Razvoj web-stranica - Rasprava izdvojena tema

poruka: 2.942
|
čitano: 328.111
|
moderatori: Danny_HR, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
10 godina
neaktivan
offline
GDPR zbog kontakt formue

Pozdrav,

 

Radim jednu jednostavnu web stranicu za jednu udrugu koja ima kontakt formu, pa me zanima kakvu poruku moram napisati vezano za GDPR prije nego korisnik pošalje poruku kontakt formom u koju mora upisati svoje ime, prezime, mail i kontakt broj.

Podaci se nekoriste za ništa drugo osim za odgovor od strane udruge i na stranici nema nikakvih cookies-a.

Hvala

Poruka je uređivana zadnji put čet 15.11.2018 1:32 (Rolac).
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
offline
Re: Razvoj web-stranica - Rasprava
Što se tiče errora, sve vezano uz validaciju podataka, spremanje u bazu i slično obavi na vrhu filea, a html stavi ispod. Tako ćeš u trenutku kad ubacuješ podatke u html imati rezultate spremne.

Što se tiče passworda, funkcija za hashiranje pri svakom pozivanju generira random salt - string koji se dodaje lozinki, a služi da onemogući stvaranje mape poznatih lozinki i njihovih hasheva jer to poništava čitavu svrhu hasha.

Novu lozinku i ponovljenu novu lozinku usporediš prije hashiranja, ponovljenu niti ne trebaš hashirati. Staru validiraš preko password-verify. Ako ti radi login, onda si tamo očito riješio provjeru stare lozinke.
Privatne poruke su za privatne razgovore. Ne odgovaram na općenita pitanja vezana uz neku temu.
11 godina
offline
Re: GDPR zbog kontakt formue
@Rolac, pa upravo tako i napiši. Zdravoseljsčki - podaci se šalju putem maila i koriste isključivo za odgovoriti na vaš upit. Ako se šalju trećoj strani, to isto navedi (recimo ako se radi o oglašavanju smještaja, pa ide vlasniku apartmana).
Privatne poruke su za privatne razgovore. Ne odgovaram na općenita pitanja vezana uz neku temu.
10 godina
neaktivan
offline
Re: Razvoj web-stranica - Rasprava
Tnx!
10 godina
neaktivan
offline
Re: Razvoj web-stranica - Rasprava
Tnx!
10 godina
neaktivan
offline
Čisti php linkovi

Da li je ovo najbolje riješenje za čiste php linkove?

 

http://www.desiquintans.com/cleanurls

Poruka je uređivana zadnji put pon 19.11.2018 6:36 (Rolac).
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
offline
Re: Čisti php linkovi
Za tvoj scenarij potpuno nepotrebno jer ionako php ide samo za linkove koji ne doprinose značajno položaju u tražilici. Općenito, puno fleksibilnije je kad sve što ne postoji kao file/folder preusmjeriš na PHP, pa u PHP-u parsiraš i odlučuješ što napraviti (što praktički svi frameworci rade).
Privatne poruke su za privatne razgovore. Ne odgovaram na općenita pitanja vezana uz neku temu.
6 godina
offline
Re: Razvoj web-stranica - Rasprava
OriginalEXE kaže...

 Nema potrebe za time sa novijim tehnologijama:

https://codepen.io/OriginalEXE/pen/XydZxQ

 molim te jel možeš objasnit ovaj kod teoretski, tj ovaj css dio liniju po liniju?

taj korak bi opisa u završnom radu, ali ne razumin šta se tu dešava točno, a google mi nije od neke pomoći

8 godina
offline
Re: Razvoj web-stranica - Rasprava

display: flex; -> Prebacuje layout model u flexbox, relativno nova opcija sa vec sada odlicnom podrskom browsera

flex-flow: column nowrap; -> Smjer u kojem se trebaju rasporediti elementi unutar containera, i da li se trebaju wrapati ako zauzimaju previse mjesta ili ne. Mi u ovom slucaju zelimo top -> down, dakle column, i ne treba nam wrap

min-height: 100vh; -> zelimo da nam container zauzima najmanje 100 unita viewport heighta (1vh = 1% visine viewporta) - da bi bilo fullscreen

flex-grow: 1; -> zelimo da nam ovaj sredisnji dio automatski zauzme koliko je god moguce visine, tako da nam footer bude uvijek na dnu

(╯- , -)╯︵ ┻━┻
10 godina
neaktivan
offline
Razvoj web-stranica - Rasprava

Pozdrav,

 

Napravio sam jednu stranicu u wordpressu pomoću free teme, ali sam u css promjenio boju teksta u kojem je navedena tema i autor (
Vega Wordpress tema od LyraThemes u boju pozadine da se nevidi. Zanima me da li se to smije i ako ne koje su posljedice?

 

Hvala

Poruka je uređivana zadnji put ned 2.12.2018 14:02 (Rolac).
Moj PC  
0 0 hvala 0
2 godine
offline
Razvoj web-stranica - Rasprava

 

Pa vidiš pod kojom licencom je tema:

 

https://www.gnu.org/licenses/gpl.html

 
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan
offline
Razvoj web-stranica - Rasprava

---

Themes that are derived from other Themes (such as Twenty Twelve or Underscores) must declare that they are derived from another work, and include the original copyright notice from that work.

Themes that incorporate code from other Themes (or Plugins) must declare that they incorporate code from another Theme/Plugin.

Jasno mi sad :)

Fino štivo o mojem upitu:
https://make.wordpress.org/themes/2014/07/08/proper-copyrightlicense-attribution-for-themes/

Poruka je uređivana zadnji put ned 2.12.2018 20:50 (Rolac).
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan
offline
Razvoj web-stranica - Rasprava

Riješeno

Poruka je uređivana zadnji put uto 11.12.2018 15:54 (Rolac).
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
offline
Razvoj web-stranica - Rasprava

Pozdrav ljudi, pocetnik sam sto se tice web-stranica, imam dva pitanja:

 

1. Na koji se nacin napravi da se slika skrolanjem pojavlje dio po dio, pa isto tako nestaje, kao na stranici skrill.com

2. Kad stavim neku sliku i povežem je sa nekim youtube linkom, kad kliknem na sliku pise da youtube ne odobrava, ako idem na youtube i koristim share opciju i ugradi, pojavi se na web stranici ali kad se klikne play pise da video nije pronadjen, isto se desava i sa imbd kad povezem.

 

Stranicu sam zamislio nesto kao preporuka filmova gdje bi stavio slike filmova koje bi bile povezane sa youtubom ili imdb

 
0 0 hvala 0
2 godine
offline
Razvoj web-stranica - Rasprava

 

@systemize

 

Pa kako se što radi ovisi ponajviše o tome na kojoj to platformi radiš. Ako koristiš gotove cms poput drupala ili wordpressa onda upotrebiš plugin koji dela to što hoćeš. Ako imaš neko custom rješenje onda razvijaš tako i željene funkcionalnosti.

 

Ovo sa filmovima i slikama, pripazi na kršenje autorskih prava, jer tome se sve više posvećuje pozornost i sve više odvjetnika živi samo od toga tražeći gdje si kaj prekršio.

 

Kao vlasnik websitea si duzan ispoštovati i gdpr pravila, cookies tehnikalije ( nijedan cookie nesmješ posjetitelju ugraditi prije nego dozvoli, inspekcija te uvjek može tražiti popis ip adresa koje su dozvolile ugradjivanje plus kaj te mogu traziti popis osoba čije privatne podatke si prikupio...itd itd itd )

 

....

 
0 1 hvala 1
8 godina
offline
Re: Razvoj web-stranica - Rasprava
systemize kaže...

Pozdrav ljudi, pocetnik sam sto se tice web-stranica, imam dva pitanja:

 

1. Na koji se nacin napravi da se slika skrolanjem pojavlje dio po dio, pa isto tako nestaje, kao na stranici skrill.com

2. Kad stavim neku sliku i povežem je sa nekim youtube linkom, kad kliknem na sliku pise da youtube ne odobrava, ako idem na youtube i koristim share opciju i ugradi, pojavi se na web stranici ali kad se klikne play pise da video nije pronadjen, isto se desava i sa imbd kad povezem.

 

Stranicu sam zamislio nesto kao preporuka filmova gdje bi stavio slike filmova koje bi bile povezane sa youtubom ili imdb

 Ovaj scroll ti se zove parallax scroll

Ako nisi zadovoljan sobom okreči ju ponovno
5 godina
neaktivan
offline
Razvoj web-stranica - Rasprava

Pozdrav!

 

Radim svoju prvu stranicu u HTML. Napravio sam index.html - Hompage i style.css sa kojim sa uredio naslovnu stranicu. To sve štima, ali me zanima kako da napravim podstranice i njih uređujem. U podstranice spada Menu : Vijesti, O nama, Kontakt. itd.

 
0 0 hvala 0
11 godina
offline
Re: Razvoj web-stranica - Rasprava

Na isti način kako si to napravio sa index.html-om. Nazoveš drugu vijesti.html, o-nama.html i to postaviš u linkove u meniu.

 

Međutim, to je naporno za održavanje. Primjerice, kad dodaš link u meni, to moraš dodati na svim html-ovima. Ako naučiš osnove PHP-a, možeš jednostavno imati menu u odvojenom php file-u i includeati ga u sve stranice. To onda možeš i s ostalim zajedničkim elementima.

 

Ako vijesti želiš moći dinamički unositi, onda ti tu treba već baza, a za početnika je bolje da se prvo malo igra s nekim gotovim CMS-om.

Privatne poruke su za privatne razgovore. Ne odgovaram na općenita pitanja vezana uz neku temu.
9 godina
offline
Re: Razvoj web-stranica - Rasprava
jarpe94 kaže...

Pozdrav!

 

Radim svoju prvu stranicu u HTML. Napravio sam index.html - Hompage i style.css sa kojim sa uredio naslovnu stranicu. To sve štima, ali me zanima kako da napravim podstranice i njih uređujem. U podstranice spada Menu : Vijesti, O nama, Kontakt. itd.

 Za svaku podstranicu trebaš novi .html. i onda ih uređuješ isto kako si uredio homepage.

 

Naravno na svakoj moraš imat isti komad koda kako bi mogao pristupat podstranicama.

 

Kod tebe bi to ovako nekako izgledalo:

 

<div id="navbar">
  <a href="index.html">Početna</a>
  <a href="vijesti.html">Vijesti</a>
  <a href="kontakt.html">Kontakt</a>
  <a href="o_nama.html">O nama</a>
</div>

 

Eto kolega me prestigao..

 

Poruka je uređivana zadnji put čet 17.1.2019 12:26 (leobugi).
5 godina
neaktivan
offline
Razvoj web-stranica - Rasprava

Uspio sam, hvala puno :)

 
0 0 hvala 0
10 mjeseci
neaktivan
offline
Razvoj web-stranica - Rasprava

Htio bi se poceti baciti web developmentom, zanima me moze li mi netko objasniti poveznice ili razlike izmedu CMS-a,JS-a i HTML-a, kao i sto su JS framework-ovi?

 

Htio bih za pocetak sam izraditi responzivnu i dinamicnu web stranicu, koja bi klijentima omogucila dodavanje sadrzaja po potrebi.

 

Koliko sam shvatio Wordpressom se postize da imamo gotove templatove koji su staticni i ne mogu se mjenjati?

 

Od znanja i iskustva koje trenutno imam je samo programiranje u C-u, C++ i C#.

 

JS mi se cini perspektivnijim od PHP-a, zanima me vase misljenje i u vezi toga.

Hvala unaprijed!

 
1 0 hvala 1
11 godina
offline
Re: Razvoj web-stranica - Rasprava

Odgovore na ova pitanja nađeš za manje od dvije minute. Mislim, ok, forum jest mjesto za postavljanje pitanja, međutim, ako nemaš želju sam istraživati, teško ćeš išta naučiti.

 

 

Što se tiče razlika između CMS-a, JS-a i HTML-a, nekako mi se čini da si mislio na CSS, a ne na CMS.

 

HTML - Dokument koji sadrži strukturu i sadržaj stranice

CSS - stilovi koji HTML dokumentu definiraju izgled

JS - javascript - skripta koju browser interpretira da bi radio određene modifikacije i aktivnosti na dokumentu

 

CMS je sustav za upravljanjem sadržajem - upravo ono što omogućuje korisniku da sam unese sadržaj. WordPress je jedan od besplatnih open source CMS-ova kojim možeš relativno brzo napraviti stranicu, iako, za napraviti kvalitetnu stranicu trebaš dosta učiti jer loše podešen WordPress predstavlja raj za hakere (bolje reći scriptere). Teme za wordpress definiraju vizualno stranicu, a često ubacuju i neke dodatne funkcionalnosti za unos sadržaja kako bi se uopće takav prikaz mogao napraviti. Temu možeš i sam napraviti, ali i više ili manje prilagoditi kupljenu.

 

PHP je serverski programski jezik, dok je JS inicijalno client side, iako sad imaš NodeJS kojim možeš raditi i server side programiranje u prilagođenoj verziji JS-a. Client side JS nije konkurencija PHP-u i nodeJS-u već komplement, a pitanje da li je perspektivniji PHP ili nodeJS je u rangu pitanja da li je perspektivnija lopata ili čekić - svaki ima svoju namjenu. Za prezentacijske web stranice i rad s relacijskim bazama podataka ja bih ipak preferirao PHP. Iskreno, mislim da će ti PHP i bolje sjesti ako znaš C#.

 

Komponenta koja ti u čitavoj računici nedostaje su upravo baze podataka. PHP je najčešće uparen s MySQL bazom. Sami dizajn baze je nešto što predstavlja područje za sebe.

 

Najbolje ti je krenuti s nekim gotovim open source CMS-om i lagano se učiti. Biti katica za sve se baš ne isplati, a za dizajn treba imati dara, pa je bolje kupovati gotove template (bilo WP teme bilo HTML template kad kreneš raditi nešto svoje), HTML ćeš morati naučiti, malo CSS-a će ti također trebati jer ćeš uvijek nešto trebati prilagoditi, a JS će ti svakako trebati za bilo kakvu interaktivnost na stranici.

 

Što se tiče toga što ćeš omogućiti klijentima, nemoj se previše zavaravati, do faze kad ćeš moći nešto raditi za klijente imaš dosta učenja.

Privatne poruke su za privatne razgovore. Ne odgovaram na općenita pitanja vezana uz neku temu.
10 godina
offline
Razvoj web-stranica - Rasprava
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 mjeseci
neaktivan
offline
Re: Razvoj web-stranica - Rasprava
MrBlc kaže...

 

Što se tiče toga što ćeš omogućiti klijentima, nemoj se previše zavaravati, do faze kad ćeš moći nešto raditi za klijente imaš dosta učenja.

 

Zasto nebi mogao napraviti index.html stranicu uz pomoc nekog youtube tutoriala, napraviti CMS isto tako, vidim da ima tutoriala koji traju samo nekih sat vremena i onda sve uploadati za nekog klijenta?

11 godina
offline
Re: Razvoj web-stranica - Rasprava

Realno, za sat vremena možeš naučiti raditi s nekim open source CMS-om, ali ni to nije dovoljno za naučiti ga dovoljno u dubinu da te klijent poslije ne zove da mu je na stranici reklama za viagru ili da mu se stranica ne može otvoriti.

Privatne poruke su za privatne razgovore. Ne odgovaram na općenita pitanja vezana uz neku temu.
10 mjeseci
neaktivan
offline
Razvoj web-stranica - Rasprava

napravio sam index.html zajedno sa stranicom novosti.html, linkao ih i sada me zanima kako napraviti admin mogucnost dodavanja sadrzaja u novosti.html, jel trebam napraviti index.php cms, jel mogu koristiti neki open source cms i na njega uplodati svoj index.html i novosti.html pa da ih on poveze?

 

edit:ako je bitno koristio bi cpanel za host

Poruka je uređivana zadnji put sri 27.2.2019 14:04 (deschamps).
 
0 0 hvala 0
9 mjeseci
protjeran
offline
Re: Razvoj web-stranica - Rasprava
deschamps kaže...

napravio sam index.html zajedno sa stranicom novosti.html, linkao ih i sada me zanima kako napraviti admin mogucnost dodavanja sadrzaja u novosti.html, jel trebam napraviti index.php cms, jel mogu koristiti neki open source cms i na njega uplodati svoj index.html i novosti.html pa da ih on poveze?

 

edit:ako je bitno koristio bi cpanel za host

 Ti si kao ja kada sam prvi put radio sajt u frontpage :)

 

Kupi:

hosting, dobro gledaj koji ces, ostavi se svakoga tko ti da refferal link, preporuka izbjegavas nase

domena, kupi sa hostingom ili preko drugog sajta tipa namecheap, onda odes u cpanel od hostinga sa strane su ti name serveri, otvori drugo tab gdje si uzeo domenu, editiraj name servers, i ubaci name servers od hostinga (sa cpanela), onda na cpanel, klikni addon domain, upisi domenu i povezao si domenu i hosting ps: treba do 48 sati da se povezu domena i hosting ako nisi kupio odjednom hosting i domenu sa jedne stranice.

Spoji se sa FTPom na tu domenu, idi skini wordpress, extraktiraj sve i uplodaj na tu domenu, idi na cpanel klikni mysql database, upisi ime baze OK, ispod toga ti je da napravis korisnika, upisi ime korisnika i lozinku OK, i zadnje ti je dole povezi bazu sa korisnikom, otvorit ce ti se novi prozor samo klikni select all i ok. Idi na sajt i kako si vec extraktirao sve na tu domenu odmah ce te pitati da instaliras wordpress, upisi te podatke (baza i korisnik) OK i eto ga imas instaliran besplatan CMS i tu radi sto hoces, dodavaj pluginove, temu itd, samo izbjegavaj free teme jer su ili zastarjele ili "free premium" one nulled koje su pune virusa, iako vecinom neces ni znati dok ti za par/nekoliko tjedana stranica ne bude u qurcu. I dodaj neki catche plugin da se stranica otvara brze. Izbrisi svaki plugin i temu koju ne koristis. Eto neki noob friendly tutorial :p

10 mjeseci
neaktivan
offline
Re: Razvoj web-stranica - Rasprava

cpanel je hosting, domenu imam, vec je na cpanelu stara stranica koja je bila, kako ide to spajanje sa FTPom preko windowsa? i ne razumijem ovo sa temom, ako vec imam 2 htmla i trebam dodavati sadrzaj u 1, zasto trebam temu ? trebam samo backendom to sve povezati nekako

11 godina
offline
Re: Razvoj web-stranica - Rasprava

WP tema je zapravo HTML i CSS povezan s backendom. Da bi vlastiti HTML povezao s WordPressom prvo od njega trebaš isprogramirati temu, što svakako nije posao za početnika. Daleko lakše ti je uzeti gotovu temu i prilagoditi je svojim potrebama (izbaciti višak elemenata, promijeniti logo, paletu boja i slično).

 

Ako ideš na to da radiš na način na koji si počeo, onda trebaš napraviti sam sve ono što ti WP već nudi:

- login i upravljanje sa korisnicima

- unos, validacija i čišćenje sadržaja

- dohvat sadržaja za prikaz

 

To sve skupa traži poznavanje PHP-a i SQL-a, a posebno sigurnosnih aspekata vezanih uz zaštitu od SQL injectiona, XSS napada, remote code executiona i sl.

 

Alternativa koja bi ti omogućila to sve skupa pojednostavniti i ubrzati je korištenje nekog frameworka koji omogućuje brzi razvoj CRUD aplikacija (create - read - update - delete). Jedan od primjera takvih frameworka je Yii2. S njim možeš relativno brzo dignuti administraciju, a za frontend imaš dvije opcije:

 

1.) Preko Yii-a imati i frontend

 

To isto nije komplicirano, Postojeći HTML bi trebao razbiti na layout (kostur stranice bez centralnog sadržaja), navigaciju (u teoriji je možeš ostaviti i u layoutu, ali ako koristiš menu helper imaš automatsko označavanje aktivnih linkova) i view-ove koji predstavljaju različite varijante centralnog sadržaja koji mogu biti statični (doslovno samo dio html-a u odvojenom file-u) ili dinamički (sadržaj se vadi iz baze).

 

2.) Koristiti trenutne html-ove kao entry pointe

 

Yii aplikaciju staviš van public_html foldera (najbolje u svoj folder tipa admin-app) i napraviš symlink iz public_html/admin na admin-app/web (vjerojatno ćeš morati zamoliti support od hostinga za to), tako će ti administracija biti u admin folderu.

 

Onda moraš html fileove preimenovati u php da bi mogli izvršavati php kod, a onda moraš i linkove srediti. Nakon toga u ovak koji je dinamički ubaciš inicijalizaciju Yii-a, ali bez pokretanja aplikacije:

 

require__DIR__ . '/../admin-app/vendor/yiisoft/yii2/Yii.php';

$yiiConfig = require__DIR__ . '/../admin-app/config/yii/web.php';

new yii\web\Application($yiiConfig); // Do NOT call run() here

 

 

Nakon toga možeš uredno koristiti Yii2 modele u svom PHP file-u:

 

$article = app/models/Articles::findOne($id);

if($article) {

   echo $article->text; // primjer korištenja članka

}

else {

  // Članak ne postoji, pokaži grešku

}

 

 

Inače, Yii2 framework ima alate za brzi razvoj - kad izgradiš bazu, modele i CRUD sučelje napraviš kroz par klikova, pa onda još malo ušminkavanja i finog podešavanja. Najviše vremena ćeš izgubiti na login, iako i tu ima gotovih rješenja.

 

 

Alternativni pristup, koji bi bio jednostavniji, ali i nepraktičniji i nesigurniji je da koristiš Basic Auth za login: https://wiki.apache.org/httpd/PasswordBasicAuth

 

Ako trebaš samo editirati sadržaj (html formatirani tekst) jednog file-a, bez dodavanja podlinkova i slično, najlakše ti je taj file preimenovati u php (ili oba, zbog konzistencije) i popraviti linkove među fileovima, sami sadržaj file izdvojiti u odvojeni file koji ćeš staviti u zaštićeni folder (primjerice admin), na njegovo mjesto u fileu u kojem se treba prikazati staviti <?php echo file_get_contents(__DIR__.'/admin/data.html); ?>

U admin folder još ubacuješ skriptu koja će taj file na isti način učitati u CKeditor ili neki drugi editor po želji <textarea name="text"><?php echo file_get_contents(__DIR__.'/data.html); ?></textarea>, a kad napraviš POST (save), sadržaj spremiti u file <?php file_put_contents (__DIR__.'/data.html, $_POST['text'], LOCK_EX); ?>

 

Napomena: Ovo zadnje je krajnje pojednostavljeno bez ikakve dodatne razine sigurnosti nakon logina. Pošto nema nikakvog čišćenja podataka na strani servera logirani korisnik može u file ubaciti bilo što, primjerice js koji korisnika preusmjerava na zlonamjerne stranice. Također, pucanje prilikom spremanja file-a može uzrokovati gubitak sadržaja. Ovakvo rješenje je ok za neki manje bitni interni sustav ili za učenje, ali nikako nije za sustav koji bi prodavao klijentu.

Privatne poruke su za privatne razgovore. Ne odgovaram na općenita pitanja vezana uz neku temu.
10 mjeseci
neaktivan
offline
Re: Razvoj web-stranica - Rasprava
MrBlc kaže...

 

 

Alternativa koja bi ti omogućila to sve skupa pojednostavniti i ubrzati je korištenje nekog frameworka koji omogućuje brzi razvoj CRUD aplikacija (create - read - update - delete). Jedan od primjera takvih frameworka je Yii2. S njim možeš relativno brzo dignuti administraciju, a za frontend imaš dvije opcije:

 

 

  Hvala za ovo napisano, pretrazivanjem CRUD-a naisao sam na laravel voyager, on mi se cini isto dosta pristupacan zbog dobrih popratnih tutoriala na yt, mogu li sve preko njega napraviti? jer vidio sam da oni nisu cms, bar tako kaze prva tocka whats voayger, u sustini trebao bih onda samo prebaciti postojeci html css i js u laravel i onda iskoristiti laravel voyager, to mi se cini kao najlaksa opcija cak, ili je ipak yii2 laksi?

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice