Pozdrav svima!
U lipnju ove godine sam kupio novu konfiguraciju u ADM-u. Oni su je složili, dali garanciju i rekli mi da je sav hardver (koji sam ja odabrao) međusobno kompatibilan. Računalo sam naručio bez operativnog sustava.
Ja sam na računalo instalirao Microsoft Windows 7 RC 64bit (prije sam se informirao na BOL Forumu) i sve je radilo gotovo svršeno. Sve sam igre i programe pokretao bez problema, sve do jednog dana.
Tog dana se računalo, odjedanput, počelo vrlo čudno ponašati. Samo od sebe se znalo restartati prilikom igranja igre ili čak surfanja internetom. Kada se ponovno pokušalo pokrenuti u BIOS-u bi mi pisalo da je došlo do nekakvog ozbiljnog problema i da su Windowsi morali restartati računalo kako bi ga zaštitili od posljedica, te su mi ponudili par načina kako pokrenuti Windowse (Safe mode, Safe mode with Internet ili Sart Windows normally). Ponekad se računalo ne bi nakon samostalnog restarta uspjelo podići do BIOS-a već bi ostalo na fullscreen logu od matične ploče (znate kako kod nekih računala pilikom pokretanja se pokazuje logo procesora ili matične ploče) i ne bi se ništa dalje događalo, a ponekad ne bi računalo stiglo niti do tuda, već bi na monitoru bila samo crna slika.
Kada se takvo nešto dogodi (bez ikakvih reakcija računala) sam bih pritisnuo restrat gumb na kućištu, te bi se računalo opet resetiralo (sada mojom voljom), ali isto ne bi stiglo do desktopa.
Mislio sam da je stvar u Windowsima 7 koji ipak nisu finalna verzija i za njih nema podrške itd., te sam formatiro disk i instalirao Windowse XP Pro SP2.
Nakon instalacije, sam odmah instalirao i SP3 te sve drivere koje sam dobio na CD-ima od računala (matična ploča, grafička kartica) te sam instalirao i sve drivere od svih ostalih stvarćica koje koristim (WLAN USB adapter, Web kamera, Logitech gamepad, driveri za miš i tipkovnicu). Upadteo sam Windowse, instalirao najnoviji IE, WMP itd. I sve se činilo u redu, ali isti problemi su ostali.
Uz sve ostale probleme koje sam već prije naveo, sada mi je prilikom pokretanja Windowsa, odnosno dolaska na desktop, dolazila poruka kakva se često viđa kada prisilno gasite program koji "not responding" sa mogućnošću slanja error reporta Microsoftu. Takav oblik poruke sam dobivao od Windowsa koji su mi govorili da se dogodio Blue Screen error i da pošaljem Microsoftu. Ja sam naravno poslao error report, ali nakon toga (začudo) mi se nije zapravo pojavio Blue Screen Error nego sam mogao nastaviti normalno koristiti Windowse kao i prije, ali su me (nakon poslanog error reporta) upitili na neku njihovu web stranicu na kojoj su mi objašnjavali kako je došlo do tog errora i koji su mogući uzroci, a jedan od uzrkoa je i taj da sam instalirao novi hardver, što nije istina, jer nisam otvarao kućište uopće. Da jesam izgubio bih granciju od ADM-a.
Nadalje, Windowsi su se i dalje nastavili rušiti tijekom surfanja i igranja igrica, ali je sada se sve češće uopće nisu mogi podignuti. Računalo je bjesomučno zujalo (kako inače samo kratko zuji nakon što ga upalite) i niakako se nije uspjelo pokrenuti. Problem bih riješio tako što bih računalo sam ugasio držeći dugo glavnu tipku za paljenje računala, te ga ne paleći daljnjih 15 minuta. Onda bi se noramlno pokrenulo, ali bi se ubrzo ponovno srušilo.
Prilikom igranja igre Need for Speed Carbon (orginal) računalo se totalno zamrznulo i ekran bi pocrnio, te bi nakon nekog vremena ponovno igra krenula, pa bi se opet sve zacrnilo, a Catalaysti (ne znam jesam li dobro napisao) bi mi rekli da se grafička kartica nije napravila zadatke koje joj je sustav naredio, te je zbog toga sustav resetirao grafičku karticu.
Nakon toga sam zatražio pomoć na Forumu i razgovarao sam sa kizom2703 uz čiju sam pomoć updateo drivere grafičke kartice (hvala!) ali to nije ništa pomoglo.
Na kraju sam računalo odnjeo na servis u ADM gdje se zadržalo 1 i pol dana. Oni su čuli istu ovakvu verziju priče, te su mi rekli da je vjerovatno stvar u hardveru pošto sam reinstalirao Windowse.
U ADM-u su resetirali RAM i izvodili benchmarkove (oprostite ako je krivo napisano), te su i rekli da sam se igrao sa RAM-om i naplatili 123 kune popravak. Još sam ih pitao smijem li instalirati sedmicu i odgovorili su mi potvrdno, a to sam i učinio.
Na sedmici su se opet počele događati iste stvari (samo još gore), pa sam ponovno otišao na XP (jučer) i sve lijepo instalirao (drivere, sve!!!) i sve se opet događa.
U BIOS-u nisam uopće bio!!!
Kada se sve opet počelo događati krenuo sam osluškivati (koliko god se to može kroz one rupe u kućištu na bočnoj strani) i otkrio, da u onom bjesomučnom zujanju prilikom neuspijlog pokretanja najviše pridonosi ventilator grafičke kartice, što znači da ona ima problema. Usto, koliko sam vidio, na kraju grafičke kartice svjetluca crvena lampica svaki put kada se računalo pokušava (neuspijelo) podići.
Iskreno, ne znam je li ta lampica od grafičke, ali je stvar u grafičkoj sigurno.
Još kada je računalo prvi puta bilo na servisu, zatražio sam da provijere zagrijavanje komponenti i da li svaka ima dovoljno jako i ne djeljivo napajnje (da primjerice grafička ne dijeli istu žicu napjanja sa procesorom).
Što da učinim??? U čemu je problem??? Sutra ponovno zovem u ADM, jer izgleda (po meni) da nisu ništa popravili.
Pitajte, ako vam nešto nije jasno!!!
Unaprijed svima hvala!!!