SSD-škola izdvojena tema

poruka: 1.171
|
čitano: 72.630
|
moderatori: DrNasty, F1-IVO, scorpion667, Danny_HR, pirat, XXX-Man, Lazarus Long
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: [How to] Secure Erase SSD
2 godine
SSD-škola

Pozdrav,

U ovoj temi ću nastojati što više objasniti pojam SSD-a te njegove karakteristike, nadam se da će vam biti zanimljivo i korisno, pa krenimo.

Što je to SSD:

SSD(eng. Solid state drive), su uređaji, koji u odnosu na HDD u sebi ne sadrže mehaničke djelove koje za čitanje i pisanje podataka koriste ugrađene glave, nego posjeduju mikročipove postavljene na jednoj pločici sklopa (PCB).

Koje su prednosti SSD-a:

Prednosti SSD tehnologije su mnogobrojne. Samom implementacijom mikročipova dobivamo statičan disk tj. nikakvih pokretnih dijelova unutar njega, a samim time manju razinu buke, potrošnje, veće razine čitanja i pisanja te pristupno vrijeme(eng. access time). Primjer access time-a vidimo pri pokretanju programa i Windowsa.

Koji su nedostaci SSD-a:

Jedan od glavnih ako ne i najglavniji nedostatak jest CIJENA i jako mali kapaciteti tj. omjer uloženo/dobiveno.
Primjer jedan SSD od 700Kn kapaciteta 60GB će vas koštati koliko i 1TB HDD. Cijena po GB HDD jest 0,69Kn, dok kod SSD-a 8,00kn +/-.

Drugi glavni nedostatak je određeni broj ciklusa zapisivanja. On se kreće od:

• 3 000x za MLC(eng. multi level cell) za komercijalnu upotrebu, relativno jeftino
  • 1 000x za TLC(eng. triple level cell)za komercijalnu upotrebu 
  • 100 000x za SLC(eng. single level cell) za industrijsku upotrebu, vrlo skupo 

Ti brojevi znače da možete 3 000 ili 100 000x ovisno o čipu izbrisati/zapisati u potpunosti vaš SSD dok ćelija ne izgubi napon. Što je kapacitet veći, vaš SSD će trajati duže

Na primjer:

--MLC čip--

Posjedujete SSD od 40GB i zanima vas koliko će trajati. Recimo da prosjećan korisnik Vi u danu napravite ciklusa u brisanju/zapisivanju 40GB.

Proračun:
(za SLC uvrstite 100 000)

40 GB x 3 000 cycles / 40GB po danu / 365 dana = 8,2 godina

Također stariji SSD-ovi su imali problema sa degradacijom nakon nekog vremena korištenja, performanse su im pale. Razlog tome je što su SSD diskovi u početku konstantno prepisivali raspoložive blokove i samim time se više trošili. Kako bi se jedan blok prepisao potrebno je obrisati trenutne podatke te zatim zapisati one nove - dupli posao.

Zbog toga je uvedena funkcija TRIM koja održava vaš SSD, daje mu do znanja koji su blokovi slobodni i na kojima bi se koristila samo funkcija zapisa, a ne i brisanja. Samim time performanse su uvijek približno onakve kakve bi trebale biti, a i vijek trajanja je produljen.

MTBF se kreće oko 2 milijuna sati, vrijemo koje je predviđeno da SSD izdrži, a da ne bude kvarova.

No za čega su SSD-ovi namijenjeni:

Primarna namijena je bila za prijenosnike, zbog manje potrošnje i većih performansi.
Uzmite u obzir da HDD u laptopu se vrti na 5 400rpm dok u stolnim računalima 7 200rpm, ta razlika itekako utječe na brzinu.
No kako je vrijeme odmicalo, tehnologija napredovala shvatili smo da je naše stolno računalo sporo i to samo zbog jedne komponente, HDD-a koji nije dobivao pažnju u razvoju kao CPU, GPU itd. Zbog toga je HDD dobio naziv Bottleneck iliti usko grlo.

///Da zaokružimo dosad napisano///

Prednosti:

• Visoke brzine čitanja i pisanja 
  • Ne posjeduju mehaničke sklopove 
  • Tih rad i skoro pa nikakva temperatura 
  • Odličan kao OS disk 

Nedostaci:

• Maleni kapaciteti 
  • Visoka cijena 
  • S vremenom gubi na performansama 

Savjeti za produljenje života SSD-a i ubrzavanje

Isključite defregmentaciju, Windows Vista ju obavlja u Idle stanju, stanju mirovanja. Nemojte krivo shvatit, vi i dalje možete obavljati defregmentaciju samo ne želimo da ona bude automatska.

Napomena, ovaj dio je na eng. prijevod bi bio nejasan, jer su to stručni izrazi. Potrudite se malo i tražite po opcijama.

Upute:

Windows 7 and Vista Automatic Defrag:
1. Click Start
2. Click Control Panel
3. Select the Control Panel Home
4. Click System and Maintenance
5. Pod Administrative Tools section at the bottom, click Defragment your hard drive
6. You may need to grant permission to open the disk defragmenter
7. Click or unclick Run automatically (disable) depending if you want this feature enabled or disabled.
8. Click OK

Zatim isključite.

Drive indexing disabled. (useless for SSD anyway, because access times are so low).
Prefetch disabled.
Superfetch disabled
Defrag disabled.

Upute za ubrzavanje:

U Biosu pod opcijama za HDD, navedite da HDD/SSD(vrijedi za oba, samo sata konektor) radi u AHCI mode-u.
Ukoliko već imate instaliran OS tada je vrlo vjerovatno da dobijete BSOD(eng. Black/Blue Screen of Death), famozni plavi ekran, tada učinite slijedeće:

Upute:

1. Startup "Regedit"
2. Open HKEY_LOCAL_MACHINE / SYSTEM / CurrentControlset / Services
3. Open msahci
4. In the right field left click on "start" and go to Modify
5. In the value Data field enter "0" and click "ok"
6. exit "Regedit"
7. Reboot Rig and enter BIOS (typically hold "Delete" key while Booting)

U Biosu odaberite "Integrated Peripherals" i OnChip PATA/SATA Devices, promijenite SATA Mode iz IDE u AHCI.

Par preporuka SSD-a i informacija o kontrolerima!

ŽELIM SSD, ali da ne košta više od 700kn!

HMM,

Tada vam je potreban SSD koji će isključivo biti BOOT disk ili disk za pokretanje windovsa.

U tom cijenovnom rangu najbolje pariraju:

• INTEL 330........(60GB), ~ 600Kn 
  • OCZ Vertex 4....(64GB), ~ 600Kn
  • Samsung 830....(64GB), ~ 700Kn
  • Crucial M4........(64GB), ~ 600Kn
  • Kingston V300.(128GB), ~ 700Kn

Hmm, je li dovoljno 60GB za OS?

Da, dovoljno je OS Windows 7(64&32bit) zauzima 15GB, ostalo iskoristite po volji.

Samo mala napomena:

Nakon formatiranja HDD/SSD recimo od 40GB vi dobivate 37GB iskoristivih, jer windows ostalih 3GB koristi za Trim, tj. ostaci tipa smeće itd.

TOP PONUDE:

• SAMSUNG 840 Pro...(128-512GB), SATA 3, kontroler MDX (S4LN021X01-8030)
  • OCZ VECTOR..........(128-512GB), SATA 3, kontroler Indilinx Barefoot 3
  • OCZ VERTEX 4........(128-512GB), SATA 3, kontroler Marvell 88SS9174
  • INTEL 520..............(120-480GB), SATA 3, kontroler SF-2281

Napomena:

Matične ploče zasnovane na Intelovom čipsetu daju najbolje performanse, dok AMD i Marvell imaju slabije rezultate. Ukoliko ste vlasnik matične ploče sa Marvell-ovim kontrolerom, model(SE9123) možete očekivati pad performansi do 45%.

Nadam se da će vam gore napisano koristiti pri kupnji novog SSD-a

Komponente SSD-a Komponente SSD-a
Poruka je uređivana zadnji put pet 1.2.2013 23:51 (Wuk19).
2 godine
SSD-škola

lijepo..pohvale za trud.

5 godina
SSD-škola

zasto ovo nije stiky?

potpis :D
3 godine
neaktivan
Re: SSD-škola
Wuk19 kaže...

Hmm, je li dovoljno 40GB za OS?

Da, dovoljno je OS Windows 7 Ultimate 64bit zauzima 15GB, ostalo iskoristite po volji.

Ti znaš da Windows folder može prilično narasti vremenom? Uračunaj još pagefile i hiberfil koji su po defaultu na sistemskom disku i ispadne da je tih 40 GB premalo.

2 godine
protjeran
SSD-škola

Da li postoji kakav "diagnostic tool", s kojim bi mogao nabrzinu provjeriti ispravnost i očekivani vijek trajanja SSDa? (prilikom kupovine rabljenih preko oglasnika i sl.)

5 godina

planiram uzet taj vertex 3 od 120 gb i nadam se da ce sve biti ok dok ga pocnem koristit,da nece biti nekih padova performansii ili sl.ako sam dobro skuzil.

Heroes get remembered, but legends never dies.
5 godina
Mirko935 kaže...
Wuk19 kaže...

Hmm, je li dovoljno 40GB za OS?

Da, dovoljno je OS Windows 7 Ultimate 64bit zauzima 15GB, ostalo iskoristite po volji.

Ti znaš da Windows folder može prilično narasti vremenom? Uračunaj još pagefile i hiberfil koji su po defaultu na sistemskom disku i ispadne da je tih 40 GB premalo.

meni je windows folder porastao samo za veličinu update-a +/- par posto (driveri, itd itd..)

može se vrlo uspješno održavat malo zauzeće tog foldera brisanjem backupa instalacija za update koje windows tokom automatic update-a skine, isto tako postoji unutar windows foldera "SoftwareDistribution -> Download" gdje se također može naći hrpa backup podataka koje se slobodno može obrisati.. par gigabajta, da ne kažem, smeća se na taj način makne sa kompa..

ovo pričam za XP, no ni sa win7 ne bi trebalo biti drukčije

Demokracija je, također, kada dva vuka i jedna ovca glasuju što će biti za večeru.
3 godine
neaktivan
nixass kaže...
Mirko935 kaže...

meni je windows folder porastao samo za veličinu update-a +/- par posto (driveri, itd itd..)

može se vrlo uspješno održavat malo zauzeće tog foldera brisanjem backupa instalacija za update koje windows tokom automatic update-a skine, isto tako postoji unutar windows foldera "SoftwareDistribution -> Download" gdje se također može naći hrpa backup podataka koje se slobodno može obrisati.. par gigabajta, da ne kažem, smeća se na taj način makne sa kompa..

ovo pričam za XP, no ni sa win7 ne bi trebalo biti drukčije

Može se smanjiti, ali sam mislio možda da bi bilo dobro napomenuti da se treba čistiti neke stvari iz tog foldera da ne bi došlo do problema. Na Windows 7 folder \Windows\Installer može postati dosta velik (kod mene je preko 10 GB) i navodno se da dosta toga maknuti iz njega.

4 godine
moderator
SSD-škola

Sticky+prijedlog za poruku dana!

World Championships: 7, GP started: 273, GP wins: 91, Podium finishes: 154, Pole positions: 68, Fastest laps: 76, Points: 1,447

17 0 hvala 1
3 godine
SSD-škola

svaka ćast , pomogao si mi poprilićno

2 godine
elwood kaže...

Da li postoji kakav "diagnostic tool", s kojim bi mogao nabrzinu provjeriti ispravnost i očekivani vijek trajanja SSDa? (prilikom kupovine rabljenih preko oglasnika i sl.)

Da postoji, što se tiče ispravnosti HDtune, CrystalDiskInfo itd; a za lifespan tj. koliko je korišten i koliko će trajati,prilično sam siguran da nema, ali ako kupuješ od osobe koje i recimo radi malo više nego prosječan korisnik, SSD bi ti teoretski trebao trajati najmanje  5-10god.

Jedino ukoliko je bio u serveru, tada ne uzimaj.

Nema sigurnosti u tome, jer ni sami proizvođači nisu sigurni u to, još uvijek se rade testovi u laboratorijima i simulacije.

5 godina
SSD-škola

imam pitanje, nemojte se smijati jer neznam..

Kupio sam OCZ Agility 3 60GB..dali u njega normalno stekam sata kabal i kabal napajanja ili treba jos sta? da kupim onaj bracket sto ide u pci za sata3?

2 godine
Hacker002 kaže...

imam pitanje, nemojte se smijati jer neznam..

Kupio sam OCZ Agility 3 60GB..dali u njega normalno stekam sata kabal i kabal napajanja ili treba jos sta? da kupim onaj bracket sto ide u pci za sata3?

Samo prikopčaj SATA kabel(SATA 2 kabel je dovoljno za Agility), i od napajanja, 

5 godina
SSD-škola

da i onda ce mi radit na sata2 brzini, ali planiram uzeti i pci karticu sa sata3 konektorom pa spojit tamo da dobijem punu brzinu, ali me zanima hoce maticna podrzavati to? iako neznam zasto nebi, al nisam nikad sa ssd-om radio pa neznam

2 godine
Hacker002 kaže...

da i onda ce mi radit na sata2 brzini, ali planiram uzeti i pci karticu sa sata3 konektorom pa spojit tamo da dobijem punu brzinu, ali me zanima hoce maticna podrzavati to? iako neznam zasto nebi, al nisam nikad sa ssd-om radio pa neznam

Nečeš dobit, a ni izgubit na brzini! Novi sata3 bi trebao raditi bez problema, ali ne isplati ti se uzimati sata3, kao što sam naveo na početku rečenice.

Iako ti na SSD-u piše max write/read oko 500Mb/s to u praksi nije slučaj, maksimalno ti može potegnut 220Mb/s, a za to ti nije potreban novi sata3.

Marketing, max read/write UP TO 500Mb, kao što prefiks reče UP TO, do 500, a ne točno 500 i toliko. 

Poruka je uređivana zadnji put pet 1.7.2011 23:58 (Wuk19).
5 godina
SSD-škola

oo tu grijesis, na sata3 moze potegnuti oko 450, bas sam danas gledao cini mi se cak na jednom hr forumu..mislio sam uzei tu karticu za 120kn jos..sta ima veze..ak sam platio sata3 valja ga i iskoristiti :D hvala na pomoci

2 godine
Hacker002 kaže...

oo tu grijesis, na sata3 moze potegnuti oko 450, bas sam danas gledao cini mi se cak na jednom hr forumu..mislio sam uzei tu karticu za 120kn jos..sta ima veze..ak sam platio sata3 valja ga i iskoristiti :D hvala na pomoci

http://www.anandtech.com/Show/Index/4346?cPage=5&all=False&sort=0&page=6&slug=ocz-agility-3-240gb-review

Još veći kapacitet nego tvoj, ni blizu 400-450

++Molim te pronađi taj forum i te rezultate i daj link

Poruka je uređivana zadnji put sub 2.7.2011 0:02 (Wuk19).
5 godina
SSD-škola

aj nastavimo u pp da nespamamo ovdje

3 godine
SSD-škola

Dali se isplati kupit ssd preko ebaya. Našao sam jučer corsair  gt 120gb za 240$ sa dostavom brži je kaže od ocz vertexa3...?

srco
2 godine
srco1978 kaže...

Dali se isplati kupit ssd preko ebaya. Našao sam jučer corsair  gt 120gb za 240$ sa dostavom brži je kaže od ocz vertexa3...?

A garancija u slučaju kvara, slanje na reklamcaiju košta, pa se dovodi u pitanje isplativost toga. Sami SSD je odličan.

2 godine
Whatever kaže...
Hacker002 kaže...

aj nastavimo u pp da nespamamo ovdje

Nije spam, i mene zanima ako imaš link jer namjeravam kupiti sata 3 ali imam sock 1156 s Marvellovim kontrolerom, pa ispada da mi se ne isplati kupiti trojka ako mogu jeftinije dobiti dvojku makar imam četiri sata 3 konektora na ploči.

Ups, post od 2.7 sorry.....

Koja matična?

Osobno ne bih kupovao Vertex 3 po ovakvim cijena u RH, da su američke onda da, ali ovako isplativost za prosječnog korisnika nije velika.

Vertex 2 je ok.

Ukoliko baš želiš možeš x2 Vertex 2 spojit u RAID 0 polje i dobiti performanse Vertex 3 po pitanju sekvencijalnog čitanja.

3 godine
SSD-škola

Pa valjda će raditi, nije to mehanički disk koji se može oštetiti u transportu. Inače imam odlična iskustva sa kupovinom preko ebaya!

srco
2 godine
srco1978 kaže...

Pa valjda će raditi, nije to mehanički disk koji se može oštetiti u transportu. Inače imam odlična iskustva sa kupovinom preko ebaya!

Ni ne mislim niti sam rekao da bi se oštetio u transportu, problem nastaje ukoliko dobije škart od proizvoda tj. loš primjerak, tada slanje nazad na reklamaciju plaćaš sam, a slanje u inozemstvo košta(mislim na SAD, Japan, Kina itd. odakle potječe većina Ebay stvari). A sumnjam da SSD možeš poslati kao pismo pa makar on težio vrlo malo, svaka reklamirana roba mora biti propisano pakirana.

Poruka je uređivana zadnji put ned 24.7.2011 15:45 (Wuk19).
3 godine
SSD-škola

Ma znam sve to stoji ali brijem da bi baš trebao biti hebene sreće da ssd ne radi a skoro duplo je jeftiniji nego kod nas.

srco
5 godina
srco1978 kaže...

Ma znam sve to stoji ali brijem da bi baš trebao biti hebene sreće da ssd ne radi a skoro duplo je jeftiniji nego kod nas.

Manji je problem DOA, više povrat opreme u toku jamstvenog roka.

3 godine
SSD-škola

A kaj da onda kupim kod nas vertex 2 za 1350kn i riješim briga sa servisom i garancijom?!

srco
5 godina
srco1978 kaže...

A kaj da onda kupim kod nas vertex 2 za 1350kn i riješim briga sa servisom i garancijom?!

Odluka je na tebi, moj savjet je nešto što ima dosta velik postotak kvarova (SSD diskovi su tu daleko ispred sve ostale opreme) kupovati ipak kod nas. Na stranu što je upitno kolike ti performanse trebaju.

4 godine
SSD-škola

Kupio prije 18 mjeseci prvi SSD x25 intel G2 80 Gb (neda mi se tražit org ime) iz Amerike . Church Falls ,org zapakiran za oko 270 $. Od onda radi ko vurica, nikakvih problema-niti najmanjih. Drugi kupio oko 15.01.(isti kao i prethodni) ove godine za 145$ ,zapakiran iz laptopa(privatno kupljen nije od dilera sa E-bay,,, čovjek mi u komunikaciji s njim rekao da je došao zapakiran sa laptopom i da ga uopće nije upogonijo već da je odmah nabavio veći i brži ,i da zato ovog prodaje. Isto tako i ovaj drugi radi bez greške . Ama baš nikakvih problema. Kupio ga za raid 0 , ali odustao jer sam saznao da naema TRIM-a u raidu. Ako ima ko novije informacije nek me demantira bit ću mu zahvalan. Stavio ga za igre , koje diže barem duplo brže od običnog harda.

Način kupovine preko e-bay je stvar iskustva---- gdje (od koga) kupovati određene stvari. Nije sve u cijeni jer za 10$ više kupiš od provjerenih prodavača (stječe se iskustvom) provjerebu kvalitetu a ne neku škart robu (used, preowned,new without tags,new orgpack itd....).

5 godina

A kako ide sa PDV-om i carinom? Je li ti naplacena ili si prosao gratis?

5 godina
elwood kaže...

Imaš SSDlife Pro programčić koji daje te informacije (pogledaj sliku u prilogu). Ja sam prezadovoljan sa svojim Mushkin 120GB Callisto Deluxe kojeg sam kupio u Linksu i dobio 3 godine garanciju. Naprijed navedene upute su OK, a jedino bi nadodao da temp direktorij iz windowsa i browsera premjestite na neki od hdd-a. Time se dodatno smanjuje nepotrebno zapisivanje po ssd-u. Odlična stranica za podešavanje windowsa sa ssd može se pogledati na i na ovom linku: 

http://www.sevenforums.com/tutorials/70822-ssd-tweaks-optimizations-windows-7-a.html

Mushkin 120GB Mushkin 120GB
Teško konju kojeg selo hrani i državi koju suknja brani, jedan, dva, evo ti ga na
Poruka je uređivana zadnji put sri 27.7.2011 10:39 (Jura iz druge galaksije).
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: [How to] Secure Erase SSD
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice