Sapphire R9 380X

poruka: 1
|
čitano: 1.062
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
8 godina
neaktivan
offline
Sapphire R9 380X Overclock

Nabavio sam si svoju prvu gaming konfu prije nekih mjesec dana. Od tada stalno nešto prčkam, nadograđujem, "pobošljavam". Ne mogu si pomoći :D

 

Ugradio sam si dodatna 2 led ventilatora, dodao još jedan SSD od 240GB isključivo za igre i prošli vikend napravio vlastiti cable management budući da se momci u određenoj trgovini nisu potrudili iskoristiti mogućnosti kućišta po pitanju kablova kad su slagali konfu. To je jedino što im zamjeram, inače sam vrlo zadovoljan uslugom. Sad kad je to sve tip-top i crveni led isijava iz mog novog prijatelja, odlučio sam da bih se htio poigrati s overclockom grafičke. Sappihre R9 380x je relativno nova grafa na tržištu te nema previše guideova i recenzija. Ono što sam našao ne ide previše u dubinu kad je overclock u pitanju. Budući da opreza nikad dosta, došao sam tu potražiti mišljenje.

 

Moj overclock(čini se stabilan): MSI afterburner

 

coreclock:1130 (stock 1040)

memclock:1575 (stock 1500)

voltaža: nisam dirao

Temperatura: 69 C

 

Benchmarke koje sam koristio su Valley i Haeven s po 4-5 testova na svakom. Ne crashaju, a na avg FPS dobijem dodatna 2.5 - 3 FPS-a sa sličnim povećanjima i na minimalnom i na maksimalnom FPS-u. Jedina igra trenutno koju imam, a da može iskoristiti taj OC je ARK survival evolved, ali budući da je jako neoptimizirana, ne usudim se donositi zaključke o OC-u. Jednom kad sam pokušao veći OC na memoriji, prvi put mi se dogodilo da mi je ARK crashao (od kada ga igram). Kad sam vratio na gore spomenuti OC više nije bilo problema.

 

Budući da prvi put overclockam, ipak bih htio provjeriti sa iskusnjarama jel ovo ok.

 

1. Jesu Valley i Haeven dobri benchmarci za testiranje OC-a? Fali li mi još koji alat?

2. Proučavajući OC "literaturu" većina kaže da samo povećavanje core i mem clockova ne može oštetiti grafičku. Istina?

3. Je li 69 dobra temperatura za ovo? Imam 2 fana koji upuhuju zrak u kućište, od kojih bočni puše direktno(gotovo se dodiruju) na grafičku, prednji upuhuje, 1 odozada ispuhuje. Naštimao sam da se ventovi na grafičkoj vrte maksimalno na 65%.

4. Čitao sam neka upozorenja da najveća opasnost leži u pregrijavanju VRAM-a. Koliko je stvarna opasnost kod moje grafičke? Dizajn Sapphirea je čini se takav da heatsinkovi imaju kontakt s VRAM-om, a ima i backplate.

5. Je li diranje voltaže da dobijem veći OC prevelik rizik?

Cogito ergo ludo
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice