CERN - tehnicke rasprave - pogled isopod haube

poruka: 61
|
čitano: 1.329
|
moderatori: DrNasty, F1-IVO, Danny_HR, pirat, Lazarus Long
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 mjeseci
protjeran
CERN
fuzijski reaktor koji radi na ciklusu deuterijum-tricijum, za koji se kao gorivo upotrebljava deuterijum i izotrop litijuma koji se pogoden neutronom raspada na tricijum i helijum.
nesto se je govorilo o primjeni samo deuterijuma kao nuklearnog fuzijskog goriva ali ne znam jesu li to proveli u djelo.
Deuterijum je izotrop vodika ( sadrzi 0,015% deuterijuma ). taj deuterijum se moze iz vodika odvojiti teskom vodom (D20) destilacijom, elektrolizom ili kemijskim postupcima.
Sadrzaj energije fuzije u deuterijumu i litijumu je zapravo neizmjeran energetski izvor, citaj: jako velik.
tona deterijuma je oko 70 TWh energije, a tona litijuma oko 100 TWh
sta se tice litijuma fuzijskom reaktoru treba njegov izotop, u prirodnom litijumu ima 7,42% izotopa 6LI. Ali to je rijedak element u prirodi.

zanima me sljedece:
jesu li proveli u djelo iskljucivo samo upotrebu determija ?
kojim principima od navedenih dolaze do determija, jer oni zagaduju ?
koriste li prirodan litijum ili umjetno rade njegove izotope, buduci da je on rijedak ?
3 godine
Re: CERN - tehnicke rasprave - pogled isopod haube
Determijum? Sve sa jum sufiksom? Odakle si ti kopirao? Na PMF-u si treba naučiti da se ti sufiksi ne koriste u hrvatskom jeziku.
R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
14 mjeseci
protjeran
mind_challenge kaže...
Determijum? Sve sa jum sufiksom? Odakle si ti kopirao? Na PMF-u si treba naučiti da se ti sufiksi ne koriste u hrvatskom jeziku.

shvatio si sto sam rekao, pa onda ne terolaj vec budi ontopic

2 godine
@nick najsigurniji i najtočniji način da to saznaš je preko : +41 22 767 3432 / 2141 , vjeruj mi najsigurniji i najtočniji način.
"I've seen things you people wouldnt believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser Gate"
3 godine
niti ja terolam niti je deuzerijum izotrop vodika, ili si možda mislio na vodonik?
14 mjeseci
protjeran
woodgamesfx kaže...
@nick najsigurniji i najtočniji način da to saznaš je preko : +41 22 767 3432 / 2141 , vjeruj mi najsigurniji i najtočniji način.

da ali ja zelim cuti vasa kemijska misljenja i dijeliti svoja vama

3 godine
Moje mišljenje si čuo. A što se događa isopod haube u CERN-u zbilja ne znam.
14 mjeseci
protjeran
mind_challenge kaže...
niti ja terolam niti je deuzerijum izotrop vodika, ili si možda mislio na vodonik?

dakle pobijas da vodik sadrzi 0,015% izotopa deterija (juma) ?

3 godine
deterija/juma ne sadrži sigurno. Deuterija možda.
14 mjeseci
protjeran
mind_challenge kaže...
deterija/juma ne sadrži sigurno. Deuterija možda.

dobro, pustimo pravopisne greske ( u prvom postu stoji deuterij ) i sadrzi ga sigorno, ne mozda, vratimo se ontopicu, pod haubu cerna

nemojmo i ovu temu odvesti krivom smjeru

Poruka je uređivana zadnji put sri 27.7.2011 11:27 (nick_01).
2 godine
nick_01 kaže...
woodgamesfx kaže...

da ali ja zelim cuti vasa kemijska misljenja i dijeliti svoja vama

Svojedobno sam bio izvstan kemičar ( tri grupe testova rješavao za vrijeme ispita - svi dobili min. vrlo dobar ocjenu ) , ali mi je malo ishlapilo s vremenom nisam već dugo radi defragmantaciju , a brijem da mi se nakupilo i bad sektora , tak da sorry :) 

PS.

inaće točno si naveo da se D2 dobiva iz teške vode elektrolizom , ali "kolko je meni poznato" ( e sad svi koji su gledali Gruntovčane neka kužit će ovaj komentar u navodnicima :) )  mislim da se ide na razvoj sustava baziranih na H3, kojeg ima u velikim količinama na mjesecu, e sad živi bili pa vidjeli, inaće da slažem se da su fuzijski reaktori budućnost , ali danas su tek u ekspreimentalnoj fazi. 

"I've seen things you people wouldnt believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser Gate"
3 godine
na kojem mjesecu? ako ima D3 na Mjesecu, onda je to lijepo.
2 godine
mind_challenge kaže...
na kojem mjesecu? ako ima D3 na Mjesecu, onda je to lijepo.

Našem mjesecu , ne D3 nego H3 , Helium izotop. 

3 godine
tako odmah reci. Gdje ga točno na Mjesecu ima? U kori ili?
2 godine
mind_challenge kaže...
tako odmah reci. Gdje ga točno na Mjesecu ima? U kori ili?

Mislim da ispod kore, to analogno zaključujem prema slikama ( na slikama su rudnici ) :)  Mada sumnjam da mjesec ima koru pošto je riječ o ohlađenoj masi tijela. 

3 godine
Nema ni atmosferu, a ni koru. Gdje je onda taj H3?
2 godine
mind_challenge kaže...
Nema ni atmosferu, a ni koru. Gdje je onda taj H3?

Negdje u tlu :) 

U biti zaključi sam : 

, sad gdje ga točno ima na Mjesecu ne znam, ali je fact da ga ima {#}

14 mjeseci
protjeran
H3 triatomic hidrogen se nalazi na suncanoj strani mjeseca, dovoljno je pitati google ne tu ljude tlacit:
http://www.latimes.com/news/nationworld/nation/la-sci-moon18-2009sep18,0,3019406.story
3 godine
A kako ga planiraju transportirati na Zemlju, ako ga žele iskoristiti?
2 godine
nick_01 kaže...

zelim cuti vasa kemijska misljenja i dijeliti svoja vama

Fascinantno, naprosto fascinantno. {#}

[Prati temu / *click* / Engage!]

Retry. Reboot. Reinstall. Reformat.
14 mjeseci
protjeran
vlad0 kaže...
nick_01 kaže...

ispricavam se na trolanju

2 godine
mind_challenge kaže...

Imaš ovdje tonu materijala : http://www.popularmechanics.com/science/space/moon-mars/1283056 , a siguran sam da će već nać način kako da ga dopreme :) 

Inaće kao stari zaljuljenik u astronautiku ja predlažem atomski pogon, gorivo će ovako i onako već imat, a reakcijom fuzije će sigurno ovladat , pošto će nabavljat gorivo za nju :) 

2 godine
nick_01 kaže...
vlad0 kaže...
nick_01 kaže...

Ne daj se ti smetati, to ja više ovako za sebe. {#}

Retry. Reboot. Reinstall. Reformat.
14 mjeseci
protjeran
woodgamesfx kaže...
mind_challenge kaže...

Imaš ovdje tonu materijala : http://www.popularmechanics.com/science/space/moon-mars/1283056 , a siguran sam da će već nać način kako da ga dopreme :) 

Inaće kao stari zaljuljenik u astronautiku ja predlažem atomski pogon, gorivo će ovako i onako već imat, a reakcijom fuzije će sigurno ovladat , pošto će nabavljat gorivo za nju :) 

vlad0 kaže...
nick_01 kaže...
vlad0 kaže...
nick_01 kaže...

ok fizicari ajmo sad na djela.

uzmimo primjer ovoga putovanja na mjesec po tratomic hidrogen H3 zalihe:

pri vertikalnom uzlijetnju svemirskog broda mase m sa zemlje mase M privlacna sila ( F=k M m kroz r2 ) upravljena je prema yemljinu sredistu.
Na zemljinoj povrsini sila F jednaka je tezini G (masa puta ubrzanje):

F=k Mm kroz R2 = mg  ( g=980cm/s-2)

iz toga slijedi:

F=mg R2 kroz r2

srednji zemljin polumjer je R=6371km
to uvrstimo i bla bla bla, dobijemo da je privlacna sila na srednjoj udaljenosti mjeseca od zemlje oko 3640 puta manja od one na zemljinoj povrsini.

Ukupan mehanicki rad da se svemirski brod mase M lansira van atmosfere iygleda ovako:

A=f Fdr=k Mm kroz R

kineticka energija pri lansiranju broda mora biti jednaka tome radu ( zanemarivsi otpor zraka ) sto je prikazano jednađbom:

mv2 kroz 2 = k Mm kroz R = mgR

i cistim igranjem sa formulom dobijemo zakon druge kozmicke brzine:

v= korijen iz 2gR

ta brzina logicki odgovara brzini tjela kojom bi tjelo slobodno padalo s visine jednake zemljinom polumjeru pod djelovanjem konstantne zemljine privlacne sile
( obozavam fiziku )

prema osnovnoj raketnoj jednađbi za let broda izvan zemljinog gravitaciskog polja, brzina rakete određena je:

v=c ln m0 kroz mk

c-brzina istjecanja plinskog mlaza u odnosu na raketu, m0 pocetna masa koja je jednaka zbroju konacne mase mk i mase goriva

uzmimo udaljenost zemlje od mjeseca i ajmo fizicari, kolko je goriva potrebno za put na mejsec ?

2 godine
nick_01 kaže...
woodgamesfx kaže...
mind_challenge kaže...

vlad0 kaže...
nick_01 kaže...
vlad0 kaže...
nick_01 kaže...

ok fizicari ajmo sad na djela.

uzmimo primjer ovoga putovanja na mjesec po tratomic hidrogen H3 zalihe:

pri vertikalnom uzlijetnju svemirskog broda mase m sa zemlje mase M privlacna sila ( F=k M m kroz r2 ) upravljena je prema yemljinu sredistu.
Na zemljinoj povrsini sila F jednaka je tezini G (masa puta ubrzanje):

F=k Mm kroz R2 = mg  ( g=980cm/s-2)

iz toga slijedi:

F=mg R2 kroz r2

srednji zemljin polumjer je R=6371km
to uvrstimo i bla bla bla, dobijemo da je privlacna sila na srednjoj udaljenosti mjeseca od zemlje oko 3640 puta manja od one na zemljinoj povrsini.

Ukupan mehanicki rad da se svemirski brod mase M lansira van atmosfere iygleda ovako:

A=f Fdr=k Mm kroz R

kineticka energija pri lansiranju broda mora biti jednaka tome radu ( zanemarivsi otpor zraka ) sto je prikazano jednađbom:

mv2 kroz 2 = k Mm kroz R = mgR

i cistim igranjem sa formulom dobijemo zakon druge kozmicke brzine:

v= korijen iz 2gR

ta brzina logicki odgovara brzini tjela kojom bi tjelo slobodno padalo s visine jednake zemljinom polumjeru pod djelovanjem konstantne zemljine privlacne sile
( obozavam fiziku )

prema osnovnoj raketnoj jednađbi za let broda izvan zemljinog gravitaciskog polja, brzina rakete određena je:

v=c ln m0 kroz mk

c-brzina istjecanja plinskog mlaza u odnosu na raketu, m0 pocetna masa koja je jednaka zbroju konacne mase mk i mase goriva

uzmimo udaljenost zemlje od mjeseca i ajmo fizicari, kolko je goriva potrebno za put na mejsec ?

Obožavaš fiziku ali znaš derk o kemiji, KOJE GORIVO !? ne koliko već koje ! 

14 mjeseci
protjeran

dobro, koliko energije treba potrositi za put na mjesec ?

onda cemo uzeti jedno gorivo pa naci kolko njega treba

Poruka je uređivana zadnji put sri 27.7.2011 12:07 (nick_01).
2 godine
nick_01 kaže...

O čem pričaš ti ? Koje fucking energije !!!!! 

Šta ti bi za svaku misiju ispaljivao raketu !!!!!! ?????? , o čem ti briješ, ajd prestani se razbacivat glupim pitanjima i davat odgovore o stvarima koje SORRY ne kužiš, a niti itko ovdje , OK ako je tema o bljezgarenju super , ali malo si preduboko otišao, a i neki uz tebe.  

Ufffff ne mogu više muka mi je :

Odgovor : zovi nasu ! 

16 mjeseci

Trebalo mu je jedno vrijeme da prepiše one jednadžbe sa vikipedije. Pustite čovjeka na miru. On je astrofizičar koji to ne studira, ali će za dvije godine biti na postdiplomskom, gdje će naučiti da u biti nije astronomska fizika nego astrofizika.

Dragi astrofizičaru, nauči da smo mi koristimo metrički sustav. 980 cm/s-2   se ne koristi kod nas nego 9,81m/s2 . Nadalje gravitacijska konstanta se kod nas označava sa G, a ne k.

Nastavite. Ovo je vrlo zabavno. Ne sa stajališta fizike, nego sa stajalšta da jako loše trolaš. Jako. Ugledaj se na mentalista.

For those of you under the age of 25, a magazine is a blog made out of trees.
4 godine
woodgamesfx kaže...
nick_01 kaže...

Šta ti bi za svaku misiju ispaljivao raketu !!!!!! ?????? , o čem ti briješ, ajd prestani se razbacivat glupim pitanjima i davat odgovore o stvarima koje SORRY ne kužiš, a niti itko ovdje , OK ako je tema o bljezgarenju super , ali malo si preduboko otišao, a i neki uz tebe.  

zasto se nerviras? :I)

Ovaj forumaš je tolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti slobodna od ugnjetavanja zbog svojih liberalnih mišljenja
14 mjeseci
protjeran
woodgamesfx kaže...
nick_01 kaže...

nemoj krivo shvatiti, program fizike iz srednje skole je dovoljan da se ovo izracuna, ne treba nasa

ali zelim vidjeti kako razmisljaju fizicari koji se meni smiju...

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice