HDD Ispravan? HITNO

poruka: 64
|
čitano: 3.886
|
moderatori: DrNasty, F1-IVO, scorpion667, Danny_HR, pirat, XXX-Man, Lazarus Long
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 mjeseci
protjeran
HDD Ispravan? HITNO

Kompjuter je nov, star maximalno 1 mjesec.

U pitanju je HDD Western Digital Caviar Blue 500GB SATA 3.

Molim, pogledajte pod -MOJ PC specifikacije kompjutera, ako moze pomoci pri ovoj dilemi.

HDD, sam po sebi je bucniji od svih ventova u kucistu. Ima zvuk nekog "ULTRA TIHOG" piska.. visokog tona.. i da se cuti ako se priblizim polici gdje stoji, da se nesto konstantno vrti, iako je u idle.. DA LI JE TO OK? 

Kako je vrijeme prolazilo hdd je uzeo dominantu nad svim komponentama po bučnosti...

Prije 15 dana dolazio je serviser, tj. prodavac u kojeg sam uzeo komp.. prvo je bio u dilemi cpu hladnjak.. prespojili na drugi utor i hvala Bogu vise ne pisti..

Ali HDD cak i malo pisti, a i dok je u idle bucniji je od svih komponenata.. ne znam sta je, sve je novo, serviseru je to normalno, a mom prijatelji koji je komp 500€ jeftiniji uzeo, jeste sve high end, ali apsolutno se nista ne cuje.. dok je moj bucan, i to 90% cini HDD. 

Ponavljam, serviser ne zeli ni slucajno da prizna da je bucan itd.. Sve mi to zajedno stvara velike frustracije, komp koji je kostao 1300€ bucan je kao stara kanta koju sam 7 godina imao, mislio da sam da cu moci odmoriti usi..

HDD JE PROVJEREN SA HDD REGENERATOR, i OSTALIM PROGRAMIMA -NEMA BAD SECTORE, ERRORE.

Evo slika HDD-a, naljepnice ako moze pomoci!!!!

Poruka je uređivana zadnji put uto 22.5.2012 13:09 (Akiris).
3 godine
HDD Ispravan? HITNO

Ak je bučan to mora bit da je neki vent nerade dobro, uzmi čačkalicu i nakratko zaustaviš da vidiš koji to buči.

Na konfi postoje:

Vent u napajanje a ima ih 2 kom ( ovisi kako ko ima) jedan izvana i jedna iznutra veliki ako postoje, pa vent na procu, pa vent na gpu- tj grafa i ako ima dodatne vent. Ako svi venti sve ok i ne buče tada skini hdd sa ležišta i probaj jel se buči. Ako hdd bući u ležištu može bit da nije dobro šarafi stegnuta.

13 mjeseci
protjeran
Re: HDD Ispravan? HITNO

Sve je dobro stegnuto, mislis da nisam sve ventove provjerio?

Itekako se razumijem u pc.. ali nisam sveznajuci... kod ovakvih stvari...

HDD proizvodi taj zvuk, primaknem se, odmaknem taj isti zvuk se cuje i na daljinu.. kad se primaknem, jaci je logicno, ali iz hdd-a dolazi.. ne krklja u IDLE, vec konstantno kao da se u njemu nesto okrece a i pisti jako tiho..

13 mjeseci
protjeran

Komp mi stoji pored mene, 10-20 cm od glave.. tj. na stolu gdje je i monitor, mis, tastatura.. ipak bi trebao biti ko bubica.. a da li ga spustam dolje u drveno kuciste i da se tjesim ili se nesto moze uciniti?

2 godine

stavi ga na pod i rijesio si se muka. Normalno je da se hdd cuje, ali preko foruma je malo tesko ocijeniti da li je to "normalan" zvuk ili je fakat preglasan. Kako god okrenes, mora se cuti.

13 mjeseci
protjeran

OK.

Ako slucajno znas, npr kada se kupi nov komp, ne cuje se, tako je i otprilike bio moj, ali se ipak 20-30% čuo..

E sad, zvuk ima isto kao komp koji ima "razradjene" ventilatore i ostale pokretne dijelove sto hoce reci kao da je koristen nekih 5mjeseci..... Takav je zvuk.. onda ga staviti dole i sve ok ili da opet zovem servisera itd itd?

5 godina
HDD Ispravan? HITNO

Jesi probao malo popustiti ili zategnuti šarafe koji drže disk?

Ako je stavljen putem nekakvog tools-free mehanizma možda ne sjedi dobro. Probaj premjestiti disk u neki drugi utor.

Eventualno se možeš poigrati AAM-om (smanjit brzinu malo poradi tišine).

Inače, WD diskovima je kvaliteta drastično opala otkako su bile one poplave na Tajvanu\Tajlandu ili gdje već.

Prodajem RAGE za PS3: http://www.bug.hr/forum/topic/igre-accounti-igrama/prodaja-igra-rage-playstation-3/129629.aspx?page=0&jumpto=2529211&sort=asc&view=flat
13 mjeseci
protjeran

Da, proizveden je 2012..

Nema šarafe, već sa jedne strane, gdje se kuciste otvara, ima jednu univerzalnu "stipaljku" tj obrtni kljucic koji automatski pri rotiranju "zabada" se u hdd koji je vec u metalnom kucistu, znaci zavrne se fakticki u njega.. sa druge strane nista ga ne drzi....

AAM SE UOPĆE NE DA MODIFIKOVATI, KAO DA NISAM PROBAO? ACCESS DENIED.. ili aborted.. ne znam... što činiti?

5 godina
Akiris kaže...

AAM SE UOPĆE NE DA MODIFIKOVATI, KAO DA NISAM PROBAO? ACCESS DENIED.. ili aborted.. ne znam... što činiti?

Jesi probao s više alata?

A da probaš umetnuti nešto što bi apsorbiralo vibracije između diska i kućišta?

Prodajem RAGE za PS3: http://www.bug.hr/forum/topic/igre-accounti-igrama/prodaja-igra-rage-playstation-3/129629.aspx?page=0&jumpto=2529211&sort=asc&view=flat
13 mjeseci
protjeran

Nisam.. mislim da je bio hdd tune 5, ili pak nesto drugo... ima li koji unlock iz biosa, lupam, bilo sto da se uradi ako se moze, softwerskim nacinom...

Pitao kolegu da stavim spuzve, rekao je zasto ne, ako želiš da crkne. Navodno, kad se zagrije, nema toplina kud, i gotovo.

help

5 godina
HDD Ispravan? HITNO

Pa ne obložiti disk spužvom, samo staviti spužve da se ne prenose vibracije jer moguće je da ti disk nije dobro pričvršćen tj da se može mrdati.

14 mjeseci
Akiris kaže...

Kompjuter je nov, star maximalno 1 mjesec.

U pitanju je HDD Western Digital Caviar Blue 500GB SATA 3.

HDD, sam po sebi je bucniji od svih ventova u kucistu. Ima zvuk nekog "ULTRA TIHOG" piska.. visokog tona.. i da se cuti ako se priblizim polici gdje stoji, da se nesto konstantno vrti, iako je u idle..

Ali HDD cak i malo pisti, a i dok je u idle bucniji je od svih komponenata.. ne znam sta je, sve je novo, serviseru je to normalno, a mom prijatelji koji je komp 500€ jeftiniji uzeo, jeste sve high end, ali apsolutno se nista ne cuje.. dok je moj bucan, i to 90% cini HDD. 

Ponavljam, serviser ne zeli ni slucajno da prizna da je bucan itd.. Sve mi to zajedno stvara velike frustracije, komp koji je kostao 1300€ bucan je kao stara kanta koju sam 7 godina imao, mislio da sam da cu moci odmoriti usi..

HDD JE PROVJEREN SA HDD REGENERATOR, i OSTALIM PROGRAMIMA -NEMA BAD SECTORE, ERRORE.

Evo slika HDD-a, naljepnice ako moze pomoci!!!!

Uzeo si jedan od bučnijih HDD. jbg dok je u granici normale ne možeš reklamirati.

14 mjeseci
191x7 kaže...

Pa ne obložiti disk spužvom, samo staviti spužve da se ne prenose vibracije jer moguće je da ti disk nije dobro pričvršćen tj da se može mrdati.

I još pokraj njega stavi upaljen fen...

Kolega gore je dao savjet kako će se HDD sporije hladiti pa da ga upotpunim savjetom kako će se bolje grijati.

13 mjeseci
protjeran

Sada stvarno ne kontam sto ciniti?

5 godina
ATIRade kaže...
191x7 kaže...

Kolega gore je dao savjet kako će se HDD sporije hladiti pa da ga upotpunim savjetom kako će se bolje grijati.

Ako mu bočno stavi na par mjesta komadiće spužve ili gume (kako bi ublažio prijenos vibracija s diska na kućište) neće se sigurno ništa više grijati. Ne znam odakle ti samo ideja da bi se više grijao.

14 mjeseci
Akiris kaže...

Sada stvarno ne kontam sto ciniti?

Probaj staviti drugi HDD.

Možda je taj model diskova bučan. To znači da nema kvara i da je normalna razina buke koju stvara. Nemoj stavljati nikakvo sranje na disk, pa nije bezveze tako konstruiran. Ukoliko isti model hdd

ne stvara buku onda ti moraju priznati reklamaciju.

13 mjeseci
protjeran

Nemam "odakle" probati...

14 mjeseci
Akiris kaže...

Nemam "odakle" probati...

Da, znam, nema ti frend isti model HDD pa da isprobaš. Možeš malo proguglati kolika je razina buke za tvoj model.

Inaće, ako posudiš hdd od frenda i računalo ti nije bučno onda ćeš biti siguran da je problem u HDD. Inaće može biti problem u preslabom napajanju.

13 mjeseci
protjeran

Više puta sam provjerio, HDD je najbučniji, s obzirom da komp nije extremno bucan.. nego nije za ocekivati nakon 1300€ ovo.. a napajanje je fortron AURUM GOLD 600W, ne moze biti nikako premalo, mozda cak i overkill.....

Po google- vise puta sam pretrazivao, dosta tema ima u vezi caviar blue, black, dok neki kazu necujan, u nekih krklja non stop, a u mene konstantno, a ne bas toliko glasno, i ne krklja... omg

14 mjeseci
Akiris kaže...

Više puta sam provjerio, HDD je najbučniji, s obzirom da komp nije extremno bucan.. nego nije za ocekivati nakon 1300€ ovo.. a napajanje je fortron AURUM GOLD 600W, ne moze biti nikako premalo, mozda cak i overkill.....

Po google- vise puta sam pretrazivao, dosta tema ima u vezi caviar blue, black, dok neki kazu necujan, u nekih krklja non stop, a u mene konstantno, a ne bas toliko glasno, i ne krklja... omg

Za te pare koje si potrošio kod njih oni te moraju gađati zlatom, a ne biti ovako bezobrazni.

13 mjeseci
protjeran

Pa ne znam sta mi je ciniti...

ako ikako mozes osposobiti PP da u 2 recenice skontamo nesto.....

Njemu je to sasvim normalno kad sam mu pokazao, apsolutno normalno, yea yea.... kolike pare su date..... kako dokazati/ukazati da nije ok, odnosno da ja grijesim? Mozda sam previse pesimist, disk sam po sebi bucan? Dok neki kazu necujan... joooj

4 godine
protjeran
HDD Ispravan? HITNO

znaci valjda je utvrđeno da ne dolazi buka od nacina na koji je ucvrscen za kuciste.
moj hard u jednom kompu koji je star 3 god svaki put zazuji prilikom paljenja uz napomenu da taj komp ima po 15 sati rada na dan.

a sto i ovaj gore kaže dok je u granicama buke i dok je ispravan neces nis na reklamaciji dobit.

Jedini koristan savjet je da si u stranice kucista ugradis spuzve koje upijaju buku i da smjestis racunalo na pod.

14 mjeseci
Akiris kaže...

Pa ne znam sta mi je ciniti...

ako ikako mozes osposobiti PP da u 2 recenice skontamo nesto.....

Njemu je to sasvim normalno kad sam mu pokazao, apsolutno normalno, yea yea.... kolike pare su date..... kako dokazati/ukazati da nije ok, odnosno da ja grijesim? Mozda sam previse pesimist, disk sam po sebi bucan? Dok neki kazu necujan... joooj

Mislim da je buka ovog modela do 29 dB. Pozovi servisera neka ti sa uređajem izmjeri glasnoću HDD i ako je veća od propisanog mora ti uvažiti reklamaciju. Neka mjerni uređaj, senzor bude što bliže HDD.

Ako se pokaže više decibela onda ti mora dati drugi HDD (ako uvaže reklamaciju možeš tražiti i drugi model), a ako ne uvaži objasni im što je udruga potrošaća i da ih možeš tužiti i da se malo bolje odnose

prema mušteriji koja je ostavila tolike pare kod njih.

14 mjeseci
191x7 kaže...
ATIRade kaže...
191x7 kaže...

Ako mu bočno stavi na par mjesta komadiće spužve ili gume (kako bi ublažio prijenos vibracija s diska na kućište) neće se sigurno ništa više grijati. Ne znam odakle ti samo ideja da bi se više grijao.

kao da si mu rekao da stavi slušalice pa neće čuti. pa nije čovjek kupio novi komp i toliko ga platio da bi spužvu stavio u njega.

13 mjeseci
protjeran

Da pokusam, par komada "skolske" gumice zaglaviti na coskove hdd-a?

Posto sam u BiH, mislim da ce prasnuti u smijeh kad im spomenem uredjaj za mjerenje dB..

Cim si mi spomenuo 29dB.. ja mislim da je u krugu tih 30 dB.. nije neki alarmirajuci piskavi zvuk, nego konstantan zvuk kao recimo da je u njemu ventilator, cudno jeste, ali tako je...

Bar mi recite kako dobro da postavim gumice te pa makar malo da utisam, i da li da spustim komp u drveno kuciste od stola koje je za komp...? 

BTW... pokrivam komp velikom anti static krpom koja je bila presvlaka za monitor kada sam ga kupio... a sve kupio kod njih.. vec 3 reklamacije ne znam na sta bi izaslo kad bih sad i ovo, a bio je, i rekao da je to sasvim normalno.. pa nece reci ne valja to, vracaj.

Boli njega briga, samo da nije preko njegovih ledja nesto.. nije lud da kaze da, jeste bucan, itd itd

14 mjeseci

Gumice neće pomoći. Stavi ga ispod stola.

12 mjeseci
Nello kaže...

Ak je bučan to mora bit da je neki vent nerade dobro, uzmi čačkalicu i nakratko zaustaviš da vidiš koji to buči.

Savjet; čačkalicom ni slucajno po lopaticama ventilatora, vrlo lako pucaju bolja solucija je ako vec mora cetkica, kist ili nesto sl.

HDD nebi trebao proizvoditi zvukove tako visoke frekvencije (pistati), cak i oni sto se vrte na 10000 to ne cine.

Takve zvukove znaju proizvoditi napajanja "na izdisaju", ali u tvojoj situaciji ne vjerujem.

HDD ne moras ni posuđivati  (dok je racunalo ugaseno i iskljuceno iz uticnice) jednostavno iskljuci kablove sa harda i onda racunalo upali bez prikljucenog harda.

Tako ces jednostavno ustanoviti dali te zvukove proizvodi disk.

L.P.

14 mjeseci

Koliko su stručni u servisu? Poigraj se malo sa master boot recordom, onesposobi disk
i daj ga na reklamaciju. Ako nisu stručni kao što si mi dao naslutiti neće znati što
napraviti pa će ti uvažiti reklamaciju.

Drugo rješenje je da odeš u servis i tražiš isti HDD. Objansiš im da ti ga spoje u komp
i upale u računalo. Ako je razina buke ista kao na tvom HDD onda si kupio glasan HDD
i zaboravi na reklamaciju. Ako je tiši onda ti je to čisti dokaz da s tvojim nešto
nije u redu i moraju ti zamijeniti.

4 godine
ATIRade kaže...

..Drugo rješenje je da odeš u servis i tražiš isti HDD. Objansiš im da ti ga spoje u komp
i upale u računalo. Ako je razina buke ista kao na tvom HDD onda si kupio glasan HDD
i zaboravi na reklamaciju. Ako je tiši onda ti je to čisti dokaz da s tvojim nešto
nije u redu i moraju ti zamijeniti.

-teoretski (logički) bi tako bilo, može pokušati... ali buka nije kvar. Pošto očigledno ne žele zamjenu bez razloga teško da će proći.

-autoru: skini sa stranica proizvođača (za WD je wd-diag) ili s Hirensa.. utils (diag) i testiraj HDD. Ako je error code različit od nule to je opravdana (službena) reklamacija.

Dodatno, tim alatima se može podesiti i brzina-buka (acustic) za određene modele, može i tako probati. Koliko vidim to je WD-Black, brz i bučan, zamjena za Blue (manje brz, tiši) nebi trebala bit problem jer je jeftiniji ali ostaje pitanje dali trgovac to želi i dali trenutno ima wd-blue...

edit: @ post ispod.. - na slici (koliko vidim) je black... ništa plavog. Zato i spominjem black, ..a možda samo slabo vidim {#}

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put uto 22.5.2012 12:54 (ihush).
14 mjeseci
ihush kaže...
 Koliko vidim to je WD-Black, brz i bučan, zamjena za Blue (manje brz, tiši) nebi trebala bit problem jer je jeftiniji ali ostaje pitanje dali trgovac to želi i dali trenutno ima wd-blue...

Autor teme ima HDD Western Digital Caviar Blue 500GB SATA 3, a on je tih.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice