Lenovo Z500

poruka: 10
|
čitano: 7.215
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
offline
Lenovo Z500

Prije neki dan sam u temi za odabir prijenosnika postavio pitanje koji bi laptop poslužio za studenta a da pritom bude dobar i za neke multimedijalne zadaće, uključujući i povremeno igranje. Na kraju sam se odlučio za Lenovo Z500 59-376077 / Core i3 2348M, DVDRW, 4GB, 1000GB, GeForce GT740M, 15.6'' LED, LAN, BT, kamera, DOS. Plaćen 3.999 kn u Linksu.

 

Odluka je djelomično pala i zato što sam dugogodišnji korisnik thinkpadova pa mi je Lenovo kao brand poznat iz svijeta thinkpad laptopa. No, ovaj put se radi o mainstream laptopu tako da ću možda u nekim stvarima biti i previše strog s obzirom da sam se navikao na određeni luksuz koji thinkpad laptopi nude svojim korisnicima.

 

Početni dojam što se samog dizajna tiče je odličan. Radi se o dosta tankom laptopu za ovu kategoriju - do 3 cm na najdebljem dijelu. Ali se postepeno sužava pa odaje dojam da je još tanji nego što zapravo jest. Inače, isprika na lošijim fotografijama jer sam na brzinu poslikao sa iphone u ne baš dobrim svjetlosnim uvjetima. :) Izvana je materijal od plastike a prostor oko tipkovnice je čini mi se od nekog brušenog metala što je dosta veliki plus. Laptop djeluje dovoljno robusno za ovu klasu. Jedino što sam primjetio da se prilikom energičnijeg tipkanja tipkovnica zna uvijati, ali nije tako izraženo da bih to naveo kao negativnu stranu. 

 

Ugodno iznenađenje je mat zaslon. Očekivao sam da će biti glossy jer nisam nigdje vidio u specifikacijama o kojem se zaslonu radi. Ovo definitivno stavljam pod pluseve jer nisam baš ljubitelj glossy zaslona. Također sam očekivao i lošije kuteve gledanja i tamniji zaslon. Ali se na kraju zaslon pokazao sasvim pristojan. Mogao bih reći da je u globalu zadovoljavajući i definitivno bolja opcija od glossy verzija što sam imao priliku vidjeti u ovoj klasi.

 

S tipkovnicom nisam oduševljen, kao što nisam niti sa jednom verzijom chicklet tipkovnice koju sam imao priliku probati na laptopima. Thinkpad Tx20 i starije serije imaju najbolju tipkovnicu. Točka. :) Kao što sam spomenuo, ima malo uvijanja prilikom tipkanja i vjerujem da bi mi trebalo malo vremena da se priviknem. Ono što je veliki minus je to što F tipke nisu uključene po defaultu već se mora koristiti fn tipka u kombinaciji sa F tipkom kako bi se dobio pritisak F tipke. Po defaultu su uključene funkcijske tipke kao što je kontrola zvuka, svjetlina zaslona i sl. Možda se ovo može softverski promijeniti ali nisam imao vremena da istražujem taj problem.

 

Touchpad i tipke su napravljene iz jednog komada. Sviđa mi se što je površina izrazito glatka (tko god smislio onaj hrapavi touchpad na T520 je nadam se davnih dana dobio otkaz). Što se preciznosti tiče, ništa spektakularno. Radi se o prosjeku. Touchpad je dosta osjetljiv tako da se nisam baš usrećio sa pokušajima da radim istovremeno sa dvije ruke (pokrećem kursor i drugom rukom pritišćem tipke). Obično bi na ovaj načio uključio neku gestu koja je podržana od strane softvera - tipa zoom, rotate, scroll i sl... Geste su inače sasvim ok odrađene i definitivno štede vrijeme.

 

O proširenjima, tj. priključcima nemam što puno reći jer je sve tu što bi trebalo biti... USB portovi, HDMI, VGA, čitač kartica... Jedino bi možda nekome moglo zasmetati što ima samo jedan USB 3.0 port. Ostala dva su USB 2.0. Baterija je ispod poklopca i vjerojatno će biti posla oko zamjene ako bude potrebe.

 

Zvuk je ok za ovu klasu. Malo su nezgodno smjestili zvučnike ispod prednjeg dijela laptopa, ali nije puno naštetilo kad se laptop drži na stolu. Moglo bi biti problema kad se laptop bud držao na krilu.

 

Iako je laptop namjenjen Win 8, sedmica se uredno instalirala. Svi driveri koje sam skinuo sa Lenovo sitea su radili, osim drivera za Nvidiu 740M. Taj driver sam morao skinuti direktno sa Nvidia stranica.  E sad... Najveći minus koji sam primjetio u radu je sporost diska. Ali pošto svakodnevno radim na desktopu i laptopu koji imaju SSD, već sam pomalo zaboravio koja je tlaka raditi sa računalom gdje se OS nalazi na HDD. Još se ovdje vjerojatno radi o sporijem disku koji se vrti na 5.400RPM. Jedina dobra strana diska je što je velik - 1TB. Mislim da CPU i memorija (4GB) neće biti usko grlo sudeći po rezultatima iz jedne od slika dolje. E sad dolazim do jednog dijela gdje sam iskreno mislio da nešto nije u redu. :) Kad sam pokrenuo 3Dmark 11 mislio sam da ću morati ulaziti u BIOS i nekako onemogućiti intel hd karticu i ostaviti samo nvidia jer se sve vuklo užasno sporo. No, na kraju je score koji sam dobio ipak u skladu sa rezultatima za 740M. Nisam probao niti jednu igru tako da ne mogu ništa opširnije reći. Tek sam instalirao laptop i odvrtio ta dva testa. Nadam se da će se igre malo bolje ponašati jer ovo gledanje frame po frame (oko 9 fps u nekim dijelovima) je bilo neugodno iznenađenje. Očekivao sam bolje performanse ovdje. Ali još jednom se pokazalo da grafičke iz desktop računala nemaju veze sa mogućnostima koja nude rješenja iz svijeta laptopa. Nadam se da će nešto niža rezolucija 1366x768 spasiti stvar kod igrica.

 

I za kraj da sumiram...

 

+ dizajn, korištenje metala kao materijala

+ težina, debljina

+ zaslon

+ Lenovo podrška (svi driveri se mogu fino skinuti u jednom paketu sa službenih stranica)

 

- spor disk

- tipkovnica (uvjetno rečeno, lošija je od one na thinkpadu ;) )

- jamstvo iznosi samo jednu godinu

- pitanje da li će grafika izdržati novije naslove igara? 

 
3 1 hvala 3
11 godina
neaktivan
offline
Lenovo Z500
Super review, svaka čast ;)...
 
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan
offline
Lenovo Z500

moci ces igrat sve s tom grafom...ne brini se

Roses are red,my screen is blue,and I'm sitting here thinking WTF did I do?///Svi smo mi Mentalist///
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
offline
Lenovo Z500

Imam identičan model samo s i5-icom i reci mi da li na tom aluminijskom kučištu onako ponekad osjetiš slabi statički elektricitet dok je priključen na struji iz adaptera?

 
0 0 hvala 0
16 godina
offline
Re: Lenovo Z500
unstopabble1989 kaže...

Imam identičan model samo s i5-icom i reci mi da li na tom aluminijskom kučištu onako ponekad osjetiš slabi statički elektricitet dok je priključen na struji iz adaptera?

Ne, nisam primjetio taj problem dok sam radio na laptopu. Provjeri uzemljenje.

14 godina
neaktivan
offline
Lenovo Z500

e i mene zanima taj laptop, kakva je općenito ispunjenost bojama kad surfaš, jesu li boje blijede (barem je tako bilo na g500) i javi kakva je grafika u igrama

 
0 0 hvala 0
16 godina
offline
Re: Lenovo Z500
Perinho kaže...

e i mene zanima taj laptop, kakva je općenito ispunjenost bojama kad surfaš, jesu li boje blijede (barem je tako bilo na g500) i javi kakva je grafika u igrama

Zaslon je pristojan za TN AG tip zaslona. Daleko je to od IPS-a ali je još uvijek bitno bolje od glossy verzija. Vidio sam dosta lošijih izdanja na raznim laptopima tako da ovaj može proći. Što se igara tiče, nisam puno isprobavao jer sam već proslijedio laptop mlađem naraštaju i vjerojatno ću naknadno dobiti feedback. :) Probao sam pokrenuti wow i ide oko 40 fps na "good" postavkama. Naknadno sam na nekom indijskom forumu saznao da se ovdje radi o GK208 chipu koji ima 64bit sabirnicu. Ta verzija je nešto malo lošija od starijeg čipa koji radi na 128bit. Razlika je cca desetak posto.

10 godina
neaktivan
offline
Lenovo Z500

Pozdrav evo registriro sam se zbog ove teme.

Znaci pošto sam na novoj godini slomio svoj stari dobro računalo compaq 610 .Odluka je pala novi laptop i naravno da nisam znao koji. Nakon puno čitanja po forumima  svemu i svačemu doma sam imo jedan prastari IBM (Lenovo) T42(njega sam koristio prije ovog Compaq 610 ) koji je bio savrsen kompjuter obozavo sam ga. Prvobitno mi je trebo laptop za skolu(čitaj: power point i word ) nesto igra i cijelo dnevno surfanje internetom slanje mailova itd. I Tako ljepo nakon par dana ja sam otiso po svoj novi laptop.Kupio sam Lenovo z500 bijele boje sa win 8 .Kad sam ga donio doma bio sam malo skeptičan prema windows 8 al mogu rec da sam se brzo navuko na njega i sad nema nikakvih problema jednosavno obozavam daj windows 8 .Jednostavno mi je tako nekako atraktivan onak zivahan nikad nije dosadno sa njime al dobro necu vise od softveru. Hardver Lenovo z500 je savrse sakom bi ga preporučio,Ekran je odličan nikad nikakvih problema ,komponente su svrseen meni vrte sve naslove a glavi naslov je far cry 3 bez problem jednostavno vise nemam potrebu koristit playstation 3. Baterija je vrlo dobra nije bas sad nes odlicno al jbg nist nije savrseno pa meni je znala izdrat po tri skolska bez problema. tipkovnica bas nije savrsena za duze pisanja al  meni je iskreno savrsena :) obozavam sa njom pisat . Mis jeODLican kvalitetan ja sam njega koristio i sa masnim rukama i sa prljavim on se ni malo nije ni izlizo ni nista savrsen je jednostavno.

 

 

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
offline
Lenovo Z500

Evo vidio sam da se moze zamijeniti na tim modelima cpu,ali jel se moze gpu ?

Allen
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
offline
Re: Lenovo Z500

 

Pozdrav, kupio sam nedavno isti laptop samo sa i5-3230 i 6GB rama (4000kn), inače prezadovoljan sam od kvalitete izrade do hardvera. Instalirao sam win8 i 8.1 i kod oba sustava mi se pojavljuje isti problem sa WiFi. Upalim laptop i wifi radi sve normalno, stavim ga u sleep ili ga resetiram/ugasim i kod ponovnog paljenja Wifi ne radi. Nakon resetiranje Wifi opet proradi. Ako je neko imao isti problem ili zna rješenje nek pomogne :)

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice