Eksterni disk

poruka: 2
|
čitano: 1.102
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
9 godina
neaktivan
offline
Kvar eksternog usb diska

Pozdrav!

 

Korsitim vanjski usb hard disk za pohranu podataka već neko vrijeme (godinu dana). U posljednje vrijeme podosta se usporio, neki fajlovi su postali nečitljivi, muzika i filmovi su počeli duže zastajkivati, a otvaranjem nekih foldera javljao se CRC error. Na posljetku se prilikom bootanja sustava pojavljivala poruka da je disk oštećen i da bi bilo dobro napraviti backup. Kako u Windowsima uopće više nisam mogao pristupiti disku, podigao sam live verziju linuxa i uspio spasiti podatke. Na kraju je disk postao potpuno neupotrebljiv.

 

Disk je Hitachi 500GB i izvadio sam ga iz laptopa starog 6 godina u kojem je uredno radio. Stavio sam ga u USB 3 eksterno kučište (http://www.wintech-products.de/wt_en_product_detail.php?anr=81470) i koristio samo za pohranu podataka (muzika, filmovi, torenti...).

 

Pitanje je sljedeće: Koji je najvjerovatniji uzrok kvara? Moje su pretpostavke:

 - nedostatak podrške SMART funkcije preko USB-a (bar tako pokazuje SeaTools)

 - korištenje Ubuntu-a (dual boot) i NTFS-a (?)

 - ili jednostavno starost diska

 

Trenutno sam u to kučište stavio novi hard i uredno radi, no želio bih izbjeći istu grešku (ukoliko je 1. ili 2. razlog kvara).

 
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
offline
Eksterni disk

Testiraj disk sa nekim alatom, pa vidi ako ti izlista puno errora ili bad sectora znati ćes da je u njemu greška. Imas u Hiren's-u par alata za to napraviti. 

♪♫♪♫♪♫ Princip je isti, sve su ostalo nijanse ♪♫♪♫♪♫
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice