Silicon Image 0680A: problemi, problemi i još njih

poruka: 1
|
čitano: 1.512
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
offline
Silicon Image 0680A: problemi, problemi i još njih

Kao što naslov kaže, "ponosni" sam vlasnik ATA kontrolera temeljenog oko navedenog čipa. Prvo pohvale... vrlo brz kontroler (kao što su i mnogi testovi na koje sam naišao potvrdili). Negativnosti...  da vidimo, prilično ga muči spajanje optike, neće je prepoznat ni pod razno. Uz malo muke, prepozna mi DVD player (DVD pržilicu nikako), ali ikakvo normalno korištenje su pusti snovi. Kad već ne može sa optikom, barem šljaka sa hardovima; e tu te namagarči ko mladog majmuna. Iako sam imao sreće, pa pribavio kontroler kojem se mogao flash-at BIOS (pa tak prebacivat između RAID i vulgaris IDE načina rada), utjecaj upgrade-anja BIOS-a se sveo samo na promjenu brojčeka koji mu predstavlja verziju, a koji bude vidljiv prilikom boot-anja kompa i u Device Manageru.

 

U čemu je problem? Posrijedi je komad hardvera s kojim se borim već skoro pa treću godinu (Da preduhitrim komentare, pokušao sam sa VIA VT6421 kontrolerom, ali taj mi je uspijevao blokirat i Windows-e prilikom pisanja/čitanja sa priključenih uređaja. Promise se po iskustvima sa raznih foruma nikako nije isplatilo više uzimat; ispada da je još gori od ovog Silicona), i taman kad sam mislio da je problem riješen, vrlo me "ugodno" s leđa iznenadi novim ljepotama. Isprobao sam razne kombinacije BIOS-a, driver-a, editiranja po registry-ju, isključivanja SCSI opcija za svaki priključeni uređaj u Device Manager-u, posjećivanja raznih foruma... više niti sam ne znam što sam sve pokušao do sada. Uglavnom, spojena su mi dva harda, oba Maxtor, jedan 250 GB, drugi 320 GB. Prije je umjesto 320 GB harda bio spojen Hitachi od 80 GB. Bez nekog posebnog razloga, uvjeta, faze Mjesečevih mijena, položaja zvijezda, konjukcije planeta sa zvijezdama i sl., uslijed uobičajenih radova koje svi imamo na hardovima, javlja famozne Event ID 11, Event ID 51 i koji put Event ID 9. Pa se kod zapisivanja na priključene hardove zna javit i "Delayed Write Failed". Činjenica stoji da se sve to češće odnosilo na 250 GB hard, ali bilo je čak i dana kada sam posve normalno radil sa tim hardom a da se nikakva greška nije pojavila. Testiral sam spomenuti hard hrpetine puta (HD Tune ponajviše), i za sada srećom nema grešaka. Konkretno, danas sam ga opet testirao, sve je u redu, ali cca 10 min po pokretanju testa, u Event Viewer-u mi se pojavila poruka kodne oznake Event ID 11.

 

Molim upućene, a i ostale zainteresirane, da jave da li su imali slična iskustva sa ovim kontrolerom, jesu li ih ikako uspjeli riješiti (ako jesu, molim da post-ate rješenje), te da slobodno ostave komentar uz narav ovih grešaka... Konkretno, zanima me da li te greške upućuju na krepavanje harda (iskreno se nadam da ne, obzirom da sam taj hard odredio kao novi sistemski, te je inače još skoro godinu dana pod garancijom), te da li te greške upućuju na korumpiranje podataka (uz izuzetak "Delayed Write Failed", očito je da su podaci pogođeni tom greškom stvar prošlosti).

 

Ako ovo potpada pod "Razni softverski problemi" ili neku drugu podtemu, molim moderatora da je prebaci. Također, problem sa stanovitim kontrolerom ću riješiti korištenjem USB to IDE adaptera za optike, a hardovi će bit spojeni na ATA utor na matičnoj jer se sadašnji pokazuju kao premali. Ali, i dalje me zanima rješenje, jer ako je uspješno, kontroler planiram upiknut u staru kantu koja nema mogućnost prepoznavanja hardova većih od 137 GB (kanta je iz 2001./2002. godine, al nije još za bacit). Unaprijed svima zahvaljujem na komentarima.

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice