SQLite

poruka: 6
|
čitano: 3.258
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
neaktivan
offline
SQLite

pozz!

 

pišem završni rad na temu "SQLite" i trebam pomoć oko informacija o ovome programu. htjela bih ga instalirati na kompu, ali na službenoj stranici piše da se to ne preporuča jer bi moglo ometati rad drugih programa na kopmjuteru. iskreno, nemam previše informacija o ovom programu, tek ga trebam proučiti, budući da sam na ekonomskom fak. i nismo se bavili informatikom osim na izbornim predmetima.

 

ne trebam se baviti programerskim pristupom, već bih za početak htjela instalirat program i vidjet kako radi i funkcionira..

 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: SQLite

-katastrofa. Na temelju čega pišeš završni rad ako ne na temelju znanja? Može se tako pisati o transplantaciji organa ili sađenju mrkve ne Marsu.

-sve info (pa i više od potrebnog) imaš na čudotvornom googleu, uz naravno sqliteov web.

-sql nije 'program', to je engine relacijske baze. Možeš instalirati jer ne zahtijeva klasičan server kao uobičajeni alati takve namjene, ali to je čak nepotrebno, tj ne moraš imati instaliranu bazu da bi nešto o tome znala.

-ne trebaš se baviti programerskim pristupom? OK a to znači što? Korištenje za običnog juzera? Pa običan juzer korisit podatke ni ne znajući. Svaki strukturarno organiziran podatak (po nekom kriteriju-relaciji, zato naziv relacijeke baze) je baza podataka, dali je to igra kao bela, šahovski program, kuharski recept s koolinarke ili wikipedija, sve je baza podataka, ostatak softwarea je samo apikacija koja te podatke obrađuje, korisit, prikazuje, skladišti...

-banalizirano, pjesma je baza podataka nota, jednako kao što je to telefonski adresar. Razlika je samo u kriteriju po kojem su podatci obrađeni. Film je baza pixela, slika, IMDB je pak baza filmova. Prvi organizirani način računalnog zapisivanja podataka je bio kao 'DATA', interno u aplikaciji, kasnije izdvojeno kao zasebni file kojeg aplikacija zahvaća po potrebi. Tako je nastao Data-Base, ostalo je povijest...

-s ekonomističke strane, artikli, cijene, banke, sve povezano s novcem su naravno baze, pa čak i naziv 'Banke' ima iste korjene (banke podataka, kao i RAM). Dali se koristi neki excel grafikon ili obračun poreza-kamata, svejedno je.

Podatci i obrada podataka osvisno o cilju to je kompletan IT, to je baza, to je i konkretan SQLite kao jedan od alata koji radi isto što i stotine drugih istih...

Možda je važnije zadržati se na SQL-u, dok Lite nije bitan. Dovoljno je prevesti da bi se razumjelo što je, strukturirani upit (na bazu) jezik. Druga (možda važna) sitnica je Public Domain.

- tj SQL = 'select from where' kao osnovni-školski dio upita na bazu, kao što je u programiranju for-next (i goto {#}) ili hello world. Kao 1+1 ili ABCDa..

Kako bi to upotrijebio netko ekonomske struke? pa možda, select * from kupac where dospijeće < today, i na temelju tog querija generirani mailovi s opomenom-ovrhom... To je programiranje u SQLu, tj korištnje onog tko zna SQL, onaj tko ne zna ima predefinirane opcije (običan user-ŠteficaTM). Takav juzer nema što znati o SQLu, pa ni to da postoji ili da ga možda svakodnevno krisiti ni ne znajući.. dovoljno je upaliti browser i SQL je tu (npr google, fb...) ispod haube. Istina vozač ne mora znati ništa o motoru.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
11 godina
neaktivan
offline
SQLite

Vidi braco: il ti se dioptrija povećala il ti noge smrde, ali sql nije isto što i sqlite. alo, drugi put otvori četvere oči!

Poruka je uređivana zadnji put pet 1.3.2013 14:02 (Suomalainen).
 
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
offline
Re: SQLite

SQLite je programska biblioteka koja implementira samostojeći i bezserverski SQL engine, prvenstveno namijenjen integraciji u druge programe; zbog toga je baza podataka koju generira SQLite spremljena u samo jednu datoteku na disku. SQLite koriste različiti web browseri (npr. Firefox, Chrome, Opera) i web frameworkovi, programi (npr. Thunderbird, Adobe Reader i Photoshop Ligthroom, Skype), te operativni sustavi i aplikacije na smartphone uređajima i tabletima.

 

Isprobavanje SQLitea je vrlo jednostavno - na službenoj stranici skineš SQLite odabirom jedne od arhiva s komandnolinijskim shellom za OS koji koristiš (sqlite-shell- ... . zip), raspakiraš arhivu, pokreneš izvršnu datoteku i počneš s upisivanjem SQL naredbi u naredbeni redak. Komotnije okruženje za rad s SQLiteom pruža SQLite Manager, dodatak za Firefox koji omogućava rad s SQLite bazama putem grafičkog sučelja - ovdje su kratke upute kako obaviti uobičajene zadaće pomoću SQLite Managera (kreiranje tablica, dodavanje zapisa, brisanje, ...).

 

Više informacija o SQLiteu i radu s njim možeš naći u sekciji Documentation na službenom siteu.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put pet 1.3.2013 16:21 (hrx).
8 godina
neaktivan
offline
SQLite

Freeware ili? Ima ko kakve skripte za ucenje ?
Program za obracun kamata

Poruka je uređivana zadnji put čet 30.7.2015 12:03 (Darko1098).
 
0 0 hvala 0
10 godina
offline
Re: SQLite
Darko1098 kaže...

Freeware ili? Ima ko kakve skripte za ucenje ?

 Besplatno, da. Imaš dokumentaciju na stranici koja je i više nego dovoljna.

Samomrzeći hrvat
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice