Programiranje (Pocetnik)

poruka: 89
|
čitano: 6.735
|
moderatori: naxeem, F1-IVO, Danny_HR, Lazarus Long
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
2 godine
neaktivan
Programiranje (Pocetnik)

Pocetnik sam u programiranju... Namjeravam postat.

Ne znam koji jezik uciti kao pocetnik, a imam iskustva u php-u i mysql (osnove nista veliko). Mislio sam da bi java bila u redu za pocetnika poput mene posto je koncept vrlo rasiren i tehnologija je koristena na veliko (ispravite me ako lazem).

Hvala. Molim preporuke i savjete.

4 godine
RE: Programiranje (Pocetnik)
Maxim950 kaže...

Pocetnik sam u programiranju... Namjeravam postat.

Ne znam koji jezik uciti kao pocetnik, a imam iskustva u php-u i mysql (osnove nista veliko). Mislio sam da bi java bila u redu za pocetnika poput mene posto je koncept vrlo rasiren i tehnologija je koristena na veliko (ispravite me ako lazem).

Hvala. Molim preporuke i savjete.

Pretpostavljam da će ubrzo početi rat na ovoj temi. Jedni će govoriti C, drugi C++, treći Java ili C#, netko će reći Python, par likova bubnuti Basic, a netko će te uvjeravati da se potpuno ostaviš jezika dok ne ovladaš pseudokodom.

Evo ja ću početi s preporukom Ca. Zašto? Zato što će ti MNOGO stvari u vezi računala biti mnogo jasnije nego da učiš neki iole viši jezik.

Yeah, well, you know, that's just, like, your opinion, man.
3 godine
Programiranje (Pocetnik)

Uglavnom mislim da bi trebao na neki drugi jezik prije jave, bio to C, C++, python, qbasic ili nešto deseto, java mi ima nekako nepregledan kod, poslje naravno možeš preć na nju...

2 godine
neaktivan
Programiranje (Pocetnik)

1) Zar nije Java bas prikladna pocetnicima?

2) Mozete li mi objasniti razliku izmedju C,C++ i C# i imaju li jedan s drugim veze? Hvala.

3 godine
Maxim950 kaže...

1) Zar nije Java bas prikladna pocetnicima?

2) Mozete li mi objasniti razliku izmedju C,C++ i C# i imaju li jedan s drugim veze? Hvala.

1)Probaj s njom pa vidi jel ti paše, meni je osobno u njoj kod nepregledan, ali znaš kako se kaže svi smo različiti :)

2)C++ je poboljšani objektno orjentirani C sa ljepšom sintaksom, C# nema veze njima i on je sličniji javi.

4 godine
Programiranje (Pocetnik)

Za početak Prolog.

Vrlo jednostavno, a ako doguraš do 1. godine diplomskog sudija računarstva na etf-u Osijek i vrlo korisno poznavati od prije.

Šalu na strano, ideala za početak je Pascal. Eventualno C, obični C.

Ivan Marijanović, univ. bacc. ing. comp.
2 godine
neaktivan
Programiranje (Pocetnik)

sada mi se nekako namece c (dobro razradit), pa java (samo uvod i ak mi se svidi onda nastavit) i onda c++... tako nekako bi bilo u redu? hvala na korisnim informacijama

3 godine
Programiranje (Pocetnik)
4 godine
Programiranje (Pocetnik)

Ako si početnik i počeo si javu samo nastavi...

btw u mojoj školi je išlo prvo Basic pa Pascal.... Na faksu je uvod u programiranje bio u C-u, ali iste stvari smo radili u srednjoj sa Basicom , kasnije Pascalom....

to su ti tipovi podataka, for petlje, sort algoritmi i tako.... Za zabavu preporučam svima da napravu vezanu listu u C-u sa pokazivačima i malloc alociranjem memorije. A kasnije razne sortove.  Tako se uči programirati i kasnije pa zahvaljuješ bogu na objektno orjentiranom programiranju, klasama i već definiranim metodama za ove gornje muke.....

Tehnika narodu!!!!
4 godine
Maxim950 kaže...

sada mi se nekako namece c (dobro razradit), pa java (samo uvod i ak mi se svidi onda nastavit) i onda c++... tako nekako bi bilo u redu? hvala na korisnim informacijama

To bi bio optimalan slijed  Namigiva Samo bi ja na mjesto Jave dobro razmotrio opciju C# ili čak Pythona, ali šta god uzmeš nećeš pogriješiti s tim redoslijedom C -> Java/C# -> C++

Sretno!

Yeah, well, you know, that's just, like, your opinion, man.
2 godine
Programiranje (Pocetnik)

Nije važno kojim ćeš jezikom početi. Moj savjet python pošto je najednostavniji. A C i C++ su isti.... ma vazno je samo da počneš.

2 godine
Programiranje (Pocetnik)

Da se i ja nadovežem, da ne otvaram novu temu...

Dakle u osnovnoj sam imao QBasic, išao sam na takmičenja bla bla bla...nebitno...

Sad sam prvi srednje (Informatički smjer, Gimnazija) i imam Pascal...

pa me interesuje koji jezik preporučujete za razvoj aplikacija i u kojem develop envirnonment-u raditi???

Preporučuju obično Python, C, C++, Visual Basic...

Šta preporučujete?

2 godine
Programiranje (Pocetnik)

Probaj C# ili C++ (C). Inače preferiram čisti C mada još nisam probao c++ ali sintaksa je skoro ista...

C te nauči razmišljat glavom, rješavanju problema...

Nista nije sveto sve je bruto i neto, sve je zabava!
2 godine

aha, a zašto C, da li da koristim tutorijale po internetu ili da ganjam u knjižari knjigu, u čemu da ga pišem, msm u kojem programu?

2 godine
Programiranje (Pocetnik)

Rekao sam ti, počni s C-om pa se polagano prebacuj na "naprednije" programske jezike.

C možeš kompajlirat u Dev-C++ ili u Microsoft Visual C++.

Moja preporuka je Dev.

Poruka je uređivana zadnji put čet 18.3.2010 20:29 (Shody_1994).
2 godine
Shody_1994 kaže...

Rekao sam ti, počni s C-om pa se polagano prebacuj na "naprednije" programske jezike.

C možeš kompajlirat u Dev-C++ ili u Microsoft Visual C++.

Moja preporuka je Dev.

dupli post Viče

Poruka je uređivana zadnji put čet 18.3.2010 20:29 (Shody_1994).
3 godine
Sargas kaže...

Da se i ja nadovežem, da ne otvaram novu temu...

Dakle u osnovnoj sam imao QBasic, išao sam na takmičenja bla bla bla...nebitno...

Sad sam prvi srednje (Informatički smjer, Gimnazija) i imam Pascal...

pa me interesuje koji jezik preporučujete za razvoj aplikacija i u kojem develop envirnonment-u raditi???

Preporučuju obično Python, C, C++, Visual Basic...

Šta preporučujete?

Ja nisam puno toga isprobao, ali preporučio bih C za početak. Nakon št se savlada lagoritamski način razmišljanja preći na c++ i objektno bazirano programiranje.

Linkovi na skripte za učenje C-a, sa dosta primjera:

Prvi dio - od 4.poglavlja na dalje

Drugi dio

Što se tiče compilera, najjednostavniji je DevCpp (download link)

Poruka je uređivana zadnji put čet 18.3.2010 23:42 (Luuka).
4 godine
Programiranje (Pocetnik)
Možda je devcpp najjednostavniji, ali svakako ugodniji oku je codeblock sa mingw kompilerom (skini codeblocks-8.02mingw-setup.exe)pregledniji je i lakše se snaći u njemu (bar meni)
2 godine
Programiranje (Pocetnik)

Evo vam link do teme za Hrvatske developere(3d modelere,programere,itd).

Link

ZeKiDa Games presents
17 mjeseci
neaktivan
Programiranje (Pocetnik)

Početnik sam u programiranju iam 13 god.i želim postati programer.Stoga imate li prijedlog da od nečega počnem.molim da mi napišete prijedlog s ćim da poćnem.{#}

LUX
17 mjeseci
neaktivan

Baš jučer sam odgovorio na slično pitanje. Dakle, moje je mišljenje da je daleko najbolje započeti s nekom knjigom. Za početnike preporučujem svoju knjigu: "Naučite programirati uz C++", autora K. Ćosića (moja malenkost) i P.Marendića.

Da obrazložim, programiranje je najjednostavnije naučiti sustavno, a tu knjige uistinu pomažu. Za početnika ne bih preporučio sakupljanje tutoriala po Internetu, jer ne pokrivaju dovoljno gradiva i čini mi se da mogu poslužiti samo kao kratak uvod.

Čest problem mnogih knjiga je da se previše oslanjaju na tumačenje elemenata programskog jezika, prilažući umjetne programe za primjere, i ulazeći preduboko u sintaktičke i druge detalje jezika. Za razliku od toga, u našoj knjizi iznosimo cjelovite, smislene i zanimljive programe za primjere, preko 100 primjera je detaljno obrazloženo. Knjiga kreće od vrlih početaka, a završava na dosta kompleksnim temema. Cilj knjige nije bio da se objasni jezik C++, već želimo naučiti čitatelja programirati bez prevelikog ulaženja u detalje jezika.

Naravno, morali smo odabrati neki jezik, i tu je u jednom trenutku pala dvomjesečna diskusija. Da sad ne nabrajam razloge, na kraju smo, kako je očito, zaključili da je najbolje koristiti C++, ako se on upotrijebi na pravi način. To je bilo mišljenje mog koautora i mene.

Pozdrav!

K. Ćosić

PS. Mišljenja sam da knjigu mogu bez problema savladati trinaestogodišnjaci.

Poruka je uređivana zadnji put uto 30.11.2010 4:57 (kresoc).
4 godine
Programiranje (Pocetnik)

Ima li di to skinit sa neta {#}

Sala mala :)

Mi smo na putu da budemo na putu prema izlazu iz krize [GOOGLE TRANSLATOR]: Na putu prema dolje
2 godine
Programiranje (Pocetnik)

@kresoc; dali si ti programer/developer?

Pošto već toliko hvališ svoju knjigu, mogao bi par primjeraka podijeliti ovdje na forume(bilježim se ... sa štovanjem) da vidimo o ćemu se radi.A i uvijek dobro dođe da se podsjetim grananja i tipova podataka.

Poruka je uređivana zadnji put uto 30.11.2010 9:48 (alankish).
17 mjeseci
neaktivan
alankish kaže...

@kresoc; dali si ti programer/developer?

Naravno.

alankish kaže...

Pošto već toliko hvališ svoju knjigu, mogao bi par primjeraka podijeliti ovdje na forume(bilježim se ... sa štovanjem) da vidimo o ćemu se radi.A i uvijek dobro dođe da se podsjetim grananja i tipova podataka.

Što se promotivnih primjeraka tiče, za to je zadužen naš izdavač (Element). Ja bih osobno mogao nekom pokloniti jedan primjerak, ako se svi s foruma usaglase kome bi taj trebao ići..

4 godine
kresoc kaže...

alankish kaže...

Što se promotivnih primjeraka tiče, za to je zadužen naš izdavač (Element). Ja bih osobno mogao nekom pokloniti jedan primjerak, ako se svi s foruma usaglase kome bi taj trebao ići..

Ok, sad samo trebamo nac nekog tko ima fotokopirni doma.

Mi smo na putu da budemo na putu prema izlazu iz krize [GOOGLE TRANSLATOR]: Na putu prema dolje
2 godine
tnakir kaže...
kresoc kaže...

alankish kaže...

Ok, sad samo trebamo nac nekog tko ima fotokopirni doma.

Meni je bila najbolja C za neznalice, kasnije sam preša C u primjeni , demistificirani C++ , te onda sam otišao u ku*ac i počeo se bavit VB-om, C# isl sranji*a. Sve u svem najzanimljivije i nasretnije razdoblje mmoje programerske povijesti je vrijeme Turbo C-a i VC++ 6, te knjige DOS iznutra, Windows formati datoteka i programiranje Windows 95 API . 

http://www.basketballhoopjam.com
4 godine
Programiranje (Pocetnik)

Da, ja sam isto citao demestificirani cpp

2 godine
kresoc kaže...

Mislim da smo se usuglasili, šaljem adresu na PP.{#}

2 godine
ima li neka dobra knjiga o c, probao sam c++ ali vrlo je kompleksan za poceti, c je barem malo jednostavniji...
I)0/\/7 I_3412/\/ 70 I-I4(I(, I-I4(I( 70 I_3412/\/
4 godine
1337Code_breaker kaže...
ima li neka dobra knjiga o c, probao sam c++ ali vrlo je kompleksan za poceti, c je barem malo jednostavniji...

Pa i nije toliko. Sintaksa je manje vise jednaka, samo je C++ objektni jezik dok je C proceduralni. Kad tad ces morati preci na OOP, zasto ne odmah*?

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice