Evo kako ubrzati XP

poruka: 13
|
čitano: 28.779
|
moderatori: Danny_HR, pirat, Lazarus Long, XXX-Man, Tonči
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
7 godina
protjeran
offline
Evo kako ubrzati XP

PRIJE NEGO STO KRENETE CISCENJEM I OPTIMIZACIJOM SVOG COMPA NAPRAVITE BACKUP DA NEBI DOSLO DO NEZELJENE STETE I KONTRA AKTIVNOSTI VASEM OS


Kao što smo već rekli postoji mnoštvo softvera koji vam nude održavanje računala u top formi. Znači razne optimizacije, čišćenja i ubrzanja, kako računala tako i internet veze bez obzira radilo se o običnoj modemskoj vezi, ISDN, ADSL…
No, velika većina takvih programa zahtjeva i određenu naknadu za svoj posao, odnosno određeni iznos dolara koji ponekad i nije prihvatljiv svima. Da li ste se ikada upitali što ustvari rade takvi programi?


Kako uspjevaju očistiti "smeće" koje se nakupljalo mjesecima i sada vaše računalo više ne radi onako glatko! Odjednom počinju i problemi sa internetom, veza je prespora i stranice se učitavaju predugo. I uz sve to sada se više ne želi niti ugasiti onako brzo, nego čučite uz monitor i razmišljate da li će se uopće "već jednom ugasiti?"
No dobro, ako ste iskusili neke od ovih ili sličnih problema, znači da je došlo vrijeme da napravite "generalnu čistku", a XPTips će vam pokazati kako da to učinite besplatno u 10 jednostavnih koraka.


1. Uklonite nepotrebne stvari


Prvo pa generalno

Prvi potez je uklanjanje svih nepotrebnih programa, igara i dokumenata koji vam nisu potrebni ili ih uopće ne koristite.
U kontrol panelu nalazi se ikona pod nazivom "Add or Remove" gdje možete vidjeti koji su programi instalirani na vaše računalo i odlučiti koje želite ukloniti. Manje - više svi to znamo, ali većina korisnika i ne zamjeti ikonu pod nazivom "Add/Remove Windows Components" gdje možete ukloniti komponente koje dolaze sa Windowsima.
Dovoljno je maknuti kvačicu ispred programa koje ne želite više koristiti i kliknuti na Next, ako poželite ponovno vratiti te programe označitite prazni kvadratić i kliknite na Next.

Neki Windows programi nisu vidljivi u "Add/Remove Windows Components" npr. Windows Messenger, ali možete ih učiniti vidljivima na sljedeći način:
Otiđite u vaš Windows direktorij i onda u poddirektorij INF. nađite datoteku koja se zove sysoc.ini.
Otvorite je u Notepadu, nađite redak msmsgs=msgrocm.dll,OcEntry,msmsgs.inf,hide,7
i izbacite riječ hide, tako da izgleda ovako msmsgs=msgrocm.dll,OcEntry,msmsgs.inf,7 spremite promjene i sada će Messenger biti vidljiv za deinstaliranje.


2. Start up programi i efekti

Kako isključiti ?

Instaliranje puno programa može zapuniti vašu registry bazu nepotrebnim programima koji se startaju sa pokretanjem računala,što može dovesti do usporavanja računala i zauzimanjem dijela memorije

1. Pokrenite Regedit, "Start - Run i upišite regedit zatim kliknite na "ok"
2. Dođite do ključa HKEY_CURRENT_USER\ Software\ Microsoft\ Windows\ CurrentVersion\ Run
3. Kada ste došli do ključa,na desnoj strani možete identificirati programe koje ne želite pokrenuti pri startu računala.
4. Desni klik na program koji ne želite da se pokrene pri startu računala i odaberite "Delete".
Na ovaj način programi neće biti učitani u memoriju sve dok ne bude potrebe za njima.

Uklanjanje vizualnih efekata također će osloboditi dio raspoložive memorije.
Idite u Settings - Control Panel - System - Advanced i pod stavkom Performance kliknite na gumb Settings i u prozoru Visual Effects ostavite kvačice samo na "Use drop shadows… i Use visual styles…" ,sad kliknite na Advanced i pod opcijom Memory usage označite Programs, zatim kliknite Apply i sve je ostalo isto, a vaše računalo radi brže3. Oslobodite još memorije

Nepotrebni DLL - ovi i servisi

Ako koristite puno programa u vrijeme rada, svi dll-ovi {dynamic linked library) se učitavaju u memoriju od strane Windows Explorera.
To utječe na količinu raspoložive memorije, kao i na brzinu rada samog računala. Evo kako natjerati Windowse XP da izbace iz memorije sve nepotrebne dll-ove:

Potražimo u registry-u HKEY_LOCAL_MACHINE - Software - Microsoft - Windows-CurrentVersion- Explorer. U ovom ključu kreirajte novi Dword unos imena AlwaysUnloadDLL i postavite mu vrijednost na 1.

Servisi su programi koji se pokreću sa Windowsima i oni nepotrebni utječu na performanse računala.
Odite u Start - Run i upišite services.msc i sada ste dobili listu servisa koje možete isključivati i uključivati desnim klikom,odaberete Properties i zatim Disable. Sada je servis isključen.


Ako ne pretražujete često datoteke na računalu isključivanjem servisa indexing možete malo poboljšati performanse.


4. Čišćenje Registry baze

Dubinsko čišćenje

Recimo da često dodajete i uklanjate programe i da vodite računa o deinstalaciji programa. Ali i pored svega ovog vaše "registry" datoteke liče na monstrume i zbog njihove veličine je rad na vašem računalu otežan.
U ovom slučaju uptrijebiti ćemo izvrstan program RegSeeker koji će ponuditi i više od čišćenja.

Na samom početku nudi pregled instaliranih i pokrenutih, odnosno Start up programa, koje po želji možete spriječiti da se pokreću sa Windowsima, te brisanje Histories datoteka i Cookiea koje vaš internet preglednik sakuplja prilikom surfanja.
Uz sve to, RegSeeker vam u meniu "Tweaks" nudi i nekoliko vrlo korisnih trikova i opcija.

I dolazimo do glavnog dijela koji se zove Clean the Registry. Sve što trebate učiniti je, kliknuti na gumb "ok" i pričekati da se završi skeniranje, zatim kliknite na Select all i desnim klikom miša odaberite opciju Delet selected items. Sada je vaš Registry očišćen od nakupljenog smeća.

U slučaju da nakon čišćenja računalo ne radi kako treba, RegSeeker je napravio Back up svih obrisanih datoteka koje možete vratit pritiskom na gumb Backups


5. XP na krilima

Brzi i žestoki

Ovu preinaku mogu izvesti svi korisnici Windows XP operativnog sustava, ali zbog izuzetne potrebe za memorijom njen učinak neće biti vidljiv kao ubrzanje raspolažete li s manje od 256 MB radne memorije.

DisablePagingExecutive - uključivanjem ove opcije spriječavate spremanje određenih aplikacija na tvrdi disk vašeg računala. S tim ćete znatno ubrzati sve procese jer poznato je da radna memorija i tisuću puta brža od virtualne na tvrdom disku. Vrijednost ove opcije je 0, da bi je uključili postavite je na 1.

Ovu postavku nalazite na sljedećem mjestu u registry editoru: HKEY_LOCAL_MACHINE - System -CurrentControlSet - Control - SessionManager - Memory Management.

Sljedeća opcija koju nalazite odmah do prije spomenute je: LargeSystemCache. Kada uključite ovu opciju, "prisiljavate" učitavanje operativnog sustava i njegovih procesa u memoriju.

S ovom promjenom Windowsi XP učitavaju jezgru operativnog sustava i drže je u memoriji, čineći cjelokupni sustav mnogo bržim i življim za rad.


6. Ubrzajte prijenos podataka

DMA - mode

Win XP ne postavlja ispravno DMA mode na IDE kanale. Većina CD-ROM-ova podržava ovaj način rada,ali XP ih gotovo uvijek stavlja u PIO (sporiji) način rada. DMA neće ubrzati vaš CD-ROM,ali će koristiti manje procesorske snage i time ubrzati prijenos podataka
Evo kako:
1. Otvorite Device Manager (My Computer-Hardware-Device Manager)
2. Kliknite na znak plus pored "IDE ATA/ATAPI Controllers" i dva puta kliknite na "Primary
IDE Channel"
3. Pod "Advanced Settings" provjerite Device 1 postavke. Vjerojatno je postavljeno na PIO transfer mode.
4. Postavite ga na "DMA if available".
Isto ponovite i za "Secondary IDE Channel" ako je u PIO modu.

Ukoliko ovo ne pomogne, u većini slučajeva pomaže reinstaliranje IDE kanala koji ne želi prihvatiti DMA mode, na sljedeći način:

Desni klik na IDE kanal, zatim uninstall i pritisnite ok.
Restartajte računalo i pogledajte sada dali je IDE kanal prihvatio DMA mode.

U nekim slučajevima najviše što ćete dobiti je MultiWord, ali i to je u svakom slučaju puno bolje od PIO moda.7. Još malo ubrzanja

Konačni obračun

a) Nemojte zaboravit koristiti alat za defragmentaciju diska. Naći ćete ga pod "Start/ Programs/ Accessories/ System Tools/ Disk defragmenter". Održavanjem diska na ovaj način, odnosno defragmentacijom možete povećati performanse računala do 10 %, i produžiti vijek trajanja HD-a

b) Ako imate malo više "RAM-a", a to se odnosi na korisnike koji imaju 256 MB i više, možete podesiti Windowse da je koriste maksimalno učinkovito. Otvorite "SYSTEM.INI" datoteku iz "Windows" "direktorija", i u "[386Enh]" djelu dodajte liniju "ConservativeSwapfileUsage=1". Na ovaj način ste ustvari naznačili Windowsima da značajno smanje korištenje virtualne memorije.

c) Kada već imate otvoren SYSTEM.INI, za efikasnije korištenje DMA mogućnosti dodajte i liniju "DMABufferSize=64". Snimite promjene i napravite restart računala!8. Ubrzajte surfanje

Internet na steroidima

Na Internetu možete naći hrpu programa koji vam nude brže spajanje i učitavanje programa te web stranica i u pravilu gotovo nikada nisu besplatni. Svi obećavaju veliko ubrzanje bez obzira koji tip veze koristili; običan modem, ISDN vezu ili neki novi, još brži način spajanja na Internet.

Osjetno ubrzanje možete postići malom ispravkom registry ključa. Pokrenite Regedit i potražite ključ koji se nalazi na sljedećem mjestu: HKEY_LOCAL_MACHINE - Software - Microsoft - Windows -
Current Version - Explorer - RemoteComputer - NameSpace.


Na ovome mjestu postoje dva prisutna ključa; jedan od njih je [D6277990-4C6A-11CF-8D87-00AA0O60F5BF]. Obrišite ga. Nije potrebno ponovno pokretati računalo kako bi primijetili ubrzanje koje nastaje ovom jednostavnom izmjenom u Registry editoru.

Ovime ste ustvari ispravili jedan od bugova u XP Windowsima.9. Podesite modem

Modem na maksimum

Spojili ste se na Internet i zadovoljni ste prikazanom brzinom, ali ipak vam se čini da je protok podataka katastrofalan.

Upotrijebili ste sve moguće trikove, "Tweak" programe i "Dial up" ubrzivače, a čini vam se da sve to negdje drugdje radi mnogo ljepše. I pitate se da nije možda greška u modemu ili lošoj telefonskoj liniji.

Vjerojatno nije, nego je greška u premaloj brzini "port-a" na kojem modem radi. "COM port-ovima" je po defaultu brzina podešena na "9600 bps".

Otvorite Device manager ( Start - Settings - Control Panel - System - Hardware - Device Manager) kliknete na zatim na Ports, i odaberete "port" na kojem se nalazi modem. Kliknete zatim na Properties, Port settings, i promjenite Bits per second na najveću vrijednost i kliknete na "OK". Sada je brzina na kojoj "port" vrši komunikaciju puno veća i nije ograničavajući faktor.


10. Završni radovi

Uštimavanje

Iako Windowsi imaju još puno opcija za podešavanje, mogućnosti za tweakanje i primjenu ponekog trika, nećemo ih sada opisivati jer bi to preraslo u jedan ogroman članak koji nebi mogao nositi naslov "Podešavanje u 10 koraka" jer bi smo morali dodati još jednu nulu na ovu brojku.

No, ostavili smo vam mogućnost da se sami poigrate alatom koji dolazi sa Windowsima i ima iznimno puno opcija za podešavanje, a zove se Group Policy Editor.

Do ovog alata dolazite na sljedeći naćin: Start - Run i upišite gpedit.msc , kliknite na "ok" i otvorile su vam se mogućnosti za iznimno detaljno podešavanje Windowsa bez kopanja po registry bazi ili zavirivanja u Control Panel.

am
Moj PC  
5 7 hvala 4
7 godina
neaktivan
offline
Evo kako ubrzati XP

svaka cast ali mislim da vecina ljudi na ovom forumu to sve zna 

 
4 0 hvala 0
9 godina
offline
Re: Evo kako ubrzati XP

-pohvalno je truditi se...

-međutim, ovo je besmislen C/P već zato jer je zastario.

Ako već želiš dati neki tut, potrudi se napraviti nešto svojeg, nešto korisnijeg... -nastavi.

 

edit:

Lazarus Long kaže...

Ono HVALA sam stavio samo zato sto si se posteno potrudio i zbog tvog entuzijazma.

..

 -pretjeruješ s pohvalama, jer nije nikakav trud C/P beskorisnih podataka (kao DMA i modem), čak i pogrešnih-loših.

Drugi problem je očigledno (ne)znanje, koje se tumači kao kićenje tuđim perjem ... ili entuzijazam?

Ako pohvalimo takav post, šaljemo lošu poruku.

Ipak, autoru (mada nije autor), nastavi se truditi i učiti... svaki početak je takav.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pon 28.2.2011 11:51 (ihush).
8 godina
moderator
online
Re: Evo kako ubrzati XP

ajde potrudio si se...

 

ali daj stavi normalna slova, ovo je teško za čitat, a nije lijepo ni za vidjet uopće

TROLLBUSTER /// ako sam ti pomogao slobodno stisni HVALA :) ///
8 godina
protjeran
offline
Evo kako ubrzati XP

ajd malo prouci sve pa vidi kakve si gluposti svome xpu napravio.

samo si ga nekim lanserom lansirao da poleti kao zmaj i padne te slomi noge

kraj toga sto ce biti nestabilan do bola, nece ni sam znati di mu je glava a di rep

 

u koju si uno memoriju naredio svome windowsu da se prisilno ucitava ?

napravio si nestabilnost s internetom jer windows zhtjeva 10 puta vise nego sto modem moze dati.

zbog kombo poteza oko memorije rusit ce ti se sustav pri opterecenju jer je prisiljen ne izaci iz iste. zato postoji virtualna memorija. nije ju ms napravio da tebi usporava komp, ne.

alwaysunload dll si stavio i odmah zatim preporucio cleaner koji ce ga obrisati... jer ce nastojti ocistit gluposti po registry koje si naso po google-u

tih par dllova u memoriji ne trose nista i vise ti pomognu nego odmognu jer nismo u vremenu pentiuma1

ali ajde xp je stabilan, ima i sedmica iste kljuceve, probaj nju ubrzati tako....

 
1 0 hvala 0
10 godina
moderator
offline
Evo kako ubrzati XP

Ono HVALA sam stavio samo zato sto si se posteno potrudio i zbog tvog entuzijazma.

Medutim!!

Sada smo 2011 i uglavnom koristimo Vistu ili Windows 7 :)

Ako niste dio rješenja onda ste ... kolumnist!
 
2 1 hvala 0
7 godina
protjeran
offline
Re: Evo kako ubrzati XP
mindstorm kaže...

ajd malo prouci sve pa vidi kakve si gluposti svome xpu napravio.

samo si ga nekim lanserom lansirao da poleti kao zmaj i padne te slomi noge

kraj toga sto ce biti nestabilan do bola, nece ni sam znati di mu je glava a di rep

 

u koju si uno memoriju naredio svome windowsu da se prisilno ucitava ?

napravio si nestabilnost s internetom jer windows zhtjeva 10 puta vise nego sto modem moze dati.

zbog kombo poteza oko memorije rusit ce ti se sustav pri opterecenju jer je prisiljen ne izaci iz iste. zato postoji virtualna memorija. nije ju ms napravio da tebi usporava komp, ne.

alwaysunload dll si stavio i odmah zatim preporucio cleaner koji ce ga obrisati... jer ce nastojti ocistit gluposti po registry koje si naso po google-u

tih par dllova u memoriji ne trose nista i vise ti pomognu nego odmognu jer nismo u vremenu pentiuma1

ali ajde xp je stabilan, ima i sedmica iste kljuceve, probaj nju ubrzati tako....

Ako nisi cuo za backup a ima i program ako si sve procito za vracanje vremena

moze se vratit ako ti se nesvidja ili ako nesto krene po zlu

am
7 godina
protjeran
offline
Re: Evo kako ubrzati XP
Lazarus Long kaže...

Ono HVALA sam stavio samo zato sto si se posteno potrudio i zbog tvog entuzijazma.

Medutim!!

Sada smo 2011 i uglavnom koristimo Vistu ili Windows 7 :)

Naravno ja koristim Vistu prije sam XP i pomoglo mi je ovo

HVALA tebi :]

am
6 godina
neaktivan
offline
Evo kako ubrzati XP

Ovo je kopirano to sam vidio već 50 puta

Moj PC  
0 0 hvala 0
7 godina
offline
Evo kako ubrzati XP

Ništa novoga.

Valentin
 
0 0 hvala 0
6 godina
neaktivan
offline
Re: Evo kako ubrzati XP

Čišćenje registry baze? Ne. Nikad na takav način kako je originalno napisano. Nikakav RegSeeker tu ne pomaže.

 

Jedino pravo čišćenje je da ne čistite odnosno kod čiste instalacije Windowsa napraviti backup registriya. ;)

Kad se vrati čisti registry slično je kao kod vraćanja imagea diska samo je gotovo u 2 sekunde. ;)

8 godina
offline
Evo kako ubrzati XP

Formatiraš C particiju i instaliraš sedmicu...

Moj PC  
1 0 hvala 0
9 godina
neaktivan
offline
Evo kako ubrzati XP

Dodao bi kod starijih konfiguracija,dobro je povremeno izbrisa sadržaj Perfetch direktorija.Još boje napisati skriptu za brisanje sadržaja koja se izvršava kod Start Up-a.

 
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice