Računalo ne radi, čuje se samo pišteći zvuk

poruka: 23
|
čitano: 3.320
|
moderatori: DrNasty, F1-IVO, scorpion667, Danny_HR, pirat
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
3 godine
neaktivan

Kolega mi ima nekoliko dana ima problem s računalom. U prekidu (prerezan prilikom nekih radova) mu je bio UTP kabel od modema do računala (vjerojatno je tu bio spoj). Uglavnom računalo odjednom nije radilo. Kad se upali ne dignu se winsi nego samo crni ekran na kojem je pisalo nešto kao da se nema odakle botati. Izvadio sam HDD i spojio ga na svoje raunalo (kao sekundarni) i proskenirao sa svog po njemu. Vratio ga opet natrag u to računalo i izvršio popravak winsa i sve je bilo ok. Svi podaci od prije bili su tu.

Vrati kolega računalo natrag i kaže svom klincu da ne uštekaje kabel za internet jer je u prekidu ali malac je bio nepovjerljiv i uštekao ga u računalo da se spoji na interneti i od tada isti problem kao prije napisano.

Izvadim opet disk i spojim ga na svoje računalo ali ga ne pozna u My Computeru. Gledam preko disk managmenta i vidi ga ali kao jedan disk bez particija (inače su bile dvije particije). Preko setupa u biosu ga vidi ali isto kao jedan disk. Pokušao sam instalirati windowse na njega od početka ali nije išlo, nije htio izbrisati particiju i stvoriti druge. Ponovno preko disk managmenta sam otvorio i formatirao ga. Poslije sam nanovo stvorio particije i iz početka instalirao windowse.

Jednom mi je tijekom instalacije ili nakon (nisam siguran točno) kompjuter se nije htio upaliti nego se čuo nekakav piskutav zvuk s istim intervalima (nešto kao "pi, pi, pi...).

Windowse sam uspio instalirati i i sve je bilo OK. S TuneUp-om sam pregledao HDD i nije našao nikakve probleme niti greške. Vratio sam računalo kolegi i kad je mali poslije radio na njemu opet problem. Kako mi je rekao, komp je radio par sati i kada je instalirao neke dvije igre stao je i problem kakav je bio ranije tj. računalo nema znakova rada osim što se čuje onaj zvuk "pi,pi,pi... Monitor se ne pali, ne vidim na disku da radi osim što prilikom paljenja računala lampica od HDDa jednom blicne i dalje ne. Opet sam uzeo računalo, izvukao disk i spojio ga na svoje računalo. Otvorio sam taj HDD (preko svog) i opet ga proskenirao, vidim da ga ima, ne prikazuje nikakve greške. Vrati sam ga  natrag ali se opet čuje isti zvuk i računalo ne radi.

Po opisanom u čemu bi mogao biti problem? Vjerujem da nije do HDDa.

Poruka je uređivana zadnji put ned 3.1.2010 21:56 (stiropor).
2 godine

U uputstvima od matične ploče bi trebalo pisati što znače ti "beepovi".

alrighty then
3 godine
neaktivan

Nije mi sad uputa pri ruci a i na engleskom je pa mi ništa ne znači. Matična je inače: ASRock ALiveSATA2-GLAN.

Pokušao sam mijenjati neke komponente da vidim što bi moglo biti.

Prvo sam htio vidjeti sa memorijom ali moja ne odgovara toj. Na njegovom je DDR2 a kod mene DDR. Stavio sam tu memoriju u drugi slot i nije se čuo zvuk niti je računalo radilo, onda je vratim natrag u svoj slot i upalim i računalo je proradilo.E sad nisam siguran da ipak nije do nečeg drugog pa da proradi slučajno?

Dali postoji neki program koji može provjeriti memoriju?

Poruka je uređivana zadnji put ned 3.1.2010 22:09 (stiropor).
2 godine

Malo sam proguglao i koliko sam skužio iz prve poruke javljaju ti se tri kratka "beepa"što ukazuje na problem čitanja/zapisivanja glavne memorije.Memoriju testiraj sa Memtestom.

alrighty then
Poruka je uređivana zadnji put ned 3.1.2010 22:15 (dncrmt).
3 godine
neaktivan

Skinuo sam taj program (67kb), odzipao ga i ISO file snimio na CD (kako je sitan program mislio sam da sam nešto fulao). Onda sam CD ubacio u to računalo i restarta ga, stavio da se boota s CDa i program je vrtio nekih  19 minuta.

Neznam što mu sve znače one brojke koje je vrtio ali sam gledao na mjesto gdje je pisalo "Errors" i "ECC Errs". Na kraju je pisalo: "Pass complete, no errors, press Esc to exit"

Kako nisam nikada slično radio s tim pokušat ću i na svom računalu pokrenuti taj program da malo protestira memoriju.

3 godine
neaktivan

Hm, mislio sam da je test gotov nakon što na dnu piše "Pass complete, no errors, press Esc to exit" ali vidim da on i dalje vrti testove (već 35 minuta).

Pokušao sam izići sa "Esc" ali nije reagirao pa sam ostavio da i dalje testira. Sad je pod "Pass" broj 2 a u gornjem desnom kutu se vrti:

Pass 62%...........i dalje

Test 16%............i dalje

Test #6 (Moving inversions, 32 bit pattern)

Testing: 176K-512M 511M

Pattern: ovdje se stalno mijenjaju neki znakovi, slova i brojke u niz od 8 znakova

3 godine

Idealno bi bilo kada bi snimio zvuk i stavio da ga čujemo...

Kublach
2 godine
neaktivan
RE: Računalo ne radi, čuje se samo pišteći zvuk
stiropor kaže...

Hm, mislio sam da je test gotov nakon što na dnu piše "Pass complete, no errors, press Esc to exit" ali vidim da on i dalje vrti testove (već 35 minuta).

Pokušao sam izići sa "Esc" ali nije reagirao pa sam ostavio da i dalje testira. Sad je pod "Pass" broj 2 a u gornjem desnom kutu se vrti:

Pass 62%...........i dalje

Test 16%............i dalje

Test #6 (Moving inversions, 32 bit pattern)

Testing: 176K-512M 511M

Pattern: ovdje se stalno mijenjaju neki znakovi, slova i brojke u niz od 8 znakova

Test se ponavlja sve dok ne pritisneš Esc. Nije loše pustiti da prođe cijeli test nekoliko puta, za svaki slučaj.

Google is your friend. Use Google before asking dumb questions.
2 godine

znam problem,mislim imao samm ga,rastavi hladnjakod procesora i dobro ispusi sve,jer se nakupi dosta prasne,tako da hladnjak jedva vrti,a racunalo ibaciju pristeci zvuk

3 godine
neaktivan

Ne vjerujem da je do ventilatora jer se on uredno vrtio ali se računalo nije pokrenulo i zato je pištalo.

Test radi evo već sat i 20 minuta, u redku lijevo od "Errors ECC Errs" rastući je broj na "Pass", trenutno je na 4 dok se gore desno vrte testovi.

Neznam dokle će tako, jedino da ga ostavim noćas da vidim dali ima kraja?

Poruka je uređivana zadnji put ned 3.1.2010 23:42 (stiropor).
2 godine
neaktivan
stiropor kaže...

Ne vjerujem da je do ventilatora jer se on uredno vrtio ali se računalo nije pokrenulo i zatp je pištalo.

Test radi evo već sat i 20 minuta, u redku lijevo od "Errors ECC Errs" rastući je broj na "Pass", sad je na 4 dok se kore desno vrte testovi. Neznam dokle će tako, jedino da ga ostavim noćas da vidim dali ima kraja?

Nema kraja. Kao što sam već rekao (a nitko nije vidio da sam rekao), test se vrti sve dok ga ne prekineš. Trenutno se cijeli test ponovio 4 puta, to je dovoljno i možeš ga zaustaviti. Ako ne radi tipka Esc - možda je problem u tipkovnici?

3 godine
neaktivan

Kako nije reagirao na tipkovnicu restartao sam računalo i (za)sada uredno radi. Ako se bude opet ponavljalo pištanje onda je vjerojatno problem nešto drugo. Bojim se da onaj kratki spoj (dva puta) nije neku komponentu oštetio i da je računalo zbog toga u problemu tako da neko vrijeme radi a onda stane.

Uglavnom hvala na pomoći.

2 godine
neaktivan

Ne bih te želio razočarati, ali Memtest samo testira, ne može popraviti problem. Ako sad više nema problema - što ga je otklonilo? Nažalost mislim da je to samo privremeno.

3 godine
neaktivan

Ako nije pronašao greške znači li da memorija nije oštećena?

2 godine
neaktivan

Da. Možda je problem u nečem drugom, ne memoriji. Ali pokušaj staviti neku drugu memoriju pa vidi hoće li se problem ponoviti.

2 godine

možda zvuči glupo,izvadi bateriju s matične i vrati nakon par minuta,i meni je tako nešto slično radilo.probaj.

3 godine

Jel ti taj frend ima zadnji bios za svoju ploču?

Flashaj mu ga.

Problem nije do memorije, već do pločinog memorijskog kontrolera koji se s nekim modulima zna zblesirati ako je na ploči prvi bios (prastari).

I provjeri napajanje.

Ivan Marijanović, univ.bacc.ing.comp.
2 godine

kada se sknie ventilator,ostane onaj zeljeni dio-tzv spuzvica.U njemu se nalazi sva prasina,te nakon ciscenja prasine,upalis kompjuter,te ti se napocetku odmah pojavi bios,u kojem stimas brzinu procesora.Ovoje moje misljejne,jer mi se ovo desilo prije 2-3 dana

3 godine
neaktivan
Ako je jedan od modula (ili svi) neispravan memtest će u zadnjem redu izbaciti stavku sa crvenom pozadinom (pogledaj sliku). Memtest inače treba pustit da odradi nekih 10-ak pasova. Kada misliš da je dosta, izvadi cd i restartuj.
Memtest Error Memtest Error
3 godine
stiropor kaže...

Kolega mi ima nekoliko dana ima problem s računalom. U prekidu (prerezan prilikom nekih radova) mu je bio UTP kabel od modema do računala (vjerojatno je tu bio spoj). Uglavnom računalo odjednom nije radilo. Kad se upali ne dignu se winsi nego samo crni ekran na kojem je pisalo nešto kao da se nema odakle botati. Izvadio sam HDD i spojio ga na svoje raunalo (kao sekundarni) i proskenirao sa svog po njemu. Vratio ga opet natrag u to računalo i izvršio popravak winsa i sve je bilo ok. Svi podaci od prije bili su tu.

Vrati kolega računalo natrag i kaže svom klincu da ne uštekaje kabel za internet jer je u prekidu ali malac je bio nepovjerljiv i uštekao ga u računalo da se spoji na interneti i od tada isti problem kao prije napisano.

Izvadim opet disk i spojim ga na svoje računalo ali ga ne pozna u My Computeru. Gledam preko disk managmenta i vidi ga ali kao jedan disk bez particija (inače su bile dvije particije). Preko setupa u biosu ga vidi ali isto kao jedan disk. Pokušao sam instalirati windowse na njega od početka ali nije išlo, nije htio izbrisati particiju i stvoriti druge. Ponovno preko disk managmenta sam otvorio i formatirao ga. Poslije sam nanovo stvorio particije i iz početka instalirao windowse.

Jednom mi je tijekom instalacije ili nakon (nisam siguran točno) kompjuter se nije htio upaliti nego se čuo nekakav piskutav zvuk s istim intervalima (nešto kao "pi, pi, pi...).

Windowse sam uspio instalirati i i sve je bilo OK. S TuneUp-om sam pregledao HDD i nije našao nikakve probleme niti greške. Vratio sam računalo kolegi i kad je mali poslije radio na njemu opet problem. Kako mi je rekao, komp je radio par sati i kada je instalirao neke dvije igre stao je i problem kakav je bio ranije tj. računalo nema znakova rada osim što se čuje onaj zvuk "pi,pi,pi... Monitor se ne pali, ne vidim na disku da radi osim što prilikom paljenja računala lampica od HDDa jednom blicne i dalje ne. Opet sam uzeo računalo, izvukao disk i spojio ga na svoje računalo. Otvorio sam taj HDD (preko svog) i opet ga proskenirao, vidim da ga ima, ne prikazuje nikakve greške. Vrati sam ga  natrag ali se opet čuje isti zvuk i računalo ne radi.

Po opisanom u čemu bi mogao biti problem? Vjerujem da nije do HDDa.

Naime prije bih mogao znati u čemu je problem da si pobrojao koliko čuješ beepova

zavisno od intela ili amd i pogledaš u tablicu ovdje i odmah bi znao na čemu si toliko engleski

bi trebao znati

verziju memtesta koju koristiš je stara ima nova verzija-link

Poruka je uređivana zadnji put pon 4.1.2010 6:59 (pero35).
3 godine
neaktivan

Nisam obraćao pažnju na broj beepova. Činilo mi se da su stalni tj. kontinuirani. Memtest sam skinuo verziju 4.

Proveo sam oko sat ipol testiranje i nije pisalo ništa o greškama, na dnu je pisalo da nema grešaka.

Kako za sada računalo radi, vratiti ću ga kolegi pa ako bude opet problema dalje ću po uputama.

3 godine
stiropor kaže...

Nisam obraćao pažnju na broj beepova. Činilo mi se da su stalni tj. kontinuirani. Memtest sam skinuo verziju 4.

Proveo sam oko sat ipol testiranje i nije pisalo ništa o greškama, na dnu je pisalo da nema grešaka.

Kako za sada računalo radi, vratiti ću ga kolegi pa ako bude opet problema dalje ću po uputama.

onda nije radna memorija 200% posto

testiraj ostale komponente

2 godine

matična ti je u pitanju

dnl
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice