Pozdrav.Ako netko ima vremena moze mi samo krati odgovor dat na ova 2 pitanja (jer ispravljam jedinicu iz polugodista)
objasni sljedeće pojmove
a)trodiobna podjela vlasti
b) liga naroda
hvala!
Pozdrav.Ako netko ima vremena moze mi samo krati odgovor dat na ova 2 pitanja (jer ispravljam jedinicu iz polugodista)
objasni sljedeće pojmove
a)trodiobna podjela vlasti
b) liga naroda
hvala!
Sudska, zakonodavna i izvršna vlast
Trodiodba vlasti koja se dijeli na :
Izvršnu, zakonodavnu i sudbenu (sudsku).
U HR vlada načelo diobe vlasti koje nalaže da se organi i tijela
međusobno ne miješaju u za to zakonom predviđene poslove
te da svako ima zasebne ovlasti i nadležnosti u skladu s Zakonom i Ustavom RH.
Zakonodavna vlast jest Hrvatski Sabor,
Prema Ustavu, Hrvatski sabor je jednodomno predstavničko tijelo koje može imati najmanje 100 a najviše 160 zastupnika koji se na temelju općeg i jednakog biračkog prava biraju neposredno, tajnim glasovanjem.
Izvršna vlast jest Vlada RH;
-Vlada Republike Hrvatske prema članku 112. Ustava predlaže zakone i druge akte Hrvatskom saboru, predlaže državni proračun i završni račun, provodi zakone i druge odluke Hrvatskoga sabora, donosi uredbe za izvršenje zakona, vodi vanjsku i unutarnju politiku, usmjerava i nadzire rad državne uprave, brine o gospodarskom razvitku zemlje, usmjerava djelovanje i razvitak javnih službi i obavlja druge poslove određene Ustavom i zakonom.
Sudbena vlast u HR;
U Republici Hrvatskoj sudbenu vlast obavljaju prekršajni sudovi, općinski sudovi, županijski sudovi, trgovački sudovi, Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske, Visoki trgovački sud Republike Hrvatske, Upravni sud Republike Hrvatske i Vrhovni sud Republike Hrvatske.
-Vrhovni sud Republike Hrvatske je najviši sud u državi. Zasjedanja suda su otvorena za javnost i presude se donose javno, osim u pitanjima privatnosti optuženih. Suci se imenuju na razdoblje od osam godina.
-Državno sudbeno vijeće u skladu s ustavom i zakonom imenuje, razrješuje i odlučuje o stegovnoj odgovornosti sudaca. Ima jedanaest članova iz redova istaknutih sudaca, odvjetnika i sveučilišnih profesora pravnih znanosti, s tim da većina članova Državnog sudbenog vijeća mora biti iz redova sudaca. Predsjednici sudova ne mogu biti birani za njegove članove.
-Državno odvjetništvo Republike Hrvatske je samostalno i neovisno pravosudno tijelo ovlašteno i dužno postupati protiv počinitelja kaznenih i drugih kažnjivih dijela, poduzimati pravne radnje radi zaštite imovine Republike Hrvatske, te podnositi pravna sredstva za zaštitu Ustava i zakona. To tijelo, dakle, nije sudbena vlast i pred sudovima ima status stranke. Na čelu državnog odvjetništva nalazi se Glavni državni odvjetnik
Dio iz glave, dio C/P wiki, mogu potvrditi da je točno a mnogo je brže ovako nego da
pišem sam sve. Drži se pravne terminologije i miran si, kratko i precizno.
Moze jos jedno pitanje.Kada je doslo do ujedinjenja D SHS sa kraljevinom srbijom i crnom gorom?
Moze jos jedno pitanje.Kada je doslo do ujedinjenja D SHS sa kraljevinom srbijom i crnom gorom?
Jel imaš ti možda knjigu iz povijesti?
Jos samo jedno pitanje.na karti pronađi D SHS (to je slovenija hrvatska i srbija) K SHS (to je srbija ja mislim) i trojni savez sta je to?to je neka drzava ili?
Kad neznaš zovi WIKI!
Ovo vrijeme koje si iskoristio za otvaranje ove teme,i za pisanje postova mogao si iskoristit da googlaš malo.Da se obrazuješ,a ne da dobiješ sve na pladnju.I da,iskreno se nadam da će te pitat nešto drugo s obzirom da si toliko lijen da nemožeš par lekcija naučit.
Jos samo jedno pitanje.na karti pronađi D SHS (to je slovenija hrvatska i srbija) K SHS (to je srbija ja mislim) i trojni savez sta je to?to je neka drzava ili?
Zar je toliko teško upisati traženi pojam u Google?