Pokretanje tvrtke za izradu PC-a (hlađ,kuć,sklap)

poruka: 412
|
čitano: 20.601
|
moderatori: naxeem, F1-IVO, Danny_HR, Lazarus Long
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
18 mjeseci
Pokretanje tvrtke-hlađenje,kučišta i konfe

Iz naslova možda baš i nije najjasnije,ali ja i kolega bismo željeli otvoriti tvrtku koja bi se bavila proizvodnjom sistema za vodeno hlađenje,proizvodnjom kučišta te sklapanjem konfiguracija sa high-end zračnim/vodenim hlađenjem.

Za koji tjedan će biti gotov prototip našeg prvog vodenog bloka (design by me) te ukoliko se pokaže da ima zadovoljavajuće performanse (cilj je barem 10 stupnjeva manje od najboljih zračnih coolera) ponudit ćemo na tržištu proizvode sa cijenam koje će biti 30-40 % niže od konkurencije,dok će kvaliteta biti ista ili čak viša (ovisi o tipu proizvoda).

E,sad, ono što mi predstavlja nepoznanicu jest otvaranje firme-znači čista papirologija pa me zanima procedura od nekog tko je tako nešto prošao te cijene tog otvaranja/registracije.

Proizvodnja će za početak biti u potpunosti outsource-ana jer drugačije ne možemo početi,samo je potrebno otvoriti firmu i brandirati proizvod te ga plasirati na tržište.

Hvala na čitanju i odgovorima.

Neznanje nije opravdanje za glupost.
19 mjeseci
neaktivan

Ovdje ti može svatko drugačije reći o otvaranju firme. Moj prijedlog ti je da odeš i raspitaš se u svome gradu (pretpostavljam ZG) o tome, ili ako imaš prijatelja koji je u tom poslu pa ga pitaj - oni će ti dati najtočnije informacije.

Ako imaš početni kapital otvori d.o.o. (20.000,00 kuna početnog kapitala). Ako nemaš moj prijedlog je obrt (jeftiniji je, a i nisi u tom sustavu pdv-a do nekih 80.000,00 kuna godišnje zarade). Vidiš, ovo isto možda nije točno, jer se ne sjećam točno. Najbolje bi bilo pitati nekoga tko se bavi time pa ga možeš pitati bilo što.

Nema potpisa :P
4 godine

Definitivno podržavam!!! {#}

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
5 godina
Re: Pokretanje tvrtke-hlađenje,kučišta i konfe
rooswelt1991 kaže...

Definitivno podržavam!!! {#}

Svaku proizvodnju treba podržati, ali sumnjam da tu ima nekog kruha. {#}

5 godina

Dok se danas obrti zatvaraju na sve strane jer posla nema i nema, ti imaš potencijala otvorit vlastiti obrt? Svaka čast, u ova vremena jako hrabar potez! {#}

4 godine

Svaka čast! Tako treba, tako nešto bi nam baš trebalo tu u Hrvatskoj. Možda uspijete konkurirati i velikim igračima, samo naprijed  {#}

Ja pomognem, ti stisneš hvala.
5 godina
kikicacool kaže...

Svaka čast! Tako treba, tako nešto bi nam baš trebalo tu u Hrvatskoj. Možda uspijete konkurirati i velikim igračima, samo naprijed {#}

Budi siguran da će se kad tad javiti oni s komentarom "ima na DXu, Ebayu za 50% manje novaca..." {#}

3 godine

Za otvaranje obrta te čeka puno papirologije i novaca. Za početak moraš na lječnički pregled koji košta oko 500kn... Kod nas ništa nije lako

Zašto jednostavno ne prodaješ preko oglasnika?

Lt.Lowenbrau prozvan cheaterom preko 9000 puta
4 godine

Ideja je dobra. U BiH, točnije u Širokom Brijegu bi trebala uskoro početi sa radom tvornica za proizvodnju kućišta te napajanja i testiranja istih.

Ukoliko si čovjek koji ima ozbiljne ideje i prijedloge za poslovanje, vjerujem da biste mogli naći zajednički jezik. Ako želiš mogu te povezati sa

direktorom te tvornice direktno. Ili možeš sam stupiti u kontakt sa njima Link

4 godine
marko227 kaže...

Ideja je dobra. U BiH, točnije u Širokom Brijegu bi trebala uskoro početi sa radom tvornica za proizvodnju kućišta te napajanja i testiranja istih.

Ukoliko si čovjek koji ima ozbiljne ideje i prijedloge za poslovanje, vjerujem da biste mogli naći zajednički jezik. Ako želiš mogu te povezati sa

direktorom te tvornice direktno. Ili možeš sam stupiti u kontakt sa njima Link

DA, ovo ti je odlična ideja, ako čovjek več pravi kučišta, mogao bi mu davati neke modele samo njemu, sa poesbnim dizajnom koji bi bio podređen njihovim vodenim sustavima.

Ovo ti je odlična ideja, samo problem je što je u drugoj državi, zahebancija sa carinom špediterima isl...

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
2 godine

Moju moralnu podršku imaš, samo nemoj tražiti onu drugu {#}

Šala mala, sretno :)

Ofc.
4 godine
rooswelt1991 kaže...

Ovo ti je odlična ideja, samo problem je što je u drugoj državi, zahebancija sa carinom špediterima isl...

Ne mora nužno biti zapreka. Mogu se dogovoriti da ovaj bude njihov zaposlenik i uz radnu vizu sve su pravne zavrzlame riješene.

S tim da on može napraviti neki ugovor sa kojim bi štitio i naplaćivao svoje ideje za hlađenja.

4 godine

MA ima tu puno problema sa svime, ako budeš trebao kakvu pomoć ili savjet samo javi, nema problema {#}

Pomoću, nije nikakav problem, ni prvi ni zadnji put {#}

3 godine

Imam svoju firmu pa prvo pitanje koje imam za tebe je: da li si u tu cijenu koja je 30-40% jeftinija od konkurencije uračunao sva davanja državi? Sva pitanja koja imaš uz otvaranje možeš dobiti na servisu hitro.hr (ali oni ti neće dati relevantnu informaciju koliko će te država guliti)

4 godine
Ja vec imam dizajnirano savrseno kuciste, ali ne zelim drugima omoguciti da ga kupe, vec cu ga (kada ga konacno realiziram) zadrzati samo za sebe se.
18 mjeseci

Ok,sad da odgovorim na pitanja.

Proučio sam ono obrt/d.o.o. i najviše mi se isplati d.o.o. -ako bih išao na obrt,imao bih velika davanja koja ne bih u početku mogao snositi,a i izgubio bih studentska prava dok moja firma može mene i kolegu zaposliti preko student-servisa i sve ostaje kako je i bilo.

Znači znam postupak osnivanja,ali me zanimaju neke "cake",nešto što mi može još smanjitit troškove osnivanja ili uštediti vrijeme.

Neki su pitali kako mi se isplati,stvar je ovakva-ono što vidite na tržištu je preskupo,svi živi deru na glupim maržama. Previše je ekonomista u industriji,a premalo pravih entuzijasta. Baš zbog tog idema na veće troškove proizvodnje,veću kvalitetu te nižu cijenu(nauštrb zarade).

Dati ću vam primjer-ultra tower u klasi Cosmos-a 2,od aluminija i umjesto krhke platike stavljen plexi,dizajn jedno 5* bolji,mogućnosti i feature-i na vrhuncu,kejs koji nije moguće modati jer je savršen,bez mane,bez potrebe za mijenjanjem.

Cijena kozmija-3-3,5 soma kn,cijena mog kejsa-2-2,5 soma kn.

Idem na to da požderem konkurenciju. Ista stvar sa vodenim-tko ne bi htio cijeli sistem za manje od 2000 kn?

Što se tiče ovog sa proizvodnjom u Bosni-ne dolazi u obzir,ja to ne mogu nadgledati,a nemam garanciju da mi netko neće zdipiti dizajn i šutnuti me iz firme. A i ako oni proizvode,oni diktiraju cijenu što ne dolazi u obzir.

Ovaj moj blok se neće raditi na istom mjestu,rade dvije firme koje niti ne znaju što točno rade-sva određeni dio. Jbg,nemam još para za patent a ne žalim vidjeti svoje blokove kako se prodaju po oglasnicima jer je netko iskoristio priliku i ukrao moju ideju.

5 godina
Pranja kaže...

Idem na to da požderem konkurenciju. Ista stvar sa vodenim-tko ne bi htio cijeli sistem za manje od 2000 kn?

Bez ljutnje, ali jeste li smislili kakvo "istraživanje tržišta"?

Koliko vodenih i custom kućišta možeš prodati u RH?

Imaš i nešto "hladnog pogona" firme, malo se posavjetuj s računovođom.

18 mjeseci

Prototip će mi i služiti za to "istraživanje" i privlačenje mogućih investitora.

HR mi nije primarno tržište,ali će mi niske cijene služiti kao odskočna daska za danji plasman proizvoda na druga tržišta.

Objasni mi kako može postojati hladni pogon ako je proizvodnja outsource-ana i po narudžbi? Pa neću ja to štancati kao u serijali.

5 godina
Pranja kaže...

Prototip će mi i služiti za to "istraživanje" i privlačenje mogućih investitora.

HR mi nije primarno tržište,ali će mi niske cijene služiti kao odskočna daska za danji plasman proizvoda na druga tržišta.

Objasni mi kako može postojati hladni pogon ako je proizvodnja outsource-ana i po narudžbi? Pa neću ja to štancati kao u serijali.

Onda je upitno ima li smisla kreirati firmu za to.

Uz cijenu od 2000 kn, ako imaš 20% zarade, treba ti pedeset prodanih samo za pokriće otvaranja firme.

Kreiraj par komada / modela i probaj, no upitno je što ćeš s investitorima i širenjem na strana tržišta.

18 mjeseci

Zato i krećem najprije sa vodenim jer su troškovi mizerni,kasnije slijede kejsovi,pa onda i gotove konfe (kao npr. Origin PC).

5 godina
Pranja kaže...

Zato i krećem najprije sa vodenim jer su troškovi mizerni,kasnije slijede kejsovi,pa onda i gotove konfe (kao npr. Origin PC).

OK. Samo pripazite na realne troškove i načine financiranja.

Bitno je shvatiti da je naše tržište jako malo i da imaš jako puno troškova koje ne vidiš u startu.

18 mjeseci

Ne brini se,sanaći ćemo se mi. Možda dobijemo i neka sredstva iz fondova pa nam to olakša stvari.

A ako i ne bude ništa od firme,prodat ću svoje ideje nekoj firmi,tko zna,možda me i zaposle.

3 godine

Preporučam izradu poslovnog plana. Ovih 20000kn netreba inače računati kao trošak za osnivanje firme jer on to zapravo i nije, to su novci koji ostaju na računu firme i možeš sa njima raspolagati odmah čim dobiješ riješenje o registraciji sa trgovačkog suda. I vrlo će ti se brzo istopiti vjeruj mi. Vidim da si pitao kakav je to hladni pogon ako je proizvodnja vani. Troškovi svejedno postoje: knjigovođa, najam poslovnog prostora (čak i ako imaš svoj privat, moraš ga iznajmiti svom d.o.o.), telefon, internet....

Poruka je uređivana zadnji put uto 17.4.2012 23:41 (dastefan).
5 godina

Mislim da u ovom biznisu bez velkog ulaganja u startu nema nekog kruha.

Mislim da je tu najveci problem marketing i samo probijanje na trziste.

Dobar vodeni cooler nije problem napravit, ne znam na primjer zakaj jos nitko nije probao stavit maleni peltier na kiler hladnjaka... (usput evo ti ideje)

Nema ti bolje nego da upitas poznanika koji je pokrenul nekaj slicno kaj se proizvodnje tice.

Onaj koji je prosao kroz to ce ti uzivo najbolje objasnit.

Naravno ako imas koga takvog...

Truth in engineering.
Poruka je uređivana zadnji put uto 17.4.2012 23:41 (Batista).
2 godine

A da za početak počnete na crno prodavati?

Država svaki posao uništi, a uostalom zašto davati državi lovu? Jel ta država dala tebi šta? Nije, zašto bi onda i ti njoj. Jedino ako planirate izvoziti veće količine onda bi trebalo nešto imati prijavljeno, ali za HR tržište ja bi to prodavao preko oglasa i sl.

18 mjeseci

Veliko ulaganje bi bilo poželjno,ali nije potrebno. ;)

Naravno,da imam recimo pola milje,mogao bih imati svoju proizvodnju i prve zaposlene. Konkretno,trebaju mi cnc strojevi,operateri i materijal.

Na marketing ne računam,niti ću u njega ulagati u početku.

@indy500:

Na crnjaka ne bih,jer ne smijem onda stvljati logo od firme,a ako ga ne stavim-eto besplatne stvari za kopirati.

Poruka je uređivana zadnji put uto 17.4.2012 23:45 (Pranja).
3 godine

:) sori kaj te moram razočarati ali ti nikakav logo neće pomoći od mogućeg kopiranja

18 mjeseci
dastefan kaže...

:) sori kaj te moram razočarati ali ti nikakav logo neće pomoći od mogućeg kopiranja

Ali patent hoće. {#}

3 godine

To hoće. Ja bi da sam na Vašem mjestu prvo patentirao, napravio prototip i probao ga prodat, zaradu uložio pa napravio dva itd... pa tek onda kada vidim da prodaja ide otvorio d.o.o. i pokrenuo proizvodnju. Nemojte žuriti s tim jer vas može uništiti u startu.

18 mjeseci

Ma sve 5. Najprije se prototip mora iskazati na testiranjima pa ćemo tek onda u proizvodnju.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice