Od 2010. godine 'porez' na portale

poruka: 12
|
čitano: 2.148
|
moderatori: naxeem, F1-IVO, Danny_HR, Lazarus Long
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
4 godine

Pod "portale" ce vjerojatno staviti sve profitabilne internet projekte u RH.

Internet portali od 1. siječnja 2010. godine imat će obvezu plaćanja 0,5 posto godišnjih bruto prihoda Agenciji za elektroničke medije, objavio je Lider.

Posljedica je to novog Zakona o elektroničkim medijima, a nije jasno kako će država postupati u situacijama kad je portal sporedna ili neprofitabilna djelatnost neke tvrtke.

Agencija za elektroničke medije ovih dana bavi se selekcijom novih zaposlenika koji su se javili na ranije raspisane natječaje. Prema podacima sa službenim stranicama agencije, u njoj se tijekom prosinca biraju ljudi za zanimanja analitičar medija, informatičar, stručni suradnik, voditelj monitoringa i predstojnik ureda ravnatelja.

Osim Internet zajednici, država planira dodatne namete i ono poljoprivrednoj i turističkoj: osniva se poljoprivredna komora, a veliki broj različitih djelatnosti morat će plaćati članarinu u ime turizma.

Izvor: http://www.rep.hr/vijesti/poduzetnistvo/od-2010-godine-porez-na-portale/1110/

2 godine

uvest ce porez na zrak ...

xFire: rebelsy
2 godine

Nek se hebu u pak

3 godine
RE: Od 2010. godine 'porez' na portale

Bas me zanima nacin provedbe tog zakona.

Jedno je sigurno, ako se uvede taj porez odjednom ce skociti broj portala sa .com domenom na hrvatskom jeziku.

Ponekad ne mogu a da ne ostanem zateknut koliko su pametni ljudi koji vode nasu drzavu. Rekli bi nasi susjedi, "lezilebovici" sve do jednog.

4 godine
Navodno ce porez zahvatiti sve pruzatelje "elektronskih publikacija"
4 godine

a koji idi*** će sastavljati listu "portala", tj. sta ce sve spadati pod portale?!?!

2 godine

Nije mi jasno kako će oni određivati tko mora plaćati tu naknadu? Valjda samo oni s .HR domenom?

3 godine

-sve pravne (i fizičke) osobe imaju pravo na domenu .hr. Dali će netko imati i .com je nevažno, tj nije važno (bilo bi važnije kad bi određivalo host-server, kao npr jahta na moru. Tako da sama domena nemože biti kriterij plaćanja. Dalje, zakon je uvijek doslovan, tj slobodne interpretacije ili mišljenje može davati npr. ustavni sud. Prema višoj instanci (naputku) se 'čita' i primjenjuje zakon.

Ovdje će se vjerojatno opet pokazati nespremnost našeg zakonodavca, jednostavno previđaju 'sitnice'.

Usporedba s kafićima, registrirani kao bistro, ili slastičarna ili noćni bar ili restoran.... sve u svrhu manjeg poreza vezanim uz radno vrijeme i dozvoljenoj trgovini (robi-usluzi).

Dakle, zakonski, dovoljno je da se web stranica više ne deklarira kao portal. Jer što je portal? Što je 'obična' stranica? Kao što sad Murdoch, Times žele naplatiti googleu, za korištenje informacija, tako nekom portalu s vijestima ima pravo recimo HTV ili Times tražiti naknadu za reemitiranje vijesti, ali to nikako nema pravo država. Ako se povezuju s radio i tv postajama (koncesija) , onda opet nema veze itd. Pravo, zakoni .. su ipak nešto što se nebi smjelo tako šlampavo provoditi, ali nimalo me ne iznenađuje ako ipak bude tako (kao i sve ostalo u ovoj ananas državi)

btw. nije više banana, zašto? .. ima jedan vic, Mujo i Haso, pali među domorodce .. .. -Mujo nosi lubenice, e tako smo sad ananas država.Izlanuo se

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
4 godine

Koliko god nama to sve čudno ali takve stvari se već događaju po svijetu, pa vidite francuze naplaćuju googleu porez na pretraživanje ustvari određeni % od dobiti...

Dakle biti će svega u budućnosti.

3 godine

hm, hm...bas me zanima kako ce se to sprovesti i koliko ce me to kostati...

TrustNo1
4 godine

Sad cu mozda ispast glup, ali jedna stvar mi nije jasna. Zar ne postoji nesto kao porez na reklame u medijima (koji obuhvaca i TV, i radio, i novine pa tako i internet). Jer svi ti "portali" zaradjuju na reklamama, pa zar nije logicnije napraviti porez na reklame, nego praviti porez na "portal"???

I jos nesto: sto je to "portal"? I sto razlikuje "portal" od "obicne stranice"?

Nothing is true, everything is permitted...
Poruka je uređivana zadnji put pon 1.2.2010 18:27 (Assassin).
3 godine
Assassin kaže...

Sad cu mozda ispast glup, ali jedna stvar mi nije jasna. Zar ne postoji nesto kao porez na reklame u medijima (koji obuhvaca i TV, i radio, i novine pa tako i internet). Jer svi ti "portali" zaradjuju na reklamama, pa zar nije logicnije napraviti porez na reklame, nego praviti porez na "portal"???

I jos nesto: sto je to "portal"? I sto razlikuje "portal" od "obicne stranice"?

Bas sam to i mislio...bit ce zanimljivo kako ce oni to definirati...ali poznavajuci nasu u*ranu politiku, oderat ce sve!

TrustNo1
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice