Punjenje LiPo baterija na zvoncu :)

poruka: 6
|
čitano: 2.099
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
10 godina
neaktivan
offline
Punjenje LiPo baterija na portafonu :)

Jel moguće? Imam namjeru opametit portafon s ESP8266 i naravno treban stalno napajanje, a budući da zvono nema stalni napon, ne gine mi baterija (povlačenje dodatnih žica nije opcija). E sad, kako zvono zapravo samo kad se klikne nema napona, razmišljao sam da mi baterija bude kao backup u toj situaciji. No, jel moguće puniti LiPo u međuvremenu? Naime, ja živim u zgradi gdje svako malo netko nekom zvoni i kod sebe dosta često očitavam pad napona s 10v na 6v ili s 10v na 0v (ovisno jel netko otvara vrata ili samo zvoni). Koliko to puni/ne puni (ima/nema napona) može loše utjecati na LiPo ili nje vijek trajanja? Ili, jel ima netko neki drugi prijedlog kak dat stalnu struju ESP-u?

Poruka je uređivana zadnji put sub 8.10.2016 12:28 (suntribe).
 
0 0 hvala 0
16 godina
moderator
offline
Re: Punjenje LiPo baterija na portafonu :)

Punjač Li-ionske baterije spojiš na buck-converter (kojeg spojiš na istosmjernu struju) koji će mu davati 5V, a ESP spojoš na punjač baterije.

10 godina
neaktivan
offline
Re: Punjenje LiPo baterija na zvoncu :)
Zapravo sve komponente već imam, ali me najviše zanimalo jel će bit loše za životni vijek baterije ako se tak non stop puni/ne puni?
suntribe
16 godina
moderator
offline
Re: Punjenje LiPo baterija na zvoncu :)
suntribe kaže...
Zapravo sve komponente već imam, ali me najviše zanimalo jel će bit loše za životni vijek baterije ako se tak non stop puni/ne puni?

Imaš izbora?  Eventualno si možeš napraviti neki strujni krug koji će na prekid napajanja početi koristiti bateriju (jedno od mogućih rješenja).

10 godina
neaktivan
offline
Punjenje LiPo baterija na zvoncu :)

mbaksa, prebrzo sam zaključio da imam sve kaj mi treba :) ispada da imam onaj drugi charger koji nema protection circuit na sebi a nema niti mogucnost da spojim direkt esp na njega, pa sam došao do jednog drugog rješenja pa me zanima kaj misliš o tome.

 

naime, nisam baš 100% ziher da u tim žicama nema AC napona jer multimetrom mjerim i AC i DC (?) pa sam za početak mislio to ovako pospojiti:

 

iz tih dviju glavnih žica (terminal 1 i 2) bi krenuo u svoj krug koji bi odmah furao na DB107 (brigde rectifier), tu bi izgubio par volti zbog dioda ali bi bar bio ziher da dalje imam samo DC napon. Iz njega bi stvar furao do 7805 koji bi mi davao 5V koji bi išao u charger baterije i AMS1117 (da dalje spustim na 3.3V za ESP). Dalje, iz baterije bih furao novi set žica do AMS1117 (ili da tu koristim drugi AMS1117?) koji bi regulirao napon baterije za ESP. Ako se sad zanemare ovi regulatori napona čisto ilustracije radi, stavio bih dvije diode (nešto na spiku ovoga) čisto da mogu imati 'konstatno' napon na ESP-u, ideja je možda da putem ESP-a zapravo kontroliram punjenje baterije. Naime, neko zdravorazumsko razmišljanje je da tijekom noći neće baš tak često netko zvoniti ili otvarati vrata pa će rijeđe biti prekida struje pa će i punjenje baterije biti manje prekidano. Mislio sam da ESP-om tijekom noći pomoću NPN tranzistora (doma imam BC547B) palim/gasim punjenje baterije. Tu me zapravo brine da bi to punjenje moglo dosta dugo trajati, jer ako ja dobro tumačim njegov datasheet, jakost struje mi je tu dosta mala 100-200mA. Imam još i IRFZ44N, ali koliko kužim, nemam baš dovoljno napona da bi njega koristio kao switch... Ima još i BT136-600 (mogu što s njim izvesti?).

 

Što misliš, bi li ovakav setup radio? I ako misliš da bi, imaš za preporuku neki tranzistor koji bi mogao uzeti u Chipoteci ili slično (da ne čekam baš mjesec dana iz Kine :)) a da bi mogao koristiti u ovu svrhu...

 

Naravno, trenutno mi je cilj dobiti stalno napajanje za ESP, a kasnije mislim s njim odraditi stvari poput otvaranja vrata, gašenje zvučnika i slično...

suntribe
Poruka je uređivana zadnji put ned 16.10.2016 15:09 (suntribe).
 
0 0 hvala 0
16 godina
moderator
offline
Re: Punjenje LiPo baterija na zvoncu :)

Nemrem pratiti što si sve tu napisao.

 

Ispravi si napon ako misliš da ima (preveliku) AC komponentu.

 

Napon spuštaj switching buck (step-down) converterom, a ne linearnim regulatorom, da smanjiš gubitke i zagrijavanje.

 

Ako ćeš koristiti BC547B, a struja će ti ići iznad maksimalno dozvoljene, ne da će punjenje biti sporo, nego ćeš spaliti tranzistor.

 

Ako nemaš dovoljno visoki napon za gate MOSFET-a, a inače imaš dovoljno visoki napon u strujnome krutu, uvijek možeš staviti tranzistor na gate MOSFET-a pa mu time dati spomenut dovoljno visok napon.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice