Jel se može el. motor od 12V napraviti kao generator?
Primjer:
Napraviti vjetrenjaču tako da uzmem el. motor i kad se vjetrenjača vrti pokreće motor, a motor na žice + i - daje struju.
Jel se može el. motor od 12V napraviti kao generator?
Primjer:
Napraviti vjetrenjaču tako da uzmem el. motor i kad se vjetrenjača vrti pokreće motor, a motor na žice + i - daje struju.
Nitko nezna ili?
Naravno da možeš . Samo neznam dali ces bas dobiti puno energije. Sjeti se dinama na biciklu.
svaki motor je i generator ;)
http://www.animations.physics.unsw.edu.au/jw/electricmotors.html
Može i STEP motor
http://www.damir-pavkovic.iz.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=52&Itemid=51
Od 12 voltnog istosmjernog motora nećeš dobiti nešto. A ako bi htio imati el. energiju pomoću vjetrenjače onda bi trebao malo veći pogon od toga imati, a i još neko druge sklopove uz to.
stim si mozes hladit jaja ,ako se vjetrenjaca radi neradi se s takvim motorima tino!
mozes uzet alternator iz auta ili traktora s tim mozes dobit dosta struje ako vjetar puse oko 20km/h i jos ugradis pojačivač napona između izlaza motora i akumulatora i dobivat ces jako puno energije
@titan tvoj 12 voltni el.motor nikao nebi bio dobar za vjetrenjacu tebi treba generator sa snikronim brojem okretaja kao sto je alternator ili dinamo(za bicik-svijetlo) ili sinkroni motor
Teoretski se može napraviti s obicnim motorom, ali nije upoptrebljivo u praxi
EDIT: Maknuo thumbdown :D
pa njega zanima praksa ne teorija covjeku valda treba struja za vikendicu ili neku prostoriju a to nece moc s dinamom
@tino ma nemoras micat to je dal se slazes s postom ili ne nemas beda
Ma ja to radim da bi spojio lampicu dvije!
-teoretski da, praktično ne. Da bi dobio potrebnu struju za žarulju morao bi taj morotćić vrtiti na 2-3000rps -vjetar je malo sporiji, morao bi postojati neki veliki prijenos, ali onda vjetrenjača mora biti proporcionalno velika.... -pogledaj malo po našoj obali, Pag i sl. da to smanjiš na željenu dimenziju jednostavno se nebi vrtilo. Svako motor (ili generator, elisa, propeler itd..) se konstruira za točno određeni režim rada, broj obrtaja i sl. Najbliže rješenje je dinamo s bicikla, stavi bicikl na krov, spoji vjetrenjaču ... i to je to. 
Evo, ako želiš, možeš kupiti. Malo prošetaj po blogu (nije moj)
Ma ja to radim da bi spojio lampicu dvije!
odi u ducan i reci prodavaču da ti da lampicu dvije
budes vidio kaj ce ti dat!
kolko volti kolka snaga?
Znači treba mi za napajanje 2 lampice, a za snagu neznam! Motor radi na 12V!
Imam lampice od 4V i 12V!
Rađe LE Diode , jer troše puno manje
Mislim da ih imam pa ću ih stavit!
Evo ti ideja,uzmi alternator od auta,spoji na vjetrenjacu,on ti daje 12V i neznam amperazu,ugl on ti u autu puni akumulator dok skida okretaje s motora,znaci kupis pretvarac 12- 220 u chipoteci,i imas 220 uticnicu,ali mislim da ces trebat i akumulator imati izmedju pretvaraca i alternatora...