Kako radi ZET display ?

poruka: 11
|
čitano: 10.329
|
moderatori: DrNasty, pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
offline
Kako radi ZET display ?

Zanima kako točno funkcioniraju ZET-ovi displayi koji prikazuju vrijeme do dolaska busa ili tramvaja. 

 

Prvo što sam pomislio; unaprijed izračunato priblizno vrijeme dolaska autobusa na stanicu. ( znaci ono nevezano za stvarnu udaljenost autobusa od stanice )
Onda ipak, ma on sigurno komunicira s autobusom jer kad stigne na stanicu ispiše ( ne uvijek ! ) stigao  

 

No što znaci kada nije ispisano u minutama za koliko dolazi nego je napisano vrijeme, npr 18:43. ( slika dole )

 

 

Sad jeli moguće da je vrijeme unaprijed okvirno postavljeno ( tada je na displayu 18:43)  i kada autobus dode u neku relativnu blizinu stanice on se poveže sa displayom i onda se GPS-om klasicno izracuna ETA npr. 4min. 

 

PS. pokusao sam naci nesto o tome, ali nisam bas imao sreće. {#}

16 godina
offline
Re: Kako radi ZET display ?

Ovo i mene zanima. Znam da svi ZET-ovi busevi i i tramvaji imaju one jedinice za "pracenje". No mislim da one nemaju GPS prijemnik, nego samo su spojene na "taho" pa zapravo preko prijedenih metara znaju gdje su (jer uvijek imaju unaprijed zadanu rutu kojom idu).

 

Eh sada, mozda grijesim, mozda imaju GPS, a mozda i komunicijraju sa baznom stanicom, kako, ne znam...

Trust Me, I'm an Engineer :)
15 godina
neaktivan
offline
Kako radi ZET display ?
Zamisli da se koristi kod od M$-a.. Bilo bi :" Dolazak za 5 minuta" - "Dolazak za 106938 sati" - "Dolazak za 1 sekundu"...

Uglavnom,mozda preko tahografa..
Listen, this is no set of rules. I'm not tellin' you what to do, all I'm saying is I'm bringing up of three things that are like, so important to the world, I don't have to find as much importance in.
10 godina
protjeran
offline
Kako radi ZET display ?

ovo i mene zanima,na koju foru onu odreduju to vrijeme iako vrijeme manje vise nije tocno {#}

HOW ABOUT NO
14 godina
offline
Kako radi ZET display ?

Najvjerojatnije postoje neki senzori na toj (i prethodnoj) stanici i u autobusu koji detektiraju kada je autobus/tramvajn prošao te na temelju prosječnog vremena vožnje određuju koliko treba do sljedeće stanice.

Swedish latin super funk.
15 godina
odjavljen
offline
Re: Kako radi ZET display ?

Prema ponašanju procjene i skokovima, mislim da se radi o radio komunikaciji ograničenog dometa između tramvaja/autobusa i stanice, a sve stanice su međusobno umrežene. Kad tramvaj/autobus dođe blizu stanice prijavi se, a nakon ukrcaja da signal da odlazi sa stanice. Na osnovu brzine tramvaja/autobusa od prethodne stanice i brzine prethodnog tramvaja/autobusa na istoj relaciji može se dati procjena dolaska. Druga opcija je GPS + GRPS modul u svakom tramvaju/autobusu.

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
15 godina
neaktivan
offline
Kako radi ZET display ?

Možda jedno od ovo dvoje:

 

1. Automatske skretnice i stanice služe kao "checkpointovi" i kada tramvaj prođe iznad njih, najave se na slijedećoj i stanicama nakon nje updateiraju.

2. Vrlo strogi raspored vožnje. Mnogi misle da tramvaji samo kruže, ali ne, oni imaju vrijeme dolaska-odlaska sa svake pojedine stanice. Pošto tramvaj u ZG postoji već ohoho godina, taj raspored je možda sad toliko uhodan da se već mogu predvidjeti prometni zastoji i slično na pojedinim lokacijama, tako da odstupanja dolazaka ostanu vrlo mala.

 

Ja bih rekao da se najave linija ipak updateiraju po rasporedu vožnje (kada tramvaj izađe iz remize i "registrira" se u sustav), jer mi se dosta puta desilo da piše npr. "Linija 9 - 3min" i ispod nje "Linija 3 - 4 min", a da "trojka" stigne ranije.

 

Btw, iz sjećanja i nakon kratkog guglanja, saznao sam da se taj sustav zove ATRON od istoimene tvrtke.

Poruka je uređivana zadnji put ned 29.9.2013 16:57 (AlienWare1).
12 godina
neaktivan
offline
Kako radi ZET display ?

Ja znam da je Berlin imao sistem koji ne gleda gdje je bus, nego ima proračunato vrijeme za te linije, radio ga je baš Atron, čuo sam da je 2005. uveden novi Siemensov sistem (dičili su se njime), kako radi ne znam.

 

Takve sisteme su u bivšoj Jugi radile, koliko znam, tri firme - Unis Elektronik Mostar, PEL Varaždin i Mikroelektronika Banja Luka (ne znam kako se prije zvala). Radili su na taj način i izvozili su ih na zapad. Znači nikakvo praćenje autobusa, nego samo poređenje polaska/dolaska i trenutnog vremena.

 

Taj je sistem šlampav, jer u busu, ona tabla gdje piše koja je sad stanica je radila na način da pri otvaranju vrata (potezanju H kočnice) mjenja stanicu. To je ok ako se vrata otvaraju i zatvaraju samo na stanici, a znamo da kod nas nije tako...

15 godina
offline
Re: Kako radi ZET display ?

Čisto pretpostavljam....

 

U tramvajima / busevima postoji sustavi koji na display izbacuje slijedeću stanicu (i tramvajima je to popraćeno i glasovnom porukom, barem ovim novijima). Te poruke se izbacuju uvijek na otprilike istom mjestu. Pretpostavka ide da su te poruke bazirane na prijeđenoj udaljenosti.

 

S obzirom da poruka "stigao" na info ekranu na stanici je uvijek točna, isto tako pretpostavljam da svako vozilo broadcasta svoj neki indentifikacijski token.

 

S obzirom da se zna dogoditi pogreška na info ekranima što se tiče redosljeda pristizanja (nekada onaj drugi stigne prije prvoga), pretpostavka je da u tom slučaju se zbog prometa dogoila ta greška (ovaj prvi naiđe na crveno svijetlo, a ovaj drugi zelena na križanju tik prije stanice).

 

Uglavnom, vjerojatno neki radio odašiljač malog dometa je u igri. Vozilo se na svakoj stanici prijavi (poruka stigao), a sustav sam procjeni dolazak vozila na slijedeću stanicu.

 

Inače, vozni red ZETa nije baš oličje točnosti (meni se zna dogoditi da autobus oscilira i po 5 minuta od dana do dana), tako da sam gotovo siguran da to nije unaprijed određeno. Isto tako dužna vožnje suhi asfalt vs kiša je drastična razlika.

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
15 godina
neaktivan
offline
Kako radi ZET display ?

Položaj tramvaja prati se na dva načina: preko GPS-a i mehaničkog mjerenja prijeđene udaljenosti od početne stanice. Podatci se šalju središnjem serveru koji se nalazi u Zapruđu, a server potom šalje podatke displejima na stanicama.

Ako sve funkcionira kako treba, onda na displeju piše za koliko minuta tramvaj stiže na stanicu.

Ako iz nekog razloga tramvaj ne javlja svoj položaj serveru, npr. zbog kvara GPS-a ili računala u tramvaju, onda server ispisuje na displeju vrijeme kada bi po voznom redu tramvaj trebao biti na stanici (npr. 18:43), što ne mora uvijek biti točno.

Poruka je uređivana zadnji put ned 29.9.2013 18:05 (klimama).
13 godina
offline
Kako radi ZET display ?

Kada vam na displayu piše u obliku npr. 4min to znači da će autobus ili tramvaj doći za približno 4min., a ako piše npr. 18:46 to znači da će kasniti. Barem sam tako ja skužio jer kada mi na stanici piše za 4min, autobus/tramvaj dođe točno za 4min, a kada piše 18:46 kasni. Onda valjda to (18:46) pokazuje kada je autobus/tramvaj trebao biti na stanici.

 

I mene je zanimalo kako rade ti display, možda to oni tamo u ZETu namještaju jer kada je bio padao snijeg pisalo je "Poteškoće u prometu. Info telefon: 0800 100 001", a to nisu mogli napisati u vozilu.

My PC Security: ✓ No-AV :) ✓ Windows Firewall ✓ Norton DNS ✓ WOT ✓ Emsisoft Emergency Kit
Poruka je uređivana zadnji put ned 29.9.2013 18:51 (Marko :D).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice