Eksterni HDD Verbatim 1TB izuzetno sporo radi

poruka: 13
|
čitano: 5.288
|
moderatori: DrNasty, F1-IVO, scorpion667, Danny_HR, pirat
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
3 godine
neaktivan
pitanje

Pred nekoliko tjedana sam kupio Verbatimov Externi HDD od 1TB (opisan u zadnjem broju Buga, USB verzija HDD-a). Racunalo najnormalnije prepoznaje disk i normalno se na njega snima i brise, no brzina kopiranja podataka ne prelazi 3.5 Mb/s bez obzira kopiraju li se veliki fajlovi ili mnoštvo malih. Čak štoviše, većinu vremena podaci se kopiraju brzinom od 2.5 Mb/s, što kad prebacujem par desetaka GB podataka zna potrajati čitav dan . 

S obzirom da drugi eksterni diskovi koje imam (WD 500 GB i Imation 160 GB) rade puno brže (minimalno 5x) ne znam u čemu je problem. Pokušao sam disk spojiti na različita računala i na nekoliko različitih operativnih sustava no disk je svugdje podjednako spor. Sa druge strane pokrenuo sam test brzine diska (HD Tune 2.55) za sva tri diska i rezultati su podjednaki.

Ako tko ima ideju što bi mogao biti problem biti ću zahvalan na odgovoru.

4 godine
prihvaćeno rješenje

formatiraj ga u NTFS ak nije

to je nekad razlog da je disk spor

xfire: immortal5555
3 godine
neaktivan
RE: Eksterni HDD Verbatim 1TB izuzetno sporo radi
autorov komentar

Formatiran je u NTFS :(

4 godine

Je li ti prikopčan na USB 2.0?

3 godine
neaktivan
autorov komentar

Da, spojen je na USB 2.0. Drugi HDD-ovi koje imam spojeni na iste portove najnormalnije (brzo) rade. Probao sam ih spojiti sve na drugi kompjuter i tamo je situacija ista (WD i Imation brzi, Verbatim spor).

3 godine

Ja bi reko da je do USBa...meni moj Mybook kad ja na USB prikljucku radi osjetno sporije u usporedbi s ostalim prikljucima...

3 godine
neaktivan
autorov komentar

Ja isto vjerujem da je nešto do USB-a jer test brzine samog diska (čitanje, zapisivanje,...) ne pokazuje ništa lošije rezultate od WD-a (Mybook) i Imationa. No problem je sto na istom USB prikljucku Verbatim radi osjetno sporije od ova dva diska (jednog odspojim, pa drugog spojim da ne bi bilo zabune ;-)).

4 godine

Vjerojatno ti i je USB problem, ali na eksternom disku. Ako ti disk radi brzo kao i ova druga dva, onda ti je do elektronike u verbatimu. Odnesi ga u servis (ali probaj si prebaciti podatke, jer ćeš vjerojatno dobiti drugi ).

Poruka je uređivana zadnji put pet 15.5.2009 19:05 (semilemi).
3 godine
neaktivan

Pokušaj ovo:

1. Prikopčaj disk na računalo
  2. Idi u My Computer i desni klik na ikonu od diska i odaber properties
  3. Od na tab "Hardware" i klikni na disk.
  4. Pritisni properties
  5. Odi na tab "Policies"
  6. Odaberi "Optimize for performance"
  7. Klikni Apply i onda OK
Don't worry Cartman. There are no stupid answers, just stupid people.
4 godine
Moljac kaže...

Pokušaj ovo:

1. Prikopčaj disk na računalo
  2. Idi u My Computer i desni klik na ikonu od diska i odaber properties
  3. Od na tab "Hardware" i klikni na disk.
  4. Pritisni properties
  5. Odi na tab "Policies"
  6. Odaberi "Optimize for performance"
  7. Klikni Apply i onda OK
  Ovo i nabavi HD Tach pa izmeri. Jos jednom formatiraj ga potpuno u Disk Manageru ali pun format a ne quick. Zna potrajati prilicno dugo.
Vidi kako je BIOS postelan i eventualno deinstaliraj disk u Disk Manageru. Ako i ovo ne pali pisi da preduzmemo "radikalnije" mere u smislu brisanja "skrivenog" drivera tog diska.
Ali na Verbatimovim stranama nisam video model od 1 TB. Daj link da pogledamo  Sad sam video:)

Probaj kopirati neki veliki file ISO recimo ili kakav drugi image ali privremeno iskljuci antivir. pa javi koje su brzine. Trebalo bi min. 20Mb/s i do 60 Mb/s. Ako kopiras mnogo malih fileova onda i te brzine su normalne. A druga stvar je i fragmentiranost domacin diska a i ciljnog diska pogotovo ako nisi uradio full format nego quick 

All your carefully picked arguments can easiliy be ignored! There are no real rules about posting. There are no real rules about moderating either - enjoy your ban
Poruka je uređivana zadnji put sub 16.5.2009 11:34 (Lazarus Long).
3 godine
neaktivan
autorov komentar

Problem riješen :).

Za početak da se pokrijem ušima i priznam da je disk bio na FAT32. Iako sam bio uvjeren da je NTFS kao i ostali to nije bio slučaj. Uglavnom nakon formatiranja na NTFS brzina se povećala i sada je razlika u odnosu na MyBook, pa recimo zanemariva.

Takodjer sam provjerio i ove opcije koje je Moljac napisao te su sve postavljene kako i piše.

U svakom slučaju, puno hvala svima koji su mi pokušali pomoći (i pomogli), a meni jedna čvrga po glavi zato što ne provjerim dovoljno neke banalne stvari nego pišem gluposti :).

Još jednom hvala, i lijepi pozdrav do slijedećeg problema ;)

3 godine

I ja sam isto kupio disk WD Elements pa sam mislio da je spor u prebacivanju ali ću ga formatirat u NTFS

90% forumaša ima potpis. Ako si među onih 10% koji nemaju, prepiši ovo u potpis.
Poruka je uređivana zadnji put sub 16.5.2009 15:06 (Šef).
3 godine
Re: Eksterni HDD Verbatim 1TB izuzetno sporo radi
Hrivel kaže...

Pred nekoliko tjedana sam kupio Verbatimov Externi HDD od 1TB ...

Nedavno sam kupio takav disk pa me zanima kako si zadovoljan svojim i jel još  "u pogonu" ?

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice