Pozdrav svima.
U konkurentskom časopisu sam pročitao članak o Google-u, odnosno o tome kako nam je ugrožena privatnost zahvaljujuću njemu. Jedan od savjeta kako se zaštititi je: "Redovito provjerite svoje ime u Googleovoj tražilice i provjeravate u kojim se sve situacijama spominjete." Činilo mi se zanimljivo, pa sam i sam probao, utipkao sam svoje ime i prezime u Google i dobio neke očekivane, ali i neočekivane rezultate. Od neočekivanih rezultata mogu izdvojiti dva; prvi je vezan s Facebook-om. Google će naći sve vaše "like-ove" i komentare na javnim grupama. Drugi neočekivani rezultat je bio taj što se moje ime nalazilo u u bazi web-stranice Jerk.com - sam naziv je iznimno neugodan, a još k tome da se moje ime nalazi u sklopu te web-stranice... Nije mi bilo baš svejedno. Onda sam na Wikipediji pronašao opis te web-stranice - Wikipedija kaže da je ta web-stanica namjenjena ocjenivanju osoba (najčešće šefova itd.) kako bi, primjerice, zaposlenici mogli vidjeti kakav će im biti šef. Kada sam išao pogledati "svoj" profil na Jerk.com-u shvatio sam da me pronašao uz pomoć Facebook-a i da pod "mojim" profiom na Jerk.com-u stoji link na moju Facebook stranicu.
Ja nisam napravio svoj profil na Jerk.com-u i na svu sreću nisam ocjenjivan, nema moje slike niti drugih informacija - samo ime i prezime, te link na Facebook profil. Krenuo sam čitati "Terms & Conditions" i shvatio da tvrtka iza te web-stranice ne dopušta ni pod kojim uvjetima brisanje "profila" na Jerk.com. To nije u redu. Ja nisam napravio profil kod njih, a u njihovoj bazi sam - niti kriv, niti dužan. Ali nisam jedini - skorom svi moji prijatelji na Facebook-u imaju profil na Jerk.com-u, a neki čak i sliku.
Provjerite jeste li i vi tamo. Je li itko ima iskustva sa ovom web-stranicom i može li mi nekako pomoći da se rješim "svog" profila - barem da maknem ime i prezime?
Unaprijed hvala - nadam se da ste me razumjeli.
P.S.: Ispričavam se ako je tema smještena u krivi podforum.