dobio sam ovo na računu, pa mi nije jasno što je to?
ja sam gledo po tarifnom sustavu ali niš ne kužim
jel netko dovoljno pametan da mi ovo objasni?
OffTopic :
plin će se obračunavat po KW/h , znaći bez obzira što prema zakonu o potrošaćima cijenu moraš iskazivati u robi koju prodaješ ovdje će se iskazivati u preračunatom obliku.
Regulative, norme i formule FTW LOL
Ne znam da li ti ovo pomaže
http://www.elmah.hr/clanci_jsnaga.php
http://www.elmah.hr/aktualno_jalova_energija.php
Ti imaš brojilo za mjerenje jalove energije?
Ti imaš brojilo za mjerenje jalove energije?
Nop, ali koliko sam shvatila ono ne mjeri samo već ju i kompenzira -
Uređajem za automatsku kompenzaciju jalove energije iznos računa za prekomjerno preuzetu jalovu energiju svodi se na 0.00 Kn.
A ako ga nemaš se svodi na ovo -
Prekomjerno preuzeta jalova energija izračunata na temelju povremenog mjerenja, primjenjuje se do ponovnog mjerenja i na temelju tog prosjeka obračunava se prekomjerno preuzeta jalova energija do prvog dana obračunskog razdoblja u kojem će se izvršiti novo mjerenje.
Iznos troška prekomjerno preuzete jalove energije izračunava se množenjem iznosa prekomjerno preuzete jalove energije s odgovarajućom tarifnom stavkom, koja se iskazuje kao jedinična cijena.
Mind f*ck 
Nop, ali koliko sam shvatila ono ne mjeri samo već ju i kompenzira -
Kompenzacija je kompenzacija, a da bi mogli naplatiti preuzetu jalovu energiju, moraju je izmjeriti. Za to postoje brojila, ukoliko ih nema, tada mjere svojim brojilom neko vrijeme (npr 24 h), pa računski rasporede to kroz mjesec..
Kompenzacija je kompenzacija, a da bi mogli naplatiti preuzetu jalovu energiju, moraju je izmjeriti. Za to postoje brojila, ukoliko ih nema, tada mjere svojim brojilom neko vrijeme (npr 24 h), pa računski rasporede to kroz mjesec..
A oni sami procjene kad treba doći izmjeriti ili se to radi planski tipa 1x godišnje?
dobio sam ovo? na računu, pa mi nije jasno što je to?
Neznam sto si dobio pa nemogu previse pomoci!
Uglavnom prekomjerna jalova energija se ne naplacuje kucanstvima, a ako imas obrt i spadas u tu vrstu potrosaca u gornjim postovima ti je Ukulele vec stavila link za pojasnjenje i rijesenje problema.
Mogu probati objasniti.. Svim klasičnim omskim potrošačima tipa žarulja, grijači i sl. koji rade na izmjeničnu struju, snagu izračunavaš po jednostavnoj formuli U * I. Napon i struja su u fazi. Međutim kod magnetskog polja, a to su motori, transformatori i sl. situacija nije ista. Svaka zavojnica ima svoj induktivni otpor, te dolazi do otklona u sinusoidi struje i napona, pa govorimo o kašnjenju struje. Više snagu ne možeš izračunati jednostavnom formulom, jer se rad ili snaga sada sastoji od radne snage i prividne, jalove snage. Nije to ništa čudno, tako to funkcionira. Međutim, jalova snaga je uzeta u izračun kod klasičnog računa, a tebe terete da si potrošio više jalove energije od tog postotka koji je sastavni dio računa. Pa me zato i interesira da li imaš brojilo za jalovu energiju? I kakve potrošače imaš da upadaš u tu kategoriju?
A oni sami procjene kad treba doći izmjeriti ili se to radi planski tipa 1x godišnje?
Nemam pojima. Valjda ovisi o njihovoj procijeni..
Prema cjeniku HEP-a kucanstva u bilo kojem tarifnom modelu ne plaćaju prekomjerno preuzetu jalovu energiju. Stoga nije niti moguce obracunati jalovu energiju kad je nema u cjeniku. U kategoriji poduzetništva se naplacuje...