Posao programera u Češkoj

poruka: 2
|
čitano: 3.318
|
moderatori: Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
neaktivan
offline
Posao programera u Češkoj

Gledam plaće u Češkoj i imao sam što vidjeti: http://archiv.ihned.cz/c1-64175890-nedostatkovym-zbozim-v-tuzemsku-jsou-programatori-naroky-a-platy-rostou

 

Radi se o vrlo visokim iznosima. Zna li netko jesu li ovo brutto ili netto iznosi?

 

Naime, kad gledam cijene stanova, registracije auta i raznih drugih stvari, tada je u češkoj slična situacija kao i ovdje. Mislim da plaća od 2000 eura u Češkoj vrijedi više nego 3200 eura u Irskoj gdje te stan izađe 1200 eura mjesečno, registracija auta 1400 eura godišnje ili više, pokazna karta je 160 eura mjesečno za 1 osobu, dakle za tročlanu obitelj je 480 eura mjesečno.

 

Svoj automobil bi trebao prodati ako želim u Irsku i tamo kupiti drugi, a u češkoj mogu voziti svoj sadašnji automobil. Ako idem doma s obitelji 3 puta godišnje, tada iz Praga do Splita idem s autom i to me košta 125 eura u jednom smjeru, znači godišnje 750 eura. Ako idem iz Irske doma i to blagdanima i ljeti kad nema jeftinih karata, tada me put košta min. 500 eura u jednom pravcu. Znači godišnje 3000 eura.

 

U Pragu se može naći dvosobni stan za 350 eura (dalje od centra naravno), registracija košta koliko i kod nas, pokazna je 20 eura mjesečno, ne treba ti dopunsko zdravstveno kao i Irskoj...

 

Samo je pitanje da li su navedeni iznosi netto i ako nisu, koliki su doista.

 

Ima li netko informacije i kakvo je uopće vaše mišljenje o radu u Češkoj?

 
2 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
offline
Re: Posao programera u Češkoj

Da nadopunim. Što se tiče jezika, češka izgleda nije problem. Osim što je jezik sličan i lako se uči, mnoge firme od tamo navode primaju ljude koji govore samo engleski. Neke firme nude kao dodatnu pogodnost plaćen tečaj češkog. Poljski je već druga priča jer taj jezik je dosta različit od Hrvatskog i teži je za naučiti.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice