Oprez kod odluke: komponnte ili gotovi komp

poruka: 8
|
čitano: 756
|
moderatori: DrNasty, F1-IVO, scorpion667, Danny_HR, pirat
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
5 mjeseci
neaktivan
Oprez kod odluke: komponete ili gotovi komp

Pozdrav svima i najlijepše želje povodom blagdana

Otvorio sam ovu temu jer želim manje upućenim korisnicima računala skrenuti pažnju na neke sitnice.

Naime, ako na ovom forumu postavite pitanje da li da kupite gotovu konfu ili da kupite po komponentama, u 99% slučajeva će vas uputiti na komponente. Prije no što otiđete u trgovinu - razmislite o mojem primjeru:

Prije 6 mjeseci sam kupio komponente u Protisu. Sastavio konfu, i pola godine uživao u računalu. Prije neki dan mi se monitor nije palio nakon paljenja računala. Pretpostavio sam da je riječ ili o monitoru ili grafičkoj ili pci express x16 port. Monitor sam spojio na frendov komp - sve u redu, grafičku sam stavio na frendov komp - sve je radilo. Zaključak je bio da je otišla matična, tj port za grafu. Da budemo sigurni - spojili smo i frendovu grafu na moju matičnu. Naravno nije radila. Heureka - dijagnostika uspješno obavljena.

ALI tu počinju problemi. Nakon što je frend vratio svoju grafu - ona nije proradila (daljnom dijagnostikom smo shvatili da je moja ploča "skurila" frendovu grafu.) Srećom frend je legenda pa smo kompenzirali pivama.

Spakirao sam sve što sam imao od ploče i poslao Protisu. Javili su mi da sam zaboravio onu back pločicu. Eh sada - nakon što sam izvadio ploču i tumbao kućište po stanu - pločica se negdje zagubila, a Protis mi ne želi uvažiti garanciju bez toga.

Jedino za čime sada žalim jest što nisam u Linksu kupio složenu konfu jer bih sada rekao "evo dečki - bavite se!".

+ postoje ljudi čiji frendovi nisu računalni entuzijasti pa nemaju gdje ni isprobavati komponente

PS: nažalost prekasno sam saznao da ADM slaže konfe od odabranih komponenti i na složeno računalo daje garanciju.

Svima koji sada kupujete računalo ili komponnte uzmite i ovo u obzir.

Hvala

2 godine
Re: Oprez kod odluke: komponete ili gotovi komp

Ko je reko da kod složene konfe ti nebre riknuti matična? Ovo je pre smiješno , ako ti rikne rikne ti bilo di,ili na složenoj komp ili na onoj koju si sam slago. Nemogu vjerovati, a to što si izgubio je tvoj problem,i sam znaš da su likovi koji ti garanciju "uvažavaju" jako pažljivi na to dali je sve na broju i ostalo...{#}

Zagorje u srcu
Poruka je uređivana zadnji put uto 27.12.2011 14:28 (crni pauk).
3 godine

- plehnati poklopac i svi ostali dodatci, ambalaža.. nemaju nikakve veze s pravom na reklamaciju i otklanjanje kvara (zamjene MBO). Protis te u ovom slučaju odbio jer je jači, ne zato jer ima pravo. U slučaju kad ne predaš sve što se dobija uz MBO, praksa je da se ti isti dodatci zadrže kod zamjene, tj iz nove kutije izvade MBO i daju ti samo ono što su zaprimili.

- komplet ili komponente su stvar izbora svakog korisnika, pošto je ovo IT foum za očekivati je da više korisnika ima mogućnosti i znanja oko takvih problema (npr da ne moraju tražiti frenda za komponente) istovremeno kroz više godina kupovanja robe po trgovinama nema šanse da ti trgovac odbije reklamaciju s ovim objašnjenjem, pa čak i kad bi formalno mogao jer si mušterija...

- reklamiraj nispravnu MBO i traži zamjenu s novom garancijom (od datuma zamjene), budi uporan i žali se (knjigu žalbi itd.) jer imaš pravo na to. Priče npr o ambalaži su samo priče, zakon je pak na tvojoj strani.

Ako su željeli odbiti garanciju trebai su reči da si ti izazvao kvar nestručnim rukovanjem kao i fizičko oštećenje, ali i tad bi imao pravo (jer oni to ne mogu dokazati) barem na žalbu.

- btw, ako ti frend ima garanciju za pregorenu VGA, vrlo vjerojatno će dobiti novu što pokazuje da i kad je korisnik sam kriv zapravo nije važno jer je nedokazivo. Ovisi samo o tomu dali trgovac želi ili ne želi to napraviti.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
2 godine

Pouka cijele priče,ne kupuj u Protis-u i informiraj se o svojim pravima. Ovo ti kaže jedan pravnik. {#}

Ako sam ti pomogao stisni HVALA.
Poruka je uređivana zadnji put uto 27.12.2011 14:52 (DwightSchrute).
14 mjeseci

Da se nadovežem na ovu temu,

Imam i ja grafu staru 1.5(gara je 2g) kupljena u ADM, nedvno mi crkla ,ali nemam nikakav bundle znači ništa osim gole grafe.

Znači mogu je reklamirati i trebali bi mi je zamjeniti??

Nino
5 mjeseci
neaktivan

Za sve one koji nisu shvatili poantu ovog posta:

ako nemate gdje istestirati komponente, ako vam se neda istraživati zašto komp ne radi - možda (!!!) je jednostavnije kupiti gotovu konfu i u slučaju kvara cijelu odnjeti pa neka se ovlašteni servis bavi dijagnostikom i popravkom.

3 godine
Re: Oprez kod odluke: komponnte ili gotovi komp
Debian User kaže...

Za sve one koji nisu shvatili poantu ovog posta:

ako nemate gdje istestirati komponente, ako vam se neda istraživati zašto komp ne radi - možda (!!!) je jednostavnije kupiti gotovu konfu i u slučaju kvara cijelu odnjeti pa neka se ovlašteni servis bavi dijagnostikom i popravkom.

Caka ti je u tome što ti na gotovo konfiguraciju dobijaš samo godinu ili dvije garanciju a na neke komponente se ima čak i do 5 godina ovisno :)

So say We All
Poruka je uređivana zadnji put uto 27.12.2011 15:50 (skyreeper).
2 godine

A da si im donio cijeli komp rekli bi ti da fali kabel od napajanja! {#}

Čuj, to je samo njihov nedostatak volje i sposobnost da se izvuku od posla koji moraju obaviti.

Što se tiče gotovih konfiguracija ili kupovanja komponenti, savjet je uvijek slaganje konfiguracije prema svojim potrebama jer je isplativije.

A na tebi je da sam slažeš ili da npr. u ADM-u odabereš komponente (koje sam želiš ili prema savjetu sa foruma) i onda ti oni slože komp i dobiješ i njihovu garanciju na cijelu konfiguraciju i imaš garanciju na svaku komponentu zasebno!

Svi ljudi imaju svoju cijenu, samo postoje oni koji nemaju vrijednost!
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice