Novi laptop i samo windows 10

poruka: 3
|
čitano: 2.192
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
offline
Novi laptop i samo windows 10

Poz... Kupio sam novi laptop, i samo mogu da instaliram windows 10  gore... Kad stavim win 7. Ne mogu instalirati drivere... ? Dali postoji neki nacin jer  ne zelim ocajnicki imati win 10 gore. Hitno hvala .

Finger Up :)
Moj PC  
0 0 hvala 0
6 godina
protjeran
offline
Re: Novi laptop i samo windows 10
razermario kaže...

Poz... Kupio sam novi laptop, i samo mogu da instaliram windows 10  gore... Kad stavim win 7. Ne mogu instalirati drivere... ? Dali postoji neki nacin jer  ne zelim ocajnicki imati win 10 gore. Hitno hvala .

 Koji procesor imaš? Ryzen i zadnji Intelovi procesori ne podržaju ništa osim Win10. Možda je moguće i instalirati starije windowse ali nije vrijedno gnjavaže.

15 godina
offline
Re: Novi laptop i samo windows 10

-driveri (postojanje-kompatibilnost) je stvar HWa (proizvođača, njegove dobre volje + poticaji wintela.. možda kažnjivo kad se dokaže). .. nije stvar tvojih želja, nego se moraš prilagoditi.

-u pravilu bi neki noviji BIOS trebao otkloniti (umjetni) problem, tako je u prošlosti bilo s recimo linux distrama.

-postavke BIOSa.

-beskorisno je protiviti se win10.

 

Pošto možeš instalirati w7, to (za sad nisu onemogućili ali ide se prema tome), sad se samo moraš 'snaći' za drivere. Preduvijet je da znaš koji chipset, ide kontroler, sve ostale komponente kao audio-vga.. i koji alternativni driver ti je na raspolaganju. Pod alternativni, to je zapravo isti driver, ali ne za tvoj konkretan model laptopa, nego za neki drugi-stariji, kompatibilan ako je isti chipset-kontroler.. može i drugi brand .. bitno je samo pronaći-povezati konkretan chip (chipset/kontroler/uređaj) i postojeći driver za željeni OS (sporedno XP-w7-w10-linux.. koji je tvoj cilj), od onog modela/branda koji ima odgovarajući-kompatibilan driver.

-stvar je zapravo banalna/jednostavna, jer nema puno proizvođača (globalno za sve je 2-5..) npr za audio realtek/via.. za vga intel/ati/nvidia, za wlan realtek, broadcom, intel, artheros.. i pošto driver pokriva neku seriju (chipove) smao ga treba pronaći.

a to je problem samo zato jer nije na jednom mjestu koje je do sad bilo logično-lako, tj web proizvođača-konkretan model laptopa nego ''negdje drugdje'' + win10 je strog za necertificiran driver, w7 ne toliko.. ali moraš znati kako se driver forsirano instalira i moraš biti 100% siguran da je to odgovarajući driver (inače kao da usipaš pogrešno gorivo u motor..).

 

kako pronaći drivere? .. google + chip + driver.. i pri tome nije važno ime-brand, nego ispod haube koji chipovi su uključeni. Problem je i sama aplikacija-setup.exe (sama extenzija je MS-win fičer).. koja može ne raditi na 'pogrešnom' OSu, .. mada je zapravo driver tu, .. samo ga korisnik bez setupa-installera ne zna/ne može raspakirati i iskopirati na odgovarajuće sys foldere + registrirati.

 

.. prastari driveri su bili obični fileovi, konkretni sys/dll i običan text-inf (nešto.inf) .. koji se može instalirati desnim klikom tj to je popis naziva filea i registracije-kopiranja kao batch. Takav install radi na svim winver (jedino je važno jeli 32-ili-64 bitni .. a to je i najveći problem, jer sve novije je 64bitno, dok je ovo iz vremena 16-32bitnih.. i vjerojatno više proizvođač ne nudi takav driver nego isključivo installer (setup.exe)..

- pa i takav se može iskoristiti (ako nema lakši način, ako se ne pronađe drugi izvor drivera..) raspakira se (npr rarom/7z..) i pronađu se odgovarajući fileovi.

 

no čemu sve to, w10 je OK OS, proeblemi će se samo povećavati kao npr gašenje supporta (usporedivo za XP) npr browseri, igre, aplikacije.. sve će pomalo napuštati w7 i tražiti w10.. jer tako je to u IT bizu, kao evolucija.

Ako baš to želiš ili imaš konkretan razlog, tad moraš znati sve to, pa i da možda neće moći ili da će za recimo godinu možda biti još gore.. moraš imati odgovarajuće znanje kako to fixati-zaobići.

 

Kao pišanje protiv vjetra, koristi w10, linux.. a ako postoji konkretan razlog, tad se prije kupnje to zna, pa ako ništa drugo kupi se odgovarajuće-kompatibilno (ali i to će nestajati kao dio evolucije OSa i interesa wintela+OEMa).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice