Nakon mjesec dana korištenja Leoparda na iMacu 20" eto moj feedback.
Vistu sam koristio od prve bete do tada, XP od kada je izašao pa do Viste.
Zaključak: Mac OS X je neusporedivo brži u radu, programi se ne brejkaju, nema čekanja tj zagušenja u sistemu niti nakon što sam instalirao 70 Gb programa.
Da, 70 Gb! Vista mi je pod tom količinom programa bila u potpunosti neupotrebljiva.
Leopard mi se i dalje boota 20 sekundi, dok je kod Viste to prešlo na nekih 4-5 minuta.
Neki dan sam postavio Vistu Ultimate na iMac pod dual-boot. Ne da je na istom hardveru sa 3 Gb rama sporija već kao da je invalidna. Plus što mi dnevno povečava svoju particiju za par Gb (njegov "pametni" restore-backup i indexi)
Sleep na leopardu radi milina, uopće ne trebam nikad gasit računalo. U sleep odlazi za 3-4 sekunde i svaki put se za isto vrijeme digne kao da se ništa nije desilo, windowsi nikada nisu dobro radili sa Sleepom.
Kompjuter mi se također puno manje zagrijava na Mac OS X nego na Visti, upotreba resursa je također višestruko niža.
Prelazak sa windowsa na Mac mi je samo u jednoj stvari bio naporan a to je tipkovnica. Posve drugačiji raspored svih tipaka osim abecede (a i kod nje je y i z invertan).
Sve drugo je jedan veliki preporod, žao mi je samo što to nisam napravio prije.
Mac ima bezbroj simpatičnih sitnica koje svakodnevni život tj rad na računalu čine užitkom, poput palit i gasit komp iz kreveta preko daljinskog, mijenjat radio postaje sa iTunesa i sl.
Osvrnut ću se nakratko i na poslovne korisnike, Microsoft Office 2008, točnije njegov Entourage (Outlook) je dosta kvalitetniji od verzije koju Microsoft distribuira za windowse. Pogledamo li samo Office 2007 tj Outlook sa 2.000 mailova je neupotrebljivo spor, dok pod istim opterečenjem Entourage radi kao da je prazan. Osim toga, verzija za Mac sadrži i News Group reader koji windows verzija nema.

Uzdravlje!