Toshiba 1.5 TB "ne radi"

poruka: 3
|
čitano: 1.026
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
9 godina
neaktivan
offline
Toshiba 1.5 TB "ne radi"

pozdrav, novi sam i imam problem sa externim hardom

 

radi se o modelu ( valjda su ovo podaci )

 

TOSHIBA

DISK DRIVE   MQ01ABC150

DRIVE REV   AZA AA00/AQ001U

DATE: 07MAY2013

DC +5V 1.0A

 

što se dogodilo... prebacivao sam odjednom 60gb podataka sa laptopa na  hard i explorer se u jednom trenutku zblesao, prebacivanje je stalo, nšta nisam mogao otvoriti

pustio sam neko vrijeme da da stoji tako, i kako nije bilo nikakve promjene ištekao sam hard  iz usb-a

 

sad kad ga spajam laptop prepoznaje " external usb 3.0 "  ali ne mogu otvoriti particiju , lampica svijetli, nutra se vrti , hard nije pao niti je udaren.

zanimljiva stvar da ako ga spojim na telku telka prepoznaje externi, da je gore 1.3 tb podataka i 5-6 foldera , neke video fajlova čak pokrene ali ne vidi sve što je gore...

priključivao sam ga i na druge kompove i prepoznaju particiju ali ne mogu ništa otvoriti

 

ima ko kakvu ideju kako ga ponovo upogonit, formatirat ili nešto?

 
0 0 hvala 0
14 godina
offline
Toshiba 1.5 TB "ne radi"

Digni Linux Mint ili Ubuntu pa testiraj da li radi pod Linux-om. Ako ne bude mogao izvadi ga iz kućišta i direktno spoji u PC.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Toshiba 1.5 TB "ne radi"

-zbrljavila se particija ili je stvarno crko disk (po opisanom nije crko-nije oštećen samo zbrljavljen). To provjeriš diag-utilsima/alatima, npr s Hirensa (ima svaki proizvođać na svojim siteima ali je Hirens praktičniji).

-disk-particiju možeš vidjeti npr u disk manageru.

-problem je često USB port, struja, kabel.. pogotovo za novije 3.0 uređaje. Probaj drugi port, probaj restar s priključenim diskom, postavke u BIOSu i sl. jer mora dobiti kvalitetnu struju za rad. Najgori su front priključci, 'kvare' se..

 

-npr ako imaš drugo računalo možeš tamo probati (ako tvoj USB kontroler nema dovoljno stabilan napon.. pad s 5V na 4V..).

-vađenje diska i direktno psajanje na SATA, može ali ima dosta modela s posebnim konektorom (proizvođači to rade namjerno..), ovisi o konektoru. Time bi eliminirao struju s USBa i konektor, spasio podatke ako supije popraviti particiju i sl... to sve je 'možda'..

-ako ti podaci nisu pretjerano bitni, može kreiranje nove particije (formatiranje je nakon toga).. to je quickfix ali gubiš podatke. + ostaje problematičan USB, jer ako se jednom desilo, može ponovo.. na PCju isti inputi uvjek daju isti rezultat, 2+2 je uvijek 4... ili crkne.

 

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice