Ovaj tjedan sam naručivao komponente za novo računalo. S obzirom da su dvije velike firme propale (HG-Spot i VeMil) odnosno da HG-Spot u Splitu ne posluje, u Zagrebu ima smiješno jadnu ponudu s nevjerojatnim (-) cijenama, a da VeMilu ne vjerujem jer izgleda kao muljanje s dugovanjima, reklamacijama i sl., obratio sam se najprije Linksu kao jedinoj preostaloj "velikoj trgovini računalnom opremom".
Moram reći da sam razočaran Linksom. Iako imaju dobru ponudu i nadaleko najbolji web shop na ovim prostorima, imam osjećaj da je Links postao prevelik, s premalo zaposlenih i vodstvom koje vodi ka onoj istoj sudbini HG-Spota i VeMila.
Postoje dva problema:
- nevjerojatno birokratiziran i usporen prodajni proces koji je doveo do toga da moja početna i vrlo jednostavna narudžba memorije iz poslovnice u Zagrebu (gdje je bila raspoloživa, na preuzimanje u Split dolazi predviđenih devet (9) dana! - Dakle, umjesto da memoriju pošalju direktno Overseasom u splitsku poslovnicu iz zagrebačke poslovnice, oni imaju proces koji uključuje višestruke račune poslovnica, razne kanale i sl. (ne sjećam se točno)
- drugi problem je komunikacija. Narudžbu sam obavio putem weba i platio unaprijed karticom u subotu popodne. U utorak ujutro još uvijek nemam nikakav mail, nikakav poziv, a status narudžbe je kakav je i bio.
Na moj, vrlo uljudan i profesionalan poziv, Centrala prodaje mi odgovara da oni s tim nemaju ništa, da to ide preko računa lokalne poslovnice itd.
Umjesto da su me obavijestili o trajanju isporuke od 9 dana (?! a kasnije tvrde da je to nemoguće), što je suprotno uobičajenih 48 sati, oni navodno nemaju pojma o narudžbama i šetaju me među svojim telefonima (na koje se vrlo zaposleni i vjerojatno malobrojni ljudi ne stignu javiti) uopće ne pomišljajući na to da oni osobno provjere stanje moje narudžbe.
Potom zovem susretljivije zaposlenike lokalne splitske poslovnice (iako očito pretrpane), a oni mi objašnjavaju proces narudžbe i navode idući ponedjeljak kao rok stizanja robe.
WTF?! - Osim što me ne interesira birokracija firme, 9 dana jednostavno nije onih 48 sati kao i inače i mogli su me barem upozoriti. (Narudžbu (i sve ostale) potom otkazujem.)
Umjesto da su me prošetali među telefonima poslovnica kao mladog majmuna, mogli su me unaprijed obavijestiti da roba stiže za više od tjedan dana. Ako već ne to, na upit "Centrali prodaje" mogli su osobno provjeriti status umjesto da se opravdavaju internim procesima i načinom poslovanja ogranaka i govoriti mi da zovem Split.
Ovako sam izgubio 3-4 dana pokušavajući ih dobiti na telefon i saznati zašto memorija nije mogla jednostavno otići za splitsku poslovnicu, umjesto procedure koja traje od subote do ponedjeljka.
Ako sam naručio memoriju, želim tu memoriju brzo, a ne "kada prođe nabavu i kada stigne". Ako postoji služba poput Overseasa, EMS-a i sl. koji pošiljku unutar Hrvatske, a pogotovo iz Zagreba mogu isporučiti kroz 24 sata, onda ne vidim nikakav razlog da meni memorija ne stigne u roku od 24 sata; pogotovo ako sam spreman platiti tu uslugu.
Zahvaljujući (ne)kvaliteti usluge, Links je izgubio novac. Kako ću naručiti hardver koji hitno trebam, ako narudžbu ne mogu obaviti niti telefonom?
Žao mi je samo što sav svoj trošak i trošaki onih koji su kupovali paralelno sa mnom nije otišao maloj firmi iz Lovrana - Oprić Informatika, nego se silom prilika raspršio po malim i većim domaćim i stranim firmama u regiji.
Prvi put u životu naletio sam na Oprić-informatiku ovdje na forumu i ne imajući izbora obratio se nepoznatoj i maloj firmi. Ne samo da sam robu dobio unutar 24 sata od narudžbe, nego sam izrazito zadovoljan visokom razinom profesionalnosti, brzine i efikasnosti osoblja.
Gospodin Ivan izašao mi je u susret i vrlo brzo smo dogovorili uvjete koji su mi odgovarali, robu sam dobio i spasio poslovni projekt i vrijeme.
Preporuka!
Što se Linksa tiče, osim što sam novac izgubio čekajući i tražeći informacije o svojoj narudžbi, zbog brzine sam bacio parsto kuna na višak narudžbe koja mi je na kraju stigla prekasno.
Preporučam Linksu (kao da je koga briga), da bolje povežu poslovnice i da nauče reagirati brzo kada je to potrebno.
Apsurdno je i komično da se bilo kakav komad računalne opreme dostupan unutar Hrvatske čeka 9 dana. U tom vremenu robu sam mogao naručiti i iz Amerike da sam htio, a došla bi brže.

.