Vodič za održavanje računala

poruka: 43
|
čitano: 45.817
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
offline
Vodič za održavanje računala

 

Ovaj vodič je namijenjen početnicima i  neću previše ulaziti u rastavljanje računala i prčkanje po komponentama,nego što bezbolnije pokušati objasniti kako jednostavno očistiti računalo(u smislu čišćenja komponenti i u smislu optimizacije računala pomoću prikladnog softvera).

 

Ako ste uočili da vam računalo radi sporije u zadnje vrijeme to može biti zbog dva razloga:

 

1.Nakupilo se smeća na tvrdom disku zbog puno instaliravanja različitih programa,surfanja i skidanja s interneta i sl.Zbog toga tvrdom disku treba više vremena da dođe do određenih podataka,što može uzrokovati sporije učitavanje računala,sporije otvaranje programa,slabije performanse u igranju video igara.

 

2.Unutar kućišta se nakupilo prašine,što uzrokuje pojačano grijanje komponenata i time sporiji rad.

 

Prvo ću se osvrnuti na čišćenje računala od prašine:

 

Najveći krivac za skupljanje prašine unutar računala su ventilatori koji znaju povući dosta prašine u kućište i na komponente koje ih okružuju.Sam proces čišćenja je vrlo jednostavan i traje oko 1 sat(više-manje).Sve što vam treba je ovo:

 

1.Štapići za uši(što veće vata to bolje)

2.Vata općenito(možete koristiti i onaj kura* s čim vam žena/cura/mama/sestra skida šminku)

3.Mlaka voda ili alkohol(osobno koristim alkohol jer brže isparava,i time se komponente brže suše,a može se kupiti u svakoj ljekarni)

4.Nož za maslac(zbog zaobljenje oštice,odn.što uopće nema oštrice)

5.Usisavač(nije potrebno)

6.Križni odvijač

7.Anti statička narukvica ili par kirurških rukavica (narukvica možete kupiti u većini hardware shoppva)

8.Stara tkanina

9.Limenka stlačenog zraka (također možete kupiti u većini hardware shoppova)

 

Pa krenimo:

 

ČIŠĆENJE RAČUNALA OD PRAŠINE

 

Prvo što trebate učiniti je ugasiti računalo,postaviti sklopku na napajanju(ako je imate)na OFF(odnosno "0")i na kraju isključiti računalo iz struje,te iskopčati svu periferiju i kablove koji su spojeni na računalo.

 

Zatim uzmite križni odvijač i skinite bočnu stranu kućišta,polegnite računalo na pod ili gdje već radite,te navucite rukavice ili stavite anti-statičku narukvicu.

 

Prvo što bih preporučio je grubo čišćenje sa usisavačem.lagono pređite usisavačem preko kućišta i komponenti.Pazire da ne udarate ili grebete komponente te pazite da ne zahvatite kablove.

 

Uzmite malo vate i lagano navlažite alkoholom ili mlakom vodom te očistite prašinu koja se nakupila na lopaticama ventilatora.Ako negdje na matičnoj imate metalne,rebraste pasivne hladnjake,navlažite staru tkaninu,i omotajte je oko noža za maslac te lagano pređite između rebara hladnjaka.

 

Ostale komponente je lagano očistiti pošto smo rekli da ih nećemo rastavljat i prčkat po njima,dovoljno je da ih prebrišete vlažnom tkaninom ili vatom,a za teško dostupna mjesta štapićima za uši.To isto vrijedi i za matičnu ploču,koju isto samo prebrišete kao i ostala prašnjava mjesta kao na tvrdom disku i samom kućištu.Također prašinu na teško dostupnim mjestima možete očistiti sa stlačenim zrakom.

 

Također moram napomenuti da se prašina zna skupljati ispod ventilatora procesora,što uzrokuje pojačano grijanje procesora i sporiji rad,a može uzorkovati i rušenje računala.Procesor je malo kompliciranije očistiti jer zahtijeva skidanje hladnjaka sa procesora,što nerijetko uzorkuje vađenje drugih komponenti da bi lakše došli do kopči koje učvršćuju hladnjak.Zatim još moramo prebrisati prašinu,skinuti staru termovodljivu pastu,i nanesti novu,te ponovno sve vratiti natrag na mjesto.Ako ne znate što radite,ostavite na miru i obratite se nekom stručnijem.

 

 

To bi uglavnom bilo to,malo pričekajte da se komponente osuše ako su malo vlažne i vratite bočnu stranicu kućišta.

 

 

Ali niste gotovi,još se morate riješiti neželjenog smeća u samom računalu.

 

OPTIMIZACIJA I ODRŽAVANJE RAČUNALA

 

1.Prvo što učinite je skinite softver za brisanje neželjenog smeća.Preporučujem CCleaner.Nakon što ste instalirali program,pokrenite ga i kliknite na analyze i zatim na run cleaner.Kliknite karticu(tab)applications i ponovite postupak.Zatim s lijeve strane kliknite na registry i scan for issues,i onda fix selected issues.OBAVEZNO NAPRAVITE BACKUP REGISTRIJA KAD VAS TO BUDE TRAŽILO.

Prebacimo se na opciju tools,pa na startup,te maknite sve programe koji vam ne trebaju pri podizanju sustava(što manje programa za učitavanje pri startupu to je brže podizanje sustava.Obavezno ostavite antivirus i firewall pri startupu).

 

2.Idemo dalje,pokrenite antivirusni softver te napravite full scan računala  da se riješite virusa i crva(koji žderu resurse),ako ih imate.Zatim pokrenite anti-spyware program(neki antivirusi ga imaju ugrađenog).Ako nemate anti spyware preporučam neke sa ove liste (nalaze se pod kategorijom anti virus/spyware/malware),te također skenirajte računalo i riješite se gamadi.

 

3.Na kraju idemo defragmentirati tvrdi disk.Prvo ću ukratko ću objasniti što je fragmentacija.Grubo rečeno,to je zapisivanje datoteke na više mjesta na tvrdom disku.Kada brišemo ili mičemo datoteke,stvorimo prazan prostor na koji se opet može nešto novo zapisat.Tako dobijemo dijelove jedne datoteke razbacane na više mjesta po disku.Time se glava tvrdog diska mora pomicati na više mjesta da bi prikupila sve fragmente određene datoteke.

Defragmentacija je proces preslaganja fragmetiranih dijelova da bi tvrdi disk mogao brže pristupiti tim datotekama.Defragmentaciju možete obaviti sa alatom koji dolazi sa Windowsima(Start>All programs>Accessories>system tools>disk defragmenter).Ja bih vam preporučio da skinete neki alat za defragmentaciju sa interneta.Takvi alati su puno kvalitetniji od ovog u Windowsima.Preporučujem neke od alata navedenih ovdje pod kategorijom sistemski alati i odžavanje.

ako baš morate defragmentirati tvrdi disk sa tvorničkim alatom pogledajte tutorijal ovdje.

 

Napomena:Defragmentacija može potrajati i po nekoliko sati,ovisi o veličini tvrdog diska.

 

 

I to je to,gotovi smo.Sve gore navedeno možete obaviti u jednom danu,i trebat će vam par sati slobodno.Evo par dobronamjernih natuknica:

 

1.Računalo očistite od prašine barem svaka dva mjeseca(idealno bi bilo svaki mjesec,ali to je na vama)

2.Obavezno svaki mjesec-dva skenirajte računalo antivirusnim i antispyware programom,a isto tako pokrenite alat za održavanje(npr.CCleaner)i očistite tvrdi disk od smeće(možete dobiti i do par GB slobodnog prostora).Možete i očistiti registry sa istim alatom(CCleaner i Glary utilities.)Naravno nemojte zaboraviti svako malo napraviti update baze podataka o virusima vašeg antivirusnog ili antispyware programa.

3.Što se tiče defragmentacije ne morate ju toliko često pokretati nego samo kada se odlučite na generalku(sve gore navedeno)

oko za oko,pasta za zube
Poruka je uređivana zadnji put pet 9.10.2009 19:15 (dncrmt).
 
76 0 hvala 60
15 godina
neaktivan
offline
Vodič za održavanje računala

Svaka čast za trud!

Moj PC  
0 0 hvala 1
15 godina
offline
Vodič za održavanje računala

Normalno, redovito updatanje antivirusa je potrebno (nisam vidio jesi li naveo, ali to se podrazumijeva i vjerojatno to znaju...)

 

Ja bih još možda dodao i za čišćenje registrya s vremena na vrijeme... Glary utilites  je sasvim dobar i jednostavan program za to.

 

Thumbs up za post

Can't find a better Jam!
 
3 0 hvala 1
16 godina
neaktivan
offline
Vodič za održavanje računala

Odličan post i svaka čast za trud isto tako thumbs up od mene. Neznam kao savjet nemam nista za nadodat po meni je perfektno sve objasnjeno pohvale od mene i
"keep it up the same" Smijeh

Moj PC  
0 0 hvala 2
14 godina
offline
RE: Vodič za održavanje računala
dncrmt kaže...

 

7.Anti statička narukvica

 

 

 

Iznenađen Narukvica ........?

Listen very carefully, I shall say this only once......................He who dares wins!
15 godina
neaktivan
offline
Vodič za održavanje računala

Izvrsno napravljeno, svaka čast.

O očima n00bova svatko je cheater. U očima moderatora svatko je spamer. Quid latine dictum est altum viditur- Sve rečeno na Latinski zvuči pametno.
Moj PC  
0 0 hvala 1
14 godina
neaktivan
offline
RE: Vodič za održavanje računala

Odlično!

14 godina
neaktivan
offline
Vodič za održavanje računala

Slažem se sa kolegama na forumu.Zbilja se trudiš,a očito i imaš znanja.Eto budi primjer ostalima u podjeli znanja ostalima...

1% sam normalan,75% neuracunljiv,23%zaboravan ali sam 100% otkvacen
Moj PC  
2 0 hvala 1
15 godina
protjeran
offline
Vodič za održavanje računala

prilično dobar post pohvale za trud nerazumin čemu štapiči za uho arkohol a pogotovo voda koda kofe stoju u dimljaku zagrebačkog krematorija pa ih triba dezinfekcirat

 

programi za održavanje su dobri samo što ih ima još a svaki radi nešto drugo

I Jadantisi
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
offline
RE: Vodič za održavanje računala
giga kaže...

prilično dobar post pohvale za trud nerazumin čemu štapiči za uho arkohol a pogotovo voda koda kofe stoju u dimljaku zagrebačkog krematorija pa ih triba dezinfekcirat

 

programi za održavanje su dobri samo što ih ima još a svaki radi nešto drugo

 

Štapići za uho su dobri kada treba skinut prašinu sa teško dostupnh mjesta,recimo između komponenti.Ja obično malo navlažim vatu ili štapiće sa alkoholom ili vodom da lakše potegnu prašinu.Nije važno da li je voda ili alkohol,osobno koristim malo alkohola jer brzo isparava,ali je totalno svejedno.

 

Hvala svima na podršci,već sam mislio da je ova tema umrla.Osmijeh

oko za oko,pasta za zube
15 godina
offline
Vodič za održavanje računala

odlican tutorialNamigiva

kad ce me susjed pitati zakaj mu je komp neuredan pokazat cu mu ovu temu Belji seNamigiva

Batman je zakon!
Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
offline
Vodič za održavanje računala

Odlično samo tak nastavi i za čas će 5 zvjezdicaSmijeh

Moj PC  
3 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
offline
Vodič za održavanje računala
 
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
offline
RE: Vodič za održavanje računala
dncrmt kaže...
giga kaže...

prilično dobar post pohvale za trud nerazumin čemu štapiči za uho arkohol a pogotovo voda koda kofe stoju u dimljaku zagrebačkog krematorija pa ih triba dezinfekcirat

 

programi za održavanje su dobri samo što ih ima još a svaki radi nešto drugo

 

Štapići za uho su dobri kada treba skinut prašinu sa teško dostupnh mjesta,recimo između komponenti.Ja obično malo navlažim vatu ili štapiće sa alkoholom ili vodom da lakše potegnu prašinu.Nije važno da li je voda ili alkohol,osobno koristim malo alkohola jer brzo isparava,ali je totalno svejedno.

 

Hvala svima na podršci,već sam mislio da je ova tema umrla.Osmijeh

aj dobro to si ti reka

 

ja inaće koristin kist 25mm koji ima dugačku dlaku čak 8cm ima ga uzet u svakoj bolje opremjenoj trgovini boje i lakova a siguran sam da će uč tamo di štapič za uho nemore

I Jadantisi
16 godina
offline
Vodič za održavanje računala

Da priupitam, kad se spominje kist. Da li se onda ne stvori statički elektricitet kad sa njime "meteš" po npr. matičnoj? Ovo me je oduvijek zanimalo, ali nisam još naletio na odgovor

iskoristi današnji dan, što manje se uzdaj u sutražnji
 
0 0 hvala 0
16 godina
offline
Vodič za održavanje računala

U teoriji si u pravu, ali iz iskustva ti mogu reć da koliko god dugo radim s kistom, nikad mi se to nije dogodilo.

Heal The World
 
0 0 hvala 2
15 godina
offline
Vodič za održavanje računala

kada čistim grafičku /bez skidanje/ da li moram na nešto pazit osim da ne grebem..

http://gtabalkan.com
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
offline
RE: Vodič za održavanje računala
joze kaže...

kada čistim grafičku /bez skidanje/ da li moram na nešto pazit osim da ne grebem..

Ništa posebno.Samo oprezno skineš prašinu i to je to.

alrighty then
15 godina
protjeran
offline
RE: Vodič za održavanje računala

Ja sam prekjučer svoje kućište jako lijepo počistio koristeći fen za kosu. Stavio sam jačinu 2 na fenu (najjače) i sa neke pristojne udaljenosti od komponenata sam puhao po njima... ;) Tako jer se dosta grije ako se stavi fen na 2. To je ona sitna prašina po matičnoj ploči i koja se ne očisti sa krpom jer bi krpa zapinjala za one metalne dijelove i ostavila dlačice po kompu. Ostalo sam čistio sa krpicom za čišćenje naočala (ventilatore) tu sam ju 2 puta samo istresao na balkonu od prljavštine!

sticky boredom with a book:S
16 godina
neaktivan
offline
Vodič za održavanje računala
 
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
offline
Vodič za održavanje računala

Ok,a kad čistim procesor,mom se prijatelju dogodilo da nije dugo čistio,pa je morao mijenjati termalnu pastu...ja recimo cistim svakih mjesec-dva...(jednom sam cak nakon 5 mjeseci)...cistim al bas kao sto ste rekli nemogu ocistit to ispod procesora...Pa ako mozete napisat kako to,imam komprimirani zrak i sav pribor,pa ako bi napisali bio bih vam zahvalan...

 

Komp mi je star pa ni punu godinu dana,pa ne vjerujem da mu se termalna pasta skorila {#}

 

BTW.Super tutorijal

 
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
offline
Vodič za održavanje računala

Zasto moram stavljat anti staticku rukavicu... mogu li jednostavno onu malu prozirnu vrecicu staviti...

Onaj ko želi nešto naučiti-naći će način,ko ne,naci ce izliku.
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
offline
Vodič za održavanje računala

Zanima me koliko brisanje paged filova( ima za namjestit da se briše kad se komp gasi) može ubrzati računalo, ja to imam enabled i svaki put kad mi se komp gasi treba mu 2-3 minute, a inače 10-tak sekundi pa me zanima kolko to pomaže te dali je bolje imat uključeno ili isključeno?

 

19 - ŠTO SE KRVLJU BRANI NE PUŠTA SE LAKO - 86 Ante Gotovina --- HEROJ
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
offline
Vodič za održavanje računala

Odlično, samo nebih preporučao da se sa usisavačem ide po komponentama, ipak je to jako osjetljiva elektronika. Bolje je komprimirani zrak koristit. I sve hladnjake, cpu, gpu i chipset, skinut, očistiti procesor, VGA i chipset alkoholom, da se skine stara pasta, te isto napraviti i sa hladnjacima, te nanjeti novu pastu, ali ne previše :D

 

[URL=http://www.speedtest.net][IMG]http://www.speedtest.net/result/1225775843.png[/IMG][/URL]
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
offline
Vodič za održavanje računala

Pozz,zanima me moze li se prasina ocistit fenom te koliko bi kostalo ciscenje racunala u nekoj od trgovina ?

Police in Helicopters searching for marijuana-Police on Marijuana searching for the helicopters
 
0 0 hvala 0
13 godina
offline
Vodič za održavanje računala

S fenom ces jako slabo skinut prasinu,ak netko od prijatelja ima kompresor  onda ga posudi od njega ili odnesi kuciste na benzisku i tamo ga ispusi kompresorom !

Music As A Weapon !!
Moj PC  
1 0 hvala 1
14 godina
neaktivan
offline
Re: Vodič za održavanje računala
retardinjo25 kaže...

Pozz,zanima me moze li se prasina ocistit fenom te koliko bi kostalo ciscenje racunala u nekoj od trgovina ?

ne znam da li D-FAKTOR to radi ali provjeri link

Poruka je uređivana zadnji put uto 10.1.2012 17:49 (snupix).
12 godina
neaktivan
offline
Vodič za održavanje računala

al ga komplicirate s ciscenjem...

moj nacin:

1. istekas sve iz kucista

2. skines bocnu stranicu

3. odes u garazu

4. uzmes kompresor i sve dobro ispuses

5. opet sve ustekas i stavis gore stranicu

 

ovo funkcionira bez problema...p.s. traje 15 minuta

10 ovo je najefikasnije
0 ovo je najgore sto se moze
0 onaj gore nacin je najbolji
1 onaj gore je najkompliciraniji
Aventador
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
offline
Re: Vodič za održavanje računala
pranklin kaže...

al ga komplicirate s ciscenjem...

moj nacin:

1. istekas sve iz kucista

2. skines bocnu stranicu

3. odes u garazu

4. uzmes kompresor i sve dobro ispuses

5. opet sve ustekas i stavis gore stranicu

 

ovo funkcionira bez problema...p.s. traje 15 minuta

 

Pošto nemam kompresor ja počupam sve s ploče i ispušem nečim (najčešće fenom za kosu) i kistom počistim slotove i ploču.

 

 

OutlawZ NiGGa, 2Pac R.I.P (Rap is Pac)
12 godina
neaktivan
offline
Vodič za održavanje računala

cupanje s ploce je malo opasno, ako previse puta to napravis mogao bi ostetiti kontakte na komponentama pa bi nesto moglo prestati raditi...

Aventador
Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice