsa se plaćaju... 

Grafički sustav je iz novije generacije, Adreno 305, ALI neka vas ta brojka ''3'' ne zavarava - riječ je o malo modificiranom starom Adrenu 200, stoga igrači - ne očekujte čuda od njega... 

Dizajn uređaja je ono najbolje kod ovog modela. Gumirana pozadina čini mobitel još tanjim i nekako nježnijim, lijepe linije i šareno dno donose dašak svježine u pomalo suhoparan svijet bezličnih smartphoneova. Težina mu je samo 113 grama, i to sa baterijom (inače vrlo dobra Li-polimer od 1705mAh), koja se ne može mijenjati. Zvuk je jak i kvalitetan, poduprt DrDre-ovom tehnologijom ''BeatsAudio''.

Ova osmica je u stvari mlađi brat puno jačeg i ozbiljnijeg 8X, i stoga nema čak ni radio, a ni kompas. Ktome, ima 4 Gb interne memorije (doduše proširive karticama) te ne baš poseban fotoaparat od 5MP. nema prednju kameru, i to će nekima predstavljati veliku manu. GPS je tu, i to GLONASS (ruska verzija Advanced-GPSa), ali zbog nedostatka kompasa vjerojatno će se više oslanjati na mrežni internet.

Uglavnom, prava je šteta da je HTC odlučio ovoliko oslabiti inače sjajno osmišljen i dizajniran uređaj. Da su mu dodali makar tih 512Mb... ali, to je ta lukava poslovna politika - da su mu stavili još memorije, manje bi ljudi kupilo daleko skupljeg 8X... SAR zračenje mu je u granicama normale - oko 0.7...

 

PLUS: Dizajn, gumena pozadina, entuzijastima zanimljivi Windowsi 8, dvojezgreni procesor, 1700 mAh baterija, BeatsAudio, lagan (113g)

MINUS: Slaba kamera, malo memorije, nezamjenjiva baterija, nema fm radio ni kompas

 

CIJENA: 2245kn (sam uređaj, web-shop), 395kn uređaj uz pretplatu 75kn+75kn uređaj /24mj. - TELE2

       2499kn (sam uređaj, web-shop), 599kn ili 299kn uz pretplatu od 111 odnosno 222kn /24mj. i trajni nalog - VIP

 

I ovdje opet pobjeđuje TELE 2, jer je sam uređaj u startu jeftiniji, a pretplata povoljnija.

 

3. LG OPTIMUS 4X HD -  Ukratko, ako tražite hardversku beštiju sa gotovo maksimalnim performansama - to je ovaj Optimus. Iznimno tanak (8.9mm) ali zato i iznimno glomazan, izravan je konkurent Samsungu S3. Osobno nikada nisam volio tolike mobitele i do 4.3" smatram optimalnom dimenzijom ekrana da bi se mobitel komotno mogao korisiti jednom rukom. Ovaj ekran se diči IPS matricom od 4.7" i 16M boja, TrueHD certifikatom (visoka rezolucija 720x1280) te zaštitnim Gorila staklom.           

Ispod klasično-dosadne kockaste haube kucaju četiri Cortex A9 jezgre od po 1.5GHz, u sklopu novijeg nVidijinog Tegra3 čipseta (ULPGeForce grafika), 1GB RAMa i 16GB prostora (12 za korisnika), a sve proširivo SD karticama. Kamere su dvije - prednja od 1.3 MP i stražnja od 8MP (sa bljeskalicom) koja snima i HD video. Međutim, kvaliteta fotografija nije u rangu gore opisane Sonyeve. pored toga, fotoaparat ima probelma sa zumiranjem, odnosno fokusiranjem (navodno softverski probem). Osim toga, ni zvuk ovog aparata nije dovoljno snažan.

Naravno, da bi ovakva zvjerčica izdurala barem jedan dan, bilo je potrebno staviti i nešto jaču bateriju (ovdje je 2105mAh). Od ostalog - sve je tu, standardno - radio (ali bez RDS-a!), kompas, GPS, NFC, pisanje poruka ''švrljanjem''... SAR spada među najniže - samo 0.5 W/kg. Ono što se meni osobno ne sviđa kod ovog uređaja je LG - za ovaj model konkretno ne znam, ali znam da je gotovo SVAKI njihov dosadašnji model imao neku izrazitu manu, a ni konstrukcija njihovih mobitela ne ulijeva povjerenje. Ovaj mobitel mi djeluje više kao neki na brzinu sklepan oklop oko snažnog hardvera kako bi se LG na neki način mogao nositi sa čuvenijim Samsungom. 

 

PLUS: jak hardver, ekran dovoljno velik za ugodno listanje tiska na zahodu :-)){#}, poštena cijena

MINUS: LG, slab zvuk, loš fokus

 

CIJENA: 3345kn (sam uređaj, web-shop), 395kn uređaj uz pretplatu 75kn+100 - TELE2

 

 

4. SAMSUNG GALAXY S3 mini - Ovo je najnoviji izdanak Galaxy obitelji, star jedva mjesec dana. Iako ima neke novotarije poput NFCa, bržeg GPSa i SuperAMOLED ekrana (4" ali samo 480x800), iznutra je poprilično skroman hardver s obzirom na cijenu. Dvojezgreni procesor A9 1GHz, 1GB RAma i 8GB svog prostora (proširivo SD karticama), te oslabljeni Mali-400, baterija 1500 mAh i kamera od 5MP sami po sebi nisu loš hardver, ali se ipak očekivalo više od uređaja napravljenog u studenom ove godine. Pogotovo za nemalu cijenu. Iako je riječ o kvalitetnom uređaju, vidljivo je da Samsung sa ovim mobitelom jednostavno naplaćuje svoje ime, odnosno ''brand''. Izgledom i izborom boja (modra i bijela) je identičan većem i starijem bratu Galaxy S3. Osobno smatram Samsung poprilično precijenjenom markom iako rade solidne uređaje. A ono što me posebno nervira je njihova inertnost u polju dizajna - drže se istog izgleda već gotovo cijelo desetljeće. Dok je Apple krenuo naprijed, pogotovo s Peticom, Samsung je odlučio zadržati stari izgled i u ionako upitno čvrsta kućišta trpati noviji hardver a po cijeni bliskoj Appleu. Po meni je to loša politika i ako nastave tim putem, konkurencija će ih doslovno pregaziti. Jedino što stvarno cijenim kod Samsunga su njihovi poprilično kvalitetni ekrani i u tom pogledu ni ovaj mini ne podbacuje.

Inače, SAR ovog uređaja nije baš bezazlen - 1.03W/kg..

 

PLUS: solidne hardverske specifikacije, imidž kultnog S3

MINUS: Krhka konstrukcija, relativno visoka cijena, neki korisnici se žale na slab zvuk i prijam

 

CIJENA: 695kn uređaj u tarifi 75+75  - TELE 2

       1300/600kn u tarifi 111/222 - VIP

       1200kn   u  tarifi  175       -  HT (Tmobile)

 

Treba li napomenuti da netko u Tmobileu pretjeruje? MALO IM PARA?

 

 

5. SAMSUNG GALAXY ADVANCE S  - Ovo je Tmobileov adut za ovogodišnje blagdane. 398kn (samo WEB-SHOP!) uz tarifu 175 nije previše (nekima je sve previše, ali pretpostavimo da ste zaposleni i da imate plaću od barem 3500kn te nemate djecu i velike rate kredita) s obzirom na kvalitetu uređaja. Meni osobno ovaj uređaj je, iako stariji, draži od novog minija. Konstrukcija mu je čvršća, masivnija i dok ga držim nemam osjećaj da ću ga smrviti, kao što je slučaj s novim minijem. Ekran mu je vrlo solidan, vrlo dobrog kontrasta i prikaza boja (4" AMOLED 16M boja), dvojezgreni Cortex A9 procesor 1GHz, 768Mb RAMa plus 2GB korisničkog ROMa i 8GB pohrane (proširivo karticama) te 5 MP solidna kamera čine ovaj mobitel vrlo zanimljivom kupnjom ovog Božića.

 

6. ZTE BLADE 3 - U VIPu poznatiji pod imenom ''Racer 3'', samo što sumnjam da sama promjena imena može toliko utjecati na cijenu. Naime, u VIPu je dotični aparat daleko, daleko skuplji nego u TELE2. U TELE2 Blade3 košta 145kn u tarifi 25kn +35kn (uređaj) a u VIPu Racer3 košta 900kn u tarifi 55 (i to uz trajni nalog). Sam uređaj nije ništa revolucionarno - stari poznati Qualcomm čipset sa jednogigahercnim A5 procesorom, 512 Mb rama i oko 2Gb korisničkog prostora proširivog karticama. Ni ekran nije ništa ekstra, obični TFT sa 256K boja ali je dovoljno velik (4"). Kamera je danas standardnih 5MP od koje ne trebate očekivati previše. Osim toga, valja istaknuti da ima radio, GPS itd. Uglavnom, jeftiniji smartphone sa 4-inčnim ekranom teško da ćete naći.

 

7. SONY XPERIA mini - taman kada sam dovršavao prethodnu rečenicu, sjetio sam se ovog minija. Riječ je o novijem modelu (st15i) popularnog mališana iz 2011. Ovaj mališa je i manji i tanji od prosječne kutije cigareta. Pa ipak, iako se tako ne čini, posjeduje solidan 3" (i vrlo responzivan) zaslon sa 16M boja. Unutar njega je procesor Scorpio od 1GHz, 512MB rama i ugrađena SD kartica od 2Gb, koju možete zamijeniti većom. A i baterija je zamjenjiva. 

Za one koji imaju krupnije ćevape... pardon, prste, ovaj mobitel nije... međutim, ako ga zakrenete vodoravno da se vrlo ugodno tipkati i na njemu. Zvuk mu je također izvrstan, slušalice kvalitetne a kamera od 5MP ništa posebno međutim upotrebljiva za objavljivanje na web-u. Ovaj mobitel ima moja žena i osobno sam ugodno iznenađen. Ona još više jer sam joj ga rootao. Morao sam jer ovaj mobitel ima jednu jako izraženu i poprilično neugodnu manu - pogrešno podešen senzor koji u tami smanjuje svjetlinu, a pri jačem osvjetljenu pojačava. Ali, tu ne bi bio problem da svjetlina nije uvijek poprilično prigušena. Stoga svima preporučam ROOTANJE i instalaciju aplikacije koja gasi sporni senzor osvjetljenja (radi samo na rootanim aparatima). Nakon toga zaslon blista punim sjajem i puno popravlja ukupni dojam inače solidnog uređaja. GPS i fm radio su tu, također.

Gdje je najjeftiniji? Pogađate - opet Tele2. 1kn u tarifi 25+35kn uređaj /24mj. 

 

 

Ovo smatrajte okvirnim vodičem za povoljnu kupnju ali i kritikom imperijalističkog ponašanja naša dva najveća i najstarija operatera. Listajući malo Tmobileove ponude po Europi, ali i susjednim zemljama našao sam da su baš kod nas - najskuplji.

 

Da li je to zato jer smo mi iznimno darežljiv ili iznimno glup narod?

 

GLASANJE:

 

3 Sony Xperia P
1 HTC Windows Phone 8S
0 LG Optimus 4X HD
0 Samsung Galaxy S3 mini
0 Samsung Galaxy Advance S
Iz Hrvatske, s ljubavlju
Poruka je uređivana zadnji put sub 22.12.2012 13:08 (Danyel).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice