Matematika - pomoć

poruka: 3.255
|
čitano: 348.312
|
moderatori: F1-IVO, DrNasty, Danny_HR, pirat, Lazarus Long
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 mjeseci
Matematika - pomoć

evo imam posla pa sam riješio drugi samo, jer si rekao da taj baš ne ide....

dakle, zadana nam je površina od 20 cm kvadratnih, kutevi alfa i beta.

sad..

znamo da je površina jednaka p=a*b/2

u toj površini ne znamo ni stranicu A, a ni stranicu B.

tako da ćemo morati izraziti jednu nepoznatu stranicu kako bi je uvrstili u formulu za površinu te da dobijemo potrebne elemente za izračun....

dakle...

stranicu A, možemo izraziti preko tanges alfa i stranice B.

u tom slučaju;

a=b*tg alfa

i sad, u formulu za površinu umjesto ovoga A uvrštavamo b*tg alfa

dakle, P=b*tg alfa*b/2

sređujemo izraz, množimo sa dva....

2P=B2*tg alfa

računom, iz ove jednadžbe, dobijemo da je B=8.32 cm

sada ovaj izračunati B uvrstimo u a=b*tg alfa, i tu dobijemo 4.80 cm

na kraju, lagano je izračunati stranicu C (koju možemo preko pitagore), koju računamo preko sinusa kuta alfa i stranice A

dakle, c=a/sin alfa

c=9.60 cm

dakle, imamo stranice; a, b i c

provjeriti možemo preko formule za površinu, a i preko pitagore

dakle P=a*b/2, odnosno; 20 cm2=4.80*8.32/2

20=19.968

dobivamo skoro identične rezultate uz male pogreške zbog zaokruživanja rezultata....

eto, nadam se da sam pomogao, inače sam drugi razred srednje tehničke škole :)

ako uhvatim vremena riješim i prvi

sretno

2 godine
Matematika - pomoć

e hvala, prvi netrebaš uspio sam rješiti, zapravo je jako lagan napraivo jednu glupu pogrešku prije {#}

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
8 mjeseci
Matematika - pomoć

Pomoc!!!

1.U vrhovima  A i B kvadrata stranice 30cm nalaze se tockasti naboji Q1=Q2=-3nC a u vrhovima C i D Q3=Q4=30nC. Odredi jakost i smjer el. polja i sjecistu dijagonala???

RJ=9520 v/m

2.Dvije paralelne ploce naelektrizirane su suprotnim nabojem Q=80nC. Ako je plostina ploce 1,8m2 izracunaj jakost el. polja izmedu ploce za slučaj kada se ploce nalaze u zraku.

RJ=5022v/m

3.Plocasti kondenzator s tinjcem ( epsilon r je 6) cija je probojna cvrstoca E=1500 kV/cm ima debljinu izolcaije d=0,5mm, koliki je max. napon koji se smije prikljuciti na kondenzator?

Rj=45kV

11 mjeseci
Re: Matematika - pomoć
Demzi94 kaže...

Pomoc!!!

1.U vrhovima  A i B kvadrata stranice 30cm nalaze se tockasti naboji Q1=Q2=-3nC a u vrhovima C i D Q3=Q4=30nC. Odredi jakost i smjer el. polja i sjecistu dijagonala???

RJ=9520 v/m

2.Dvije paralelne ploce naelektrizirane su suprotnim nabojem Q=80nC. Ako je plostina ploce 1,8m2 izracunaj jakost el. polja izmedu ploce za slučaj kada se ploce nalaze u zraku.

RJ=5022v/m

3.Plocasti kondenzator s tinjcem ( epsilon r je 6) cija je probojna cvrstoca E=1500 kV/cm ima debljinu izolcaije d=0,5mm, koliki je max. napon koji se smije prikljuciti na kondenzator?

Rj=45kV

Nije to matematika.

8 mjeseci
Ranko Kukumar kaže...
Demzi94 kaže...

Pomoc!!!

RJ=9520 v/m

RJ=5022v/m

Rj=45kV

Nije to matematika.

A znam, posto sam u fizici al nema odgovora a stvarno mi je hitno pa ako neko zna molio bih ga neka rijesi!

4 mjeseca
Matematika - pomoć

Može li mi netko reći gdje sam pogriješio u ovom zadatku.......?

znači vodeći koeficijent i diskriminanta trebaju biti manji od nula....al nešto ne štima s rješenjem...

3 godine

Rekao bih da ti početak ne valja. f(x) < 5 treba vrijediti, no ovako stavljen uvjet to neće dati ZA SVE x-eve. Pravilno postavljeni uvjeti bili bi :

1) vodeći koeficijent < 0

2) diskriminanta < 0 (od f(x) )

3) vrijednost funkcije u tjemenu < 5

Ta tri uvjeta će osigurati da je f(x) < 5 za sve x-eve i dati uvjete na a.

http://manutd-croatia.com/forum/index.php ... forum i udruga navijača Manchester Uniteda...
23 mjeseca
Matematika - pomoć

dal ima neko bilo kakvu preporuku za samostalno ucenje matematike (literatura, web, bilo sta) posebno me zanima sve od 5. do 4. gimnazije (pod ovim ne mislim ucenje za popravne nego napredno nesto tipa natjecanja)

23 mjeseca
xxxmitoxxx kaže...

dal ima neko bilo kakvu preporuku za samostalno ucenje matematike (literatura, web, bilo sta) posebno me zanima sve od 5. do 4. gimnazije (pod ovim ne mislim ucenje za popravne nego napredno nesto tipa natjecanja)

http://public.carnet.hr/~ahorvate/materijali.html  osnovna

http://tonimilun.com/  srednja (1. i 4.), pa  i faks

Ne žalim što su drugi pokrali moje ideje. Žalim što nemaju svoje; Čovjek je rođen da radi, da trpi i da se bori; tko tako ne čini, mora propasti; Ljudska je zadaća odreći se nasilja. Nikola Tesla
4 mjeseca
Luuka kaže...

Rekao bih da ti početak ne valja. f(x) < 5 treba vrijediti, no ovako stavljen uvjet to neće dati ZA SVE x-eve. Pravilno postavljeni uvjeti bili bi :

1) vodeći koeficijent < 0

3) vrijednost funkcije u tjemenu < 5

Ta tri uvjeta će osigurati da je f(x) < 5 za sve x-eve i dati uvjete na a.

Hvala na pomoći :) ali još nisam uspio rješiti zadatak..evo slike..i nacrtao sam gore graf i imam pitanje: 1)zašto bi onda diskriminanta trebala biti <0 ako na grafu ima dvije realne nultočke..ili sam krivo nacrtao graf?  

Smijem li/ trebam li  prebaciti 5 na drugu stranu kad računam diskriminantu?   

Ako prebacim izlazi rješenje kao na prošlom pokušaju.

pokusaj 2 pokusaj 2
Poruka je uređivana zadnji put sub 11.2.2012 16:59 (matthewmilitare).
3 godine

Ufff imaš pravo, moj bed. Diskriminanta ne treba biti <0.

A rješavao sam sad i ja i ispada mi isto ko tebi u drugom slučaju.

za a=-5 imamo da je

f(x) = -x2 +10x-11 što bi značilo da je a < -4 krivo rješenje.

Moj glas ide rješenju a < -6

http://manutd-croatia.com/forum/index.php ... forum i udruga navijača Manchester Uniteda...
3 godine

Zadatak ovako glasi.Na pravcu x-2y+4 = 0 odredi točku koja je jednako udaljena od točke T(8,3) i pravca 3x+4y-11= 0.Ja sam dakle počeo tako da izjednačim udaljenost između dvije točke(T i točke T1 koja leži na prvom pravcu) te točke T i drugog pravca.Ali onda dobijem zbilja veliku jednakost i ne znam dal bude dobro ispalo.

AC Milan - IL CLUB PIU' TITOLATO AL MONDO
3 godine
Matematika - pomoć

Jedno jednostavno pitanje, ako imam jednadžbu x=(3/4)y + 4, kako mogu naći najmanji par prirodnih brojeva koji zadovoljavaju jednakost, zatim drugi najmanji i tako dalje? Ima li brži način osim uvrštavanja svih prirodnih ipsilona počevši s 1 pa gledati koliki mi x ispadne i tako dok ne dobijem traženo rješenje?

~
3 godine
prebaci omu 5-ticu na lijevi stranu----P.S. promjenui predznak kad prebacis...i to bi trebalo bit to
neznam šta da napišem
2 godine
AtomicBomb kaže...

evo imam posla pa sam riješio drugi samo, jer si rekao da taj baš ne ide....

dakle, zadana nam je površina od 20 cm kvadratnih, kutevi alfa i beta.

sad..

znamo da je površina jednaka p=a*b/2

u toj površini ne znamo ni stranicu A, a ni stranicu B.

tako da ćemo morati izraziti jednu nepoznatu stranicu kako bi je uvrstili u formulu za površinu te da dobijemo potrebne elemente za izračun....

dakle...

stranicu A, možemo izraziti preko tanges alfa i stranice B.

u tom slučaju;

a=b*tg alfa

i sad, u formulu za površinu umjesto ovoga A uvrštavamo b*tg alfa

dakle, P=b*tg alfa*b/2

sređujemo izraz, množimo sa dva....

2P=B2*tg alfa

računom, iz ove jednadžbe, dobijemo da je B=8.32 cm

sada ovaj izračunati B uvrstimo u a=b*tg alfa, i tu dobijemo 4.80 cm

na kraju, lagano je izračunati stranicu C (koju možemo preko pitagore), koju računamo preko sinusa kuta alfa i stranice A

dakle, c=a/sin alfa

c=9.60 cm

dakle, imamo stranice; a, b i c

provjeriti možemo preko formule za površinu, a i preko pitagore

dakle P=a*b/2, odnosno; 20 cm2=4.80*8.32/2

20=19.968

dobivamo skoro identične rezultate uz male pogreške zbog zaokruživanja rezultata....

eto, nadam se da sam pomogao, inače sam drugi razred srednje tehničke škole :)

ako uhvatim vremena riješim i prvi

sretno

Odakle ti ideja da je površina trokuta a*b/2? To važi samo za pravokutne trokute, a ovaj, obzirom na kuteve alfa i beta to nije. Sjedi, jedan.

3 godine
Matematika - pomoć

Visine položene iz vrha D romba ABCD na njegove stranice AB i BC zatvaraju kut od 40°. Ako je duljina stranice romba jednaka 15 cm, kolika je duljina dulje dijagonale?

E sad, znam to skicirati, i izgleda da kraća dijagonala raspolavlja ovaj kut na dva po 20°. Ali svejedno ne znam što i kako dalje s tim. Može pomoć?

~
23 mjeseca
Proz0r kaže...

Visine položene iz vrha D romba ABCD na njegove stranice AB i BC zatvaraju kut od 40°. Ako je duljina stranice romba jednaka 15 cm, kolika je duljina dulje dijagonale?

E sad, znam to skicirati, i izgleda da kraća dijagonala raspolavlja ovaj kut na dva po 20°. Ali svejedno ne znam što i kako dalje s tim. Može pomoć?

Nakon što skiciraš trebaš primjetiti da je taj lik kojeg zatvaraju stranice povučene iz vrha D nekakav četverokut kojem zbroj svih kuteva iznosi  360*.

Imaš kut od 40 i ova dva prava kuta od 90 stupnjeva i sad nije problem izračunati 4.

Nakon što ga dobiješ imaš kut između dvije stranice i sad KOSINUSOVIM poučkom izračunaš duljinu treće stranice odnosno duljinu duže diagonale. Mislim da ti sad ne bi trebao biti problem izračunati duljinu druge diagonale. Evo ti i slika da se lakše snađeš.

Ne žalim što su drugi pokrali moje ideje. Žalim što nemaju svoje; Čovjek je rođen da radi, da trpi i da se bori; tko tako ne čini, mora propasti; Ljudska je zadaća odreći se nasilja. Nikola Tesla
3 mjeseca
neaktivan
Matematika - pomoć

Molim pomoć! HITNO

3 mjeseca
neaktivan
Matematika - pomoć

Molim pomoć!! Hitno

2 godine
Matematika - pomoć

Evo:

EDIT:Ipravljen drugi!

Twitter- @capttawish Linux/GNU live forever.
Poruka je uređivana zadnji put pon 13.2.2012 20:45 (captain_soap_McTawish).
3 godine

Drugi ti ne valja, odmah na početku si jedan minus zeznuo.

3 godine
captain_soap_McTawish kaže...

Evo:

EDIT:Ipravljen drugi!

Rješenje drugog je isto a+3/a-3 samo što ide ispred razlomka minus (-).

''The last man standing after the internet is abandonen, James Cameron with a gamma ray cannon.'' -Canibus
2 godine
Matematika - pomoć
Moze pomoc?
Jedan je siljasti kut pravokutnog trokuta tri puta veci od drugog siljastog kuta tog trokuta. Duljina hipotenuze iznosi 20cm. Kolike su duljine kateta tog trokuta?

sta trebam koristit sin, cos, tg? ili 90-alfa/beta? Hvala
2 godine
Matematika - pomoć

Jel može pomoć za ovaj zadatak. Radimo kosinusov poučak

Odredite kutove trokuta kojega su a= 4.3, b =3.5 duljine stranica, a R = 4 polumjer tom trokutu opisane kružnice.

Nisam se popeo na vrh hranidbenog lanca da bi bio vegetarijanac
Poruka je uređivana zadnji put sri 15.2.2012 18:22 (cuspajz).
2 godine
Sheeva kaže...
Moze pomoc?
Jedan je siljasti kut pravokutnog trokuta tri puta veci od drugog siljastog kuta tog trokuta. Duljina hipotenuze iznosi 20cm. Kolike su duljine kateta tog trokuta?

Prvo trebas izracunati duljine kutova:

alpha=3beta;

alpha+beta=90

beta=90/4=22 30'

alpha=37 30'

Onda pomocu funkcija sin ili cos izracunas katete;

sin(alpha)=a/c => a=sin(alpha)*c=12.18

cos(alpha)=b/c => b=cos(alpha)*c=15.87.

Mozes i izracunati jednu katetu pa drugu pomocu pitagorina poucka.

Twitter- @capttawish Linux/GNU live forever.
2 godine
Sheeva kaže...
Moze pomoc?

alpha=3beta;

alpha+beta=90

beta=90/4=22 30'

alpha=37 30'

zahvaljujem, pomoglo mi mada si promasio ovo: alpha=37 30': ide 67°30' ali hvala na pomoci sve stima, imam jos pitanje zasto ide beta=90/4?

23 mjeseca
Sheeva kaže...
Moze pomoc?

alpha=3beta;

alpha+beta=90

beta=90/4=22 30'

alpha=37 30'

boldano: krivo

ako je zbroj tih šiljastih kuteva 90 onda je α= 90 - β a to je 67* 30′, pa su onda stranice 

a = 18,48 cm

b = 7,65 cm

(formule vrijede)

23 mjeseca
Sheeva kaže...

zahvaljujem, pomoglo mi mada si promasio ovo: alpha=37 30': ide 67°30' ali hvala na pomoci sve stima, imam jos pitanje zasto ide beta=90/4?

imamo dvije jednadžbe:

α=3β

α+β=90

iz druge izrazimo α=90-β i uvrstimo u prvu (metoda supstitucije)

90-β=3β

90=4β /:4

β=90/4

23 mjeseca
cuspajz kaže...

Jel može pomoć za ovaj zadatak. Radimo kosinusov poučak

Odredite kutove trokuta kojega su a= 4.3, b =3.5 duljine stranica, a R = 4 polumjer tom trokutu opisane kružnice.

Imaš li ti u tom zadatku nekakvu skicu?

Ako je odgovor ne vrijedi:

Polumjer opisane kružnice  R = a/2sinα = b/2sinβ = c/2sinγ

Iz prve jednadžbe ćemo dobiti kut alfa: R=a/2sinα ==> a=2Rsinα ==> α= sin-1(a/2R)=32*30′49″

Iz druge jednadžbe ćemo dobiti kut beta: R=b/2sinβ ==> b=2Rsinβ ==> β= sin-1(b/2R)=25*56′40″

Sad gamu izračunamo: γ=180-(α+β)=121*32′31″

i zadatak je gotov,a nije se ni koristio kosinusov poučak {#}

I sad imamo ono osnovno što nam je potrebno za kosinusov poučak a to je kut i dvije stranice koje zatvaraju taj kut.

Preostale elemente računaš kao na slici, a to ti piše i u knjizi.

EDIT: slika

Poruka je uređivana zadnji put sri 15.2.2012 21:20 (ilija2010lukic).
2 godine
Matematika - pomoć

Može meni pomoć u vezi trigonometrijskih funkcija?

U pravokutnom trokutu imam zadanu stranicu c = 10cm i Vc = 4.8cm.

I sad bi trebao izračunat alfu i betu. Nemam uopće ideje kako.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice