Kopiranje originala

poruka: 6
|
čitano: 663
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
offline
Kopiranje originala

Postovani forumasi zamolio bih vas savjet ili uputu ako ste voljni pomoci i ako se moze pomoci.

 

Radi se o tome da zelim kopirati tecaj engleskog jezika Euro plus Reward koji je original na 8 cd-a plus instalacijski. Imamo malo dijete u stanu i cd ovi lete na sve strane tako da je ideja da cisto iz prakticnih razloga napravim kopije kojima cemo se sluziti, kako se originali ne bi izgrebali.

 

Kada sam pokusao kopirati sa Nerom to je zapravo proslo uspjesno ali iz nekog razloga tada program nije upotrebljiv i radi samo sa originalnim cd-om. Prijatelj mi je rekao da je zbog zastite koju original ima i da je treba nekako zaobici.

 

Zanima me je li to tocno i moze li sto napraviti po tom pitanju?

 

Lijep pozdrav

 

Drazen

 

 

 

 

 
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
offline
Re: Kopiranje originala
12 godina
offline
Re: Kopiranje originala

Hvala Vam Dubravko ali nazalost ni kopiranje s ovim programom nije pomoglo. Odabrao sam "protectecded pc game" nacin. Ista stvar kao i sa Nerom.

15 godina
offline
Re: Kopiranje originala

-krisnik po zakonu ima pravo izraditi backup-kopiju.

-proizvođač ima pravo zaštititi svoj interes, DRM.. copyprotection.. zakoni su 9/10tina vlasništvo, i to je OK.

-problem, dva suprotna prava-interesa. Možeš sudskim putem tražiti uklanjanje zaštite (i sud bi naložio uklanjanje... ali HR nema nikakvu sudsku praksu oko takvih stvari.. samo bi se nasmijali, s druge strane vlasnik bi ti dao 5 komada.. samo da nema gnjavažu.). To su 'školski primjeri' u USA-Esp.. ništa praktičnog upotrebljivog za nas.

 

zaštita medija je zapravo zastarjeli način, danas se sve radi online (aktivacija i sl..) i to može eliminirati potrebu vlasnka za takvom zaštitom, ali vjerojatno je polovica još na tom starom načinu (gdje je original CD bio neki dokaz, uvjet za rad aplikacije i sl.). Već par godina nema tog 'original' medija, sve se mijenja kod digitalije (kao TV..), pa tako sad možeš na npr Steamu kupiti, downloadati-snimiti.. (nema takvu zaštitu jer je nepotrebna).

 

zaobilaziti zaštitu ne smiješ, (u to spada i korištenje alata/softa za snimanje koji zaobilazi ili uklanja zaštitu. upravo zbog toga je jedino sudski put legalan). Svako zaobilaženje zaštite je 'teška piraterija' kažnjivo po sili kaznenog zakona (automatizmom) manja kazna je da npr ukradeš medij iz trgovine :)

Formalnog-pravnog odgovora nema (jer kod nas nema sudske prakse), svaku stranu koju pitaš da 'svoj' odgovor npr izdavač aplikacije.. u najgorem slučaju, možeš tražiti povrat novca ili zamijenu u slučaju kad se ošteti medij..

ne treba zaboraviti također legitiman interes proizvođača, njega država-zakon mora zaštititi, on plaća porez, od Rima nadalje to je važna stvar :)

 

(opravo zbog toga npr Nero ne kopira... a ostali alati ugl traže novac za licencu..)

 

edit: ista/slična stvar je s kodiranim TV kanalima (npr HBO), mada korisnik ima pravo snimiti program (PVR, VHS..) zbog zaštite je to onemogućeno, suprotno od prava korisnika koji plaća i ZAMP i ima to pravo... zbog takvih interesa-lobyja neće se to tako skoro omogućiti (osim ako EU.. no trgovački sporazumi s USA u važniji od prava korisnika)

 

odgovor kako to napraviti? pa, napravi ISO image, mountaš, eliminiraš potrebu za medijem, oštećivanje i sl. Ako radi, radi jednako kao kopija na mediju. Sve se može... a kako je ponekad suprotno pravilima.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put čet 28.7.2016 15:03 (ihush).
12 godina
offline
Re: Kopiranje originala
ihush kaže...

 

odgovor kako to napraviti? pa, napravi ISO image, mountaš, eliminiraš potrebu za medijem, oštećivanje i sl. Ako radi, radi jednako kao kopija na mediju. Sve se može... a kako je ponekad suprotno pravilima.

 Probao sam sa Alcoholom napraviti image i mountati ga ali program sada uopce ne prepoznaje kao da je cd unutra...

10 godina
protjeran
offline
Re: Kopiranje originala

I mene je taj reward napatio,davno, no kopirao sam ga na nacin da cd mountas kao iso, zatim taj mountani iso iskopiraš negdje na hdd i posle pokreces reward mountanjem tog kopiranog fajla.

Naravno, moras imati instaliranu aplikaciju, a lekcije su na dodatnim cd-ima, bar je tako bilo u mom slucaju...
 
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice