Programator veš mašine Procond 451510063 - mašina

poruka: 5
|
čitano: 2.677
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
neaktivan
offline
Veš mašina ne vuče vodu

Pozdravljam,

Naime, imam problem da veš mašina s ovim programatorom prilikom uključenja neće povući vodu. Elektro ventile sam ispitao, uredno rade, da bih na samom programatoru primijetio standardno crnilo kao da je nesto gorilo, ali se to cetkom ocisti i nigdje se apsolutno ne vidi da je bilo sta osteceno. Ima li neko shemu za ovaj programator ili se mozda susreo s istim problemom? Unaprijed hvala na odgovorima.

Lijep pozdrav

Poruka je uređivana zadnji put ned 5.11.2017 17:37 (Vehid).
 
0 0 hvala 0
7 godina
online
Re: Veš mašina ne vuče vodu

Kao prvo, spoji voltmetar na kontakte ventila pa mjeri napon kad bi trebao ventil biti pod naponom (gurni sonde u stopice i pazi da se ne diraju i pazi da ne diraš prstima, oprezno).

Onda budeš vidio jel uopće ventil/i dobivaju struju.

Crnilo na plastici oko PCB-a od programatora je standardno i ništa ne znači premda očito je neka garež (ni meni nije jasno).

Uglavnom, ako na kontaktima ventila nema napona prvi sumnjivci su ti trijaci preko kojih se pale (zapravo idu pod nazivom mikroswitches ili nekaj tak jer su zapravo ko optocoupler s trijakom na sekundarnoj strani).

Uglavnom, SMD komponenta na samom rubu pločice kod konektora na koji se uštekava ventil.

Pročitaj oznaku pa nađi datasheet pa onda testiraj.

Kruha i igala...
Poruka je uređivana zadnji put ned 5.11.2017 23:49 (fer-de-lance).
11 godina
neaktivan
offline
Re: Veš mašina ne vuče vodu

Mjerio sam napon na ventilima, medjutim, nema ga uopste, zatim spojim ventile direktno na 230 VAC i oni uredno rade svoj posao. Eh sad, ja nigdje ne mogu naci shemu za ovaj programator, to je moj problem. Ucitat cu i slike programatora...

Poruka je uređivana zadnji put pon 6.11.2017 13:50 (Vehid).
7 godina
online
Re: Veš mašina ne vuče vodu

Pogledaj na konektoru koji ide do ventila koji je kontakt faza i taj ti je spojen na jedan od ovih dolje malih SMD integriranih prekidača (ovi mali crni s tri nožice i jednom velikom gore na kojoj je hrpa lema za hlađenje).

Onda kad nađeš provjeri koji je to model i nađi datasheet.

Pa ga onda provjeri, za početak možeš okvirno mjeriti otpore među nožicama premda to ne mora nužno nikaj značiti, ali ako vidiš da je otpor nemjerljiv instrumentom onda možda je pokvaren.

Trebal bi mjeriti napone na nožicama dok radi, i na jednoj nožici bi moralo biti 5V s mikrokontrolera a na jednoj drugoj 220V a ako na prvoj ima 5V onda bi i na preostaloj moralo biti.

Naravno, jako oprezno i pazi da te ne strese struja ili da nekaj slučajno ne spojiš zajedno i spržiš ploču!!!!!

Kruha i igala...
Poruka je uređivana zadnji put pon 6.11.2017 12:55 (fer-de-lance).
11 godina
neaktivan
offline
Re: Veš mašina ne vuče vodu

Hvala puno na informaciji, jer inace nisu mi ovi programatori svakodnevnica i onda sam bez sheme nista. Cim uhvatim vremena, to cu pokusati pa javim kakvo je stanje.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice