To nema veze s ventom. To je opcija radi koje CPU snizava takt i napon kad nije pod opterecenjem. (CPU FAN se uspori kao posljedica pada temperatura ali nisu u direktnoj vezi, ako razumijes sto hocu reci
)
Zujanje unutar kućišta
- poruka: 55
- |
- čitano: 1.705
- |
- moderatori:
DrNasty, F1-IVO, scorpion667, Danny_HR, pirat, XXX-Man, Lazarus Long
To zujenje je imao na 3 razlicita kucista , tak da sumnjam da je problem u stranici !
Vent je PWM jel? (4 zice)
Ako da onda imas nekoliko nacina:
Glupi nacin: Pokusati podmazati vent (nije trajno resenje)
Promjena venta
Iskljuciti kontrolu obrtaja u BIOS-u (Cool&Quiet)
-Ako misliš na vent od Zalmana, onda da, PWM je i mogu ga kontrolirati.
Smanjivao sam ga i iskušavao razne kombinacije da isključim mogučnost
te modulacije (ako sam se dobro izrazio) koja se stvara pri istovremenom
korištenju nekoliko ventova na istim (ako se ne varam) ili različitim RPM-om.
-Vent ne mogu podmazati, nekoliko postova iznad, upravo sam provjerio.
Ostali ventovi, prednji Coolermaster Megaflow 200mm & otraga CM 120mm ispuh su glanc novi.
Corsair PSU je također nov i kvalitetan.
C 'n Q mi je uvijek godinama off jer se igram s clockanjem.
Možda je onda stvar do diska?
Upravo googlam.
To nema veze s ventom. To je opcija radi koje CPU snizava takt i napon kad nije pod opterecenjem. (CPU FAN se uspori kao posljedica pada temperatura ali nisu u direktnoj vezi, ako razumijes sto hocu reci
)
Ma razumijem ja ali ja sam pogresio da je Cool and Quet 
Kod Asusa se zove Q-Fan ...
-Ako misliš na vent od Zalmana, onda da, PWM je i mogu ga kontrolirati.
Smanjivao sam ga i iskušavao razne kombinacije da isključim mogučnost
te modulacije (ako sam se dobro izrazio) koja se stvara pri istovremenom
korištenju nekoliko ventova na istim (ako se ne varam) ili različitim RPM-om.
-Vent ne mogu podmazati, nekoliko postova iznad, upravo sam provjerio.
Ostali ventovi, prednji Coolermaster Megaflow 200mm & otraga CM 120mm ispuh su glanc novi.
Corsair PSU je također nov i kvalitetan.
C 'n Q mi je uvijek godinama off jer se igram s clockanjem.
Možda je onda stvar do diska?
Upravo googlam.
Ne googlaj, na zalost Zalman ne valja. Stavi neki moderate bucan vent koji se vrti na fiksnoj brzini i znaces sto pricam. Inace da, super si se izrazio..tacno to...ventilator modulira odnosno cuje se zvuk kada maticna pokusa regulirati obrtaje.
Zvuk dolazi od osovine ma sto ti cinio. Ja sam imao isti problem na novom Intel Stock cooleru za i5. Cudno je bilo to sto se to dogodili na "prva uporaba" ventilatoru
Jos jednom, ja sam pogresio sa ono Cool&Quiet, Trebalo je da napisem Q-Fan
Do diska ti je sigurno, meni je jedno vrijeme staja u externom ICY-BOX kucistu pa je zna ostat radi preko noci, i non-stop rezonira pa se nije moglo spavat kraj njega.
(tipa zzzzZZZZZZzzzzzzzzZZZZZZZzzzzzzZZZZZ
)
Pogledaj onaj link sto sam ti na PM da i proguglaj "Spinpoint F3 vibrations", puno ljudi ima takav problem. Valjda ima tu neku manu da nesto nije centrirano 100% i poklopilo se sa neugodnim RPM brojem i eto..
To nije rezonancija niti ima ikakve veze sa rezonancijom. Procitaj malo clanak, shvatit ces KLIK
Ne, nije stvar u tome, Spinpoint je usitinu 'na uho' tih disk,
jako sam zadovoljan s njim.
Sad, ako vibrira na specifičan način koji rezultira mojim trenutnim problemom,
na znam ali ovo iz dotičnog videa nije (na moju sreću - RMA-o bi ga) to.
Ne googlaj, na zalost Zalman ne valja. Stavi neki moderate bucan vent koji se vrti na fiksnoj brzini i znaces sto pricam. Inace da, super si se izrazio..tacno to...ventilator modulira odnosno cuje se zvuk kada maticna pokusa regulirati obrtaje.
Zvuk dolazi od osovine ma sto ti cinio. Ja sam imao isti problem na novom Intel Stock cooleru za i5. Cudno je bilo to sto se to dogodili na "prva uporaba" ventilatoru
Upravo testiram s AMD stock coolerom, preko speedfana ga držim na 35 % i slušam
no pozadinska buka izvana je prevelika, moram sačekati iza ponoć-jedan kad kvart zaspe.
Pogledaj onaj link sto sam ti na PM da i proguglaj "Spinpoint F3 vibrations", puno ljudi ima takav problem. Valjda ima tu neku manu da nesto nije centrirano 100% i poklopilo se sa neugodnim RPM brojem i eto..
Evo tražim, gledam, glava me više boli...
Nije disk. U to sam siguran 99,97%
(:
Ozbiljno
Da li si mozda primjetio da li se taj zvuk pojacava kada scroolas ili klikas misem? (na primjer kada drzis klizac web strane ili dokumenta u Wordu)
Nije disk. U to sam siguran 99,97%
(:
Ozbiljno
Da li si mozda primjetio da li se taj zvuk pojacava kada scroolas ili klikas misem? (na primjer kada drzis klizac web strane ili dokumenta u Wordu)
Upravo smanjujem u speedfanu CPU stock cooler na 0% i na brzinu slušam
i tražim taj misteriozni zvuk, čini mi se da ga nema mada nemogu trenutno biti full siguran.
Ne, kada sam imao problem sa coil whine-om na prošlom LC napajanju, upravo mi
se to događalo što govoriš, scrolanje bilo u dokumentima, browseru, exploreru ... bi
za sobom potezalo cviljenje napajanja, savršeno sinkronizirano.
Tako da znam točno na što misliš.
Ovdje u ovom slučaju ne, zvuk je konstantan.
Ako ima itko ovdje da svira usnu harmoniku, zamislite otprilike niski ton
odsviran uvlačenjem sa bendom note i wau-wau vibrato efektom (puno tražim, znam
)
To nije rezonancija niti ima ikakve veze sa rezonancijom. Procitaj malo clanak, shvatit ces KLIK
Znam što je rezonancija samo nisam našao video sa spinpointom u caseu,znam da tu nema vibracije no to je sve što sam uspio naći.
Ukoliko se ispostavi da je do Zalmanovog ventilatora kako je Lazarus naveo,
zanima me da li itko ovdje zna gdje se može nabaviti replacement?
Nisam siguran da li mogu tek tako bilo koji 120mm fan staviti na sam cooler bez problema.
Da mogu, možda bi išao na nekakav Gentle Typhoon ili nešto.
Mislim da moze svaki 120mm vent na Zalmana. No najprije pokusaj uvjeriti se je li do diska. Ja jos uvijek tvrdim da je disk.
Sinoć sam prebacio na stock cooler i od 1AM do negdje 3AM dobro poslušao.
Zvuk je i dalje tu mada jaaaako manjeg intenziteta, skoro pa nečujan.
Sad sam vratio Zalmana i ista stvar.
Razmišljam o stišavanju HDD-a , neznam da li je netko upoznat,
jučer sam ovo prvi put vidio.
Za prvu ruku bi probao HDD staviti na 'pod' kućišta s
tim da ispod njega bude neka vrsta spužve.
Zanima me da li itko ima iskustva s tom vrstom stišavanja?
Mislim da bi možda mogao biti problem grijanja diska s donje strane,
ne treba mi požar 
Stavi ga na spuzvu ili impoviziraj silencere pa prati temperature.
Inace disk je sam po sebi nevjerojatno hladan, jedan od najhladnijih kojeg sam imao priliku testirati (cak oko 5°C hladniji od WD bluea u prosjeku).
Dok su temperature ispod ~48 nemas brige, to je mehanika.
Inace, moj WD Scorpio u laptopu se naradio dobrih 9000h na prosjecnoj temp oko 56°C (jednom je dostiga 65) i evo dan danas radi k'o sat (upravo pisem s njega). Ipak je to laptop pa su tu temperature normalno vece.
EDIT- evo ti dokaz, sad je na "samo" 53° ali ne igra se nista 
Vidim imas F3, on meni stvara tzv. rezonantne vibracije, uzasno iritiraju. 99% sam siguran da je on.
Misliš?
Unutar ovog HAF-a se montira na način da ide na 2 raila koja
na sebi imaju nekakve gumice za utišavanje (koliko su djelotvorne ne znam).
Disk je također kao komponenta ostao prisutan mada sam ga prekrižio
jer je star jedva godinu i nešto i radi perfektno.
PM-aj me da te pitam detalje pa ako dođemo do nečeg pametnog,
postamo u temu.
Ja također imam iritantan zvuk u kucistu, imam i isti disk, Spinpoint F3 500GB. Pogasio sam sve ventilatore, samo ostavio na CPU (CM Hyper 212+), ali zvuk je idalje tu... Mislim da je do diska...
Ja također imam iritantan zvuk u kucistu, imam i isti disk, Spinpoint F3 500GB. Pogasio sam sve ventilatore, samo ostavio na CPU (CM Hyper 212+), ali zvuk je idalje tu... Mislim da je do diska...
Improviziraj silencere neke, pa vidi. Ili u krajnjoj situaciji kupis gotovi HDD silencer u nekom IT shopu. Javi ako uspijes 
Improviziraj silencere neke, pa vidi. Ili u krajnjoj situaciji kupis gotovi HDD silencer u nekom IT shopu. Javi ako uspijes 
Svakako sam si mislio kupiti novo kuciste, Fractal Design Arc midi, koje vec ima neke gumice na mjestu postavljanja HDD-a. Ako ne budem uzimao kuciste nesto cu improvizirat, sad ce ionako raspust... :D
Stavi ga na spuzvu ili impoviziraj silencere pa prati temperature.
Ovo je big NO NO! 
Zna se kako se postavlja HDD! Ili vodoravno ili okomito, ukoso ne (max 5°) i pricvrscen a ne polozen na bilo sto.
Tocno, covjek je dobro rekao.Disk nesmije biti nakosen, i mora biti pricvrscen.Nabavi antivibrantske gumice.
Mani se ove spuzve kad oni tako kazu.
Pokusaj Kihotyjev prijedlog, improvizirane gumice.
Mani se ove spuzve kad oni tako kazu.
Pokusaj Kihotyjev prijedlog, improvizirane gumice.
Disk polozen na spuzvi gubi "svojstvo" da se hladi prirodnim putem sa donje strane i sto je najbitnije da hladi motor. Jos jednom.... okanite se postavljanja diska na dno kucista gdje nije pricvrscen zato sto nehotican pomak ce prouzrociti ostar potres na disku a ovaj ce garantirano stvoriti bad sektore.
Ipak, silenceri bilo kakve vrste (DYI ili kupljeni) i oblaganje bocnih stranica kucista koj..btw.. se ponasaju kao membrane sredit ce stvar sa bukom
Vidim nitko nije komentirao na 'suspending hdd with laštik' opciju,
jedino izvedivo unutar 5,25'' baya i izgleda kao sweet stvar ako se izvede kako treba.
Inače, ovo kućište (HAF 912) ima sistem 'šina' odnosno railova
koji se namontiraju na HDD te zajedno s tim disk klizne u bay.
Montiranje bez njih koliko sam vidio nije moguče a sami railovi
nisu pretjerano kvalitetno izvedeni što se tiče izolacije, samo
dvije male gumice kod tvornički ugrađenih šarafa.
Ne znam kako bi ikakve aftermarket gumice išle na to jer ako postoji ikakva
izbočina, disk ne ulazi i ne sjeda na mjesto.
Jako zafrkano.
Nek se javi netko tko ima HAF.
Dakle još uvijek polazimo da je ipak stvar do diska koji
stvara rezionantne vibracije na kućištu i dovodi do problema?
Izgleda da nije do CPU coolera jer sam to testirao,
pošto je Zalman ogroman, sigurno samom veličinom
ventilatora pridonosi kakofoniji ali ni AMD stock cooler nije rješio stvar pa...
Ukoliko spužva na dnu nije viable opcija,
mislim da ne bi bilo loše isprobati ovaj Batman sistem postavljanja diska.
Ukoliko spužva na dnu nije viable opcija,
mislim da ne bi bilo loše isprobati ovaj Batman sistem postavljanja diska.
Hmmm....
Zasto se mi cudimo?? Ubuntu DVD u ruke, HDD iskopcaj, bootaj sa ubuntuom i slusaj. Jednostavno je (HDD iskopcas fizicki sa oba kabela)
Ili jos bolje neki Linux na stick, imat ce manju buku nego kod optike, pa ce lakse utvrditi krivca.