Apple i odnos prema radnicima

poruka: 3
|
čitano: 1.602
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
offline
Apple i odnos prema radnicima

 

zanimljiva vijest na tportalu, baš me zanima zašto bug neće objaviti ovakvu vijest o omiljenoj tvrtci

 

dakle, ekipa bbc novinara potajno se zaposlila u kineskim tvornicama gdje se proizvodi ajfon, gdje su otkrili užasne uvjete u kojima se proizvode ovi mobiteli i gdje se prema radnicima ponaša kao prema roblju

 

apple, naravno, nije htio sudjelovati u bbc-evoj emisiji gdje je prikazan prilog, no oglasili su se šupljim priopćenjem da nitko poput njih ne ulaže u "sigurne i pravične" uvjete za radnike....

 

uf, stoke nezasitne, da je kompletnu upravu i one veće dioničare strpat u jdnu takvu tvornicu da rade bar godinu dana u "sigurnim i pravičnim" uvjetima

 

 

http://www.tportal.hr/gadgeterija/tehnologija/363312/BBC-Apple-laze-nije-ih-briga-za-radnike.html

Moj PC  
4 1 hvala 0
16 godina
offline
Re: Apple i odnos prema radnicima

Iako ne opravdavam Apple to ne rade samo oni. To radi cijeli svijet jer je u kapitalizmu u kakvom danas živimo profit i zarada jedini Bog. Patike Nike koje nosiš su napravljene na Tajvanu gdje ih rade djeca za par dolara mjesečno. Komponente koje imaš u računalu su isto napravljene ko zna gdje i u kakvim uvjetima za radnike samo da bi zarada bila veća

14 godina
neaktivan
offline
Apple i odnos prema radnicima

Obožavam neutemeljene i na uzorak populacije ciljane članke. "Tvornica koja radi iPhone-e ubija radnike...""rade u lošim uvjetima..." bla bla bla. Gospodo, ako ćemo kenjati, onda ćemo to raditi objektivno. Inače je to ništa drugo nego govor mržnje, bahatost i lijenost.

 

dakle, da su uvjeti loši, jesu, ekstremni su, dapače odvratni. No to nije apple-ova tvornica. Pošto su sada blagdani i neda mi se kopat po netu, ako nekoga zanima uzet će 2 min i googlat, i ide ovako:

-Tvornica koja proizvodi iPhone uređaje se zove Foxconn

-Foxconn je ne samo tvornica već jedan ogroman industrijski kompleks koji broji preko 1,2 milijuna djelatnika, te neto profit za prošlu godinu je iznosio 3,55 milijardi američkih dolara.

-Foxconn kao jedna ogromna dionička korporativna tvrtka ima svoja postrojenja diljem svijeta, uključivši i europske države poput Mađarske, Slovačke i Češke.

-Uzevši u obzir zadnje činjenice, treba se zapitati: "Jeli zaista moguće da je iPhone tako kompleksan space shuttle od uređaja, čudo od prirode da zahtjeva preko milijun radnika i 50 tvornica diljem svijeta?"

-Foxconn dakle, ne proizvodi samo iPhone, od tog zlobnog i okrutnog apple-a, već proizvodi proizvode, djelove, popravke, servise, provjeru kvalitete, marketing i distribuciju za sljedeće popularne svjetske brendove:

Acer, Apple (formalnosti radi), BlackBerry, Cisco, Dell, Google, HP, Microsoft, Motorola, Nitendo, Nokia, Sony...

 

Dakle, nije samo apple. Rade manje više, sve!

 

Ako ćemo diskutirati lijepo i objektivno, onda tema treba biti "Loši radni uvjeti u tvornicama Foxconn-a".

 

I da, da ubacim onda komentar na recimo takvu ciljanu temu, da, užasni su uvjeti. Jedan kineski novinar se odlučio tamo zaposlit kako bi osjetio iz prve ruke radne uvjete. Izdržao je 10 dana, nakon što je uvidio da radnici tamo moraju spavati u nehigijenskim uvjetima, sobe imaju po 10 kreveta gdje su na 3 kata, plahte i jastuci se gotovo nikad ne peru. Rade često prekosatno, činjenica, nekada se to zahtjeva zbog najave izlaske novih serija iPhone-a ili drugih uređaja. iznos mjesečne plaće je oko 900$ neto, što po količini sati, uvjetima i standarda lokacije je definitivno ispod minimalca.

 

U suštini, apple kao firma plaća foxconnu proizvodnju. Problem je u foxconn-u što stvara takve radne uvjete, žalosno je zaista. Na kakav nivo svijet pada, no to je specifično tako u kini. Ogroman broj ljudi, kadrovski preopterećeno, i onda si, takoreći, mogu priuštiti takve uvjete. Slično kao i kod nas, kad ti "poslodavac", osoba koja se ponosno deklarira poduzetnikom, zaposli konobara i daje mu plaću od 2200kn. Izdrži 6 mjeseci, i j** se njemu, zna da ih ima još barem tisuću koji su bili jednako očajni kao ovaj prvi. No nitko ne piše članke o takvim bjednicima, a našem teritoriju je. Što mi recimo jako smeta kod medija, odvraću pozornost od većih lokalnih problema tako što usmjeravaju problem na negdje van. Šta mi možemo što kinezi rade u odvratnim uvjetima. Ali dok mi o tome ovdje diskutiramo i svađamo se, i naravno uz kojeg padobranca koji će hvaliti android, pljuvat apple i obratno, pravi problem ostaje i dalje neriješen.

Moj komentar je uvijek isti na sve - Teatar apsurda!

 

+1 za kolegu iznad, sve za novac, činjenica.

 

"I'll keep it short and sweet. Family, religion, friendship. These are the three demons you must slay if you wish to succeed in business."
Poruka je uređivana zadnji put sri 24.12.2014 22:15 (pbandov).
 
1 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice