ASUS K550JX recenzija

poruka: 2
|
čitano: 8.596
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
offline
Asus K550JX-XX010D recenzija

Specifikacije:

Ekran: 15.6“ LED HD anti-glare (1366 x 768)

Procesor: Intel Core i5-4200H (Dual Core, 2.8 – 3.4 GHz)

RAM: 4 GB DDR3L 1600 MHz (uz dodatni utor proširivo do 12 GB)

HDD: 1 TB (5400 o/min)

Grafička kartica: nVidia GeForce GTX 950M (2 GB DDR3)

Optički pogon: DVD±RW DL

Ulazi/izlazi: 2 x USB 3.0; 1 x USB 2.0, HDMI, VGA, LAN, 1 x 3,5mm audio izlaz/mikrofon, čitač SD kartica

VGA web kamera

 

Ovaj laptop je u mom vlasništvu oko 2 tjedna što smatram sasvim dovoljnim za opisati svoje dojmove koji bi mogli biti korisni onima koji su zainteresirani za kupnju, jer je i meni ovaj forum bio od velike pomoći pri odluci.

 

Ekran je 15.6“ LED rezolucije 1366 x 768. Pri kupnji sam se dosta dvoumio između ove i Full HD rezolucije (razlika u cijeni je oko 200 kn), prevagnulo je to što smatram da je ova rezolucija dovoljna za ovu veličinu ekrana, slova su „taman“, a i većom rezolucijom dolazi do pada performansi grafičke kartice pri igranju igrica, pa naknadno smanjivanje rezolucije prilikom igranja na nenativnu smanjuje opet oštrinu prikaza. Ekran je anti glare, što ne smatram sretnim rješenjem, jer ima dosta refleksije ukoliko je sunčaniji dan. Kutevi gledanja su dosta uski, tako da je potrebno naći idealan položaj i puno se ne micati, ovo se prvenstveno odnosi na gledanje filmova i igranje igrica i dolazi posebice do izražaja pri tamnijim scenama. Što se tiče preciznosti boja potrebno je dosta „uštimavanja“ u postavkama grafičke kartice, igranja sa svjetlinom, kontrastom i gammom da bi se dobio koliko-toliko vjeran prikaz boja.

 

Laptop je izrađen od plastike, ovaj primjerak je sivo-crne boje s imitacijom metala u dijelu gdje su tipkovnica i touchpad, što ostavlja lijep dojam kojeg ipak kvari blago uvijanje u središnjem dijelu tipkovnice pri normalnom tipkanju. Osim toga sama tipkovnica je ugodna za tipkanje, tipke na numeričkom dijelu tipkovnice su nešto zbijenije i manje. Touchpad je prostran sa integriranim, „nevidljivim“ tipkama u donjem dijelu, ima dosta gesti u postavkama (npr. back i forward, zoom, itd.).

 

Što se tiče brzine svakodnevnom radu, pri čemu mislim na surfanje, youtube, itd. sustav ne pokazuje nikakve znakove preopterećenja i zadaće obavlja sa lakoćom, zahvaljujući „punokrvnom“ i5-4200H procesoru, čak i neke zahtjevnije poput obrade video zapisa obavlja sasvim solidno, usporedivo sa Phenom II X4 965 procesorom kojeg sam prethodno imao u desktopu. Pri jačem opterećenju aktivira se Turbo pri čemu se radni takt procesora diže na 3 do 3.4 GHz, ovisno o  broju jezgri koje su maksimalno opterećene.

 

Igrice ovaj laptop vrti odlično, isprobao sam World of Tanks i može se igrati na HD rezoluciji na maksimalnim detaljima, FPS ne pada ispod 45. Usporedbe radi, u desktopu imam i5-4460 uparen sa AMD R7 250X (rebrand HD 7770) grafikom i pri istoj rezoluciji i postavkama daje 15-20 % slabije rezultate od GTX 950M.

 

Temperature procesora u idleu su oko 40-43°C. Pri maksimalnom opterećenju samog procesora (Prime95) temperature procesora skaču na 75°C, što ne smatram previsokim, a površina laptopa se blago zagrije. Pri igranju igrica grafička kartica se zagrije na maksimalnih 77°C, a procesor je na 80-85°C ovisno o opterećenju.

 

Ono što pati zbog ovakvih „gladnih i punokrvnih“ komponenti je autonomija baterije koja i sama nije velikog kapaciteta, trajanje joj je oko 2h, što se može produžiti uključivanjem štednje baterije u postavkama potrošnje energije, što ograničava radni takt procesora na samo 800 MHz, što je dovoljno za lagano surfanje i filmove.

 

Na donjoj stani laptopa je poklopac koji omogućuje lak pristup hard disku i radnoj memoriji, koja ima jedan utor slobodan i  moguće ju je nadograditi do 12 GB. U slučaju da se odlučite na zamjenu optičkog pogona ladicom za dodatni HDD/SSD morat ćete skinuti pokrov tipkovnice, nažalost nema vijka sa donje strane koji bi ovaj postupak olakšao.

 

Sve u svemu, mislim da je ovo trenutno best-buy laptop na našem tržištu jer pruža najbolje komponente za uloženu cijenu, jedino morate pristati na kompromise u pogledu nešto slabije kvalitete izrade, osrednjeg ekrana i nešto teže nadogradnje u slučaju da želite imati SSD i HDD istovremeno.

Poruka je uređivana zadnji put pon 9.11.2015 21:20 (hrde).
Moj PC  
5 0 hvala 6
15 godina
offline
ASUS K550JX recenzija

nadogradio bi ram na navedeni laptop koji ram da kupim hvala?

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice