2x WD caviar blue 320gb vs 1 WD caviar black 640gb

poruka: 7
|
čitano: 1.575
|
moderatori: DrNasty, F1-IVO, scorpion667, Danny_HR, pirat
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
3 godine

Pozdrav!

Imam konfiguraciju iz moj pc tj. HDD: WD Caviar Blue 320gb.

On mi je pomalo spor i nemam dosta mjesta pa me zanima jel brzi jedan WD Caviar Black 640gb ili dva WD Caviar Blue 320gb spojena u RAID 0.

I da zanima me sta mi je bolje za buducnost da imam 3x Blue 320gb ili 2x Black 640gb + Blue 320gb

Hvala

3 godine
RE: 2x WD caviar blue 320gb vs 1 WD caviar black 6

-ovisi što radiš, koje su ostale komponente (MBO-chipset) i potrebe.

Pošto je u RAIDu nešto veći rizik od gubljenja podataka, dodatno to je već korišten disk koji nemora biti identičan novom jer se mijenja proizvodnja...

Ali dva su uvijek dva. (-bolje nego jedan), jer nemoraju biti u RAIDu, ali ipak se osjeti prednost uz preduvijet da si dobro rasporedio OS i podatke, tj tako da su sistemske stvari na jednom disku, a podatci na drugom (ponekad i brže od RAIDa).

RAID daje cca 80% veći transfer u odnosu na jedan disk, ali samo ako je kvalitetan kontroler i dovoljno jak CPU, jer onboard rješenja su soft verzije. ako je konfiguracija dovoljno jaka, osjeti se ubrzanje kod većih fileova, u normalnom radu se ne primjećuje nikakva razlka.

Još samo sitnica, veći broj diskova, traži odgovarajući broj priključaka i proizvodi više buke/topline.. -to je čisto fizička mana većeg broja diskova, ali realno zanemarivo.

Također, svaki problem (ne s HDDom, nego recimo MBO) je problematičniji jer nemožeš do podataka osim s takvim kontrolerom, kao i LiveCD....

Cjenom je isplatljivije jedan HDD od 1TB nego navedena kombinacija, rizici su relativna stvar (kao i šansa na lotu..)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put ned 14.3.2010 21:14 (ihush).
3 godine
ihush kaže...

-ovisi što radiš, koje su ostale komponente (MBO-chipset) i potrebe.

Pošto je u RAIDu nešto veći rizik od gubljenja podataka, dodatno to je već korišten disk koji nemora biti identičan novom jer se mijenja proizvodnja...

Ali dva su uvijek dva. (-bolje nego jedan), jer nemoraju biti u RAIDu, ali ipak se osjeti prednost uz preduvijet da si dobro rasporedio OS i podatke, tj tako da su sistemske stvari na jednom disku, a podatci na drugom (ponekad i brže od RAIDa).

RAID daje cca 80% veći transfer u odnosu na jedan disk, ali samo ako je kvalitetan kontroler i dovoljno jak CPU, jer onboard rješenja su soft verzije. ako je konfiguracija dovoljno jaka, osjeti se ubrzanje kod većih fileova, u normalnom radu se ne primjećuje nikakva razlka.

Još samo sitnica, veći broj diskova, traži odgovarajući broj priključaka i proizvodi više buke/topline.. -to je čisto fizička mana većeg broja diskova, ali realno zanemarivo.

Također, svaki problem (ne s HDDom, nego recimo MBO) je problematičniji jer nemožeš do podataka osim s takvim kontrolerom, kao i LiveCD....

Cjenom je isplatljivije jedan HDD od 1TB nego navedena kombinacija, rizici su relativna stvar (kao i šansa na lotu..)

Ako se ne varam ti mi preporucujes da uzmem black i da na njemu drzim filmove, igre i ostale podatke a na na blue win i instalirane programe?

Guess again, freakshow. I'm coming back to town, and the last thing that's gonna go through your mind before you die... is my size- 13 boot!
3 godine
ShadoW kaže...
.

Ako se ne varam ti mi preporucujes da uzmem black i da na njemu drzim filmove, igre i ostale podatke a na na blue win i instalirane programe?

-ne tako konkretno.

Samo 'za-i-protiv' argumente, koji se razlikuju od potreba korisnika...

-jer sad tek navodiš opis rada.. -igre, filmvi.. itd., dakle kućni PC za zabavu.

Tad ti rizik s RAIDom nije (pre)veliki problem, a recimo učitavanje CoD-a je dvostruko brže. (- prednost RAIDa).

Trebaš ocijeniti koliko dugo će ti takvo računalo biti bez izmjena (ili kvarova..) jer kod pojedinačnih diskova imaš fleksibilnost, kod RAIDa uvijek ovisiš o kontroleru.

Također, kućište, napajanje itd. određuje koliko diskova možeš staviti, pa je ponekad čak nemoguće staviti dva HDDa (kao za HTPC ako je takvo kućište i napajanje...).

Ne želim savjetovati koju marku/model... jer onda to pređe u navijanje fanova.

Svi su dovoljno dobri. Dok su SSD ili Raptori (Cheetah) klasa za sebe.

Sama cijena-veličina itd.. ovisi trenutno od ponude, obično je 500GB isplatljiviji od 320GB (slična cijena), 640 ili 1TB... recimo oko 650kn=1TB  (ADM?) Namigiva

Jedino što se tiče brzine, WD-Green je sporiji, ali zato i tiši (možda i trajniji..?!) u RAIDu možda idealan(?).

-tu kombinaciju nisam probao ali mi je vrlo logična.

3 godine

Maticna je Gigabyte EX58-UD3R... sad, ne znam kakav ona kontroler ima. Jel kontroler na X58 ili ICH10R (nisam siguran koje je northbirdge a koje southbridge) ili negdje dalje?

Zanima me da znam gdje da trazim kakav je sata kontroler da trazim na chipsetu ili tocno po toj ploci.

EDIT: Racunalo cu najvise koristit za igre, filmove (konvertiranje filmova)...

Hvala!

Guess again, freakshow. I'm coming back to town, and the last thing that's gonna go through your mind before you die... is my size- 13 boot!
Poruka je uređivana zadnji put ned 14.3.2010 22:05 (ShadoW).
3 godine

-s pogledom na konfiguraciju, RAID je trebao biti već u startu planiran, jer ima sve preduvjete (a disk je najuže grlo takvog PCa)

Čak je malo nejasno da imaš ''samo'' 320GB...

- GoForIt..

kontroler je ICH10R (trebao bi biti i dodatni, GB3xx...).

Zna biti problema kod bootanja s DVDa ako je SATA model, možeš ga prebaciti na dodatni kontroler i postaviti kao IDE....

Podrazumijeva se nova instalacija jer aktiviranjem RAID polja gubiš sve podatke. Kreiraš particije...

Za svaki slučaj nabavi 'DOS-F6' drivere prije nego kreneš u to (mada ih sedmica vjerojatno ima).

Druga mogućnost, je ostaviti trenutni disk, i dodati jedan ili dva u RAIDu samo za podatke, na koje možeš reinstalirati programe/igre.

3 godine
neaktivan

Moja preporuka WD Caviar Black - WD6401AALS za sistem i igranje, a WD Caviar Green - WD10EARS za backup, podatke, filmove  ....

Poruka je uređivana zadnji put ned 14.3.2010 22:35 (oxygenn).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice