Windows dual or triple boot

poruka: 5
|
čitano: 5.013
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
offline
Windows dual or triple boot

Čačkao sam po netu i naišao na jedan program koji mi treba za školu.I niš ja njega stavim kad ono izbaci error nekakav,malo progugla i nađem da je only windows xp comptabile.Ili npr. nekad moj mlađi brat oće igrati minecraft pa mi natrpa komp glupostima neviđenima od virusa itd....I onda još dođe i sestra koja je još "pametnija" pa svakim klik rezultira još jednim virusom..Riješenje sam našao u dual boot-u ali u mom slučaju triple boot,Win7 za mene,Win Xp za brata i Linux Mint za seku :))

E,sada,davam pokažem kako napraviti dual,triple itd... boot koristeči win verzije od 95-ice pa do 8-mice.Sljedeći tutorijal če se bazirati da krečete s 7-ice pa nadalje.Ako bude bio dovoljan i pozitivan feedback budem stavio i za xp

 

1.Toplo preporućujem harddisk od 500GB.Prvo ćemo staviti Linux Mint((2. korak s Xp-om ako nećete linux instalirati)),ubacite cd i bootate live cd.Kada ste na takozvano "desktopu" u mintu vidjet će te ikonu u obliku cd-a.Kada kliknete na nj. izbacit će vam prozor na kojemu možete birati "Install Linux Mint alongside Win7","Replace win7 with Linux Mint","Something else".Kliknete na "Install Linux Mint alongside with Win7".U sljedećem prozoru birate koliko čete mu dati mjesta na vašem harddisku.Njemu je dovoljno 15-ak GB,najbolje 25GB ako možete.To sve naravno ide na C patriciju i nemorate se brinuti Win7 če biti netaknut.Dalje sljedite upute do instalacije.Kad ste završili s instalacijom,pri pokretanju računala čete moći birati između Win7 i Linux Mint-a.To bi trebalo biti to.

 

2.U Win7 nađite alatku "Disk Managment",otvorite alat i prikazat če vam se sljedeči prozor((Klik)).Označite patriciju s koje čete "posuditi" 25 ili 30GB mjesta.Kliknete desnim klikom na nju i odaberete opciju shrink volume.U njoj ukucate 25GB ili 30GB u MEGABAJTIMA((1GB=1024MB)).Kad ste ukucali željenu veličinu kliknete na opciju shrink.Sad se napavili prazan prostor na disku.Taj prostor nije "alociran" tj. nemožete njemu pristupiti jer nije napravljena nikava patricija koja koristi taj prostor.Desnim klikom kliknete na prazni prostor((Klik)).I odaberete opciju create new patrition,za veličinu uzmite sav prostor koji je slobodan na ne-alociranom prostoru.Patriciju imenujte Windows XP jer če vam kasnije biti lakše.

 

3.U koraku br.2 ste pripremili patricju na kojoj čete instalirati Win Xp.Sada trebate ga instalirati,nezaboravite kod instalacije da ga instalirate na patricju koja se zove "Windows XP"((Ako ste je tako imenovali)) i nema potrebe je formatirati.Kad je instalacija završena ste se vjerovatno preplašili jer se samo XP boot-a i nemožete birati Win7 ili Linux Mint.Taj problem se riješi ovako:Skinete ovaj program((Besplatnu Verziju))Easy BCD.Kad ga instalirate i otvorite prikazat če vam se ovakav prozor((Klik)).Odaberete opciju "Add new entry".Pod operacijskim sustavima pod windows,imte opciju "Type" i odaberete "Windows NT/2k/xp/2k3" a ispod toga ukucate Microsoft Windows XP.Ako nije označena označite opciju "Automaticly detect correct drive" i onda kliknite "Add new entry".Sada ste još par klikova do završetka ovoga procesa.Kao što je na ovoj slici prikazano((Klik)) odaberete opciju "BCD Deployment" i označite "Install the Windows Vista/7 bootloader to MBR" i kliknete na "Write MBR" i to je to.

 

4.Ako ste sve pravilno napravili u 3.-em koraku opet cete moči birati između Win7,Win XP i Linux Mint.

Strm
Moj PC  
0 5 hvala 0
13 godina
offline
Windows dual or triple boot

Krečući od Windows XP-a prvo se Windows7 instalira,a zatim s Win7-ice Linux Mint.Za napomenuti je da je po meni malkoc teže krenuti s XP-a ali svejedno ako pratite sljedeće korake nebi trebalo biti ikakve frke..

 

1.Preporućam Harddisk od 500GB,320GB minimalno.Prvo moramo napraviti  i pripremiti patriciju u kojoj če se Win7 nalaziti.Ubacite u računalo DVD na kojemu se nalazi Win7,kada bootate s tog CD-a pojavit će vam se ovakav početni ekran instalacije Win7((Klik)). Kad se taj prozor otvori stisnite kombinaciju tipki : Shift + F10((Bez plusa,kao kad stiskate kombinaciju Crtl+Alt+Delete)).Otovrit će vam se sljedeči prozor iliti CMD((Klik)). Sada ukucajte bez navodnika "diskpart" i stisnite enter.Sada će CMD učitati opciju diskpart i to če izgledati otprilike ovako((Klik)).Sada ukucajte bez navodnika " list volume" i stisnite enter,pokazat će vam se sličian prozor CMD-a((Klik)).PIsat će vam Volume0,Volume1,Volume3 itd...Odabrerite onaj "Volume" na kojem ima najviše prostora.Preporučujem da Win7 ima minimalno 80GB,a poželjno 150 do 200GB.Npr. Volume0 ima 12GB,Volume1 ima 357GB i Voulme2 ima 156GB.Odabrat ću volume1 jer ima najviše prostora.Da ga zapravo i "odaberemo" ukucamo bez navodinika " select volume 1" ili "select volume0" ili več koji ima naviše prostora na sebi.Kada ste ukucali komandu select volume 1 kao u mome slučaju,, stisnete enter.Učitat će vam se ta komanda i CMD če izgledati ovako otrpilike((Klik)).Sada kada ste odabrali s kojeg čete diska posuditi,prvo moramo znati koliko je od  npr. 300GB zapravo slobodno,prazno neiskorišteno...Da bi to znali ukucate komandu bez navodnika "shrink querymax".I izbacit će vam koliko je od 300Gb slobodno.Npr. pokazat če 230GB jer je 70GB od 300GB več zauzeto ili kao na sljedečoj slici od 699GB je 696GB slobodno((Klik)).Sad možete birati, uzeti sav slobodan prostor ili samo određenu količinu.Da bi uzeli sav slobodan prostor ukucate bez navodnika "shrink" i stisnete enter i uzeli ste sav slobodan prostor.A da bi uzeli samo doređenu količinu utipkate bez navodnika "shrink desired=((Koliko želite GB u MB,uzmite u obzir da je 1GB=1024MB,stoga akočete 80GB je jednako 81920MB)) što znači da ako oču od 300GB slobodnoga prostora uzeti 80 GB ukucat ču bez navodnika "shrink desired=81920" i stisnem enter,CMD če sada izgledati ovako((Klik).Ssada ste gotovi i samo utipkate bez navodnika "exit" i stisnete enter.Sada slobodno možete ugasiti CMD.

 

2.U koraku br.1 smo izeli 80GB od 300GB Harddiska,tj. un-alocirali smo ih.Sada više nisu alocirani i na tom   ne-alociranom prostoru možemo napraviti patriciju.Kada ste ugasili CMD samo nastavite s instalacijom,kada vam se otvori prostor u kojem birate gdje čete staviti Win7 označite tih 80GB koji nisu alocirani i napravite od njih novu patriciju,tada na nju možete staviti win7,formatirati nije nužno no možete ako hočete.ZAvršite s instalacijom.Ako ste sve dobro napravili kod sljedečeg pokretanja čete imati dvije opcije kao na ovoj slici((Klik)).Earlier version of windows je zapravo windows XP,koristeči program Easy BCD možete to i preimenovati,samo proguglate ili kliknete na sljedeči link http://bit.ly/1ftCHWp ,

To je to.Nadam se da sam nekome pomogao....

Strm
Moj PC  
0 5 hvala 0
15 godina
neaktivan
offline
Windows dual or triple boot

na jedan hard instalirao win 7 a na dr win 8.... u medjuvremenu sam formatirao hard s win 8 tako da pri pokretanju racunala on zapravo ne vidi tu win 8 te uvijek moram pritisnuti f9 (kao neki error se pojavi) da bih se podigao postojeći win 7... da li bih mogao nekak rijesiti nekim programcicem taj problem stsikanja f9 (tj da ne moram vise pritisnuti f9) i da odmah pri paljenju racunala startam sa win 7.... pozdrav

 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Windows dual or triple boot

podesi boot disk u BIOSu.

- bez minimuma znanja bolje ne dirati računalo. Instalacija OSa je vrlo jednostavna stvar ali ipak PRIJE je potrebno barem progooglati, podesiti ili ne dirati.

-- ''kao neki error se pojavi'' piše ti upravo to, boot disk, preko aktivne particije MBR/GPT za paljenje bootmanagera. F9, je vjerojanto quickboot menu. Ovisno što je u toj priči radio drugi disk (sad više nije spojen? ili je spojen?) ovisi dali će nakon tog trebati popraviti boot/kreirati novi.

 

btw, promašena tema.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put uto 14.10.2014 17:58 (ihush).
15 godina
neaktivan
offline
Re: Windows dual or triple boot
sashx kaže...

na jedan hard instalirao win 7 a na dr win 8.... u medjuvremenu sam formatirao hard s win 8 tako da pri pokretanju racunala on zapravo ne vidi tu win 8 te uvijek moram pritisnuti f9 (kao neki error se pojavi) da bih se podigao postojeći win 7... da li bih mogao nekak rijesiti nekim programcicem taj problem stsikanja f9 (tj da ne moram vise pritisnuti f9) i da odmah pri paljenju racunala startam sa win 7.... pozdrav

Programčić: EasyBCD.

 

Ili, instalacijski dvd/usb Windowsa 7 (ili, F8 na boot meniju i repair funkcija Windowsa 7). A ti biraj.

 

I, ko što reče ihush, podesi redosljed bootanja - disk sa Sedmicom (ako je instalirana kako treba) postavi na prvo mjesto.

This is a 44 Magnum, the most powerfull handgun in the world, and will blow your head clean off, so You've gotta ask yourself a question: Do I feel lucky? Well, do ya, punk?
Poruka je uređivana zadnji put sri 15.10.2014 13:12 (kizo2703).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice