Prva čaša je obična 2dcl čaša za sokove, a druga čaša je čaša za vino, isto 2dcl, ali s tanjim staklom i šiljastim dnom.
Da li će vino ispijeno iz ovih čaša imati različiti okus?
Update!
Zaboravio sam napomenuti: obično crno vino.
Prva čaša je obična 2dcl čaša za sokove, a druga čaša je čaša za vino, isto 2dcl, ali s tanjim staklom i šiljastim dnom.
Da li će vino ispijeno iz ovih čaša imati različiti okus?
Update!
Zaboravio sam napomenuti: obično crno vino.
Prva čaša je obična 2dcl čaša za sokove, a druga čaša je čaša za vino, isto 2dcl, ali s tanjim staklom i šiljastim dnom.
Da li će vino ispijeno iz ovih čaša imati različiti okus?
vino nece imati razliciti okus ali razliciti je osjecaj kada pijes iz vinske case i obicne (vjeruj mi razumijem se u to)
Da li će vino ispijeno iz ovih čaša imati različiti okus?
Ovo objasljenje zvuci donekle razumljivo. Pitanje je samo da li postoji osoba koja bi doista uspjela ukusiti tu razliku.
Da li će vino ispijeno iz ovih čaša imati različiti okus?
Ovo objasljenje zvuci donekle razumljivo. Pitanje je samo da li postoji osoba koja bi doista uspjela ukusiti tu razliku.
Pitanje je samo da li postoji osoba koja bi doista uspjela ukusiti tu razliku.
Bijela vina se piju iz uskih casa, case se drze za nozicu da se vino ne grije (posluzuju se na temp od 8 - 12 stupnjeva)...
Suha crna vina se koriste iz "srednjih" sirokih casa, drze se dlanom za dno case (ono di se spaja casa i noga) da dlanom grijes vino cime se opustaju arome. Case za crna vina jesu siroke da dok ispijas vino takodjer nosom (koji je u casi) upijas arome koje vino otpusta.
Aromatska crna vina koriste jos vece case (siroke) jer je povrsina s koje vino opusta mirise veca, takodjer imaju mjesta za nos te se drze cijelim dlanom za casu.
Case za crno vino se takodjer moraju "oviniti" (malo vina se ulije u casu te se razlije po cijeloj unutarnjoj stijenci) da se izgube mirisi case (pranje i slicno).
Vina se pri otvaranju moraju ozraciti, dakle da izadju negativne arome cime se dobiva ne toliko na okusu koliko na mirisu...
Nadam se da sam ti pomogao...
EDIT: jednom sam jednog prijatelja koji radi kao somelier (neznan kako se to pise) nudio da pokusao pogodit koje je vino (a podmetnija sam mu svoje od pretprosle godine)... i pogodija je... reko je da je to moja kvasina od preprosle godine, da je malo bolja od prosle godine za pit jer je vec naliven :D
Ne trebate bit someljeri, prihvacam i odgovor klasicnih pijancina ako imate priblizan odgovor :)
Imao sam bocu merlota kakav je na slici dolje... Vise ga ne bi nabavio pa da sam Bogu brat...
Imali su ga u Lokumu u Importane centru, pitao sam - vise nemaju...
Vino je lagano slatkasto, napominjem da je od grozdja i samo od grozdja trazim.
Ne mora bit bas merlot, mora bit crno i da je lagano slatkasto.
Volio bih cut ako tko ima kakvu preporuku.
Hvala!
Cabernet Sauvignon. Ako je kvalitetno naravno, meni jedno od boljih suhih vina, čisto iz 1dl čaše za gušt odlično.