Apple svojata i inercijsko skrolanje

poruka: 48
|
čitano: 1.620
|
moderatori: Danny_HR, F1-IVO, naxeem, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
5 godina

sun je davne 1992 predstavio svoj Star7 PDA u kojem je bilo moguće inercijalno skrolat. Apple na suđenju protiv Samsunga tvrdi da je to njihov patent :)

Ovo je zapravo samo potvrda kako je loš sustav američki patentni ured USPTO.

link na vijest http://www.osnews.com/story/26270/Sun_demonstrated_touchscreen_inertial_scrolling_-_in_1992

youtube video 

Može li ljudima u tamnim odjelima u Bruxellesu biti stalo do Hrvatske?

11 0 hvala 0
4 godine

I sto je najbolnije skrolanje po ovom cudu je bilo glađe nego na nekim danasnjim telefonima... :D

5 godina

a video sa dosta tehnologije koja se u narodu smatra appleovom, a zapravo nije ni blizu. među njima je thunderbolt, firewire, PDA ....

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=wFeC25BM9E0#!

2 godine

Dobro da ne svojataju i inerciju,

LoL NordicEU : Heineken01
15 mjeseci

Nikad nisam mrzio apple ali sad kad vidim "apple" negdje digne mi se lagano zeludac.

Postali su gori od MS-a.

3 godine
Re: Apple svojata i inercijsko skrolanje

Apple patentirao kotač. Uskoro...

From all the things I lost, I miss my mind the most...
20 mjeseci

zbog ovakvih s*anja nikad nebi kupio nikakvo iSranje precijenjeno, od macbooka sa i7 i 6770m za 17000 kuna, do tih blesavih ipada i iphone koji iznose dvi plaće hrvatske.. odvratna firma.

Sometimes I feel like a prophet, misunderstood and under gun like a new disease disease disease
5 godina

Trebao bi netko patentirati koristenje prstiju za rad sa racunalom. Pa cemo svi nogama i zubima...

Those damn scientist people have been promising global warming for years now. But when I go outside it's still very cold. I want the global warming like they promised NOW! I hate being cold...
3 godine
SupremeCommander kaže...

Trebao bi netko patentirati koristenje prstiju za rad sa racunalom. Pa cemo svi nogama i zubima...

Počinjem vježbati na tipkovnici.

22 mjeseca
hrvooje kaže...

a video sa dosta tehnologije koja se u narodu smatra appleovom, a zapravo nije ni blizu. među njima je thunderbolt, firewire, PDA ....

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=wFeC25BM9E0#!

Objektivno gledano, većina tehnologija koje Apple koristi i prije su postojale, ali ne samo Apple nego i sve druge kompanije. Ali mora se uzeti u obzir da dok Apple ih nije počeo koristit skoro nitko nije čuo za njih, a poslje Applea to postaje standard. Često čitam postove u kojima se piše pa to je još 90' koristila ta i ta tvrtka na tom uređaju, a koliko je ljudi to koristilo tada i koliko ih je čulo za to? Brat bratu skoro nitko.

Odličan primjer parni stroj i njegov "izumitelj" James Watt. Da damo anketu tko je sve čuo za Thomasa Newcomena koji je prvi napravio parni stroj koji je radio vjerovatno velika većina ljudi rekla bi da nikad nije čula za njega. James Watt je taj koji je tu tehnologiju prilagodio i počeo koristiti. To dokazuje važnost marketinga. (i da u mom udžbeniku za gimnazije James Watt se spominje kao izumitelj parnog stroja, ni riječ o Thomasu)

I što se tiče ovoga "nije ni blizu".

Thunderbolt was developed by Intel and brought to market with technical collaboration from Apple.

The IEEE 1394 interface, developed in late 1980s and early 1990s by Apple as FireWire...

Već sam to spomenuo u jednom postu, zašto kriviti Apple, treba krivit sistem koji to sve dozvoljava. Ali dakako Apple ni blizu nije jedini koji to radi, danas je to postalo normalno. Jedini ralozg zašto se najčešće spominje Apple je to što je ipak Apple velika tvrtka, a sve više počinjem vjerovat da je dio marketinga. Koga briga ako se neke dvije male tvrtke bore oko nečega, ali kada je Apple u pitanju odmah interes raste.

5 godina
Soapy kaže...

Objektivno gledano, većina tehnologija koje Apple koristi i prije su postojale, ali ne samo Apple nego i sve druge kompanije. Ali mora se uzeti u obzir da dok Apple ih nije počeo koristit skoro nitko nije čuo za njih, a poslje Applea to postaje standard. Često čitam postove u kojima se piše pa to je još 90' koristila ta i ta tvrtka na tom uređaju, a koliko je ljudi to koristilo tada i koliko ih je čulo za to? Brat bratu skoro nitko.

Jedna stvar je upotreba, drugo krađa i kićenje tuđim perjem.

22 mjeseca
Old Iggy kaže...
Soapy kaže...

Jedna stvar je upotreba, drugo krađa i kićenje tuđim perjem.

Nažalost tako danas funkcionira svijet. Znam da ovo možda zvuči okrutno ali nije Apple kriv što oni nisu zaštitili svoje vlasništvo (mislim na tehnologiju). Također ja osobno mislim da je taj sav sustav s patentima pun mana i nedostataka. Dakako mora biti neki način da se zaštiti takav oblik vlasništva, ali patenti jednostavnu ne fukncioniraju kako bi trebali. Previše se zloupotrebljavaju.

5 godina
Soapy kaže...

Nažalost tako danas funkcionira svijet. Znam da ovo možda zvuči okrutno ali nije Apple kriv što oni nisu zaštitili svoje vlasništvo (mislim na tehnologiju). Također ja osobno mislim da je taj sav sustav s patentima pun mana i nedostataka. Dakako mora biti neki način da se zaštiti takav oblik vlasništva, ali patenti jednostavnu ne fukncioniraju kako bi trebali. Previše se zloupotrebljavaju.

Problem je u percepciji izuma.

Najveći dio je zaštićen, samo će oni naći 1% promjene i na tome temeljiti novi "patent" uz obilatu pomoć odvjetnika. To u Europi ne prolazi.

2 godine
Upravo tako. Izum može biti samo nešto što je jako bitno i što predstavlja značajn skok unaprijed. Nikako to nemože biti ušminkavanje nečega i poliranje za krajnjeg korisnika. Ako nema značajnih unapređenja i izmjena nebi smjelo biti ni patenta .
Stručnjak za odmaganje...
5 godina

Evo vam prave inovacije... {#}

(inovativno ko i svi appleovi proizvodi: koncept iz 70ih + dobar marketing)

prava inovacija prava inovacija
Those damn scientist people have been promising global warming for years now. But when I go outside it's still very cold. I want the global warming like they promised NOW! I hate being cold...
5 godina
SupremeCommander kaže...

Evo vam prave inovacije... {#}

(inovativno ko i svi appleovi proizvodi: koncept iz 70ih + dobar marketing)

Koliko ima već da su ti ventovi na tržištu? Ima tome...

5 godina
Old Iggy kaže... 

Koliko ima već da su ti ventovi na tržištu? Ima tome...

Nema puno, par godina, ali ono sto je zanimljivo je da ih je netko patentirao prije 30 godina, ali nikad nije napravio proizvod iz njih.

http://www.telegraph.co.uk/technology/news/6377644/Dyson-fan-was-it-invented-30-years-ago.html

Poruka je uređivana zadnji put pon 13.8.2012 16:32 (SupremeCommander).
5 godina
Soapy kaže...

Već sam to spomenuo u jednom postu, zašto kriviti Apple, treba krivit sistem koji to sve dozvoljava. Ali dakako Apple ni blizu nije jedini koji to radi, danas je to postalo normalno. Jedini ralozg zašto se najčešće spominje Apple je to što je ipak Apple velika tvrtka, a sve više počinjem vjerovat da je dio marketinga. Koga briga ako se neke dvije male tvrtke bore oko nečega, ali kada je Apple u pitanju odmah interes raste.

krivim USPTO, jer je priznaju patente jednima dok su ih drugi realizirali. npr. vjerovatno si čitao da je appleu nedavno odobren patent za HUD naočale. šta misliš šta će se desiti za 5 godina? iako je google prvi imao prototip. a apple krivim jer tužaka druge svojim neispravnim patentima.

nisam čuo da je google tužio microsoft radi binga ili duckduckgoa ili nekog trećeg ili da je altavista tužila google?! šta bi se desilo da je apple prvi napravio kvalitetnu tražilicu možemo samo nagađati.

5 godina
hrvooje kaže...

krivim USPTO, jer je priznaju patente jednima dok su ih drugi realizirali. npr. vjerovatno si čitao da je appleu nedavno odobren patent za HUD naočale. šta misliš šta će se desiti za 5 godina? iako je google prvi imao prototip. ....

A ti pusis to ko i Apple fanboysi... {#}

HUD naocale su prastara tehnologija, evo ti jedna zgodna:

http://www.engadget.com/2010/09/17/brothers-airscouter-floats-a-16-inch-display-onto-your-eye-bisc/

5 godina
SupremeCommander kaže...
hrvooje kaže...

krivim USPTO, jer je priznaju patente jednima dok su ih drugi realizirali. npr. vjerovatno si čitao da je appleu nedavno odobren patent za HUD naočale. šta misliš šta će se desiti za 5 godina? iako je google prvi imao prototip. ....

A ti pusis to ko i Apple fanboysi... {#}

HUD naocale su prastara tehnologija, evo ti jedna zgodna:

http://www.engadget.com/2010/09/17/brothers-airscouter-floats-a-16-inch-display-onto-your-eye-bisc/

ma nebitno, nek je i tesla izmislio. zna se tko ima patent i šta slijedi za koju godinu

5 godina

Apple ga ne svojata, Apple ga je izumio... Ovo od Suna nije Appleov patent. Ono je najobičniji slowdown, koji ne poštuje zakone fizike. Tko je držao iPhone u ruci zna da se Appleovo inercijsko scrollanje ponaša u skladu s jačinom povlačenja prsta, ako brže "opalimo" po ekranu, iPhone će brže scrollati, te ukoliko dolazi do vrha precizno prikazuje i pravu količinu bumpa. Pretpostavljam da su u softver uprogramirali fizikalne zakone (a.k.a. formule) i zadali neke konstante po kojima iPhone računa efekt (npr. "podmazanost", odn. faktor trenja, ako se dobro sjećam fizike xD).

Uostalom, Sun ga nije patentirao, prema tome bilo koja osoba/tvrtka koja je bila u mogućnosti tehnički opisati izvedbu takvog scrollanja i napraviti propisane dokumente za predaju u patentni ured mogla je to napraviti. Problem je - izvedba. Nikome nije pala na pamet izvedba takvog scrolla, ali da poštuje zakone fizike, tj. da izgleda realno i glatko. Nikome nije palo na pamet ni scrollanje prstom (osim evo Sunu 1992.), ali nije se ponovilo do 2007.

Koliko je to bilo inovativno 2007. pokazuje sama reakcija publike na prvu demonstraciju (16:08)

Isto tako, Apple je imao "butter-smooth" animacije od početka, od same 2007. godine. Googleovim briljantnim inženjerima tek je sada, nakon 4 verzije Androida uspjelo natjerati da animacije budu glatke tzv. "Project Butter".

Kad Apple nešto napravi, svi ostali kopiraju. Najbolji primjer je izgled mobitela prije i poslije iPhonea. http://cultofmac.cultofmaccom.netdna-cdn.com/wp-content/uploads/2012/02/beforeandafteriphone.jpg

Te naravno, njihova imena. Ako se netko sjeća razdoblja prije iPhonea, mobiteli i smartphonei imali su nemaštovite nazive poput Nokia 4859, Samsung WP-34x, Sony Erricson K3Pd94ofs! (naravno, ne baš te znakove i brojke, ali na tu foru). iPhone je bio prvi smartphone koji je imao normalno ime. Tek od tad umjesto dosadnih brojki imamo Lumije, Xperie i što već sve ne...

Recimo, Samsung im je za jedan svoj model (mislim da je Galaxy S) osim vanjskog izgleda, ikonica i sučelja pokrao čak i inovativno pakiranje. Galaxy S dolazio je u istovjetno dizajniranom pakiranju, koje je Appleov dizajnerski tim osmislio za iPhone, a prije iPhonea nije bilo takvih pakiranja.

Apple je bog industrije tehnologije, i bez obzira otkud su i jesu li krali svoje ideje činjenica je da su ih uvijek oni prvi ili izumili ili pokrali pa prilagodili i ispeglali i da tek nakon što je Apple donio savršen proizvod ostali počinju s kopiranjem. Prema tome, Apple ima pravo na svaki registrirani patent, bilo dizajnerski, bilo softverski ili hardverski, jer su u 99% prvi uspjeli komercijalizirati predmet patenta da bude prihvatljiv tržištu. Isto tako, Apple je američka tvrtka, i logično je da će Američki sudovi i patentni uredi uvijek biti na strani svojih.

A što se tiče Appleove "krađe", da Apple nije "pokrao" grafičko sučelje od Xeroxa, vjerojatno je da bi možda i dan danas to bio zaboravljeni projekt, a mi takvo sučelje ne bismo vidjeli. Ista stvar sa mišem, pa i sa ovim scrollanjem od Sun-a. Da nije Applea, možda bi nam touchscreen još uvijek bio nedostižan SF san iz Star Treka. Ne kažem da su oni prvi napravili touchscreen. Postojao je touchscreen i prije Applea naravno, ali kao skupa, neprecizna tehnologija rezervirana za skupe infokioske, bankomate, pokoji hotel, možda luksuzni automobil ili nešto slično... Ali za većinu nas običnih ljudi bio bi nedostižan san. A ovako danas skoro svatko ima barem jedan touchscreen uređaj (najčešće smartphone). Činjenica je da većina običnih smrtnika čak i 2005. (dvije godine prije iPhonea) nije mogla zamisliti da će za 5 godina svi imati lakodostupnu svemirsku tehnologiju u ruci. Vjerojatno su to smještali tamo negdje u 2020. godinu.

Sjećam se kad sam bio klinac, negdje možda 2003. (3. osnovne) godine, Star Trek TNG na TV-u, ja pratim zato jer se divim toj svemirskoj tehnologiji, let svemirom, ekrani na dodir, holodeck wow. Tada mi je to izgledalo desetljećima daleko. Ono, možda bude bilo ekrana na dodir negdje u mojoj 40. godini. Četiri godine kasnije, 2007., prijatelj od starog nabavlja iPhone iz Amerike. Kad sam se prvi put susreo s time, nisam mogao vjerovati da je ta tehnologija već ovdje, lako dostupna. Dvije godine kasnije, i ja nabavljam svoj prvi iPhone (i u to vrijeme otprilike je većina nabavila prvi touchscreen uređaj, prvo Cookie, par mjeseci kasnije kad skuže da Cookie k*rcu ne valja, nabavljali su iPhone). Tada još nije bilo poštene konkurencije. Danas barem postoji nekakav izbor, ali dok su drugi pokušavali uspješno kopirati Apple, korisnici su se već navikli na iPhone.

Potpis ;)
2 godine
Danijel kaže...

Apple ga ne svojata, Apple ga je izumio...

Eto jedan zanimljiv link za tebe. Must visit link:

http://goo.gl/K0ckN

DEFCON 20
Poruka je uređivana zadnji put uto 14.8.2012 1:11 (F1-IVO).
5 godina
Bypass kaže...

Neznam zasto, ali kad god vidim da netko stavi link koji pocinje sa "goo.gl", mislim da je to neki phishing scam i nikad to ne klikam... Hebemu sto skrivate te linkove toliko, zasto se ne smije znati kamo to vodi?

5 godina
Danijel kaže...

Sjećam se kad sam bio klinac, negdje možda 2003. (3. osnovne) godine, Star Trek TNG na TV-u, ja pratim zato jer se divim toj svemirskoj tehnologiji, let svemirom, ekrani na dodir, holodeck wow.

Na stranu idiotarije koje si napisao prije (ipak se vidi da si jako mlad), no tehnologija koja ti je bila wooow je već bila na zalazu u to doba. {#}

Izvukli su je smartphonei, makar ni tu nije nešto posebno, no fizika i biologija rade svoje.

5 godina
Bypass kaže...
Danijel kaže...

[snip]

Eto jedan zanimljiv link za tebe. Must visit link:

http://goo.gl/K0ckN

Hvala. Možda da mi se pridružiš? :)

Old Iggy kaže...
Danijel kaže...
[snip]

Na stranu idiotarije koje si napisao prije (ipak se vidi da si jako mlad), no tehnologija koja ti je bila wooow je već bila na zalazu u to doba. {#}

Izvukli su je smartphonei, makar ni tu nije nešto posebno, no fizika i biologija rade svoje.

Možeš ti misliti da su idiotarije, ali činjenica je da je Apple prvi donio fizikalno točne efekte intercije i scrollanja na iPhone, jedina mana im je što je ekran još uvijek prespor za prst (čini mi se da Microsoft počinje raditi na nekoj takvoj tehnologiji).

Tehnologija nije bila na zalazu, kad nije ni postojala. Postojali su primitivni rezistivni ekrani s mogućnošću prepoznavanja jednog dodira, ili s druge strane ogromni ekrani koji kamerama prate pokret (tehnologija prvog Microsoft Surface stola). Takav primitivan ekran nije Appleov patent, recimo. :) Ja se stvarno ne sjećam u to vrijeme da si mogao vidjeti ljude kako napikavaju po touchscreenovima. S druge strane, u Star Treku je svatko imao touchscreen. Znam da je serija rađena krajem osamdetih, i da možda to nije bila novotarija u 2003., ali činjenica je da vjerojatno tada nitko nije mogao zamisliti scenu kakvu viđamo danas. Touchscreen dostupan uvijek, svugdje i svakome. Kao i svi i ja ga uzimam zdravo za gotovo, ali prije iPhonea jedini čovjek koji je imao tu viziju bio je Stevo Poslić. I to prvo sa iPadom, ali je tehnologija bila preskupa, pa su ga smanjili i lansirali iPhone, pa poslije, kao posljedica veće potražnje, cijena tehnologije je pala i onda je Stevo izbacio ono što je zapravo imao cijelo vrijeme na umu.

Glede idiotarija, ne možeš dokazati bi li danas imao grafičko sučelje da Apple nije pokrao, skoro pa odbačenu - koliko sam čuo navodno, ideju grafičkog sučelja.

Glede patenata, ne znam koliko znaš o prošlosti grafičke industrije, prije računala, tekst se slagao iz olovnih redaka koji su se slagali na patentiranom stroju Linotypeu. Kratki američki dokumentarac, jako stari, iz 1960, ali ja sam uživao gledajući ga zato jer je grafika moje srednjoškolsko područje: 

(uskoro će se pojaviti i novi film o Linotypeu 
). Žalim što smo imali primjerak u školi, ali nefunkcionalan, pa ga nikad nisam imao priliku isprobati. :(

Da si ti izumitelj toga, vjerujem da bi želio da se to zna i da bi ga patentirao. Tko pogleda cijeli film, shvatit će kako je to kompliciran i vrlo inovativan stroj (ok, kasnije su došli napredniji, sa učitavanjem teksta putem bušene trake). Softver ne treba potcjenjivati zato jer izgleda jednostavno krajnjem korisniku. Softver je isto jako kompliciran. Ako netko ima pravo patentirati hardversku/mehaničku inovaciju, imam i ja pravo softversku. Kada programiramo nešto, pokušavamo korisniku to prezentirati na što jednostavniji način. Korisniku je neka ikona u aplikaciji upravo samo to - ikona, tipka, a meni predstavlja sav onaj kod koji stoji iza nje.

"For the end user, the interface is the product" i upravo zato ljudi potcjenjuju softver - jer im ga učinimo jednostavnim. To je ono kad netko kaže, haha, glupost, Apple je patentirao pokret prstom. Ne, Apple je patentirao kompletan postupak zbog kojeg to funkcionira. ;)

Potpis ;)
5 godina
SupremeCommander kaže...
Bypass kaže...

Neznam zasto, ali kad god vidim da netko stavi link koji pocinje sa "goo.gl", mislim da je to neki phishing scam i nikad to ne klikam... Hebemu sto skrivate te linkove toliko, zasto se ne smije znati kamo to vodi?

Zato jer se čovjek srami da ljudi direktno vide iz koje ustanove piše i koju ustanovu reklamira ;)

Potpis ;)
3 godine

Zadnje što je Apple napravio -> Mac OS 9, koji je bio skup neispravnog koda,

ne-multiprocesorska greška. 

Nakon toga je sve opet otišli sa Unix bazom.

Tako da je svaki slijedeći iOS gledam kao Unix koji se dobro naplaćuje.

4 godine
Soapy kaže...

Odličan primjer parni stroj i njegov "izumitelj" James Watt. Da damo anketu tko je sve čuo za Thomasa Newcomena koji je prvi napravio parni stroj koji je radio vjerovatno velika većina ljudi rekla bi da nikad nije čula za njega. James Watt je taj koji je tu tehnologiju prilagodio i počeo koristiti. To dokazuje važnost marketinga. (i da u mom udžbeniku za gimnazije James Watt se spominje kao izumitelj parnog stroja, ni riječ o Thomasu)

I što se tiče ovoga "nije ni blizu".

Thunderbolt was developed by Intel and brought to market with technical collaboration from Apple.

The IEEE 1394 interface, developed in late 1980s and early 1990s by Apple as FireWire...

Vidite kako se krađa i svojetanje može napisati ''u lijepo''. Kakve veze ima koliko je ljudi to koristilo i kada?

Koja opravdanja, ja ne mogu vjerovati.

Canibus > _________ <------- insert MC name here.
2 godine

Apple sad ispaljuje svašta, pa kuda pukne, pukne, možda nešto i pogodi.

No katastrofa je što patentni sustav uopće dozvoljava takve gluposti i sve se opet svodi na ono što govore u zadnje vrijeme "koliko jedan pravokutnik zaobljenih kuteva može biti uopće patent i inovacija". Po meni patenti bi trebali biti jasno definirani sustavi sa očitim koristima i svrhom, a ne razne sitničave varijacije nečega što postoji već desetljećima. Vau zamisli...inercijsko skrolanje.

Poruka je uređivana zadnji put uto 14.8.2012 0:46 (Duxy007).
3 godine

Samo zamišljam da se patentira jedna stvar: lijepilo.

Postojao bi samo jedan proizvođač, lijepilo bi plaćali kao suho zlato.

Banalno ali istinito. 

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice