Sklapanje računala - koliko naplatiti?

poruka: 105
|
čitano: 9.466
|
moderatori: naxeem, F1-IVO, Danny_HR, Lazarus Long
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
3 godine

Zanima me, koliko se može naplatiti sklapanje računala (iz nule) i instalacija Winowsa 7 i Officea sa svim updateovima i svime. Predpostavljam da netko zna koliko se to u praksi može naplatiti, pa molim da kaže.

I see offline people!
2 godine

minimalno 250kn...barem nepoznatoj osobi...

2 godine

Ja prijateljima takve stvari radim besplatno pa neznam.Ali moj tetak diže Windows na kompu za 100 knSmijeh,a ti još plus sklapanje naplati 300-tinjak

Fućkaj ga!
3 godine
RE: Sklapanje računala - koliko naplatiti?
Sused kaže...

Zanima me, koliko se može naplatiti sklapanje računala (iz nule) i instalacija Winowsa 7 i Officea sa svim updateovima i svime. Predpostavljam da netko zna koliko se to u praksi može naplatiti, pa molim da kaže.

-možeš naplatiti 0 (nula) kuna. Ali možeš zaraditi dosta visoku kaznu..

-Razmišljaj ovako, ne prodaješ ti windowse ili software (osim ako ve vidiš kao pirata), nego želiš (nadam se..) naplatiti svoj rad tj. znanje uloženo u sklapanje i sređivanje.

-u trgovini je računalo sklopljeno (besplatno), također instalacija softwarea (predinstalacija OSa) se ne naplaćuje, pa nema razloga da ti to naplatiš.

-dakle dali si pirat ili želiš nešto raditi... -naplati znanje ako ikako možeš.

Klasičan cjenik 'za dečka iz kvarta' .. je do 100kn pa nadalje, ili besplatno. Ovisi o tebi, tj. tvojem znanju, sposobnosti, iskustvu....

Pošto postavljaš pitanje, zaključijem da nemaš puno iskustva (isprika ako griješim, dobronamjerno), što opet vodi ka nižoj cijeni... -stjecanje iskustva su nekad šegrti plaćali 'robovskim radom', dok nisu postali majstori. Usput ćeš i naučiti kolika je vrijednost nečeg takvog i koliko tvoj konkretan rad vrijedi (što nemora biti u vezi s tim koliko možeš naplatiti... -dvije različite stvari)

-sretno... Namigiva

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
3 godine

reinstaliranje OS-a ti je 120 kn, bar u BiH.

A 1 sat servisa je oko 60 kn, pa racunaj, ja mislim da ti se ispod 250 kn ne isplati uzimati.

To za besplatno sastavljanje, to firme rade, da bi prodale komp, ali netko hoce sam kupiti komponente i da mu netko drugi sastavi i to se naplacuje.

It's better to keep your mouth shut and give the impression that you're stupid than to open it and remove all doubt.
3 godine
Tomislav95 kaže...

Ja prijateljima takve stvari radim besplatno pa neznam.Ali moj tetak diže Windows na kompu za 100 knSmijeh,a ti još plus sklapanje naplati 300-tinjak

Radim i ja besplatno prijateljima, ali ovo je za nepoznate pa tako...

ihush kaže...
Sused kaže...

-možeš naplatiti 0 (nula) kuna. Ali možeš zaraditi dosta visoku kaznu..

-Razmišljaj ovako, ne prodaješ ti windowse ili software (osim ako ve vidiš kao pirata), nego želiš (nadam se..) naplatiti svoj rad tj. znanje uloženo u sklapanje i sređivanje.

-u trgovini je računalo sklopljeno (besplatno), također instalacija softwarea (predinstalacija OSa) se ne naplaćuje, pa nema razloga da ti to naplatiš.

-dakle dali si pirat ili želiš nešto raditi... -naplati znanje ako ikako možeš.

Klasičan cjenik 'za dečka iz kvarta' .. je do 100kn pa nadalje, ili besplatno. Ovisi o tebi, tj. tvojem znanju, sposobnosti, iskustvu....

Pošto postavljaš pitanje, zaključijem da nemaš puno iskustva (isprika ako griješim, dobronamjerno), što opet vodi ka nižoj cijeni... -stjecanje iskustva su nekad šegrti plaćali 'robovskim radom', dok nisu postali majstori. Usput ćeš i naučiti kolika je vrijednost nečeg takvog i koliko tvoj konkretan rad vrijedi (što nemora biti u vezi s tim koliko možeš naplatiti... -dvije različite stvari)

-sretno... Namigiva

ne prodajem ja software, ja prodajem znanje i rad. računalo nije sklopljeno besplatno, nego je kupljeno u komponentama. ja ću to složiti te instalirati OS. iskustva imam u slaganju, ali uglavnom sam to radio besplatno (za sebe/obitelj/prijatelje). u nekim trgovinama daju besplatno sklapanje, samo kako bi to prodali. Ali opet, ukoliko je neka komponenta (npr. kućište) već postojeće (recimo od starog kompa), i trgovine će naplatiti to sklapanje.

ja volim i znam to raditi, a usput bi i zaradio koju kunu. Bolje meni dati nego nekoj trgovini. Smijeh

I see offline people!
3 godine

lijepo naplati 600 kn ili 700 kn ako sve moras slagati (mislim na komponente) i jos stavljati OS i aplikacije

2 godine
sasa kaže...

lijepo naplati 600 kn ili 700 kn ako sve moras slagati (mislim na komponente) i jos stavljati OS i aplikacije

A joj care pa za 700 kuna lik može da kupi neku grafičku ili procesor realna cijena bila bi od 200 do 250 kuna jer nije to neki posao koji će ti uzeti dva dana računaj jednu dnevnicu i bit ćete zadovoljni i ti i on ako ga odereš neće ti sigurno više doći  a tvoje uslugu opet će trebati jer ako  nezna sam instalirati OS trebat će te za mjesec dana sigurno Namigiva

3 godine
CANABIS kaže...
sasa kaže...

A joj care pa za 700 kuna lik može da kupi neku grafičku ili procesor realna cijena bila bi od 200 do 250 kuna jer nije to neki posao koji će ti uzeti dva dana računaj jednu dnevnicu i bit ćete zadovoljni i ti i on ako ga odereš neće ti sigurno više doći  a tvoje uslugu opet će trebati jer ako  nezna sam instalirati OS trebat će te za mjesec dana sigurno Namigiva

ajde ti lipoe odi u neki ovlasteni servis pa pogledaj kolika je ssatnica i koliko ce ti vremena naplatiti i na to jos dodaj pdv...

e dragi "balavci".. lako je vama trositi slobodno vrijeme kada imate 15 ili 16 godina, ali kada odrastete onda cete vidjeti kako je ozbiljno negdje raditi...

200 kn po satu.. pa naplatite 2 sata.. i eto te na 400 kn i na to jos dodaj pdv... i eto te na 500 kn... a ako jos i trebas doci do nekoga onda ti je to jos 100 kn za dolazak... i eto te na 600 kn...

e sada cu opet dobiti prst dolje, ali to je tako ... kad aodrastete onda cete shvatiti... kaj vi mislite da servisi zive od zraka??

e da.. i jos covjeku morate naplatiti original win ili staviti linux! je ne smiijete, kao tvrtka, koristiti piratski software...

3 godine
sasa kaže...

ajde ti lipoe odi u neki ovlasteni servis pa pogledaj kolika je ssatnica i koliko ce ti vremena naplatiti i na to jos dodaj pdv...

e dragi "balavci".. lako je vama trositi slobodno vrijeme kada imate 15 ili 16 godina, ali kada odrastete onda cete vidjeti kako je ozbiljno negdje raditi...

200 kn po satu.. pa naplatite 2 sata.. i eto te na 400 kn i na to jos dodaj pdv... i eto te na 500 kn... a ako jos i trebas doci do nekoga onda ti je to jos 100 kn za dolazak... i eto te na 600 kn...

e sada cu opet dobiti prst dolje, ali to je tako ... kad aodrastete onda cete shvatiti... kaj vi mislite da servisi zive od zraka??

e da.. i jos covjeku morate naplatiti original win ili staviti linux! je ne smiijete, kao tvrtka, koristiti piratski software...

Koliko sam shvatio lik ne misli otvoriti servis nego naplatiti noniću od 60 godina 100-200 kuna da bi mu, kada mu ga starci uvale, klinac mogao igrat neku igru da se zabavi.

A ako hoćeš otvoriti servis, pa, servis u mom kvartu naplaćuje oko 250 kuna za sastavljanje i instaliranje Windowsa, Officea i slično, sa time da (naravno) komponente i Windows/Office moraš sam kupiti ili donijeti (naravno originalne). Linuxe instalira za 25 kuna.

Da, možda ti misliš da je to banana, ali ako naplaćuješ 250 kuna (bez PDVa) po jednom kompu, i uzevši da dan složiš oko 2 kompa, eto te na 15 000 kuna mjesečno.

Možeš varati sve ljude neko vrijeme, i neke ljude svo vrijeme, ali ne možeš varati sve ljude svo vrijeme.
3 godine
i542 kaže...
sasa kaže...

Koliko sam shvatio lik ne misli otvoriti servis nego naplatiti noniću od 60 godina 100-200 kuna da bi mu, kada mu ga starci uvale, klinac mogao igrat neku igru da se zabavi.

A ako hoćeš otvoriti servis, pa, servis u mom kvartu naplaćuje oko 250 kuna za sastavljanje i instaliranje Windowsa, Officea i slično, sa time da (naravno) komponente i Windows/Office moraš sam kupiti ili donijeti (naravno originalne). Linuxe instalira za 25 kuna.

Da, možda ti misliš da je to banana, ali ako naplaćuješ 250 kuna (bez PDVa) po jednom kompu, i uzevši da dan složiš oko 2 kompa, eto te na 15 000 kuna mjesečno.

gle, ne zelim da me se krivo shvati, ali i "djeca" moraju shvatiti da to sto oni mogu susjedima slagati ilegalne aplikacije na kompove i pocijele dane reinstalirati kompove jer oni dobijaju viruse ne znaci da i "odrasli" mogu tako raditi.

tvoj servis naplati 250+pdv i to je ok, ALI znas zasto?? zato jer ne naplati win i office licence, ne naplati antivirus licence, ne naplati nero (da, jadan je nero, ali ljudi ga cesto zele),..

znas kako ide u servisu? kupis komp.. na tebi su vec zaradili barem 500 kn.. i onda jos 250 kn za instalaciju (+pdv).. i koliko je to opet?

a znas zasto samo 250 kn? jer ti stave original win (15-20 min) i jos samo drivere! tocka! nema silnih aplikacija (office, cad, przenje, surfanje, update-i,...)

a sada bih volio da ti mladi decki razmisle koliko vremena im treba da sastave (ako i to rade susjedima) kompletno racunalo, instaliraju OS, stave SVE silne aplikacije (hvala Bogu da svi klijenti trebaju bas sve sto postoji na svijetu) i eventualno povuke neke update-a, pa i jos podese neke opcijice prema vlastitim zeljama (wallppaper, screensaver, office,...)

tesko mi je povjerovati da to nije cjelodnevna zanimacija... i sve to za 100, 200, 250,...??? koliko kn???

kuzite o cemu ja pricam! dokle god vi to sve radite za 100 ili 200 kn NITKO vas ne sozivljava kao da radite nesto ozbiljno i nitko ne cijeni to kaj radite...

naravno da ne vjerujete, jer ipak ste VI taj klinac koji po haustoru svima sve rjesava... a sada malo zivotne istine.... svi ti ljudi rade, i zaraduju i svi smatraju da se vi "igrate" i da sve to kaj vi znate i/ili radite mozete, onako, na brzinu poklikati i da to nije nekaj bitno/tesko/vazno i da cete im to uvijek napraviti i da to, nacelno (osim case soka ili neke kopice), nista ne kosta...

i dalje ce vama pricati kako su trgovci lopovi i kako ih po servisima varaju.... bla, bla, bla... samo da im vi to lijepo odraditi za "kikiriki".... 

sve je to za ljude.. samo je zalosno da svi IT-evci prolaze kroz isti put... uvijek si tu kada nekome nekaj treba popraviti, ali kada to treba i nekaj platiti onda.. hm... ili im probajte unaprijed reci da ce posao kostati cca 500 kn pa da vidite reakciju...

zato vam je najbolje lijepo uzeti brand name racunalo (HP, Lenovo, Dell,...)  sa predinstaliranim OS-om i gotovo... tu ste ustedjeli znacajnu kolicinu vremena...

a ako zelite linux onda je to jako, jako brzo gotovo (moja intalacija na starom laptopu traje jako, jako malo..)

3 godine
protjeran

100-150kn dizanje windowsa s programima i svim tim,sklapanje kompa 250-300kn eto tako ja naplaćujem! kad mi treba lova hitno onda uzmem više kad mi netreba onda uzmem manje!

Slatki Car<3Slatka Carica...steam.luks@gmail.com sluki77@gmail.com mato.lukic.luks@gmail.com sunca.lukic@os.t-com.hr skype:mato.lukic95
2 godine

meni su u vemilu naplatili 200kn za montažu racunala (samo montaža bez os-a)

ja mislim da bi ti razumna cjena bila 350kn 200 montaža 100-150 os

meni da netko kaze 500kn za to dvoje ja bi ga sterao u ku**c i reko mu da je mentalno poremečen

Poruka je uređivana zadnji put sub 6.2.2010 22:45 (xnight_hunterx).
2 godine
protjeran

Sklapanje kompa iz "0" ispod 300 kn ne dolazi u obzir!

3 godine

meni se prijatelji uvijek izvuku na "hvala ti"

skužio sam da ljudi ne cijene taj posao ako se izvuku na "hvala ti"

250 kn minimalno ako radiš od nule

ili da spomenem i banalne stvari

napraviš im foru u prezentaciji da zadive publiku

oduševljeni su dok ti govore "hvala ti"

brzo skužiš da si za to vrijeme mogao nešto korisno za sebe napravitiNamigiva

jer rok trajanja onog "hvala ti" je najviše 5 min!

Poruka je uređivana zadnji put sub 6.2.2010 23:00 (Floki).
3 godine
Floki kaže...

meni se prijatelji uvijek izvuku na "hvala ti"

skužio sam da ljudi ne cijene taj posao ako se izvuku na "hvala ti"

250 kn minimalno ako radiš od nule

ili da spomenem i banalne stvari

napraviš im foru u prezentaciji da zadive publiku

oduševljeni su dok ti govore "hvala ti"

brzo skužiš da si za to vrijeme mogao nešto korisno za sebe napravitiNamigiva

jer rok trajanja onog "hvala ti" je najviše 5 min!

naravno!

sve sto im je besplatno im je i bezvrijedno...

a to sa trikovima.. koma..

sada ce te stalno zivkati.. cuje, je li znas kako ovo ili kako ono i jel bi mi mogao jos samo ovo ili ono... kao da ti nista pametno ne radis nego samo cekas da oni zovu!

;-)

3 godine

došli smo do rada na crno u temi

a to je pitanje za sebe

jednostavno nisam kriv što dosta ljudi iz mog kruga radije zove mene doma,nego nosi kompjutor na servis

ništa nije u životu crno-bijelo, pa ni to

a najgori scenarij je postati "katica za sve" i rješavati uokolo tuđe probleme, dok se tvoji gomilaju

dakle, niti možeš tek tako odbijati ljude kad te zovu, niti smiješ baš besplatno raditi za drugog i time uludo trošiti svoje vrijeme

i ima istine u tome da svi IT-ovci prolaze isti put

jedan mi je slučaj još svjež, u kojem mi ono famozno "hvala ti" baš i nije vraćeno kad mi je trebalo

Poruka je uređivana zadnji put ned 7.2.2010 12:44 (Floki).
3 godine
neaktivan

Ja to radim vec godinama u fushu sto bi se reklo i ovo ti je moj savjet. PRvi put naplacujes svima  ali bez izuzetka. Vise ce te cijeniti i nece te zvti za svaku glupost. Poslije radi besplatno kome hoces al prvi put nikome. Drugi savjet ti je da prvo odradis kvalitetno i posteno a onda tako i naplatis. Cijeni svoje vrijeme i znanje. TO sto ti njima napravis za 5 minuta tebi je trebalo puno vise da naucis.

3 godine
Floki kaže...

..

a najgori scenarij je postati "katica za sve" i rješavati uokolo tuđe probleme, dok se tvoji gomilaju

.

ali je to u pravilu jedini (mogući) scenarij.... jer,

logic kaže...

,.. Drugi savjet ti je da prvo odradis kvalitetno i posteno a onda tako i naplatis. Cijeni svoje vrijeme i znanje. TO sto ti njima napravis za 5 minuta tebi je trebalo puno vise da naucis.

svi očekujemo maksimum kvalitete za minimum cijene (ili besplatno) .. tako da cijena koju će netko naplatiti nema pravila, ali ako jednom napraviš dobro (i pošteno) to ljudi pamte. Kao za zubara, mehaničara itd.. vračaju se kad nešto zapne, možda imaju nekog 'malca iz kvarta' ali obično su problemi takvi da ih on ne može riješiti ili je rizik za poslovne podatke.

Dakle, savijet početniku... možeš naplaćivati 'za đeparac' pa 100kn ili više, ali moraš riješiti problem. Bez tog te neće zvati idući put, tad cijena više nije važna. Problem je kako steći iskustvo, jer ozbiljne poslove nesmiješ olako uzimati (šteta može biti ogromna..), odgovor... polako, kao i ostali, slažući svoj PC, pa susjedov... ako si nakon 5 god. i dalje u PC-jobu, onda recimo da si savladao prve korake. (Tad dolazi vrijeme neke 'specijalizacije'.. OS, baze, mreže... ili se uguraš u neku firmu) Namigiva

3 godine
neaktivan

Nekome ce ova cifra od 5 godina zvucati puno ali nije. I to 5 godina da se ozbiljnije bavis time. Radis to, pratis forume rjesavas probleme i sl. I kao sto i ja i kolega rekosmo. Kavlitetno odraditi. Instalacija osa tipa next next finish nije kvalitetno odradjen posa. Najnoviji driveri, najnoviji updateovi svega, najnovije verzije programa, podesavanje (npr. ako instaliras office 2007 da snima u starijem formatu da te ne zivkaju i pitaji sto komsija ne moze otovoriti docx file isl).

Pod posteno sam mislio da odradi kao sto bi sebi odradio. Da se potrudi a ne da sto prije zbrise ;)

Npr kod mreza je kvalitetno i posteno odradjen posao kad podesi zastitu na wifi iako ce mreza raditi i bez toga i sl.

Poruka je uređivana zadnji put ned 7.2.2010 13:57 (logic).
2 godine

ja puknem cijenu od 300 kn za sve.... sklapanje, windowsi i dodatni programcici... nije realno uzet vise....

3 godine

da, samo se i pojam kvalitete razlikuje ovisno s koje strane se nalaziš

za dosta njih si nekvalitetan ako nisi instalirao "ono što je bilo"

a bio je MS Office

s tvoje strane, nekvalitetan si ako im nisi backup-irao npr. outlook

Poruka je uređivana zadnji put ned 7.2.2010 13:58 (Floki).
3 godine
neaktivan

Pricamo o sklapanju novog kompa. A ako radim stari komp onda pogledam sta je bilo i jos povadim podatke ako ih ima u my documentsu ili desktopu. To sve upada u kvalitetan posao. Naravno ako nije disk crkao.

3 godine
ihush kaže...

To nije baš točno. Ako kupiš komp sa proizvoljnim komponentama naplatit će ti slaganje 200-300kn. Čast izuzetcima.

Vidio sam u jednom dućanu ugradnja komponente 50kn.

DIY projekti: http://vidosprojects.freei.me/
3 godine
neaktivan

To je ciganski. Za koju komponentu treba vise od par minuta? Za graficku ali nju masno i platis? Kakva je to firma koja ugradnju rama naplati 50 kn? Ta me vise ne bi vidjela. Ja kupujem za druge i meni se ne naplacuje nista a rabat se podrazumijeva, uslovi placanja kako ja kazem,  kao i trenutno rjesavanje garancija.

3 godine

u servisu im nitko ne back-upira outlook ni browser, he,he

3 godine
neaktivan

Zato ja imam puno posla ;)

3 godine

A čuj, oni koji to znaju staviti njima je to ništa ali 90% ljudi se boji otvoriti komp, a kamo li ugraditi nešto u njega. To je kao i kad ti majstor zamjeni grijač u mašini za suđe i onda naplati ruke 500kn i posebno grijač, a njemu je to 20min posla. Kad nešto ne znaš onda ćeš platiti nekome da ti to napravi, ako imaš nekoga poznatoga da to radi onda si sretan ali neki nemaju i to im je jedini način.

A i znaš šta, ako recimo naplaćuješ instalaciju novih win+drivera+osnovnih aplikacija onda je to po meni sasvim ok jer to oduzima vrijeme i živce ponekad, pogotovo kad nešto iz nepoznatih razloga uspori komp pa moraš ponovo i sl. Napravi to na 3 kompa dnevno tijekom tjedan dana i smatrat ćeš 100kn po kompu malo za tako nešto.

Lako je jednom mjesečno nešto srediti ali kad to moraš raditi često onda je to dosta naporno.

DIY projekti: http://vidosprojects.freei.me/
3 godine
Floki kaže...

..

s tvoje strane, nekvalitetan si ako im nisi backup-irao npr. outlook

-to postane stvar 'rutine'... za što opet treba neko vrijeme. (Sviranje gitare, igranje nogometa, vožnja... ista stvar.)

logic kaže...

.. Naravno ako nije disk crkao.

-tad pogotovo, ako su podatci važni, dolazi do razlike u iskustvu (i borbenom kompletu) servisera.

Vido kaže...
..

Čast izuzetcima.

Vidio sam u jednom dućanu ugradnja komponente 50kn.

-to se u pravilu odnosi na tuđu komponentu ili tuđi PC, za robu iz dućana uglavnom se ne naplaćuje. Ili kao što kažeš 'u jednom' -dakle nije u svima... OEM verziju ti trgovina nesmije naplatiti kao posebnu instalaciju. (naravno, nikad nije samo to..)

-Svaki rad se može/smije/treba naplatiti. Ali ja radije naplaćujem svoje znanje, nego da nekome instaliram OS, jer to može i ćorava baba (ako joj unuk pročita CDkey)... nitko serviseru nebi platio samo instalaciju... nego znanje koje leži iza pritiska na 'next' ili nešto drugo.

Takvim načinom, postaješ zapravo čisti pirat, umjesto PC-majstor. Kao što kava u restoranu može biti i besplatna, ali ti onda zaračunaju klaviristu (uslugu), što je nakraju skuplje...

Zato nikad ne prodajem software-hardware, savijete dijelim besplatno, ako treba odvezem osobu u trgovinu, pomognem kod odabira itd. -Ako naplaćujem, tad je to naplaćeno moje znanje-rad-iskustvo, (čak i kao turističkog vodića).

Tako ne dolazim u problem,'on mi je dao-stavio windowse' ili 'on mi je prodao PC'.. - za to ću radije preko telefona navoditi osobu što da klika. Nevinašce Poslovno, firme moraju kupiti software, privatno, nije moja briga, tako imam manje problema i 'moralnh dilema'.

-Kao što već netko reče, 300kn je dovoljno, može biti i jedna nula više, a može i manje. Meni nitko ne postavlja problem cijene (ili samo jednom, drugi put ne) i dovoljno često mogu napraviti nešto gratis... pogotovo kad naletiš na nekog klinca-obitelj kojima to nešto znači.

3 godine

ako radim, radim pošteno

napravim i sve back-upove

particije

sav hardware dovedem u red

uvijek napravim do roka do kojeg kažem

i napravim gratis ako vidim da ljudi nisu imućni, a djeci komp znači puno

i nikad zahvaljujući ovoj filozofiji nisam bio bez novca,

a i svoje komponente znam ugrađivati gratis kad vidim da negdje zbilja treba

kako sam ja uveselio tu djecu danas, mene je netko jučer, a oni će nekog sutra

Poruka je uređivana zadnji put ned 7.2.2010 14:34 (Floki).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice