Kantena - da ili ne ili nešto deseto?

poruka: 22
|
čitano: 15.236
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
offline
Kantena - da ili ne ili nešto deseto?

Za početak lijep pozdrav...

Bilo bi u redu da prvo napomenem da sam skoro pa totalni laik u svemu ovome što ću vas pitati pa imajte razumijevanja i oprostit ću vam tu i tamo koji facepalm zbog mojih blesavih pitanja  {#}.

Slučaj je ovakav:

Želio bi loviti wireless signal s udaljenosti od cca. 160 metara (157 m točnije). Malo sam se raspitivao kod poznanika te googlao i uglavnom što su mi preporučali jest bilo samogradnja kantene (navodno jednokratni troškovi cca. 150 kn). Našao sam upute za izradu te uglavnom nabavio sve što je potrebno za jednu kantenu. Problem je što sam malo skeptičan prema svemu, a još više od toga što me muči nekoliko pitanja koja se vrte oko dobrog funkcioniranja buduće kantene. Pa da krenemo:

1. na koju stranu ide kantena? dakle da li se ona spaja na router gdje se nalazi internet konekcija umjesto one male defaultne antenice? ili se spaja na drugu stranu, dakle na mjesto gdje se želi primiti signal? Dakle da li kantena služi za slanje ili primanje signala?

 

2. Postoji vizualna vidljivost dvaju mjesta. Točnije s krova jedne kuće može se vidjeti druga kuća. Navodno su bolji rezultati primanja signala ako postoji vizualna vidljivost. Pa me zanima da li je moguće da instaliram kantenu na krov? Ako jest što onda treba biti s te druge strane? da li će signal moći biti ulovljen/poslan bez ičega na drugom krovu ili je potrebno još nešto, neka antena nešto :D , da se može bez problema surfati?

 

3. Ako se signal kantenom "šalje" prema mjestu gdje treba primljen signal, da li će u toj kući gdje jest router, wireless uređaji moći primiti signal, kao što i sad primaju dok je u routeru ta defaultna antenica.

Prilično glupa pitanja....znam... :D malo sporije kopčam očito...

Fora je u tome što u toj kući gdje bi želio internet nitko nije stalno nastanjen, interneta nikad nije ni bilo, često boravim tamo čisto radi održavanja objekta i dvorišta, tu i tamo sam nekoliko puta znao ostati par dana, prespavati, osim toga ponekad ugostim svoje društvance tamo preko vikenda itd. pa bi mi stoga dobro došao internet ponekad tamo, pravi sam ovisnik da. Imam internet stick i zasad se snalazim sa time ali kao što svi znate to je za neko hardcore surfanje (skidanje, torrenti, youtube) neisplativo, a u situaciji kad se nađe više uređaja s kojima se surfa da ne pričam (dva laptopa npr.) . Ja bi rađe da nemoram misliti koliko sam mb-a potrošio ako skinem neki malo veći file ili pogledam par clipova na youtubeu :D .

Tamo postoji telefonski priključak ali smo u t-comu pauzirali pretplatu baš iz tog razloga jer nema nikoga stalno tamo, pa sad ako to sve propadne mogu uzeti za tu kuću flat paket pa ću plaćati svaki mjesec pretplatu, a opet mi je glupo jer onda ću opet morati odpauzirati telefon te plaćati pretplatu i za net i za telefon, jedno od toga ću koristiti povremeno (net) a drugo neću uopće (telefon) a računi će dolaziti. Iako sam čuo da od 5. mjeseca će se moći uvesti internet priključak bez obveznog i telefonskog. Dakle da imate ineternet a nemate telefon istovremeno, da li zna netko nešto o tome točnije? Jer ako ovo sa kantenom ne uspije, namjeravam uvesti internet tamo putem novog ugovora.


Na kraju da li da izradim kantenu, uvedem internet na ugovor ili nešto deseto?


Šta reći... internet je danas ko struja, voda i plin :D . nužna stavka za funkcioniranje kućanstva. hehehe

 

jesam ga skomplicirao strašno nešto... unaprijed stručnjaci moji dragi, hvala na strpljenju i pomoći :)



Poruka je uređivana zadnji put sri 2.5.2012 8:40 (kugla08).
 
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
offline
Kantena - da ili ne ili nešto deseto?

Ja sam se sa kantenom spajao na približno 3,5 km udaljenu sektor antenu.
Snaga signala je bila oko 50% , kvaliteta 60-70. LOS (optička vidljivost dviju antena 100%)
 
Znači da na 150 metara možda čak nećeš imati problema ukoliko je samo router na koji se spajaš na toj strani kuće prema tebi (dakle samo 1 zid),  ako nema između dviju kuća drveća, ostalih zgrada itd. Ako ima onda računaj da svaka prepreka stvara problem.

Idemo redom na pitanja:
1. kantena kao i svaka wireless antena je dvosmjerna usmjerena antena. Prima i šalje signal, (a tako i mora jer kako ćeš surfati ili što već, jer najprije ti trebaš poslati "zahtjev" napisati adresu web stranice da bi je mogao pregledavati)

2. Možeš staviti na krov, a može biti i na prozoru, tj zidu.  Računaj da duljina iznad 5 metara pigtail kabla jako utječe na slabljenje signala.
Na drugom krovu bi bilo najbolje da postaviš neku omni antenu. (dobre su one od par kn oje se dobivaju sa nekim wireless karticama)

3. Ti ćeš jedino smetati ako staviš svoj komp da "torrentaši" cijelo vrijeme. Inače ne jer ćeš dobiti svoju IP adresu i zapravo ćeš biti samo još jedan u mreži kao da si im došao u kuću i spojio se.

 

Edit:

Izrada kantene je cijena N konektora (ostalo sve imaš kod kuće) a na tu blizinu si možeš priuštiti čak malo gubitka na kablu pa možeš koristiti i jeftini koaksijalni kabel za satelitsku. 

Gledaj ipak da ako je moguće kupiš onog koji ima oplet , a ne da je omotan alu folijom.

Samo glupi i mrtvi nikad ne mjenjaju svoje mišljenje.
Poruka je uređivana zadnji put sri 2.5.2012 9:05 (84737).
 
0 0 hvala 2
13 godina
neaktivan
offline
Re: Kantena - da ili ne ili nešto deseto?

eh da, problem je u tome što ima više od jednog zida. tak da brijem da bi trebal staviti antenu na krov, ako ju stavim na krov, onda bi trebao kabel od 10 ak metara, kolega s posla mi je savjetovao da uzmem tv kabel i da sa tim složim, da se kod njega ne osjeti gubitak kvalitete.... kolko istine u tome ima?

ako bi postavio kantenu na krov i s druge strane tu omni antenu isto na krov, vjerojatno nikakvo drveće ni nešto slično nebi bilo na putu.

A recimo ako spojim tu omni antenu u router, postavim ju na krov, na ovom jestu gdje nema interneta na krov postavim kantenu, na što bi trebao spojiti kantenu da bežičnim putem internet   u toj kući može koristiti recimo dva laptopa?

14 godina
neaktivan
offline
Kantena - da ili ne ili nešto deseto?

Obzirom da su zidovi prepreka, onda ćeš u onoj kući gdje je internet morati postaviti AP u potkrovlje kuće.(time se troškovi dižu za cca 400 kn) AP i UTP kabel. Jer  bez AP-a je  jedino kako bi mogao - razmontirati čovjeku router, odlemiti postojeću antenu, umjesto nje prilemiti kabel na PCB routera i odvući taj kabel na tavan te staviti antenu na taj drugi kraj kabla.
To što ti je kolega savjetovao je ok, ali velim ti nemaš kuda tu antenu priključiti na router već je jedina mogućnost kako sam naveo mrežnim kablom spojiti AP (pristupnu točku) na koju ćeš se ti spajati do njega.

A ako želiš ti opet imati svoju mrežu kod kuće ponovno trebaš još 1 AP koji bi morao raditi u repater modu te tako prosljeđivati dobiveni signal. (iako repetitor mod baš i ne savjetujem jer stvara ponekad probleme i ne radi kako valja) tako da bi zapravo ti u svojoj ući trebao zapravo 2 AP-a. ! u Client modu koji komunicira sa onim uređajem kod susjeda, te još jedan spojen mrežnim kablom koji će opet biti pristupna točka za tvoje uređaje koje želiš spajati u svojoj kući.
Uglavnom to što trebaš dade se složiti za neku razumnu cijenu ako spajaš 1 računalo kod sebe putem USB wireless sticka (pazi da kupiš onog kojemu se dade demontirati antena) ovi bez antene ničemu ne služe.. A sve dalje (bežićna mreža kod tebe itd) diže enormno troškove, sve se dade složiti samo je pitanje isplativosti istog.

Samo glupi i mrtvi nikad ne mjenjaju svoje mišljenje.
 
0 0 hvala 2
13 godina
neaktivan
offline
Kantena - da ili ne ili nešto deseto?

A što ako kupim neku antenu koja ima veći domet, tipa kak recimo imamo na faksu, gdje možeš u cijeloj zgradi faksa se spojiti bežično na net, odeš recimo u kafić udaljen tak slične razdaljine kao što je i tu spomenuto i spojiš se isto bez beda? jel bi mi se to isplatilo? :S

 

čini se da neće to samo tako kako sam si zamislio :D... probat ću malo pretražiti i informirati se, hvala....

 
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
offline
Re: Kantena - da ili ne ili nešto deseto?

Glekako ne razumiješ?  Bilo koju antenu da kupiš nemaš je fizički kuda priključiti na router. Router nema RP-SMA. tako da bi kao što sam ti naveo na router morao spojiti drugi uređaj koji ima mogućnost skidanja postojeće antene i montiranja jače. Ovo na faksu vjerujem da je drukčije složeno i ima više pristupnih točaka, ili je snaga predaje AP-a na faksu viša nego inače. Kafić.. hm. Probaj se spojiti na neku bežićnu mrežu iz nekog kafića kroz par zidova. Sve da i uspiješ signal je toliko loš da će surfanje biti gotovo nemoguće, a samim tim i zadaješ routeru probleme jer ima sa tobom "posla" slati ti ponovno i ponovno izgubljene pakete. Svi koji su spojeni u tome trenutku na isti router će osjetiti pad brzine jer ćeš ga zagušiti.

 

Jedino pametno i jeftino rješenje vidim (ako su kuće na parcelama jedna do druge) provući UTP kabel sa routera od tog susjeda do tebe. mali troškovi u startu samo za kabel, 100% sigurno da će ti internet dobro raditi,a kasnije na taj kabel možeš priključiti kod sebe AP i imati svoju wireless mrežu po cijeloj kući.  Bez pardona možeš imati 200 metara kabla i internet će dobro raditi.

Samo glupi i mrtvi nikad ne mjenjaju svoje mišljenje.
16 godina
neaktivan
offline
Kantena - da ili ne ili nešto deseto?

ja sam za mrežu u kući iskoristio t-comov thompson ST780 ruter. njega spojiš UTP kabelom na AP i uključiš mu wireless. njega možeš naći polovnog do 100 kn, a možda i imaš pokoji viška i sam.

 

*naravno, obratiš pažnju na kanale da ti se ne kose mreže kao i na IP adrese. AP-u dodaš jednu, wifi routeru drug, a računala mogu automatski. i jedan detalj, ti možda moraš imati dopuštenje vlasnika mreže, jer kako ćeš AP spojiti na tuđi wifi, ako tamo postoji npr. filter mac adresa.

Može li ljudima u tamnim odjelima u Bruxellesu biti stalo do Hrvatske?
Poruka je uređivana zadnji put sri 2.5.2012 10:33 (hrvooje).
 
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
offline
Kantena - da ili ne ili nešto deseto?

Obzirom da je pitao kako postaviti antenu na drugu kuću (gdje je vlasnik intenet priključka) očigledno je da je taj vlasnik i suglasan da se on spaja na njegovu mrežu, a možda će se dogovoriti i o sufinanciranju. No to je nebitno.
Njemu router ne znači ništa jer on ne dobiva internet po parici od t-coma ili nekog trećeg, već ga želi dobiti sa routera svojeg susjeda. Znači da bi mu router (ako već ima koji viška doma) jednino mogao koristiti kao switch (i opet pod pretpostavkom da router zapravo i fizički ima switch u sebi) Postoje neki routeri koji imaju i AP mogućnost, no te sigurno nije T-Com dijelio tako da ga garant ne posjeduje.
IP adresu u AP upiše kojom će se on (AP) prijavljivati na router, AP će dalje dodijeliti IP sam automatski klijentima, jedino mora  kao default gateaway i DNS koristiti IP routera (često je to 192.168.1.1)
No, sad smo otišli daleko u budućnost. {#} On još nema čak ni kantenu, a ni nezna kako će uopće sveskupa to spojiti. Ako može i bude UTP kablom kako sam naveo, onda netreba ništa podešavati ni ništa kemijati već se spojiti i surfati.

Samo glupi i mrtvi nikad ne mjenjaju svoje mišljenje.
 
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
offline
Kantena - da ili ne ili nešto deseto?

Pa razumijem to da mi treba AP

Ja sam pitao da li bi se moglo možda riješiti po ovoj shemi:

kuća s netom= router(internet)->AP->neka jača antena->-----------signal--------<-računala=kuća bez neta

 

da se u toj kući bez neta recimo dva laptopa bez problema spajaju na wirelles mrežu koja se nalazi u ovoj prvoj kući bez nekih dodatnih antena ili uređaja na toj strani

A kaj se kantene tiće, planiral sam to riješiti na ovaj način:

  kuća s netom=router(internet)->AP->kantena->-----------signal--------<-omni antena<-AP<-pc1<-pc2=kuća bez neta(ovim bi postala sa netom) :D

 

 

Nisu susjedne parcele, zato sam i mislio to riješiti bežično

Obje kuće su u mojem vlasništvu i ja sam vlasnik mreže u prvoj tako da mi netreba nikakva dozvola od susjeda :D

Poruka je uređivana zadnji put sri 2.5.2012 12:53 (kugla08).
 
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
offline
Kantena - da ili ne ili nešto deseto?

a zašto omni? nećeš opsluživati cijelo selo okolo. dovoljna ti je usmjerena yagi i s druge strane jedna biquadica koja ti je jeftinija od izrade kantene 123 kn. 

Može li ljudima u tamnim odjelima u Bruxellesu biti stalo do Hrvatske?
 
0 0 hvala 1
13 godina
neaktivan
offline
Kantena - da ili ne ili nešto deseto?

Dakle

 

kuća s netom=router(internet)->AP->yagi antena->-----------signal--------<-biquad antena<-AP<-pc1<-pc2=kuća bez neta 

 
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
offline
Kantena - da ili ne ili nešto deseto?

Ja ti koristim ove antenice za 600m zračne udaljenosti i radi i frendu koji je udaljen od AP-a 2500m. Odlične su,antenica,ap,client,router..sve u jednom.  Veza jako rijetko puca i nikakvo nevrijeme ne smeta antenicama,s time da sve imaju optičku vidljivost.

www.fotoprizma.com
Moj PC  
0 0 hvala 1
13 godina
neaktivan
offline
Re: Kantena - da ili ne ili nešto deseto?

to mi se još i najviše od svega sviđa :D

16 godina
neaktivan
offline
Re: Kantena - da ili ne ili nešto deseto?
kugla08 kaže...

Dakle

 

kuća s netom=router(internet)->AP->yagi antena->-----------signal--------<-biquad antena<-AP<-pc1<-pc2=kuća bez neta 

 

zašto AP u kući s internetom, ako imaš tamo router s wifijem (ok vidim da se na speedtouchu ne može spojiti druga antena bez rastavljanja i lemljenja) . a u kući s AP-om ako želiš bežični internet moraš imati još jedan AP ako ne želiš vući žicu sa AP-a do PC-ja. ili kako sam ti predložio jedan wifi switch/router npr. thompson ST780 ili siemens gigaset. to su oni što t-com dijeli s adsl-om.  dakle:

 

kuća s netom = wifi router (internet) - yagi antena - -------------------signal------------------ <-- biquad antena <-- AP <-- switch/wifi router <-- pc1, pc2 kuća bez neta do sada

 

Može li ljudima u tamnim odjelima u Bruxellesu biti stalo do Hrvatske?
Poruka je uređivana zadnji put sri 2.5.2012 14:23 (hrvooje).
13 godina
neaktivan
offline
Re: Kantena - da ili ne ili nešto deseto?

e ekipa sad su mi neke stvari jasnije :D.... hvala vam puno, pokušat ću nešto skemijat sa svime time ovih dana pa ću javiti rezultate, ili ću uzeti ove dvije AirMax2 pa sa tim probati, iako mi se čini ova kombinacija nekak vjerodostojnija što mi je hrvooje preporučio:

 

  kuća s netom = wifi router (internet) - yagi antena - -------------------signal------------------ <-- biquad antena <-- AP <-- switch/wifi router <-- pc1, pc2 kuća bez neta do sada

 

malo ću se raspitati još za svaki slučaj...

a kad složim sve, da vam se zahvalim, pozvat ću vas na radler u kuću sa netom, deal? :D

Poruka je uređivana zadnji put sri 2.5.2012 14:45 (kugla08).
14 godina
neaktivan
offline
Re: Kantena - da ili ne ili nešto deseto?
kugla08 kaže...



a kad složim sve, da vam se zahvalim, pozvat ću vas na radler u kuću sa netom, deal? :D

Pazi da ti se želje ne ostvare, ja sam ti iz varaždinske županije pa bi se "mogel dotepsti" u Koprivnicu {#}

Hajde, najprije sve to na papiru ili u glavi "složi" , jer se možeš zeznuti i kupiti nešto što ti neće na kraju trebati.

Samo glupi i mrtvi nikad ne mjenjaju svoje mišljenje.
13 godina
neaktivan
offline
Re: Kantena - da ili ne ili nešto deseto?

stari, pretpostavljam da si svakaj čul o podravcima, njihovoj škrtosti, laganju i bezkičmenjaštvu :D

moj poziv uvijek stoji! Pogotovo za dobre ljude koji su spremni pomoći sa nekoliko dobrih savjeta i uputstva :)

 

nema lijepšeg od toga dok si popiješ s dobrim čovijekom piće, i malo prigrizneš :D am I right? :D

Napravio sam si neku skicu, još ću ju koji dan dojterati vašim savjetima, thnx ljudi!

15 godina
neaktivan
offline
Re: Kantena - da ili ne ili nešto deseto?

Jel ste uspostavili kontakt? Mislim jel veza ok il je jos spajanje u toku?

13 godina
protjeran
offline
Re: Kantena - da ili ne ili nešto deseto?

nema smisla raditi kantene kad se neusporedivo kvalitetnije antene mogu kupiti za manje od 10 dolara sa postarinom.

Izrada internet stranica - http://www.bug.hr/forum/topic/softver-literatura-usluge/prodaja-izrada-internet-stranica-najpovoljnije/91529.aspx
14 godina
neaktivan
offline
Re: Kantena - da ili ne ili nešto deseto?

ako trebaš kantenu imam ti ju ja, izrađena je od inox-a i imam na sebi N-konektor

15 godina
neaktivan
offline
Kantena - da ili ne ili nešto deseto?

Da , ja sam napravio sat. kantenu. spojio s kassensom i dela odlicno, s nekih wifi foruma sam pokupio racunalo za pravljenje kantenice namjestio je na tanjur spojio s karticom i usb u komp dela i isplati se izrada je puno jeftinija (baremmeni imao sam dosta toga doma),, uglavnom veliki plus

 
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
offline
Re: Kantena - da ili ne ili nešto deseto?
Seo kaže...

nema smisla raditi kantene kad se neusporedivo kvalitetnije antene mogu kupiti za manje od 10 dolara sa postarinom.

  točno to sam napravio i bok....ebay ftw!

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice