Mala pomoć za uklanjanje gamadi zaključana tema

poruka: 6
|
čitano: 10.098
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
online
Mala pomoć za uklanjanje gamadi

Počnimo od osnova:

1.stvar-antivirusni program obavezno instalirati i redovito update-ati (ažurirati) od free riješenja tu su Avast! Antivirus Free Edition i Avira AntiVir Personal su jedni od najboljih free av rješenja,a od komercijalnih preporučam Kaspersky Internet Security ili Kaspersky Anti-Virus

2.Anti-malware program kao npr.MBAM(free edition-moja preporuka).

3.Spyware je široka kategorija zlonamjernog software-a sa namjenom da presreće ili preuzima djelimično kontrolu rada na računalu bez znanja ili dozvole korisnika. Dok sam naziv sugerira da je riječ o programima koji nadziru rad korisnika, ovaj naziv danas označava široku paletu programa koji iskorištavaju korisnikovo računalo za sticanje koristi za neko treće lice.

Alata za njihovo uklanjenje ima puno npr.već spomenuti MBAM,Superantispyware free ili Spybot-Search and Destroy.Dok za one teže vrste spyware možemo pokušati upotrijebiti ComboFix.

Što su virusi?

Virus je zlonamjeran program koji se prepoznaje po mogućnostima samoumnožavanja. Kada se pokrene, među prvim koracima nastoji pronaći sljedeću žrtvu i njoj poslati vlastitu kopiju. Virusi se od crva razlikuju po tome što "inficiraju" neku datoteku, odnosno svoj kod dodaju na neki već postojeći, čekajući da se ta datoteka upotrijebi kako bi se ponovno aktivirali. Neke viruse su zamijenili crvi koji svoj kod u cijelosti pohranjuju na hard disk, na što skrovitije mjesto.

Crvi su zlonamjerni softver čija je najčešća namjena preuzeti kontrolu nad računalom i omogućiti udaljenu kontrolu čak i nakon primjene sigurnosnih zakrpa. Ovo postižu otvaranjem takozvanih "stražnjih vrata" (backdoor) kroz koja autor može izdavati naredbe vašem računaru bez vašeg znanja.

Backdoor je program koji je instaliran od strane virusa, crva ili trojanskog (bez znanja vlasnika) i koji trećim osobama omogućava nesmetan i od vlasnika neovlašten pristup računalu. Backdoor koristi slabosti operativnog ili zaštitnih sistema (firewall-a ili antivirusnog programa).

Naziv trojanski konj nastao je po poznatoj priči o osvajanju grada Troja zloupotrebom povjerenja. Na sličan se način virtualni trojanski konj može predstaviti kao igra ili zanimljiv sadržaj koji neko šalje u e-mail poruci. Kada se pokrene, na računar se instalira aplikacija za udaljenu kontrolu. Osim u e-mail porukama, trojanski konji mogu se pojaviti u obliku datoteka na webu ili mrežama za razmjenu datoteka (P2P programi -Kazaa, WinMX, Limewire,Utorrent itd. ). Mogućnosti su neograničene jer je metoda širenja - korisničko povjerenje. Jedan od simptoma koje pokazuje računalo na kojem se nalazi trojanski konj je pokušaj podizanja servera na vašem računaru koji očekuje naređenja autora. Uz instaliran i aktivan firewall, ovaj pokušaj bit će evidentiran i moći će se zaustaviti.

Najpoznatiji i najgori virusi do sada:1. WORD.CONCEPT (1995) – Prvi macro virus – predak današnjih e-mail virusa – inficirao je Word dokumente, ali nije pravio nikakvu stvarnu štetu. Ipak, širio se poput šumskog požara. Godine 1996. bio je najrašireniji virus na svijetu, a i danas je još uvijek prisutan.
2. MELISSA (1999) – Jedan od prvih virusa koji je koristi danas uobičajenu foru da se sam ˝maila˝ svakome iz adresara računala. Melissa je prouzročila štetu od oko 385 milijuna USD.
3. MICHELANGELO (1992) – Prvi virus koji je napao velik broj PC-ja, bio je i prvi primjer fame koja se stvara oko virusa. Priče iz medija uspjele su preplašiti sve, no kada je došao 6. ožujka, bio je puno manje zastrašujuć negoli su svi mislili da će biti.
4. BUBBLEBOY (1999) – Oko Bubbleboya se stvorilo više panike nego što je stvarno napao, ali je jedan od najvažnijih virusa do danas. Prije njega se nije mogao dobiti virus jednostavno čitajući e-mail. Bubbleboy je to sve promijenio.
5. LOVE BUG (2000) – Poznatiji kao ˝I LOVE YOU˝ virus, iskoristio je ljudsku znatiželju da bi se širio, i u tome uspio. Zarazio je 45 milijuna računala u jednom danu i napravio štetu od 8,75 milijardi USD.
6. CODE RED (2001) – Koristeći staru rupu u sigurnosnom sustavu računala, Code Redova misija je bila pretvoriti računala u zombije koji odbijaju naredbe. U samo devet sati uspio je zaraziti 250 000 strojeva, a šteta koju je uzrokovao procijenjena je na 2,62 milijarde USD.

7.Prema posljednjem istraživanju koje je proveo Microsoft, crvi predstavljaju najveću prijetnju računalnoj sigurnosti. Među njima je najrašireniji crv Conficker, kojim je ove godine zaraženo više od 5 milijuna računala.

U cilju svog daljnjeg širenja Conficker se koristi s nekoliko vektora infekcije kao što su iskorištavanje ranjivosti u Server servisu operacijskih sustava Windows, zatim širenje putem zaraženih prijenosnih medija, dijeljenih mrežnih diskova te razbijanje slabih lozinki. Jedan od tehnički najsloženijih dosad otkrivenih crva posjeduje nekoliko mehanizama obrane kojima onemogućuje pravilan rad sigurnosnih modula operacijskog sustava te antivirusnih programa. Blokiranje DNS zahtjeva, deaktiviranje automatskih aktualizacija te prekidanje procesa samo su neke od tih metoda. Uz to, čini se da njegovi autori pomno prate aktualna rješenja antivirusnih proizvođača za uklanjanje zlonamjernih programa pa ga stalno nadograđuju. U prvom dijelu dokumenta dan je općeniti uvod o računalnim crvima, načinima na koji se šire te pregled najraširenijih i najopasnijih crva koji su otkriveni u posljednjih dvadesetak godina. Zatim slijedi detaljan opis i analiza računalnog crva Conficker koji uključuje pregled svih inačica, načine širenja, simptome infekcije te geografsku rasprostranjenost. Na kraju će biti opisani načini zaštite od računalnih crva s naglaskom na Conficker.

Conficker možete maknuti ovim alatom.

Nadam se da će ove upute nekome biti korisne.

Pozdrav

Poruka je uređivana zadnji put uto 6.4.2010 15:49 (softwaremaniac).
16 godina
offline
Mala pomoć za uklanjanje gamadi

Moja mala pomoc za uklanjanje gamadi:

 

1. Instalirajte besplatni comodo internet security, 32 bit ili 64 bit ovisno kakve windowse imate.

 

2. To je to, problem svih virusa i slicnih napasti rijesen.

 

 

14 godina
neaktivan
offline
Mala pomoć za uklanjanje gamadi

1.Ovakva tema već postoji.

2.Ta tema je sticky

3.Ta tema je sticky u ovom podforumu.

 

KLIK

 

Thumbs up za trud,ali mogao si barem bolje pogledati prije nego što počneš pisati novu temu.

alrighty then
14 godina
protjeran
offline
RE: Mala pomoć za uklanjanje gamadi
dncrmt kaže...

1.Ovakva tema već postoji.

2.Ta tema je sticky

3.Ta tema je sticky u ovom podforumu.

 

KLIK

 

Thumbs up za trud,ali mogao si barem bolje pogledati prije nego što počneš pisati novu temu.

 U potpunosti si u pravu. O sigurnosti na Internetu i drugim stvarima već i vrabci pričaju na granama. Ako već nešto želimo novo reći u svezi ovih tema bilo bi dobro da nas informiraju o novim, dosad rijetkim načinima odbrane (napr. Cloud) ili čak u zadnje vrijeme skeniranjima preko DOS -a i sve češćih portabilnih aplikacija raznih antimalware aplikacija. Pozdrav svima i s zakašnjenjem svima koji to poštuju i slave : Sretan Uskrs!.  

14 godina
protjeran
offline
Mala pomoć za uklanjanje gamadi

Conficker nije crv nego bot. Razlikujmo razliku između automatiziranog malware-a i kontroliranog malware.

void function(char *str) {char buffer[16];strcpy(buffer,str); } void main() {char large_string[256];int i; for( i = 0; i < 255; i++) large_string[i] = 'A';function(large_string)
14 godina
neaktivan
offline
RE: Mala pomoć za uklanjanje gamadi
softwaremaniac kaže...

Počnimo od osnova:

1.stvar-antivirusni program obavezno instalirati i redovito update-ati (ažurirati) od free riješenja tu su Avast! Antivirus Free Edition i Avira AntiVir Personal su jedni od najboljih free av rješenja,a od komercijalnih preporučam Kaspersky Internet Security ili Kaspersky Anti-Virus

Hvala, manijače.....

 

Mala ispravka osnova (po hrvatski...počela): KIS nikako nije samo AV nego cijeli suite, dakle ne treba ga trpati u ovaj koš (kad si već spomenuo KAV).

Možda si kao besplatnu alternativu mogao staviti Comodo IS?

Danas za efikasnu zaštitu treba koristiti multi layer pristup ili cijeli security suite (za one koji teže malom trayu, jednostavnijem all-in-one sučelju i ne žele testirati kompatibilnost različitih proizvođača softwarea).

Stoga tvrdnja da obavezno treba instalirati AV, po meni, baš i nije potpuno točna (opet spominjem 0-hour i 0-day malware i brzinu izdavanja definicija od strane proizvođača).

U tom slučaju sve što bi detektirao AV će detektirati HIPS, blokirati BB, izolirati sandbox ili ograničiti prava group policy.

Postoji tu i virtualizacijski software, no o tome drugom zgodom.

Na kraju, korisnik je taj koji će odlučiti: "Allow" ili "Block/Deny", tako da on ostaje "najslabija karika". Namigiva

 

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice