Pozdrav svima!
Pošto ću sada krenuti u srednju školu, moji roditelji su mi odlučili kupiti novo računalo, a ja ću i sam novčano pridonjeti.
Trebam računalo za igru i multimediju (stalno snimam filmove), a pošto je za igru, znači da će s lakoćom obavljati i druge poslove.
Već imam dva monitora (2x Acer AL712, 1280x1024x75), zvučnike, tipkovnicu i miš. Dakle, treba mi samo "kanta" sa komponentama. Hoću modernu platformu koju mogu dalje sa lakoćom mijenjati...
Moji buđet je: 6.000 kuna.
Zamolio bih vas da prođemo komponentu, po komponetu (procesor, grafička, RAM i matična ploča) i da kada završimo određenu komponentu, da se više o njoj ne priča...
Procesor: Za procesor sam odabrao AMD Phenom II X4 940, 3,00 GHz . Odabrao sam ga zato jer ima četiri jezgre (što više to bolje), čija svaka radi na 3 GHz, i zato jer je samo 400kn skuplji od Intelovog dvojezgrenog procesora na 3 GHz, a i zato jer Intel nema tako brze četverojezgrne procesore za istu cijenu. Cijena je bila jedna od presudnih faktora... Jedino me zanima, je li sve tako bajno kako si ja mislim ili ipak postoji kvaka u vezi sa tom jeftinoćom kod AMD i skupoćom kod Intela. Čuo sam da se kod AMD primjenjuje potpuno drugačija tehnika dobivanja, nego kod Intela. Molio bih vas da mi pojasnite...
Unaprijed svima hvala na savjetima i pažljivosti, te strpljivosti.