Solarni USB punjač

poruka: 17
|
čitano: 10.334
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
offline
Solarni USB punjač

Pozdrav.Posjedujem jedan bezvezni solarni punjač za mobitele naručen preko ebaya.neznam zbog čega ali on kad se priključi na mob čak prazni bateiju na suncu.Da skratim priču izvadio sam solarni panel i na njega spojio još jedan manji.Ukupno imam 6V sa ta dva panela i mizernu struju od 300 mikro ampera(a znamo da struja puni mobitel).Ta "mizerna" struja od 300mA je zapravo savršena za jedan drugi sklop kojim sam mislio pojačati ovaj punjač.Radi se o spoju zajedničkog emitera koji ima teoretsko povećanje struje od Ib*hfe što je ogromno ako znamo da hfe iznosi od 160 do neznam ni sam.Problem je napajanje SZE-a.Naime ja pokušavam napraviti SZE kojemu je potreban samo jedan izvor energije,teoretski to se radi samo prebacivanjem toka stroje na kolektorsku granu preko otpornika,ali koliko god pokušavao nemogu dobiti dobre vrijednosti ni u multisimu ni mjereći na samom izlazu.Je li itko to ikad radio da podijeli malo svog znanja :D. Zahvaljujem na svakoj pomoći

 

-------Ovo je potpis-------
Poruka je uređivana zadnji put ned 8.6.2014 21:58 (veki je car).
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
offline
Re: Solarni USB punjač
Malo nejasno pišeš...na jednom mjestu 300 mikro ampera a na drugom 300 mili ampera..a ako je 300 mili ampera (mA) onda je to čak struja za brzo punjenje baterije.
To što kažeš da se baterija prazni na solarni panel bi značilo da nemaš nikakav regulator ili bar zaštitnu diodu spojenu u seriju da ti struja baterije ne uništi solarnu ploču.
Ako je mobitel predviđen za punjenje preko USB ...napon punjača nebi smio preći 5V...mogao bi uništiti int. kolo regulatora punjenja u mobitelu.
14 godina
neaktivan
offline
Solarni USB punjač

Moje isprike,ono 300mA je bila pogreška prilikom tipkanja,radi se o struji od 300 mikroampera,stavio sam ja zaštitnu diodu kako se ne bi oštetio solarni panel ali je ta njegova izlazna struja toliko slaba da mobitel to samo vidi kao dodatni potrošač,poveća mu otpor i zato prazni bat...a ako netko zna neki drugi način možda preko nekog operacijskog pojačala ili zapravo bilo koji način povećavanja struje bio bih zahvalan kad bi to podijelio

-------Ovo je potpis-------
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
offline
Solarni USB punjač

Ako ti panel može dati 300 uA ti tu struju možeš pojačati samo sa dodatnim panelima spojeno paralelno ovom panelu...

Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
offline
Re: Solarni USB punjač

Mobitel tj. baterija nemože vidjeti solarnu pločicu kao potrošač ako je stavljena zaštitna dioda jer ona ne dozvoljava tok struje prema panelu već samo od panela prema mobitelu. Zanima me koliki je taj panel (cm x cm) i kad ga staviš na sunce i ampermetrom kratko spojiš izvode koliko struje očitavaš ?

Poruka je uređivana zadnji put sri 11.6.2014 8:24 (AF139).
14 godina
neaktivan
offline
Solarni USB punjač

Pojačanje struje nije moguće spajanjem vise panela.Moguce je na sto drugih nacina....da nije tako cjelokupna elektronika bi se bazzirala na "paralelnom spoju"

Struju je moguce ppkacati operacijskim pojacalom,spojom zajednickog emitera,zajednickog kolektora,darlingtonnovim spojem.....moj problem je sto nisam dovoljno upucen da sam izracunam vrijednosti unutar sklopa iz sto i jednog razloga...panel je 9cm sa 4c m

-------Ovo je potpis-------
Moj PC  
0 6 hvala 0
13 godina
offline
Re: Solarni USB punjač
Ma nemoj,struju možeš povećavati paralelnim spajanjem panela istog napona.
U paraleli je napon isti,ali će struja biti veća
robimarko@gmail.com
14 godina
neaktivan
offline
Solarni USB punjač

U prvoj recenici mi fali rijec "samo".Znan da je moguce ali neprakticno a kako je kolega u gornjoj poruci rekao samo da je na taj nacin moguce samo sam htio oboriti tu njegovu tezu...moje isprike ako je ispalo nnejasno

-------Ovo je potpis-------
Poruka je uređivana zadnji put čet 12.6.2014 11:24 (veki je car).
Moj PC  
0 1 hvala 0
12 godina
offline
Solarni USB punjač

Kolega nemoj osporavati moje teze jer ipak imam iskustva što se tiče fotonaponskih panela i znam kaj pišem čovjeku, da neznam, nebih ništa pisao.

 

Paralelnim vezivanjem fotonaponskih modula se povećava struja, dok napon ostaje isti, istim se modulima dodaje blocking dioda u plus pol kako bi se spriječio povrat struje iz akumulatora u panele.

 

I reci ti meni, kako bi ti onda, kad je nepraktično spojiti još jedan panel u paralelu, iz postojećeg dobio jaču struju ? Al pazi, da napon ostane dovoljan za punjenje mobitela, tj 5V

 

I sad vidim da si objasnio, stari moj... ti si te spojeve totalno krivo protumačio, da, oni pojačavaju struju, onu upravljačku pojačavaju na neku određenu vrijednost određenu pojačanjem i ostalim komponentama, da ne kompliciramo... ali ako tebi izvor MOŽE DATI 300 uA, ti nikakvim spojevima nećeš moć njegovu izlaznu snagu povećati niti iz ničega dobivati više energije...

Poruka je uređivana zadnji put čet 12.6.2014 19:05 (Gigabyte091).
Moj PC  
3 0 hvala 1
14 godina
neaktivan
offline
Solarni USB punjač

Super,znaci ja pokrenem temu,trazim pomoc,ponasam se i pisem kulturno i sve sto sam dosad skupio je samo thumb down.Zasto?Iz kojeg razloga?Neznam.Uglavnom ne morate vise pisati kako je moguce spojiti panele da daju vecu struku...ja to znam.Pitanje na koje bih volio odgovor je ima li itko ko moze uz zadani napon i struju odrediti ostale vrijednosti sklopa SZE.Mozemo se i dogovoriti,ako netko cijeni svoje znanje ne mora biti ni besplatno,ali ako nemate konkretan prijedlog molim vas da mi ne ostavljate thumbs down nego jednostavno zanemarite ovu temu.Hvala 

-------Ovo je potpis-------
Moj PC  
1 1 hvala 0
14 godina
neaktivan
offline
Solarni USB punjač

Kolega vi ste rekli da se samo paralelnim spojem dobije veca struja...da dobije se ali ja imam jedan panel i to je to a teoretsko pokacanje svih mojih nabrojenih sklopova je beskonacno sto znaci da dobrim proracunom mozete dobiti itekako vecu i struju i energiju...samo je problem pronalazenje vrijednosti kako sam vec naveo...kolega nemojte se uvrijediti na moje postove ali ipak znam ponesto jer sam isao u elektrotehniku ali ...

-------Ovo je potpis-------
Moj PC  
0 2 hvala 0
12 godina
odjavljen
offline
Re: Solarni USB punjač

Pojačalo ne radi na taj način. Ne možeš koristiti solarni panel kao napajanje i istovremeno pojačavati struju koja iz njega izlazi.

 

Ako iz panela koji je na suncu dobivaš struju reda 300µA, tada je vjerojatno panel neispravan.

 

Jedan od načina "boostanja" struje je korištenje oscilatora za pretvorbu istosmjerne u izmjeničnu i njezino transformiranje transformatorom. Pri tome ulazna snaga transformatora je jednaka izlaznoj. Ako na ulaz trafa koji ima omjer namota primara dvostruko veći od sekundara dovedeš 10V i 2A (20W) dobiješ dvostruko manji napon; 5V. Pri tome snaga ostane ista, tako da je struja na sekundaru 4A (dvostruko veća).  

elCid
14 godina
neaktivan
offline
Solarni USB punjač

A i sam sam shvatio da samo jedno napajanje tj ovo uz panela nije dostatno i da cu morati koristiti jos jedan izvor npr. Bat od 9v...ali dosad je ovo bilo vise svađanje nego normalno raspravljen problem...zahvaljujem

-------Ovo je potpis-------
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
offline
Solarni USB punjač

Kao što je kolega napisao, ako ti panel tih dimenzija daje svega 300 uA, onda je neispravan. Panel tih dimenzija bi trebao dati kojih 200-250 mA struje. 

 

Znači ako se misliš upuštati u izradu punjača, onda ti treba novi panel, naprimjer snage 2W koji može dati 400 mA pri 5V, to ti je kojih 10ak dolara na ebayu.

 

Zatim bi trebao složiti neki regulator punjenja, tj neki sklop koji bi ti na izlazu davao stabilnih 5V pri kojih 150-250 mA, a ja bih ti preporučio neki step up switcher sa ebaya, imaš ih doslovno po pol dolara, minijaturnih, koji imaju nazivnu struju 2A, što je i više nego dovoljno za tvoje potrebe. 

 

Ja nikako nebih priključivao mobitel direktno na panel bez neke regulacije struje i napona... Znači switcher (neki koji ima ulazni raspon napona od kojih 2V ili manje pa nadalje), neki step-up, podesiš napon na 5V, na njegov ulaz panel staviš, a na izlaz neku usb utičnicu ili kabel

Moj PC  
2 0 hvala 1
14 godina
neaktivan
offline
Solarni USB punjač

Hvala puno...kratko i jasno ;)

-------Ovo je potpis-------
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
offline
Solarni USB punjač

Ja bih ti preporučio da koristiš SEPIC DC-DC napajanje, ono ti je jednostavno rečeno Step up i down u jednom, znači podesiš 5V izlaz i ono ga održava na 5V bilo da je napon ispod 5V, ili iznad 5V i naravno ako iznosi 5V. 

 

Običan step-up ipak zahtjeva neku razliku napona između ulaza i izlaza... Napajanje bazirano na SEPIC topologiji ti je malo skuplje, dođe kojih 3-4 dolara, ali je po meni nekak najsretnije rješenje za tvoju primjenu.

 

Možeš ti tu dodat i litijevu bateriju i čuda možeš izvest :) 

Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan
offline
Re: Solarni USB punjač
Pozdrav, primijetio sam da se razumijete u izradu solarnih panela a meni bas treba pomoc radim na jednom projektu a naime ne mogu naci pomoc u vezi izrade solarnog punjaca pa ako mozete mi se molim Vas javiti na e-mail (kraki_zgd@live.com) da vam objasnim ukratko. Spreman sam naravno platiti.
Krakan
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice