Pao jedan predmet, da li gubim mirovinu?

poruka: 4
|
čitano: 3.322
|
moderatori: DrNasty, pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
8 godina
neaktivan
offline
Pao jedan predmet, da li gubim mirovinu?

Poštovanje,

Naime, studiram u Rijeci fiziku i uspio sam pasti jedan predmet koji nosi 7/60 ECTS. 

Mene sad zanima oću ja uspjeti riješiti sve u 3. godine pod uvjetom da ne padnem ništa više, da li gubim obiteljsku mirovinu, da li gubim dom i stipendiju?

Hvala unaprijed.

13 godina
offline
Pao jedan predmet, da li gubim mirovinu?

Obiteljsku mirovinu imaš sve dok si redovan student. Upisao ti sljedeću akademsku godinu pad ili parcijalu, svejedno ju i dalje primaš. Gubiš ju u trenutku kad izgubiš prava studiranja ili kad si diplomirao. Za dom ne znam kako funkcionira.

Poruka je uređivana zadnji put pon 8.2.2016 13:40 (Kiky877).
8 godina
offline
Pao jedan predmet, da li gubim mirovinu?

Ovisno koju godinu upisuješ tj. ako si predao papire za 2. godinu i sad šalješ za 3. godinu onda imaš sva prava no ako opet upisuješ 2. godinu i šalješ te papire za mirovinu vjerojatno gubiš prava, barem ako ti je mirovina iz Italije. Dakle, razlika je pad godine i pad jednog predmeta koji onda prenosiš u 3. godinu i slušaš kao student 3. godine. Mi smo išli i u ambasadu u Zg i kod odvjetnika i ovdje i u Italiji na konzultacije i ustanovili da ako si upisao 3-godišnji smjer (preddiplomski) moraš svaku godinu rješiti u roku da bi zadržao prava na talijansku mirovinu. Meni su još cjepidlačili pa sam morao u referadi poseban papir raditi na kojem eksplicitno piše koliko traje smjer koji sam pohađao, i u semestrima i u godinama napisati i tako svake godine. Ista stvar se desila kad sam upisao diplomski (2 godine). Ja sam uspio sve rješiti u roku ali je sestra ostavila završni i upisala redovno apsolventsku godinu (4. godina) i kad smo poslali papire javili nam da nema pravo na mirovinu jer taj njen smjer traje 3 godine a ne 4. godine. Nema veze je li ona upisala redovno ili vanredno ako je preddiplomski moraš rješiti u 3 godine. Imaš onda godinu dana da upišeš neki drugi fax ili da rješiš preddiplomski i upišeš diplomski. Onda opet šalješ papire da ti vrate prava. Ako čekaš više od 12 mjeseci trajno gubiš prava.

Najbolje ti je zvati ambasadu ako je strana mirovina i tamo se raspitati. Po zakonu moraju ti dostaviti informacije i to besplatno. Opet da napomenem da se radi o talijanskoj mirovini, za druge zemlje neznam. Za dom nisam siguran ali to ne ovisi o mirovini nego o stanju popunjenosti soba u domu. Dakle ako si predao papire i plaćaš uredno onda nema frke. Znam likove koji su sa mnom bili generacija (2009.) a ni danas nisu završili fax i još uvijek su u domu. Isto tako ti je za stipendiju. Pročitaj ugovor i odi kod njih/zovi pa se raspitaj. Znam da je za državnu stipendiju ista stvar kao za talijansku mirovinu tj, moraš svaku godinu u roku dati. Ako padnešgodinu (ne predmet) gubiš prava na stipendiju.

7 godina
neaktivan
offline
pravo na obiteljsku mirovinu

bok imam jedno pitanje Ud0vica sam i majka dviju kcer-jedna je zavrsila srednju dalje nije isla a druga ide na fakultet ja radim i sad ova starija navrsava 26 ja nemam jos45 i neznam imam li pravo na mirovinu kad navrsim 50 ili sam ju izgubila trajno ako se netko susreo sa takvim problemom da mi odgovori-Hvala

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice