2x14W pojačalo

poruka: 12
|
čitano: 11.247
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
offline
2x14W pojačalo prijenosno

Evo napokon zavrsio stereo pojacalo koje moze bit prijenosno ili moze preko adaptera bit prikopcano na gradsku mrežu.

u planu su bila dva tda 2040 ali jedan je nazalost zgorio. a drugi nikako da stigne. pa sam samo na njihov PCB stavio d2030 malo slabiji amp ali sasvim dovoljno.

Zvucnici su od ms 4ohma 15W

Sve sam ljepo stavio u kutiju koju sam napravio.

pa evo slikica :)

ako koga sta zanima slobodno pitajte :)

Znam da je nered malo s kablovima sredit ce se to ovih dana i moram sredit kontrolu glasa jer pot je crko probija mi zvuk i jedan kanal krci.

 

i da sve skupa me izaslo 30kn xD jer sam pojacala imo doma neke stare tiskane sam imo samo sam moro pokupovat otpornike i kondice i ovaj prikljucak za napajanje :)

Pojacala Pojacala
jos jedna zadnja strana jos jedna zadnja strana
kutijica kutijica
Baterija kad su prenosivi Baterija kad su prenosivi
Utroba Utroba
Prednja strana Prednja strana
zadnja strana zadnja strana
Odgore Odgore
Poruka je uređivana zadnji put uto 27.11.2012 2:08 (Lacko).
Moj PC  
12 0 hvala 2
11 godina
neaktivan
offline
Re: 2x14W pojačalo prijenosno

Bok !

Lijepo uradeno {#} . Samo bi ti dao jedan savjet , a to je da kod onog veceg kondezatora (mislim da je to 220 uF) da nejdes golom zicom prek njega jer navodno njegovo kuciste moze vodit{#} , pa nikad neznas kaj se more desit . A jesi li mozda razmisljao da ih polegnes drugacije , recimo da ih okrenes u smjeru TDA znaci prema van plocice. A onaj potenciometar je sigurno iz zvucnika za komp, sigurno je od 10k :) . Sve u svemu super !

14 godina
neaktivan
offline
2x14W pojačalo

na slikama di je plavi kondic imam velikih problema..

evo jucer sve radilo normalno znaci kad tek spojio ok navecer sam isto sluso ovo ono ali full tiho.

i sad danas dodem pojacam kad ljevi kanal krciii taom di je plavi kondic.  i gledam sta je ovo ono.

kazem mozda napravio jucer kratki spoj zamjenim d2030 kad ono radi pun snagom frajer ok. spojim pustim radi nekih 10min kad pocne krcat sve vise i vise -.-

gledam polaritete kondica svi su ok.

jedino me muci sta na schemi za montiranje elemenata na plocicu ulazni kondenzator c1 okrenut je s minusom prema ulazu a ne plus na ulaz pa mi to nejde malo u glavu ali ajd ovo drugo radi savrseno. i nikakve greske a identicne plocice.

neam pojma koji ku*ac mi pali IC a sa tda nisam imo takav problem gore i sad evo plocica na stolu i hebavam se i da otkrijem sta je

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
offline
Re: 2x14W pojačalo

Evo mogu mirne duse rec da sam i ja imao slicen probleme. E sad ja sam svoj problem rijesio radeci novu plocicu sa svim novim komponentama. No ako imas zivaca za pregledavanje postojece plocice onda ti mogu rec kojim postupkom bi ja isao. Prvo bi prekontrolirao vodove dal sam dobro sopjio ulaz tj. ulaz s npr. radija ,znaci mius pojacala na minus radija i dal je zica zasticena od smetnji tj. ulazna zica nikako ne smije bit blizu napajanja i sl. stvari oko koji se javlja jace promenljivo mag. polje . Drugo je na jedan nacin i pitanje za tebe , a to je : jesi li lemio taj kratkospojnik koj prelazi prek kondica na njemu tj. dali si zagrijao kondic na visu temperaturu ? Ako jesi mozda je on izgubio svoje svojstvo te stvara oscilacije . Trece probao bih kratko spojit ulaz . Zasto ? Pa da vidim ako su te smetnje jos uvijek postojece onda definitivno ne dolaze sa ulaza vec nesto nije u redu s samim cipom il ..... I jos jedno pitanje grije li se TDA kao da je izgorio ili ajd mo rec "razumno" ? E sad mi je sinulo mozda te i ulazni kondic zeza (onaj na ulazu za signal) . Heh nisam neki strucnjak al da to je trenutno kaj se morem sijetit.

14 godina
neaktivan
offline
2x14W pojačalo

hvala ali rijesio sam :)

kao sta sam gore reko zamjenio sam tda 2040 sa d2030 koji su donekle isti ali nisu. imaju iste pinoutve itd itd a i elementi su im donekle isti male varijacije su.

kad sam spojio jedan d2030 radio je savrseno na plocicu di je trebo bit tda pa sam napravio sa d2030 ali nisam isprobo na duze staze :D

i ispostavilo se da na duze staze jednostavno kihne hahah tako da vratio se na tda.

 

jedino mi žao sta ti d2030 su imali stvarno ljepi cist zvuk kad su se pojacali do kraja dok tda pojacam do kraja i krci ko ludo ali to probably radi zvucnika i jer tda daje vecu watažu ali sve u svemu sad radi ko bubica sa tda

 

i spojeno mi na kompjuter i na njega zvucne kutije celeston impedancije 8ohma i 10-75W pise xD

 

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
odjavljen
offline
Re: 2x14W pojačalo

Pojačalo dobro izgleda! Mogao si samo staviti shemu da znamo što si točno radio. {#}

 

Ovaj kondenzator na ulazu pojačala ti služi za blokiranje DC komponente ulaznog signala(šuma). Odnosno taj kondenzator predstavlja AC signalu kratki spoj a njegovoj DC komponenti nepremostivi otpor. Ako te brine polaritet kondenzatora možeš ga zamijeniti sa bipolarnim. U praksi se koriste tantali ili poliprolieni(wima, oni crveni) zato jer elektroliti imaju veći ESR.

 

Druga zadaća tog konenzatora je da sa obližnjim otpornikom tvori pasivni visoko propusni filtar prvog reda. Odnosno guši niže frekvencije ulaznog signala jer one mogu izazvati nestabilnosi u radu pojačala. Frekvencija gušenja= 1/(2*pi*R*C).

 

To što ti pojačalo krči nema nikakve veze sa zvučnikom, potenciometrom, čipom.... Hint: Ima veze sa jačinom ulaznog signala, pojačanjem pojačala(čipa) i iznosom naponom napajanja. Okači shemu pa ću ti moći malo više pomoći.

 

Uglavnom super si napravio, nastavi ovako.{#}

elCid
Poruka je uređivana zadnji put čet 29.11.2012 10:45 (elCid).
11 godina
protjeran
offline
2x14W pojačalo

Nema goreg pojacala od d2030.Imam ih vise komada i izbjegavam njihovu upotrebu.To su najgora pojacala sto sam se ikad susreo.Sta god da mu uradis ono pojde da krci kad ga malo vise pojacas i grije se ko mutavo i kada nije pod opterecenjem.Za njihov pravilan rad je potreban +V,-V i GND,a ne kao kod baterija GND i +V.

Izbjegavaj ih u sirokom luku,umjesto njih koristi TDA2003 koji rade kao kalasnjikov.Nikad problema.

Ja sam svoja pojacala nalazio u autoradijima,a neka su imala i po 40W snage i radila su uz samo 3-4 pasivne komponente.Bez boostrap kondenzatora u brigde modu.

 
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
offline
2x14W pojačalo

t55 reko sam da da sam stavio d2030 ali samo kao zmajenu dok mi nisu dosli tda 2040. sad imam problem sa tim tda 2040

nije da on sumi on radi savrseno prvih 20minuta onda pocinje sumljenje i kao da neko spaja bateriju na zvucnik bas mi zna izbit membranu nakon nekih 40min toliko pocne sumit i krcat i distorzirat da jaooo

 

Hladni lemovi nisu jer sam sve odlemio i nanovo zalemio za svaki slucaj.

 

schema je ova

http://www.te1.com.br/2010/12/amplificador-tda-2040/#axzz2DYmuZ1pQ

 

znaci radio sam schemu iz datasheta samo pisalo je u datasheetu od tda : in case of high inductive load you must put protective diodes.

e sad mogu probat to da stavim diode samo neznam di jer nigldje na schemi nije naznaceno kao ni u cijelom datasheetu

Poruka je uređivana zadnji put sri 28.11.2012 23:44 (Lacko).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
odjavljen
offline
Re: 2x14W pojačalo

d2030 je kineska kopija TDA2030 čipa. Znači koriste jeftinije materijale da proizvedu čip i jeftinije ga prodaju(kao manje više sve na ebay-u što dolazi iz kine). TDA2030 je zapravo slabija verzije TDA2040 čipa. Tako da d2030 i TDA2040 nema smisla uspoređivati i čuditi se zašto se drugačije ponaša u skolopu. Zato bolje pokušaj shvatiti zašto TDA2040 ne radi kako treba, a ne uspoređivati njegov rad sa d2030.

 

Kada stavljaš shemu stavi link na datasheet a ne linkat neku stranicu na portugalskom :D. Ako pogledaš datasheet ove od TDA2030 i TDA2040 vidio bi da su oni zapravo različiti iako imaju iste izvode pinova.

 

Pogledaj sada pojačalo. Pojačalo radi na principu da mu na ulaz dovedeš neki signal, recimo iz mobitela ječine 0,25VRMS-a(Um=0.25*1,41V=0.282V) one se u pojačalu pojača. Naponsko pojačanje pojačala ovisi otpornicima R3 i R2(u tvoje slučaji 1+(R3/R2)=33,5). Znači na izlazu dobiš signal 33,5*0.282=9.4V to je Um jedne poluperiode, a ti imaš ulazni signal koji se sastoji od 2 poluperiode, tako da je to 18,81V od vrha do vrha. Znači trebaš napajanje od nekih 19V, ako je napajanje manje na zvučniki čuješ krčanje tj. izobličenje izlaznog signala tako da se reže poluperioda iznad razine napona napajanja. To se može i ovako dokazati(teoretski, u praksi imaš gubitke na čipu,otpornicima,trošilu):

 

     Izlazna snaga je jednaka Um²/Rzvučnika, a snaga napajanje je (U/2)²/Rzvučnika. Stoga je korisnost η=Piz/Pul odnosno korisnost je manja od 100%. Ako bi napon napajanja bio manj korisnost bi bila veća od 100%. U praksi se to neće dogoditi jer amplituda izl. signala neće dosegnuti polovicu napona napajanja ako se radi o pojačalu sa jednostrukim napajanjem.

 

Ovaj problem se može riješti tako da: Smanjiš ulazni signal potenciometrom(to sada radiš kako si opisao) ili smanjiš naponsko pojačajne ili povečaš napon napajanja. Ja bi napravio ovo zadnje jer TDA je super čip zašto nebi radio na većoj snazi kad več imaš super slošeno kućište za velikim hladnjacima.

 

"nije da on sumi on radi savrseno prvih 20minuta onda pocinje sumljenje i kao da neko spaja bateriju na zvucnik bas mi zna izbit membranu nakon nekih 40min toliko pocne sumit i krcat i distorzirat da jaooo"

 

Do ovog što si opisao može doči u sl. pregrijavanja čipa. To baš i nema smisla jer imaš prilično velik hladnjak (više i nego dovoljan), pogledaj dali ti je čip dobro sjeo na hladnjak odnosno stavi malo termalne paste. 

 

"znaci radio sam schemu iz datasheta samo pisalo je u datasheetu od tda : in case of high inductive load you must put protective diodes."

 

Ti nemaš takvih problema tako da pusti za sada te diode.

 

Još me samo zanima kako si spojio potenciometar na ulazu jer mi izgleda malo sumljivo.

 

 

 

elCid
14 godina
neaktivan
offline
2x14W pojačalo

Hala ti na opsirnom odgovoru.

znaci termalna pasta je bila svkai put i kako sam vec pojacalo skido 20 puta brijem da sma pola termalne potrosio xD

trenutno sam premostio potenciometar. jer probija i malo je unisten. znaci ulazi su direkt na pojacalu i samo na mobu pojacavam i smanjujem glasnocu.

 

sta se tice napajanja naso sam puno schema s tim napajanjem na 12v zato mislim da bi trebo radit na 12v npr ima schema za auto da se stavi u auto i identicna je kao u datasheetu. a i vrijednosti elemenata.

 

Budem probo s vecim naponom

Poruka je uređivana zadnji put čet 29.11.2012 11:40 (Lacko).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
offline
Re: 2x14W pojačalo

Shema a ne schema ... oci me bole kad citan to 

 

 

NA OVOM FORUMU SVAKI PUT KAD OTVORIM NOVU TEMU ILI NESTO PITAM MORAM DVA PUTA PITATI TJ PONOVITI DA BI MI NETKO ODGOVORIO...PA PITAM SE PITAM ZAŠTO :/
14 godina
neaktivan
offline
2x14W pojačalo

Uvijek pisem na engleski shemu neznam zasto navika iz osnovne i natjecanja bo...

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice